10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Djura

We hadden zo’n 11 uur in de bus gezeten naar San Cristóbal de las Casas en stapten als een stel zombies de bus uit. Maar niet veel later voelden we ons compleet anders. San Cristóbal betoverde ons met zijn authentieke sfeer, heerlijke bergklimaat, de hoeveelheid aan fantastische cafés en restaurants en alle toffe bezienswaardigheden in de omgeving. Zo’n plek waar je in één klap verliefd op bent. Wij bleven niet voor niets 2 weken plakken en delen nu onze 10 beste tips met je!

Over San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal ligt in de provincie Chiapas en is gelegen vlakbij de hoofdstad van de provincie: Tuxtla Gutiérrez. San Cristóbal de las Casas is gelukkig heel wat kleiner dan de hoofdstad en naar onze mening precies groot en bruisend genoeg voor een paar leuke dagen.

Dit bergstadje ligt op 2.200 meter boven zeeniveau en daardoor is het er een stuk minder warm dan in andere delen van Mexico. Overdag is het regelmatig tussen de 20 en 25 graden, maar door de sterke zon voelt het veel warmer. In de nacht koelt het af een graad of 10, dus pak zeker ook je dikke trui in als je San Cristóbal in je reisroute voor Mexico hebt opgenomen. Want (centrale) verwarming is er 9 van de 10 keer niet! ;-) 

Je bereikt San Cristóbal de las Casas met de bus vanuit Palenque (11 uur reistijd) of Oaxaca (12 uur met de nachtbus). Wij kwamen vanuit Palenque en kozen vanwege veiligheidsredenen voor een bus overdag die langs Villahermosa gaat. Een flinke omweg, maar better safe than sorry zullen we maar zeggen. ;-) Ga je zelf die kant op, laat je dan bij je accommodatie informeren over de veiligheidssituatie op de route op dat moment.

Doen in San Cristóbal de las Casas

San Cristóbal heeft een fijn historisch centrum waar je je makkelijk een dag of twee kunt vermaken. Dit zijn wat ons betreft de leukste highlights en activiteiten in het centrum van San Cristóbal.

Mensen kijken op het centrale plein

Zoals vrijwel elke Midden- en Zuid-Amerikaanse stad heeft ook San Cristóbal de las Casas een centraal plein waar het bruist van het leven. Op het Plaza 31 de Marzo kun je je urenlang vermaken op een bankje in het zonnetje. Lekker mensen kijken en het Mexicaanse leven ontdekken. Wij waren elke dag wel even te vinden op dit gezellige plein.

Uitkijken over de stad

Struinen door een stad is leuk, maar er overheen kijken vanuit een uitzichtpunt nog leuker. In San Cristóbal heb je aan de twee uiteinden van het historisch centrum een tof uitkijkpunt. De ene bevindt zich bij de Guadalupe kerk (Iglesia de Guadalupe) en de andere bij Iglesia de San Cristóbal. Na alle treden naar boven heb je in ieder geval een lekker drankje verdiend! Een ‘agua del dia’ is altijd een goede keuze.

Shoppen op de markt

San Cristóbal heeft diverse markten die eigenlijk allemaal aan elkaar geplakt zitten. Je vindt de meeste kraampjes bij Mercado Jose Castillo Tielemans en rondom de Santo Domingo kerk. Je kunt op de markt terecht voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor nieuwe kleding, speelgoed of andere spullen. Zoals op elke markt is het ook hier een genot voor al je zintuigen. Het is een wirwar van smalle paadjes en in elk gangetje ruik, hoor en zie je van alles. Een niet te missen ervaring!

Wandel langs alle highlights in het historisch centrum

In het historisch centrum kun je natuurlijk gewoon een beetje doelloos rondlopen, maar er zijn een paar plekken waar je echt wel even naartoe wil navigeren. Deze bezienswaardigheden in het historisch centrum zijn een korte fotostop waard:

  • Catedral de San Cristóbal
  • Arco del Carmen
  • Iglesia de Santo Domingo

In de twee voetgangersstraten (Avenida Miguel Hidalgo en Real de Guadalupe) vind je volop winkeltjes, restaurantjes, cafés en kraampjes op straat. Het is leuk om doorheen te lopen, maar de beste tentjes voor een hapje en drankje zitten niet hier. Daarover later in dit blog meer. ;-) 

Dagtrips vanuit San Cristóbal de las Casas

Als je het historisch centrum verkend hebt, dan wacht er nog meer moois op je. In de omgeving van San Cristóbal is er namelijk meer dan genoeg te zien! Dit zijn de 4 (halve) dagtrips die wij maakten vanuit San Cristóbal.

Bezoek El Arcotete

El Arcotete is een natuurgebied dat op een paar kilometer afstand van San Cristóbal ligt. Je kunt hier in alle rust wandelen in de natuur en ontsnappen aan de gezellige drukte van de stad. Wij vonden vooral de grot erg leuk, waar enorme stalactieten en stalagmieten te vinden zijn. Sommige zitten zelfs aan elkaar vast! Je kunt door nauwe gangetjes in de grot lopen en zo ontdek je steeds nieuwe ruimtes en uitzichten. Leuk uitje!

Praktisch

  • Je kunt met een colectivo (gedeeld taxibusje) naar El Arcotete of je pakt een taxi. De colectivo kost 20 pesos per persoon (€1) en voor een taxi betaal je ongeveer 100 tot 150 pesos. (€5 - €7,50) De laatste optie is vooral interessant als je de taxi kunt delen met andere reizigers. De rit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Voor toegang tot El Arcotete betaal je 10 pesos en als je ook de grot in wil, dan betaal je daar 15 pesos extra. In totaal ben je dus 25 pesos kwijt, net iets meer dan 1 euro. Geen geld!
  • Een tripje naar El Arcotete kost slechts 2 tot 3 uur van je tijd. Wij zijn een kleine 1,5 uur in het natuurpark geweest. Je kunt deze activiteit dus makkelijk combineren met het verkennen van San Cristóbal zelf.

Kijk je ogen uit in San Juan de Chamula

Zoiets als in San Juan de Chamula hebben we nog nooit gezien. Dit dorp staat bekend om hun eigenzinnige rituelen en gebruiken. Opvallend is ook dat ze hun eigen taal en politie hebben. De Mexicaanse overheid heeft hier niets te zeggen. Bijzonder dat dat kan bestaan en goed gaat, toch?

Met een tour verkennen we San Juan de Chamula. Bij aankomst op het centrale plein is het een drukte van belang met allerlei ceremonies en vooral heel veel knetterhard knalvuurwerk. Als we de kerk ingaan, merken we hoe uniek dit volk is. Overal ligt hooi op de grond, er worden kippen geofferd, muziek gemaakt en ontelbaar veel kaarsen opgestoken. Onze gids legt van alles uit. Van de betekenis van de kleur van de kaarsen tot de achterliggende gedachte bij het offeren van een kip. Helaas mag je geen foto’s maken in de kerk. Dit is iets wat je voor altijd in je hoofd vastlegt. Ik ga er verder niet teveel over vertellen. Het is iets wat je zelf moet zien en ervaren!

Praktisch

  • Wij gaan het liefst overal op eigen houtje naartoe, maar nu hebben we bewust gekozen voor een tour met Engelssprekende gids. Je snapt er namelijk helemaal niets van als je geen uitleg krijgt bij wat je ziet. Daarnaast had ik me ook niet helemaal op mijn gemak gevoeld zonder iemand die weet wat hij doet. Niet dat het onveilig voelde, maar wel alsof je mensen stoort in hun rituelen. Een beetje het gevoel een pottenkijker te zijn. ;-)
  • De tour van Alex y Raul Tours is een aanrader. Ze vertrekken iedere dag om 9:30 uur vanaf het kruis op het plein tegenover de kathedraal en brengen je rond 2 uur ‘s middags weer terug. Naast San Juan de Chamula bezoek je ook Zinacantán. De gids spreekt prima Engels en geeft volop uitleg bij alles wat je ziet en hoort. De tour kost 300 pesos per persoon. (€15)
  • Als je toch liever zelf naar San Juan de Chamula gaat, dan kun je eenvoudig een colectivo pakken vanaf deze locatie.

Bewonder de El Chiflón watervallen

Het is me het ritje wel vanuit San Cristóbal naar de El Chiflón watervallen, maar dat zijn deze watervallen zeker waard. De lichtblauwe kleur van het water en de kracht van de in totaal 5 watervallen zijn super om te zien! Met zijn hoogte van 120 meter is Cascada Velo de Novia een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt, maar dat is niet alles. Zet je kuiten aan het werk en loop door naar Cascada Arcoiris en Cascada Quinceanera voor nog meer natuurschoon!

Alles over het bezoeken van de El Chiflón watervallen lees je in ons uitgebreide blog.

El Chiflón: de mooiste watervallen in de Chiapas regio

Ontdek de grootsheid van de Sumidero Canyon

Dat Mexico mooie stranden, cenotes, tempelruïnes en watervallen heeft, dat wisten we wel. Maar dat ze ook zo’n schitterende kloof hebben? Dat was nieuw voor ons! Onverwachts werd onze dagtrip naar de grootse Sumidero Canyon één van onze favorieten in onze Mexico reis. Het leuke van de Sumidero Canyon is dat je de natuurpracht en grootsheid op twee manieren kunt ervaren: vanaf een bootje in de kloof en vanaf de uitzichtpunten bovenaan de kloof. Natuurlijk is het het beste om beide te doen!

Alles over het bezoeken van de Sumidero Canyon vind je in ons uitgebreide blog. 

Dagtrip vanuit San Cristobal de las Casas Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Eten en drinken in San Cristóbal de las Casas

Wat hebben wij genoten van alle heerlijke cafés en restaurants in San Cristóbal de las Casas. De meeste zijn ook nog eens heel betaalbaar! Wij kunnen niet kiezen welke tentjes onze favorieten zijn en dus tippen we ze lekker allemaal.

  • Sagrado: Voor een goed glas wijn en kwaliteitstapas
  • Libre cafe: Heerlijke koffie en een fijne plek om te werken
  • Roots Panaderia: Voor verse croissants, broden en meer
  • Aguacate Veggie Bar: Voor avocado liefhebbers. Probeer ook de peanut shake! (goddelijk)
  • Frida’s Frites: Guilty pleasure. Goede friet uit een puntzak
  • La Viña de Bacco: Kies jouw favoriete wijn uit een enorm ruime kaart
  • Kukulpan: Het terras met de laatste zonnestralen in de middag
  • Astro Cafe: Dit verrukkelijke ontbijttentje ontdekten we helaas pas in onze laatste dagen
  • Frontera: Kies uit verschillende koffiebonen voor jouw ultieme koffiepauze
  • Loving Hut: Goedkoop en vegetarisch eten
  • Masala Raff: Smakelijke Indiase curry’s
  • Kim Cocina Panasiática: Lekkere ramen en andere Aziatische gerechten

Goed om te weten: Met de app Rappi kun je eten en boodschappen laten bezorgen. Ideaal als je even niet de deur uit wil!

Overnachten in San Cristóbal de las Casas

Er zijn tal van goede accommodaties om uit te kiezen in San Cristóbal de las Casas. Wij waren helemaal gelukkig met onze Airbnb, omdat de locatie echt perfect was. In het centrum, maar door de langgerekte tuin aan de voorkant hadden we geen last van het straatlawaai. Want dat is wel iets om rekening mee te houden als je in het centrum verblijft. Geluidsisolatie is meestal erg beperkt in de oude gebouwen in San Cristóbal, dus neem je oordopjes mee of kies een accommodatie in een rustige straat. 

Deze hotels in San Cristóbal hebben ook goede reviews en kun je eens bekijken.

Casa Azabache
Casa Azabache

Stijlvolle hotelkamers - gedeelde keuken voor gasten - zeer behulpzaam personeel.

Bekijk
Hotel Casa de Gandhi
Hotel Casa de Gandhi

Prachtig hotel gerund door een familie - in een rustig gedeelte, maar toch alles op loopafstand.

Bekijk

Liefde voor San Cristóbal de las Casas

Nu ik dit blog schrijf over San Cristóbal, voel ik het opnieuw: liefde voor deze plek! Het is voor ons de combinatie van bergen, authenticiteit, bezienswaardigheden, lekker eten en drinken en de betaalbaarheid waardoor San Cristóbal een plek in ons hart heeft veroverd. Dus één ding is 100% zeker: Voeg San Cristóbal toe aan je reisroute door Mexico. Daar ga je geen spijt van krijgen!

Ontdek het beste van Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Ontdek het bruisende Valladolid

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Guatemala

5 tips voor de koloniale stad Antigua in Guatemala

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen