Terugblik: 3 weken door betoverend China

Djura

3 jaar geleden is het… onze eerste verre reis. China is niet de meest gekozen bestemming voor een eerste reis buiten Europa, maar wat ben ik blij dat we wel voor China zijn gegaan. Nog steeds denk ik regelmatig terug aan de bijzondere cultuur en adembenemende natuur die we daar gezien hebben. China is een land van tegenstellingen en een plek waar alles onwijs snel verandert. Lonely Planet nam de opkomende wereldmacht niet voor niets op in de top 10 reislanden voor 2018!

De voorpret

Al maanden voor vertrek boekten we een prachtig rondreis door China via Shoestring. Fijn gevoel dat de hotels en het vervoer geregeld zijn en dat een gids je van A naar B brengt, want Engels spreken ze in China (vrijwel) niet! Toen begon het sparen, maar natuurlijk ook de voorpret. Onze eerste verre reis betekende backpacks kopen, wandelschoenen uitzoeken, handige reisapps installeren en vooral de dagen aftellen tot we zouden beginnen aan dit bijzondere avontuur. Heerlijk, die kriebels die je hebt als je op het vliegveld staat!

Onze reisroute: van Beijing tot Hongkong

Beijing

De route die we volgen is een mooie mix van stad en platteland en van cultuur, historie en natuur. We starten in de hoofdstad Beijing waar we onze ogen uitkijken bij De Verboden Stad en het Plein van de Hemelse Vrede. Je merkt direct dat het leven in China anders is dan bij ons, de bevolking is veel beperkter. Onze gids vertelt ons in het busje over de studentenopstand op het plein, want hij zegt hier liever niks over in het openbaar…

Beijing

Ook de indrukwekkende Chinese Muur staat op het programma. Wat een bouwwerk is dat! Zo bizar dat dit door mensen gemaakt is, vooral als je ziet hoe bergachtig en moeilijk begaanbaar sommige gebieden zijn. Beijing alleen al is een aaneenschakeling van hoogtepunten en we zijn pas twee dagen in China!

China

48 uur in Beijing

China

De Chinese Muur, wat een wereldwonder!

Terracottaleger in Xi’an

Tijd om door te reizen naar het volgende hoogtepunt: het Terracottaleger in Xi’an. Weer zoiets bijzonders, en groots! Alles is in China zo onwijs groot. Bij iedere bezienswaardigheid zou je makkelijk een dag rond kunnen lopen en dan heb je nog niet alles gezien. Daar heb je alleen geen tijd voor als je veel in dit enorme land wilt zien en dus gaan we door naar de volgende miljoenenstad: Chengdu.

Terracottaleger - Xi'an

Panda’s & Chengdu

Ruim 800 kilometer en 16 uur in de nachttrein verder komen we aan in deze grote stad. Chengdu is vooral bekend vanwege het opvangcentrum voor reuzenpanda’s. De bedreigde dieren leven bijna niet meer in het wild en worden gezien als het symbool van China. De bamboe-etende en stoeiende beestjes én de piepkleine pandaatjes zijn leuk om te zien. De stad zelf is ook een prima plek waar je je makkelijk een dag vermaakt. Moderne wolkenkrabbers staan in contrast met het oude centrum van de stad.

Idyllisch platteland

Genoeg drukke steden gezien voorlopig, op naar het platteland! Lijiang en Dali zijn onwijs gezellige dorpen. Met de fiets en de scooter verkennen we het bergachtige platteland van China. Voor je gevoel heeft de tijd hier echt stil gestaan. Zeker als je de afgelopen dagen in miljoenensteden bent geweest, dan kun je je bijna niet voorstellen dat je nog steeds in hetzelfde land bent. De bevolking loopt in klederdracht en de boeren doen al het werk met de hand. De moderniteit die je zag in de steden is nog niet doorgedrongen tot het binnenland, dat is duidelijk.

De Black Dragon Pool, Jade Dragon Snow Mountain, de Tiger Leaping Gorge en het Erhai Meer zijn wonderschone hoogtepunten in dit gebied, maar minstens zo leuk is het om rond te slenteren over kleurrijke markten en in authentieke dorpjes waar Chinese minderheden leven volgens eeuwenoude tradities.

Lijiang

Het Stenen Woud

Onderweg naar Kunming stoppen we bij een opmerkelijk stukje natuur: het Stenen Woud. Dit unieke karstlandschap is ontstaan door regenwater dat langs scheuren in het gesteente liep. Een mega woud van steen is het resultaat. Bij de ingang zien we direct hordes toeristen. Shit, dat is jammer. Maar, onze fantastische gids leidt ons naar een plek in het Stenen Woud die de massa niet weet te vinden, top! Vanaf een hoger gelegen uitkijkpunt heb je een spectaculair uitzicht en zie je pas hoe groot deze highlight is!

Het Stenen Woud - Kunming

Magisch Yangshuo

Het einde van de reis komt alweer in zicht, maar een plek waar we misschien wel het meest naar uit keken staat nog op het programma: Yangshuo. Op een bamboe vlot varen we door het groene karstgebergte. Het gebied is wonderschoon en we pakken dan ook de kans om per scooter meer te zien van de sprookjesachtige omgeving. Hier hadden we best langer willen blijven!

China

5x doen in Yangshuo

De grens over, naar Hongkong

Officieel eindigt onze reis in een nieuw land. Hongkong is namelijk een zelfstandige regio en je moet daadwerkelijk door een paspoortcontrole als je vanuit China Hongkong binnenkomt. Het is ook net alsof je duizenden kilometers verder bent, want het leven in Hongkong lijkt in weinig opzichten nog op het leven in China. Het is veel Westerser. De wc’s zijn zoals wij gewend zijn en er wordt niet gerocheld of gespuugd in restaurants. De skyline van Hongkong móet je natuurlijk zien en vanaf Victoria Peak heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Uitzicht over Hongkong vanaf Victoria Peak

22 dagen later en ruim 6.000 afgelegde kilometers verder gaan we vol met mooie herinneringen terug naar huis. Wat een bijzondere en mooie reis!

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

China

Het visum voor China

China+1

Off the beaten track in Vietnam: de Ban Gioc waterval

Hongkong

In het hoogste gebouw van Hongkong

China

Cultuurshock in China: What to expect

China

5x doen in Yangshuo

China

De Chinese Muur, wat een wereldwonder!

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen