Hierve el Agua bezoeken zonder tour | Zo doe je dat

Djura

Eén van de mooiste bestemmingen voor een dagtrip vanuit Oaxaca is Hierve el Agua. Je kunt hier met een georganiseerde tour naar toe, maar wij trekken liever ons eigen plan. Daarom huurden we een auto en maakten we er een leuke dagtrip met meerdere stops in de omgeving van. Dat is ons goed bevallen en daarom delen we onze tips voor een bezoek aan Hierve el Agua met je!

Wat is Hierve el Agua?

Dat is eigenlijk al gelijk een goede vraag! Hierve el Agua is een uniek stukje natuur. Het wordt vaak een waterval genoemd, maar technisch gezien is dat het niet. Er stroomt namelijk bijna geen water naar beneden bij Hierve el Agua. De bezienswaardigheid dankt zijn naam aan de vorm van de druipende rotsen, want dat lijkt wel op een waterval! Deze druipende rotsen zijn in duizenden jaren tijd gevormd door de afzetting van mineralen en calcium.

Letterlijk betekent Hierve el Agua het water dat kookt en dat komt doordat het natuurverschijnsel is ontstaan vanuit een warmwaterbron. Het water is nog altijd rond de 25 graden en in sommige poelen mag je zwemmen. Dat is een leuk extraatje, maar wij vinden Hierve el Agua vooral de moeite waard vanwege de schoonheid. In sommige poelen kleurt het water felgroen door alle mineralen. Samen met het uitzicht over de bergen is dit een schitterende plek!

Vanuit Oaxaca naar Hierve el Agua: dit zijn je opties

De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Hierve el Agua is de stad Oaxaca. Vanaf hier is het zo’n 70 kilometer rijden naar Hierve el Agua. Als je Hierve el Agua wil bezoeken, dan heb je de keuze uit 3 mogelijkheden:

  • Meegaan met een georganiseerde tour. De nadelen van een tour zijn de prijs (veel duurder dan de andere opties), minder flexibiliteit (je bepaalt niet zelf hoe lang je blijft) en het tijdstip van aankomst, namelijk op het drukste moment van de dag. Wel is alles voor je geregeld, dus je kunt je helemaal richten op het natuurschoon.
  • Met het openbaar vervoer gaan. Als je voor deze optie kiest, dan pak je eerst de bus naar Mitla. Deze vertrekken vanaf het Terminal de Autobuses de Segunda Clase en doen er ongeveer een uur over. Eenmaal aangekomen in Mitla stap je over op een soort pick up truck en daarmee leg je het laatste uur van je reis naar Hierve el Agua af. Dit is veruit de goedkoopste optie, maar ook de avontuurlijkste.
  • Een auto huren en zelf rijden. De weg naar Hierve el Agua is hartstikke goed. Je rijdt eerst Oaxaca uit en komt dan op een soort snelweg (wegnummer 179) waar je omgerekend een paar euro tol voor betaalt. De afslag naar Hierve el Agua staat duidelijk aangegeven. Daarna kom je door het dorpje San Lorenzo Albarradas en een paar kilometer verder rijd je de parkeerplaats bij Hierve el Agua op. Een comfortabele en flexibele optie!

Zo bezochten wij Hierve el Agua zonder tour

Wij hadden de afgelopen tijd al meer uren in de bus doorgebracht dan ons lief was en daarom kozen we voor een huurauto. Het is altijd leuk om zelf ergens rond te kunnen rijden en het geeft je alle flexibiliteit die je maar wil.

Er zijn tal van autoverhuurders in Oaxaca met slechte reviews, maar gelukkig vonden wij er eentje vlakbij onze accommodatie waar andere reizigers wel positief over waren. We huurden een auto bij Mixteca Car Rental en rond iets voor 9 uur startten we de motor van onze kleine Nissan March. We hebben gelezen dat de meeste tourgroepen Hierve el Agua tussen 11 en 2 uur bezoeken, dus wij wilden er graag iets eerder zijn om de ergste drukte te ontlopen. Aan de andere kant hadden we met een heel vroeg vertrek ook weer een beetje moeite. Dit werd de tussenoplossing. ;-)

Als we rond kwart over 10 bij de parkeerplaats aankomen, staat het inderdaad nog niet vol. We lopen over het steile pad een stuk naar beneden en komen dan gelijk bij het beste deel van Hierve el Agua. Aan de afgrond ligt namelijk een waterpoel met felgroen water. En nee, we hebben geen filters gebruikt bij de foto’s!

We proberen een toffe foto te maken van dit mooie natuurfenomeen, maar nu blijkt dat we beter toch iets minder lui hadden moeten zijn en eerder ons bed uit hadden moeten komen. Het is namelijk al best druk en een foto maken zonder iemand erop is een hele uitdaging. Maar het lukt!

Daarna lopen we verder en zien we in de verte de ‘grote waterval’ tegen de rotswand hangen. Ziet er echt bijzonder uit! Alhoewel wij geen logica kunnen vinden in de bewegwijzering van de paadjes rondom Hierve el Agua, weten we uiteindelijk onze weg te vinden over het grindpad richting de grote waterval. Vanaf verschillende plekken heb je zo uitzicht op de afzettingen door mineralen die als een druipkaars aan de rotswanden hangen. Heel gaaf!

We lopen zelfs het hele stuk naar beneden totdat we onderaan de grote waterval staan. Dan zie je pas echt hoe hoog hij is. Wel tientallen meters! Indrukwekkend stukje natuur hier.

Op dit moment maken we één foutje. We besluiten om het hike pad te volgen en het rondje af te maken totdat we weer bij de parkeerplaats bovenaan uitkomen. We hadden niet ingeschat dat dit best wel een stukje lopen is. Zeker als je de brandende zon en hitte en onze beperkte watervoorraad en de opkomende honger meetelt! Daarbij biedt het niet heel veel meer qua uitzichten of ander moois. Dus is ons advies: Loop eventueel naar beneden bij de grote waterval, maar keer daarna om en wandel dezelfde route weer terug naar boven. Dat is al pittig genoeg als de felle zon op je hoofd brandt!

Uiteindelijk zijn we na 2 uurtjes uitgekeken bij Hierve el Agua en stappen we tevreden terug ons autootje in. Dit is een bezienswaardigheid die zeker de moeite waard is!

Toevoegen aan je dagtrip: Mezcal proeverij en Árbol del Tule

Je huurt natuurlijk niet een auto om hem na een paar uurtjes alweer in te leveren. Omdat je voor Hierve el Agua maar een halve dag nodig hebt, kun je nog makkelijk wat andere highlights aan je dagtrip toevoegen. Wij kiezen voor 2 extra stops: een rondleiding en proeverij bij een mezcal familiebedrijf en een rondje om de dikste boom ter wereld Árbol del Tule.

Op de terugweg richting Oaxaca is het maar een heel klein beetje om naar Matatlan. In dit dorp vind je tal van traditionele Mezcal boerderijen waar families hun ambacht generatie op generatie doorgeven. De rondleiding is leuk, maar de proeverij nog veel leuker. Nooit vervelend om de lokale drankjes te proberen! ;-)

Mezcal is een typisch Mexicaanse drank met een hoog alcoholpercentage. Net als tequila wordt mezcal gemaakt van agave planten. Vroeger was tequila superieur en werd mezcal gezien als de drank voor de minder bedeelde Mexicaan, maar nu is mezcal hipper dan ooit. De rijke en rokerige smaak beviel ons goed!

We sluiten onze dag af bij Árbol del Tule. Onze verwachtingen waren niet heel hooggespannen, maar Árbol del Tule weet ons te verbazen. We kijken hier naar de dikste boomstam ter wereld. De omtrek is maar liefst 42 meter. Bizar! Door deze omvang werd eerst gedacht dat Árbol del Tule uit meerdere bomen bestaat, maar DNA onderzoek heeft aangetoond dat het toch echt maar één boom is. Dan sta je even met je ogen te knipperen hoor!

Kortom, rijd dus niet linea recta terug naar Oaxaca nadat je Hierve el Agua hebt bezocht, maar ga ook langs een mezcal boerderij en neem een kijkje bij Árbol del Tule. Een leuke dag gevuld met een combi van natuur en cultuur!

Handig om te weten over een bezoek aan Hierve el Agua

  • Voor de snelweg 179 moet je tol betalen. Voor een gewone auto is dat 89 pesos (€4,50) per keer. Geen idee of je hier met een creditcard kan betalen, maar ik vermoed van niet. Neem dus genoeg contant geld mee.
  • Een paar kilometer voordat je Hierve el Agua bereikt houden locals je staande. Om de weg te gebruiken moet je 20 pesos per persoon betalen. Op zich vreemd dat dit een bedrag per persoon is, maar waarschijnlijk is dat lucratiever voor ze dan een bedrag per voertuig. ;-) Zorg dat je wat kleine briefjes bij je hebt om dit makkelijk af te kunnen rekenen.
  • Tot slot betaal je nog 50 pesos (€2,50) per persoon voor de toegang tot Hierve el Agua.
  • Hierve el Agua is dagelijks geopend van 7 uur ‘s ochtends tot 5 uur in de middag. Het loont om vroeg te komen, omdat je deze unieke plek dan nog met veel minder mensen hoeft te delen. Als je meer van het uitslapen bent: Waarschijnlijk is het aan het einde van de dag ook een stuk rustiger.

Ontdek het beste van Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Mexico

El Chiflón: de mooiste watervallen in de Chiapas regio

Mexico

Palenque: stad in de jungle met Maya ruïnes

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen