Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon | Dagtrip vanuit San Cristobal de las Casas

Djura

Als je een paar dagen in San Cristobal de las Casas verblijft, dan moet een dagtrip naar de Sumidero Canyon absoluut op je to-do lijstje. Deze kloof is ontzettend mooi en het leuke is dat je de schoonheid ervan op twee manieren kunt bewonderen: vanaf het water en van bovenaf bij de uitzichtpunten. We vertellen je alles over onze dagtrip naar de Sumidero Canyon!

Met de auto naar Chiapa de Corzo

Het is de tweede dag dat we met onze kleine maar fijne huurauto op pad gaan vanuit San Cristobal de las Casas. Helaas is het ‘s ochtends vroeg wat grijs en bewolkt, maar de weersvoorspellingen in Chiapa de Corzo - het stadje waar de kloof zich bevindt - zien er prima uit. Geen reden dus om onze plannen te veranderen.

Onderweg merken we dat het nogal een dik pak wolken is dat rondom de bergen bij San Cristobal hangt. Het is mistig onderweg en we hebben zelfs best wat regen, maar hoe meer we afdalen richting de Sumidero kloof, hoe meer stukjes blauw in de lucht we zien. Dat gaat de goede kant op!

Je kunt ook met het openbaar vervoer naar Chiapa de Corzo gaan. Alhoewel Chiapa de Corzo geen officiële stop is voor bussen van San Cristobal naar Tuxtla Gutiérrez, schijn je wel te kunnen vragen of je bij Chiapa de Corzo mag uitstappen. Je staat dan alleen wel aan de hoofdweg en moet nog een klein stukje lopen naar de plaats waar de boottochten vertrekken.

Een leuke boottocht door de Sumidero Canyon

Na een uur rijden komen we aan bij de plaats waar bootjes richting de Sumidero Canyon vertrekken. We verwachten veel aanbieders die je allemaal hun boot op proberen te lokken en het bijbehorende gesteggel over prijzen, maar we vinden niets van dit bij Embarcadero Cahuare.

Het is hier simpel georganiseerd: Je koopt een ticket voor een vaste prijs, je trekt een zwemvest aan en je wacht tot er genoeg mensen zijn om de boot vol te krijgen. Er zijn bootjes waar 20 personen op kunnen, maar wij gaan met een motorboot waar maximaal 40 mensen in plaats kunnen nemen. Na een kwartier wachten hebben zich ruim 30 personen verzameld en mogen we de boot op om te vertrekken naar de kloof. Prima geregeld!

De prijs voor een boottocht is 270 pesos (€13) per persoon. Dit is inclusief de toegang tot het nationaal park. (54 pesos, ofwel zo’n €2,50) Je krijgt een polsbandje als bewijs van de betaalde toegang tot het park en dit is 24 uur geldig. Hou deze dus na de boottocht om als je van plan bent om de uitzichtpunten te bezoeken.

Het is niet lang varen totdat we midden in de Sumidero kloof dobberen. Wauw, dit is mooi! Wij hadden geen hele hoge verwachtingen, maar de canyon verrast ons in positieve zin. De bergwanden rijzen verticaal omhoog vanaf het water en zijn wel honderden meters hoog. Ik ben slecht in het schatten van hoogtes en afstanden, maar ik gok dat we op sommige plaatsen tegen bergwanden van meer dan 500 meter omhoog kijken. Dat doet wat met je hoor!

De boottocht zelf is ook lekker afwisselend. We stoppen bij verschillende plaatsen die de moeite waard zijn, zoals een soort kapel in een grot, bij aapjes in de bomen, bij een dam waar elektriciteit wordt opgewekt, de kerstboom waterval (Cascada del Arbol de Navidad, kijk naar de foto om te zien waarom het deze naam heeft) en bij een krokodil die ligt te zonnen op een rots. Ondertussen vermaakt de gids - en tegelijkertijd boot coureur, hij kan nogal sjezen met die boot! - ons met wat feitjes, maar dat doet hij enkel in het Spaans. We krijgen er dus minder dan de helft van mee. Wel een goede oefening. ;-)

Na dik 2 uur en vele foto’s later zijn we terug op vaste bodem. De Sumidero Canyon vinden we nu al een aanrader en dan moeten de uitzichtpunten nog komen!

Langs de miradors voor uitzicht op de Sumidero Canyon

Dan is het tijd om de kloof van bovenaf te gaan bekijken. We rijden een stuk door de hoofdstad van Chiapas, Tuxtla Gutiérrez, maar gelukkig is het er niet al te druk op de weg. De uitzichtpunten zijn trouwens de belangrijkste reden waarom we onze dagtrip naar de Sumidero Canyon met een huurauto wilden doen. Dan kun je de boottocht en de uitzichtpunten makkelijk combineren op één dag.

Als je geen eigen vervoer hebt, maar je wil wel de uitzichtpunten (miradors in het Spaans) zien, dan zul je een taxi moeten huren of met een tour mee moeten gaan. Een taxi is niet goedkoop voor deze afstand en met een tour zit je vast aan het schema en de tijden van de touraanbieder. Die twee opties streepten wij daarom al snel weg en dan bleef het huren van een auto als enige over.

Nadat we bij de ingang onze polsbandjes laten zien, kunnen we doorrijden over de soms kronkelende weg naar boven. Helaas merken we dat hoe hoger we komen, hoe dichter de bewolking is die er hangt. Natuurlijk gaan we alsnog alle uitzichtpunten langs en ondanks het mindere weer is het uitzicht elke keer toch de moeite waard. Behalve bij het derde uitzichtpunt, Mirador El Roblar, daar zien we he-le-maal niks door alle wolken. Jammer, maar de natuur kun je niet dwingen.

Dit zijn trouwens de namen van de 5 uitzichtpunten, op volgorde van het begin tot het einde van de weg naar boven:

  • Mirador La Ceiba
  • Mirador La Coyota
  • Mirador El Roblar
  • Mirador El Tepehuaje
  • Mirador Los Chiapas
Let op: Op dinsdagen zijn de uitzichtpunten gesloten, dus plan je bezoek aan de Sumidero Canyon op een andere dag als je ook de miradors wil bezoeken.

De Sumidero Canyon is een aanrader

We zijn echt positief verrast door de Sumidero Canyon. De rauwe maar toch ook groene bergwanden, de wilde dieren die je kunt spotten, de mogelijkheid om van onderaf én bovenaf de grootsheid van de canyon te ervaren, dat maakt deze plek een absolute aanrader. En het fijne is: het kost ook niet de wereld! We hebben veel duurdere highlights bezocht in Mexico die we niet half zo leuk vonden. Ook nog veel moois voor je geld dus. Wij zeggen: gaan!

Andere toffe dagtrip vanuit San Cristobal: El Chiflón watervallen

Ontdek het beste van Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Waarom Bacalar onze favoriete bestemming in Yucatán is

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Mexico

El Chiflón: de mooiste watervallen in de Chiapas regio

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen