In 2 dagen langs 8 cenotes in de omgeving van Valladolid | Dit zijn onze aan- en afraders

Mexico 1 december 2022

Neem een verfrissende én prachtige duik in de cenotes rondom Valladolid. Het water in deze sinkholes is kristalhelder en regelmatig liggen ze verstopt onder de grond. Geheime parels van de natuur! De cenotes waren voor ons één van de belangrijkste redenen om een bezoek te brengen aan Valladolid. Rondom deze stad vind je namelijk ontelbaar veel cenotes en je zult echt een keuze moeten maken. Dat valt niet mee! Daarom vertellen wij je wat wij vonden van de 8 cenotes die wij bezochten. Lees snel verder en ontdek welke cenotes wij aanraden, maar ook van welke we minder blij werden. 

Wat zijn cenotes?

Cenotes zijn eigenlijk sinkholes gevuld met zoet water. 66 miljoen jaar geleden zorgde een enorme meteorietinslag voor het begin van de IJstijd. In die periode zijn er in Yucatán enorm veel spleten en kieren in de bodem ontstaan en door erosie zijn deze uitgegroeid tot grotten, sinkholes en complete gangenstelsels onder de grond. Toen het waterniveau steeg zijn deze spleten en grotten onder water komen te staan. Met als resultaat de schitterende cenotes die Yucatán rijk is. De cenotes kunnen erg diep zijn en zijn soms zelfs onder de grond met elkaar verbonden. Een paradijs voor de ervaren (grot)duiker! 

Je hebt verschillende soorten cenotes. Sommige zijn helemaal afgesloten van boven en bevinden zich dus in een grot. Andere hebben een opening bovenin waar daglicht doorheen komt en weer andere cenotes liggen aan het aardoppervlak. Je hebt ze dus in allerlei soorten en het is leuk om de diversiteit aan cenotes te ontdekken!

Interessant: De Maya’s zagen de cenotes als de toegang naar de onderwereld. Destijds werden er daarom geregeld offers gebracht bij de cenotes, waaronder menselijke offers. Maar geen zorgen, daar zie je nu niks meer van terug als je een cenote bezoekt!

8 cenotes rondom Valladolid

In de omgeving van de stad Valladolid liggen onwijs veel cenotes. Dat maakt Valladolid een ideale uitvalsbasis voor een scootertocht langs deze bijzondere natuurverschijnselen! Verspreid over 2 dagen bezochten wij maar liefst 8 cenotes. Sommige cenotes hebben ons betoverd, bij andere waren we binnen 10 minuten weer weg. Hoe dat komt? Lees snel verder!

Cenote Suytun

We beginnen onze zelf georganiseerde cenote tour bij één van de populairste cenotes in de omgeving: Cenote Suytun. De cenote ligt in een vrij donkere grot met een kleine opening bovenin. Als het een zonnige dag is en de zon staat op de juiste positie, dan schijnt de zon in een mooie straal precies door dit gat op het platform in het water. Dat is zonder twijfel een mooi plaatje! 

Door Instagram is de cenote razendpopulair geworden, maar wat ons betreft is dit een typisch gevalletje ‘Instagram vs. reality’. Je maakt deze foto zelf namelijk alleen in optimale omstandigheden. Je moet er aan het einde van de ochtend of begin van de middag zijn om die lichtstraal door het gat te zien schijnen, maar dan staat het zwart van de bezoekers. Om de ergste drukte te vermijden kun je beter aan het begin of aan het einde van de dag komen, maar dan ontbreekt de zonnestraal door de opening en is het eigenlijk een niet zo’n bijzondere, donkere grot die veel te druk is en zwemmen is er ook niet per se aantrekkelijk.

Wij zijn rond half 11 bij Cenote Suytun en treffen al een fikse rij voor het platform aan. Met een fluitje wordt aangegeven dat degene op het platform plaats dient te maken voor de volgende. Iedereen hoopt die gave Instagram foto te maken, maar om eerlijk te zijn is die foto maken tegenwoordig bijna onhaalbaar én het plaatje is mooier dan de plek zelf. Door de hele poppenkast eromheen heeft Cenote Suytun voor ons echt haar schoonheid verloren. 

Als je hoopt op die ene foto, dan kom je waarschijnlijk bedrogen uit. Dus matig je verwachtingen of sla deze cenote gewoon lekker over. ;-) 

 • Entreeprijs van Cenote Suytun: 200 pesos (€10)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 8 kilometer

Cenote Kaapeh

Op hetzelfde complex als Cenote Suytun ligt Cenote Kaapeh. Deze cenote is veel natuurlijker, rustiger en veel groener door de grote opening. Een groene oase vergeleken met het donkere en overvolle Cenote Suytun! 

Toegang tot Cenote Kaapeh is inbegrepen in het ticket voor Cenote Suytun, maar toch gaat bijna niemand naar de tweede cenote. Wij zouden je niet aanraden om puur voor Cenote Kaapeh een ticket te kopen, maar als je dan toch al bij Cenote Suytun bent geweest, neem er dan wel even een kijkje. Is leuk! 

 • Entreeprijs voor Cenote Kaapeh: Inbegrepen in het ticket voor Cenote Suytun, dus 200 pesos (€10)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 8 kilometer

Cenote Palomitas

Na een kort bezoek aan Cenote Suytun en Kaapeh stappen we op de scooter. Op naar de volgende cenote! We hebben onze zinnen gezet op Agua Dulce, maar bij aankomst blijkt deze tijdelijk gesloten te zijn. Gelukkig is de vergelijkbare buurman Palomitas wel open. 

Als we via de trap afdalen en de grot in lopen, valt onze mond open van verwondering. Wauw, dit is vet! Cenote Palomitas is bijna helemaal gesloten, maar op één plek valt het zonlicht mooi naar binnen. Daar zie je hoe blauw het water is. Het plafond van de grot zit vol met indrukwekkende stalactieten waar je naar kunt blijven kijken. Dat we met zijn tweeën van deze prachtlocatie mogen genieten voegt absoluut iets toe aan de magie van Palomitas.

Wij kleden ons gauw om en springen in het water. Al dobberend op onze rug blijven we kijken naar de stalactieten boven ons. Van klein tot groot en van dik tot dun, Cenote Palomitas heeft ze allemaal. Af en toe vliegt er een vleermuis voorbij en hoor je de druppels van de stalactieten het water in vallen. Verder is het stil. Fan-tas-tisch!

Cenote Palomitas had voor ons iets magisch. Hij is beeldschoon, rustgevend, puur natuur en niet druk bezocht. Dat laatste is ongelooflijk, want deze cenote is een bezoek meer dan waard!

 • Entreeprijs voor Cenote Palomitas: 170 pesos (€8,50)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 27 kilometer

Cenote Sac-Aua

Op aanraden van een backpacker die we bij Cenote Palomitas tegenkomen, rijden we daarna door naar de dichtbijgelegen Cenote Sac-Aua. Ook hier is de parkeerplaats leeg. We zijn benieuwd!

Via de trap dalen we af en gaan we de cenote in. Ja hoor, ook hier is niemand! Cenote Sac-Aua blijkt een mooie aanvulling op onze cenote tour, want deze cenote is weer net wat anders dan de vorige. Het gat bovenin is vrij groot, waardoor er veel licht naar binnen komt. In het midden treffen we een weelderig eilandje met daar omheen felblauw water met iets te nieuwsgierige vissen. Super leuk, we zijn blij met de tip en dus geven we hem nu door aan jou!

 • Entreeprijs voor Cenote Sac-Aua: 150 pesos (€7,50)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 29 kilometer

Cenote Ik-Kil

De volgende dag staan de cenotes aan de westkant van Valladolid op het programma. We starten onze ochtend bij het wereldwonder Chichén Itzá en rijden daarna gelijk naar Cenote Ik-Kil. Deze ligt op enkele kilometers afstand van Chichén Itzá en wordt daardoor erg druk bezocht. 

Wij vinden het hoe rustiger en natuurlijker hoe beter, dus van Cenote Ik-Kil hebben we niet al te hoge verwachtingen. Toch brengen we een bezoekje, want de cenote ziet er op foto’s wel mooi uit door de lange lianen die van boven de cenote in hangen. We hopen de grote meute voor te zijn, omdat we bij Chichén Itzá op tijd zijn begonnen. De meeste toeristen zijn nog bij het wereldwonder tegen de tijd dat wij bij Ik-Kil arriveren en dat scheelt een slok op een borrel. Hopen we.

Onze hoop blijkt terecht. De enorme parkeerplaats is nog vrij leeg als wij rond 11 uur bij de cenote arriveren. Gauw naar binnen! Aan de opzet merken we dat dit een locatie is die dagelijks heel veel bezoekers trekt. De parkeerplaats biedt plaats aan honderden voertuigen, er zijn heel veel toiletten en nog veel meer lockers beschikbaar. 

Of het terecht is dat Cenote Ik-Kil zo populair is? Mwah. In de basis is het een mooie cenote, vooral door de vegetatie die tientallen meters lang is en als een groen gordijn in de cenote hangt. Toch vinden wij er teveel aan geknutseld. Het is op veel plaatsen niet meer natuurlijk en daarmee meer een mooie zwemlocatie geworden dan een puur natuurverschijnsel. Wij vinden dat wat minder. ;-) 

Gelukkig zijn de busladingen met bezoekers nog niet gearriveerd als wij de cenote bezoeken en dat is fijn. Ik kan me voorstellen hoe het er hier uitziet midden op de dag en ik zou dan voor geen goud naar binnen gaan. Dus als je deze cenote bezoekt, doe het dan voor 11:00 uur of helemaal aan het einde van de middag als de grote tourgroepen op de terugweg naar hun hotel zijn. 

 • Entreeprijs voor Cenote Ik-Kil: 150 pesos (€7,50)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 40 kilometer

Cenote Samula – onderdeel van Dzitnup

Cenote Samula is één van de twee cenotes die tot de Dzitnup cenotes behoren. Als je deze cenote binnenloopt, heb je het idee dat je een mooie grot in gaat. Goed teken! Aan de bovenkant zit een gat waardoor het zonlicht naar binnen schijnt en het felblauwe water mooi wordt verlicht. Niet alleen de kleur van het water, maar ook de grote stalactieten vallen ons op. Toffe plek, zeker een aanrader!

 • Entreeprijs voor Cenote Dzitnup: 210 pesos (€10,50) – inclusief toegang Cenote Xkeken
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 6 kilometer

Cenote Xkeken – onderdeel van Dzitnup

Nadat we hebben genoten van de Samula cenote, lopen we naar de andere kant van het terrein en gaan we de grot van Cenote Xkeken in. Deze cenote is bijna helemaal dicht en daarmee een stuk donkerder dan andere cenotes. Wel heb je ook hier weer mooie stalactieten en het is niet al te druk. Het water is door de donkere kleur alleen niet zo heel aantrekkelijk om in te zwemmen. Je verkoeling zou ik eerder in Samula zoeken!

Cenote Xkeken is op zichzelf misschien iets minder interessant, maar je kunt geen ticket kopen voor enkel Samula of enkel Xkeken. Je krijgt ze dus altijd allebei en om die reden zou ik ook bij Xkeken altijd even een kijkje gaan nemen.

 • Entreeprijs voor Cenote Dzitnup: 210 pesos (€10,50) – inclusief toegang Cenote Samula
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 6 kilometer

Cenote Oxman

We sluiten onze cenote tour af bij Cenote Oxman. Deze cenote ligt aan de rand van Valladolid en is daarmee goed bereikbaar. Daarnaast is er een rope swing gemaakt waarmee je als een soort Tarzan aan een touw kunt zwieren en jezelf in het water kunt laten vallen. Op zich leuk, maar door dit extraatje en de nabijheid van Valladolid heeft de cenote nu meer weg van een openluchtzwembad dan een bezienswaardigheid. 

Het is er namelijk druk, er wordt enorm veel gegild (en dat echoot lekker door in zo’n cenote) en het draait vooral om waterpret. De cenote is mooi hoor, maar door dit sfeertje erbij vonden wij hem tegenvallen. We zijn binnen een kwartier alweer vertrokken bij Cenote Oxman.

 • Entreeprijs voor Cenote Oxman: 150 pesos (€7,50)
 • Afstand vanaf Valladolid centrum: 6 kilometer

Onze aanraders

Cenote Palomitas, Sac-Aua en Samula zijn absoluut onze favorieten. De andere cenotes vonden wij iets te kunstmatig (geworden), te druk en/of overpriced. Voor elke cenote betaal je €7 tot €11 entreegeld en dat tikt best aan bij een dagje cenote hoppen. Zeker als je je bedenkt dat je soms maar een half uurtje bij de cenote bent. 

Ons advies is daarom om vooraf wat informatie en foto’s op te zoeken over de cenotes, zodat je een goede keuze kan maken welke je wil bezoeken. Hopelijk helpt dit artikel je daar een beetje bij. :-) 

Tips voor het bezoeken van cenotes rondom Valladolid

 • Het fijnste vervoermiddel om te touren langs de cenotes vinden wij de scooter. Sommige cenotes liggen op fietsafstand van Valladolid, maar het is vaak bloedheet en je komt langs grote, drukke wegen waar hard gereden wordt. Niet de fijnste wegen om te fietsen vinden wij. Je kunt op diverse plekken in Valladolid een scooter huren. Reken op 500 tot 700 pesos (€25 tot €35) aan kosten per dag. Bijkomend voordeel: Sommige scooter verhuurders geven je kortingscoupons mee voor de tickets van enkele cenotes. Zo hebben wij zeker een tientje kunnen besparen!
 • Zorg dat je voldoende contant geld meeneemt, want bij de meerderheid van de cenotes kun je alleen cash betalen. 
 • Probeer je dagje cenotes hoppen op een zonnige dag te plannen, zodat je goed ziet hoe het licht bij de open cenotes naar binnen schijnt. Is echt prachtig!
 • Neem natuurlijk je zwemkleding mee! Mooiere plekken om af te koelen vind je niet snel. :-) 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly