5 tips voor de koloniale stad Antigua in Guatemala

Djura

Antigua is een absolute reizigersfavoriet in Guatemala en wij kunnen niet anders dan daarmee instemmen. Het koloniale centrum kenmerkt zich door de met kinderkopjes bestrate wegen, de kleurrijke bouwwerken en… de 3 vulkanen die hoog boven de stad uittorenen. Tel daar een aangenaam lenteachtig klimaat bij op en je snapt waarom dit één van de topbestemmingen in Guatemala is. Wij verbleven 1,5 week in Antigua en vertellen je wat je in ieder geval niet mag missen!

Waarom je Antigua wil bezoeken

Er zijn meer dan genoeg redenen te noemen waarom een bezoek aan Antigua in een reis door Guatemala thuishoort. Voor ons zijn dit de belangrijkste:

  • Het koloniale centrum wordt omringd door 3 fantastische vulkanen, namelijk Acatenango, Agua en Fuego. Die laatste is zelfs erg actief en kun je regelmatig vanaf een dakterras in Antigua zien uitbarsten. Waar je ook bent in de stad, kijk omhoog en je ziet de vulkanen. Wij kregen hier nooit genoeg van!
  • Het klimaat is er precies goed. De stad ligt op 1.545 meter boven zeeniveau en dat zorgt ervoor dat de temperatuur het hele jaar rond de 20 tot 25 graden ligt. Perfect!
  • We beleefden een onvergetelijk hoogtepunt tijdens de beklimming van de Acatenango vulkaan. Voor deze activiteit is Antigua de uitvalsbasis. Dat alleen al is reden genoeg om naar Antigua te gaan.

Daarnaast is het fijn dat Antigua op ongeveer een uur rijden van Guatemala-Stad ligt. In de hoofdstad wil je namelijk liever niet te lang blijven. Doordat Antigua zo dichtbij het vliegveld ligt, kun je na je vlucht gelijk doorreizen naar Antigua en begint je trip door Guatemala goed.

Onze tips voor Antigua

Ontdek de mooiste plekken in het historisch centrum

Antigua heeft een vrij uitgebreid centrum waar je met gemak uren doorheen kunt slenteren om de mooiste plekjes te ontdekken. Achter al die kleurrijke gebouwen zitten gezellige cafés en restaurants waar je een welverdiende pauze neemt. Het centrum is namelijk prima beloopbaar, maar ook weer niet klein. Ongemerkt zet je heel wat stappen als je in Antigua rondloopt!

De bekendste bezienswaardigheden in het centrum zijn Iglesia de la Merced, Arco de Santa Catalina, Catedral San José en het plein Parque Central. Maar ook als je gewoon wat rondstruint zonder plan, kom je op leuke plaatsen terecht. Wij kwamen bijvoorbeeld bij toeval langs Iglesia San Pedro en hebben ons daarna perfect vermaakt op een bankje in het naastgelegen park. Beetje mensen kijken in het zonnetje, niet verkeerd toch?

Daarnaast kun je de markt bezoeken of één van de vele ruïnes in de stad. Tijdens de aardbeving in 1773 zijn namelijk veel gebouwen ingestort of erg beschadigd. Ruinas de La Recolección, Iglesia de San Francisco en de San José kathedraal zijn de meest bezochte ruïnes in Antigua. Je betaalt een paar euro entree per locatie om erin te mogen.

Sta vroeg op voor Arco de Santa Catalina

De gele boog die over één van de straten loopt is waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek in Antigua, misschien zelfs in heel Guatemala. De boog is mooi, maar het gaat vooral om vulkaan Agua die erachter ligt. Je kunt hier fantastische foto’s maken en dat maakt het een drukbezochte plek.

Als je de schoonheid van Arco de Santa Catalina echt wil ervaren, dan moet je je wekker vroeg zetten. In de vroege ochtend is het namelijk nog rustig op straat en de vulkaan is vaak het beste zichtbaar in de ochtend. Wij zijn geen echte ochtendmensen, maar voor Arco de Santa Catalina maakten wij maar wat graag een uitzondering!

Hike naar de top van Acatenango

Oké, technisch gezien is dit niet in Antigua, maar je onderneemt deze activiteit wel vanuit Antigua. Het is inmiddels weken geleden dat we de Acatenango vulkaan beklommen, maar we hebben het er nog heel vaak over. Van dichtbij kunnen zien hoe vulkaan Fuego lava spuwt is namelijk onvergetelijk!

De hike naar de top van Acatenango is één van de zwaarste die wij ooit deden, maar dan heb je ook wat. Als iemand ons vraagt naar de hoogtepunten van onze Midden-Amerika reis, dan popt de Acatenango hike direct in onze hoofden op. Kortom, dit is een must-do!

Lees alles over de hike naar Acatenango in ons uitgebreide blog.

Klinkt de hike naar de Acatenango vulkaan als iets teveel van het goede? Dan is een hike op de Pacaya vulkaan een mooi alternatief voor je. Deze hike is een stuk minder intensief en zou ook toffe uitzichten geven. Wij hebben hem zelf niet gedaan (hadden een week spierpijn na Acatenango!), maar hebben er goede verhalen over gehoord.

Een tip voor liefhebbers van speciaalbier

Na zo’n pittige hike smaakt een speciaalbiertje extra goed. We geven je daarom de tip dat ze bij Toko Baru Leffe Blond op de menukaart hebben staan. Wat een fijne verrassing was dat!

Maar ook als je eens een lokaal gebrouwen speciaalbiertje wil proeven, dan zit je in Antigua goed. Bij Antigua Cerveza El Bosque kun je in een bosrijke omgeving lokale speciaalbieren van de tap krijgen. Liever een biertje drinken met uitzicht op de vulkanen? Ga dan naar Antigua Brewing Company in het centrum en zoek een plekje op het dakterras.

Loop naar Cerro de la Cruz

Het beste uitzicht over Antigua en vulkaan Agua heb je ongetwijfeld vanaf Cerro de la Cruz. Het is een korte klim naar dit uitzichtpunt die je ook weer het beste vroeg in de ochtend maakt. Dan heb je namelijk de meeste kans op een strakblauwe lucht, waardoor je de 3.760 meter hoge vulkaan Agua in volle glorie kunt zien. Vanaf deze hoger gelegen plek is de vulkaan nog grootser dan wanneer je hem ziet vanaf de straten in het centrum. 100% aan te raden dus!

Helaas waren ze het uitzichtpunt tijdens ons bezoek aan het verbouwen en konden we niet op de plek bij het kruis komen. Spiekend om de hekken heen hebben we gelukkig wel gezien hoe geweldig dit uitzicht is en dus kunnen we het alsnog volmondig aanbevelen.

Meest gestelde vragen over Antigua

Hoe kom je in Antigua?

Waarschijnlijk arriveer je met het vliegtuig in Guatemala-Stad en wil je vanuit daar gelijk doorreizen naar Antigua. Goede keuze! Je kunt de lokale bus (ook wel bekend als chicken bus) pakken, maar er zijn geruchten dat dat op deze route niet helemaal veilig zou zijn. Een gedeelde shuttle vanuit het vliegveld naar Antigua is een veiligere optie. Of je laat je - net als wij - ophalen door een chauffeur die geregeld is vanuit je accommodatie.

Of je nou met een privé transfer, shuttle of met de bus gaat, het wordt afgeraden om van Guatemala-Stad naar Antigua te reizen in de avond of nacht. Als je laat aankomt op het vliegveld, kun je beter een accommodatie in de buurt boeken en de volgende dag naar Antigua reizen. In principe duurt de reis van Guatemala-Stad naar Antigua een dik uur, maar dit kan bij grote drukte (wat niet ongebruikelijk is) een stuk langer zijn.

Waar kun je het beste overnachten in Antigua?

Het centrum is best groot en om dicht op de actie te zitten, wil je hier het liefste overnachten. Let wel goed op bij het kiezen van je accommodatie, want in de straten direct rondom het centrale plein is er veel verkeer en de geluidisolatie van accommodaties is meestal niet zo best. Wij verbleven aan de rand van het centrum in een simpele Airbnb kamer met (gedeeld) dakterras en uitzicht op de vulkanen. Iedere ochtend zaten we daar met een kopje koffie te staren naar dit natuurgeweld. Gelukkiger krijg je ons niet!

Dit zijn andere accommodaties in Antigua die erg goede reviews en een fijne locatie hebben.

Maya Papaya
Maya Papaya

Een mooi hostel met slaapzalen en tweepersoonskamers - verrukkelijk ontbijt inbegrepen - vlakbij Iglesia de la Merced.

Bekijk
Nico Hotel
Nico Hotel

7192741 - Fijn hotel met tuin en dakterras - aan de rand van het centrum - sommige kamers hebben een keukentje.

Bekijk

Hoeveel dagen heb je nodig in Antigua?

Om de stad en haar bezienswaardigheden te ontdekken zijn 2 dagen voldoende. Maar de sfeer van Antigua is leuk genoeg om er wat extra dagen aan te plakken! Als je ook de Acatenango hike wil doen, dan heb je sowieso 2 extra dagen nodig, omdat dit een hike met overnachting op de vulkaan is. En een extra rustdag na de hike is ook geen verkeerd idee. ;-)

Lees meer over reizen in Guatemala

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Guatemala

Complete gids voor een fantastisch bezoek aan Tikal

Guatemala

Mini-gids voor een bezoek aan Lake Atitlán

Guatemala

Hike de Acatenango vulkaan en zie vulkaan Fuego lava spuwen

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Mexico

Ontdek het bruisende Valladolid

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen