5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Djura

Met het zonnige klimaat, de sfeervolle historische stad, tal van goede tentjes voor een hapje en drankje en alle bezienswaardigheden in en rondom de stad is Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico. Wij vertoefden een week in Oaxaca en hadden eigenlijk nog helemaal niet weg gewild! Ontdek waarom je Oaxaca niet mag missen tijdens een reis door Mexico en check onze tips.

Een sfeervol historisch centrum met veel bezienswaardigheden

Oaxaca is de hoofdstad van de gelijknamige staat en is daarmee een vrij grote stad, maar het centrum is compact en goed te belopen. Er zijn meerdere autovrije straten, veel winkels en vooral volop levendigheid. Op het Zócalo (centrale plein) is het altijd gezellig druk en je kunt je hier makkelijk uren vermaken met mensen kijken.

Zin in wat extra prikkels? Ga dan naar één van de vele markten die Oaxaca rijk is. Welke je ook kiest, het is altijd een ervaring voor al je zintuigen. Wij bezochten de Mercado Benito Juarez en de naastgelegen Mercado 20 de Noviembre. Eén groot feest aan kleuren, geluiden en geuren! Ook liepen we even over de Mercado de artesanias José Perfecto Garcia, maar die vonden wij wat saai. 

Neem verder in ieder geval een kijkje bij de Santo Domingo de Guzmán kerk (wel erg toeristisch) en eventueel in de daarachter liggende botanische tuin. Wij zijn zelf niet in de botanische tuin geweest, maar het schijnt dat je hier honderden inheemse planten kunt vinden uit de staat Oaxaca. Je kunt de tuinen alleen met een rondleiding bezoeken, dus check vooraf even de tijden waarop de rondleidingen gepland staan.

Tot slot mag je de kleurrijke wijk Jalatlaco echt niet overslaan. De straten met kinderkopjes en de hoeveelheid aan kleuren en street art maken dit een hele leuke wijk om doorheen te slenteren. Het is er veel rustiger qua verkeer en je vindt er leuke cafés en restaurants. Het is even alsof je in een andere stad bent!

Wij verbleven in Jalatlaco en dat was een schot in de roos. Je hebt geen last van straatlawaai – zoals je midden in het centrum wel kunt hebben – en toch zit je vlakbij leuke cafés en restaurants. Het historisch centrum bereik je in een kwartiertje lopen. Ideaal! Bekijk hier ons verblijf en andere hoteltips.

Monte Albán: ruïnes met een waanzinnig uitzicht

Vlakbij Oaxaca liggen de ruïnes van Monte Albán. Zoals de naam al doet vermoeden liggen deze ruïnes op een heuvel naast de stad en daardoor heb je niet alleen oude bouwwerken om te bewonderen, maar zeker ook het uitzicht. Deze stad is - in tegenstelling tot veel andere ruïne steden in Mexico - geen werk van de Maya’s, maar van de Zapoteken. De bouwstijl is dan ook heel anders, maar dat is juist tof. Goede afwisseling!

Wij vergapen ons vooral aan de grootsheid van de bouwwerken. Door het enorme, vlakke grasveld waar de meeste gebouwen op staan voelt de ruïne stad nog grootser aan. Dit moet een enorme stad geweest zijn. En om je dan te bedenken dat deze stad al bestaat vanaf het jaar 500 voor Christus. Ongelooflijk!

Het uitzicht doet veel voor deze plek. Het is voor ons echt de combinatie van de bouwwerken met de locatie en het uitzicht die dit zo’n toffe bezienswaardigheid maken. De omgeving is wel wat droog in deze tijd van het jaar, maar eigenlijk past dat prima in het plaatje. Wij zijn in ieder geval enthousiast over Monte Albán!

De ruïnes van Monte Albán liggen op zo’n 20 minuten rijden van het centrum. De makkelijkste manier om er te komen is met een shuttlebusje. Wij gingen met de shuttle van Lescas Co Tours en betaalden voor een retourticket 120 pesos per persoon. (€6) Voor de toegang tot Monte Albán betaalden we 90 pesos per persoon, ofwel €4,50.

Wij arriveerden rond 11:00 uur bij de eeuwenoude Zapotek stad en dat lijkt direct het drukste moment van de dag te zijn. Vroeg op de ochtend zal het een stuk rustiger zijn, net zoals later in de middag. Toen wij rond 14:00 uur met de bus terug gingen, was de rij bij de kaartverkoop in ieder geval compleet verdwenen. Aan zo’n 2,5 tot 3 uur heb je meer dan genoeg tijd voor je bezoek.

Korte broek aan en zonnebril op

Wij houden van het klimaat van Oaxaca! Het weer is er namelijk precies goed. De stad is gezegend met een lage luchtvochtigheid, gematigde temperaturen en heel veel zonneschijn. Gemiddeld schijnt de zon 311 dagen per jaar. Meer hoeven we niet te zeggen denk ik. ;-)

Doordat de stad op ongeveer 1.500 meter boven zeeniveau ligt, wordt het er niet zo bloedheet als bijvoorbeeld in Yucatán, maar is het wel net wat warmer dan in San Cristóbal de las Casas, Puebla en Mexico-Stad. Wij genoten iedere dag van een graad of 25 toen we in Oaxaca waren. Eind december in je korte broek en met zonnebril op door de stad kunnen lopen is al reden genoeg om naar Oaxaca te gaan, vind je niet?

Onze dagtrip naar Hierve el Agua, een mezcal boerderij en Árbol del Tule

Niet alleen in Oaxaca is het goed toeven. De omgeving heeft ook veel te bieden. Een dagtrip naar Hierve el Agua is het hoogtepunt van onze tijd in Oaxaca. Dit bijzondere natuurfenomeen is iets wat je gezien wil hebben!

Je kunt op dezelfde dag ook gelijk langs een mezcal boerderij gaan voor een rondleiding en proeverij en de breedste boom ter wereld Árbol del Tule aanschouwen. We vertellen je alles over deze fantastische, zelf georganiseerde dagtrip in ons blog over Hierve el Agua.

Verwennerij op het gebied van eten en drinken

Oaxaca wordt gezien als de foodie hoofdstad van Mexico. De regio staat niet alleen bekend om de productie van mezcal, maar ook om hun eigen kaas, traditionele mole (soort saus die bij heel veel gerechten gebruikt wordt) en het speciale drankje tejate, wat een mix is van cacao en maïs. Als je eens iets nieuws wil proberen, dan zit je in Oaxaca goed!

Maar ook als je het niet te excentriek wil maken, is er meer dan genoeg lekkers om jezelf mee te verwennen. Dit zijn onze favoriete plaatsen voor een hapje of drankje:

  • Voragine: voor echt goede curry’s en pad thai, een unicum in Mexico
  • Onnno Loncheria: voor het beste ontbijt in de stad
  • Marito & Moglie: voor kwaliteitskoffie in de zonnige achtertuin
  • Tacos Del Llano: voor smakelijke taco’s die lief zijn voor je portemonnee
  • Boulenc: voor als je zin hebt in goed brood of de beroemde amandelcroissants
  • Sur a Norte: voor een drankje vanaf de rooftop met uitzicht op de Santo Domingo de Guzmán kerk
  • ME Brew Bar: voor een stevige kop koffie met wat lekkers erbij in Jalatlaco

Hoe kom je in Oaxaca?

Oaxaca ligt in het zuidwesten van Mexico en bezoek je waarschijnlijk vanuit Mexico-Stad, Puebla of San Cristóbal de las Casas. Vanuit al deze steden kun je eenvoudig een ADO bus pakken naar Oaxaca. De afstand vanuit San Cristóbal de las Casas is behoorlijk, dus wij hebben dit met een nachtbus gedaan. Je bent dan zo’n 11 tot 12 uur onderweg. Vanaf Puebla is het maar een uur of 4 met de bus naar Oaxaca en vanaf Mexico-Stad is dat 1 tot 2 uur langer. 

Oaxaca heeft een vliegveld en je kunt dus ook een vlucht pakken naar deze stad, maar wij hebben gemerkt dat er niet vanuit heel veel bestemmingen rechtstreeks naar Oaxaca gevlogen wordt en de tickets niet goedkoop zijn. Wij kozen daarom voor de bus, maar het is de 5 minuten van je tijd altijd waard om even te checken of er een leuke aanbieding is natuurlijk!

Hoteltips voor Oaxaca

Wij verbleven in de wijk Jalatlaco in Oaxaca en dat is ons heel goed bevallen. Het is er qua verkeer veel rustiger, waardoor je ‘s nachts geen last hebt van het straatlawaai. Tegelijkertijd zit je alsnog tussen allerlei leuke cafés en binnen een kwartiertje lopen sta je in het historisch centrum. Als jou dat ook wel wat lijkt, dan zijn dit de best aangeschreven hotels in Jalatlaco.

Cálida habitación a 10 min de Santo Domingo
Cálida habitación a 10 min de Santo Domingo

Ons verblijf in Jalatlaco - schone en kleurrijke kamer - perfecte prijs/kwaliteitverhouding.

Bekijk
Alojamiento Jalatlaco - Car available! Estacionamiento en la calle sujeto a disponibilidad
Alojamiento Jalatlaco - Car available! Estacionamiento en la calle sujeto a disponibilidad

Kleinschalig hotel gerund door gastvrije familie - schone kamers met goede faciliteiten.

Bekijk

Verblijf je toch liever in het historisch centrum, dan zijn dit goede opties als je kijkt naar prijs/kwaliteit, locatie en faciliteiten.

AYOOK
AYOOK

Charmant hotel aan de rand van het historisch centrum - inclusief geweldig ontbijt.

Bekijk
Hostal Central Oaxaca
Hostal Central Oaxaca

Prachtig hostel met slaapzalen en privékamers - kleinschalig en gezellige sfeer.

Bekijk

Bezoek Oaxaca

Dat zijn onze 5 redenen waarom wij Oaxaca een heerlijke bestemming vinden. Dus zet deze stad vol bezienswaardigheden, lekkers en zon maar alvast op je wensenlijstje. Daar ga je geen spijt van krijgen!

Ontdek het beste van Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Mexico

Ontdek het bruisende Valladolid

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Guatemala

5 tips voor de koloniale stad Antigua in Guatemala

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen