Ontdek het bruisende Valladolid | 9 tips voor de Mexicaanse stad en omgeving

Djura

Het kleurrijke en bruisende Valladolid mag niet ontbreken tijdens je reis door Yucatán. Je kunt er heerlijk struinen door het levendige centrum en de omgeving zit vol met toffe bezienswaardigheden. Leer meer over de Maya’s bij wereldwonder Chichén Itzá of het minder druk bezochte Ek Balam, zwem in kristalheldere cenotes en fotografeer de rode kerk van Uayma. Ontdek de hotspots in en rondom Valladolid met onze tips!

Hotspots in Valladolid

Nadat we zijn aangekomen in Valladolid, gaan we gelijk de stad in. Overal is leven op straat, het zit vol met winkels en er is vrijwel geen enkel gebouw saai gekleurd. Van geel tot paars en van groen tot rood, je vindt gebouwen in alle kleuren van de regenboog in Valladolid. Heel wat anders dan Isla Holbox en ook weer leuk!

Proef de sfeer door op je gemak door de straten van het centrum te wandelen. Loop in ieder geval naar deze hotspots.

Calzada de los Frailes

Dit is de meest fotogenieke straat van Valladolid. In tegenstelling tot veel andere wegen rijdt hier weinig verkeer en dat zorgt ervoor dat je op je gemak kunt slenteren langs de schattige, gekleurde gebouwen. In Calzada de los Frailes vind je kleine boetiekjes en hippe restaurants. Alhoewel het aanbod in de straat grotendeels is aangepast op toeristen, is het toch een leuk straatje!

Convent of San Bernardino de Siena

Als je Calzada de los Frailes uit loopt, dan kom je bij Parque de Sisal met daaraan het eeuwenoude Convent of San Bernardino de Siena. Dit voormalige klooster staat op een mooi plein en is van grote historische waarde voor Yucatán. Je kunt het klooster overdag bezoeken, maar het is vooral bekend vanwege de lichtshow in de avonden. Die kun je elke dag (behalve maandagen) zien vanaf 9 uur ‘s avonds.

Het centrale plein en de kathedraal van Valladolid

De trekpleister van de stad is het Parque Principal Francisco Cantón Rosado met daaraan de prachtige Cathedral of San Gervasio. Wij zijn niet zulke ‘kerken en kathedralen mensen’, maar dit is echt een plaatje! Het park dat tegenover de kathedraal ligt is een fijne plek om wat lekkers te scoren of gewoon mensen te kijken. Hier is altijd wat te zien!

De kathedraal is niet alleen prachtig om te zien, maar ook historisch erg interessant. Het is het toonbeeld geworden van de strijd tussen de Spanjaarden en de Maya’s die woedde van de 16e t/m de 19e eeuw. In 1545 stichtte de Spaanse overheersers Valladolid op zijn huidige locatie, bovenop de Maya stad Zací. Ze ontmantelden Maya gebouwen en gebruikten de stenen voor het opbouwen van de stad in Spaanse stijl.

De kathedraal werd onherstelbaar beschadigd bij een opstand van de lokale Maya’s in 1705 en is het jaar daarna opnieuw gebouwd. Dat is de kathedraal die je nu nog fier ziet prijken aan het centrale plein in Valladolid. Achter deze kathedraal gaat dus een lange historie van onderlinge strijd schuil.

Proef marquesitas

Het Parque Principal is de plek om één van de specialiteiten van Valladolid te proberen: marquesitas. Dit zijn een soort opgerolde wafels, maar dan veel krokanter, met een vulling van kaas en zoetigheid naar keuze. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor Nutella, pindakaas of banaan. Klinkt gek en dat is het ook wel een beetje, maar de smaak valt zeker niet tegen. Wij kozen voor marquesitas met kaas en Nutella en eentje met kaas en pindakaas. Vooral die laatste combi smaakt verrassend genoeg best prima!

Shoppen bij de Mercado Municipal

Wij houden van lokale markten! Als we in een stad zijn met een grote markt van groenten en fruit, dan proberen we altijd daar onze boodschappen te doen. Dus ook in Valladolid! Bij Mercado Municipal vind je vlees (dat slaan we met liefde over), groenten en fruit, maar ook lekkere sausjes en allerlei non-food. Ook als je niks nodig hebt, is het altijd leuk om het echte Mexicaanse leven te zien op zo’n markt. Zeker gaan kijken dus!

Bezienswaardigheden in de omgeving van Valladolid

Als je bent uitgekeken in Valladolid, dan is er in de omgeving nog genoeg te ontdekken. Leer meer over de tijd van de Maya's, bewonder de cenotes of scooter naar de rode kerk in Uayma.

Bezoek wereldwonder Chichén Itzá

Chichén Itzá is een must-visit tijdens je reis door Yucatán. Je kunt een wereldwonder natuurlijk niet overslaan! Leer meer over de Maya’s en wat dit volk bijzonder maakte in het eeuwenoude Chichén Itzá. Hoe wij onze ochtend bij Chichén Itzá vonden en waar je rekening mee moet houden qua vervoer, entreetickets en meer lees je in ons uitgebreide Chichén Itzá blog.

Handige tips en onze ervaring Chichén Itzá: het wereldwonder in Mexico

Zwem in prachtige cenotes

In de omgeving van Valladolid vind je talloze cenotes. Deze met water gevulde sinkholes zijn de geheime parels van moeder natuur. Alhoewel, niet allemaal (meer) als je het ons vraagt. Aan sommige cenotes is wat teveel geknutseld of het is er veel te druk geworden. Welke wel een bezoek waard zijn? Dat lees je in ons blog over de cenotes rondom Valladolid!

Dit zijn onze aan- en afraders In 2 dagen langs 8 cenotes in de omgeving van Valladolid

Ga naar de Maya ruïnes van Ek Balam

Chichén Itzá wordt onwijs veel bezocht. Zoek je een rustiger alternatief? Dan is Ek Balam iets voor jou. Ook hier tref je eeuwenoude Maya ruïnes en je mag hier zelfs de tempels beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving. Leuk!

Toch vonden wij Ek Balam iets minder indrukwekkend dan Chichén Itzá. Wat ons betreft is dit een mooie aanvulling als je meer van de Maya geschiedenis wil zien, maar we zouden het niet in plaats van Chichén Itzá aanraden.

Fotografeer de kerk van Uayma

In het slaperige Uayma komen vrijwel geen toeristen, behalve voor de opvallende kerk die in het dorp staat. Door Instagram krijgt de rode kerk steeds meer bekendheid en het is leuk om er even langs te rijden als je in de buurt bent. Je hoeft er geen uren voor uit te trekken, want verder is er niet veel te zien of doen in Uayma.

Handige informatie voor jouw bezoek aan Valladolid

Nu je weet wat er allemaal te zien en te doen is Valladolid, sta je natuurlijk te trappelen om erheen te gaan. Logisch! :-) Om het jou nog iets makkelijker te maken, delen we wat handige informatie met je.

Hoe kom je in Valladolid?

Je kunt eenvoudig zelf naar Valladolid rijden met een huurauto of je pakt de bus naar deze koloniale stad. Wij kwamen vanuit Isla Holbox en deden er met de bus vanaf de haven (Chiquilá) 2,5 uur over om in Valladolid te komen. Vanaf Tulum naar Valladolid is het ongeveer 1,5 uur met de bus.

Let op het tijdsverschil in Valladolid

In Valladolid is het een uur vroeger dan op andere toeristische plaatsen in Yucatán, zoals Tulum, Isla Holbox en Cancún. Handig om te weten!

De leukste accommodaties in Valladolid

Er zijn tal van fijne hotels in Valladolid. Wij hebben het internet al voor je afgespeurd en deze accommodaties zien er leuk uit, hebben veel goede reviews en liggen op een fijne locatie in Valladolid.

Casa Tia Micha
Casa Tia Micha

Sfeervolle accommodatie in koloniale stijl - op steenworp afstand van het centrale plein in Valladolid.

Bekijk
Casa Palagui Colonial
Casa Palagui Colonial

Geroemd vanwege het vriendelijke personeel - inclusief voortreffelijk ontbijt - goede, rustige locatie.

Bekijk

Wij hebben een hele leuke tijd gehad in Valladolid en de omgeving verkend met een scooter. Ideaal! Trek gerust 4 dagen uit voor deze kleurrijke stad in Yucatán. Wij vervolgen onze reis richting Tulum en zijn benieuwd. Is Tulum nog steeds een paradijs of inmiddels veel te toeristisch geworden?

Alles over reizen in Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Guatemala

5 tips voor de koloniale stad Antigua in Guatemala

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen