Off the beaten track in Vietnam: de Ban Gioc waterval

Djura

Jaarlijks bezoeken zo'n 13 miljoen toeristen het mooie Vietnam. Niet gek, want het is een land vol schitterende hoogtepunten! De beroemde plekken als Halong Bay en Sapa zul je niet meer voor jezelf hebben, maar er zijn ook nog on-ontdekte plekken in Vietnam. De Ban Gioc waterval is zo'n highlight waar je weinig andere toeristen tegenkomt. Heerlijk! De grootste waterval van het land is waanzinnig gelegen tussen groene velden en kalkstenen rotsformaties. Ideetje voor jouw reis naar Vietnam?

Over de Ban Gioc waterval

In het bergachtige en afgelegen noorden van Vietnam vind je de grootste waterval van het land. Vooral tijdens het regenseizoen zorgt de waterval voor spektakel. De Ban Gioc waterval is 30 meter hoog en 300 meter breed en ligt precies op de grens tussen Vietnam en China. Officieel behoort de ene helft van de waterval tot het Chinese grondgebied, terwijl je aan de andere kant toch echt in Vietnam bent. Wat de waterval extra bijzonder maakt is de fantastische omgeving. Puntig karstgebergte en groene rijstvelden zorgen ervoor dat je camera overuren maakt!

Je kunt de waterval vanuit China en vanuit Vietnam bezoeken. In China wordt de waterval trouwens de Detian Fall genoemd. Waarom er twee verschillende namen zijn is mij een raadsel. ;-) Het fijne van de Ban Gioc waterval is dat deze nog helemaal niet veel bezocht wordt door toeristen. Een schitterend stukje natuur dat je niet hoeft te delen met honderden andere toeristen. Klinkt goed, toch?

Tip: in het regenseizoen is de waterval veel indrukwekkender dan in het droge seizoen. De beste tijd om de waterval te bezoeken is daarom van mei t/m september.

Onze tour naar de Ban Gioc waterval

Wij boeken een 3-daagse tour waarbij de Ban Gioc waterval gepland staat voor de tweede dag. Op dag 1 vertrekken we richting het noorden en brengen we een bezoek aan het Ba Be National Park. In het park ligt het grootste meer van Vietnam. Met een boottour verkennen we het meer en 's avonds eten we met de hele groep bij de homestay. Ook ervaren we hier het echte Vietnam: rijstwijn en karaoke! ;-)

Ba Be Lake

Ba Be Lake

Ba Be Lake

De volgende ochtend moeten we vroeg uit de veren, want we moeten nog flink wat kilometers afleggen tot de waterval. Het schitterende uitzicht over de rijstvelden, het meer en de bergen maakt ontbijten om 6 uur 's ochtends toch al een stuk minder vervelend.

Uitzicht vanaf de homestay

In de middag arriveren we bij dé reden waarom we deze tour hebben geboekt: de Ban Gioc waterval. Het is een indrukwekkende waterval en zeker de omliggende bergen maken het plaatje compleet. Onze gids vertelt dat er twee weken geleden nog bijna geen water was bij de waterval. Iets wat we ons nu lastig kunnen voorstellen, want we worden flink nat door de minuscule waterdruppels die tegen ons aan waaien.

Vlakbij de waterval ligt de Tiger Cave en eigenlijk staat deze hierna op het programma, maar door omstandigheden is de grot gesloten. Uiteindelijk blijkt dit een geluk, want nu hebben we tijd om naar een pagode te gaan. In eerste instantie denken we: "hmm, de zoveelste pagode...". Maar toen wisten we nog niet dat de pagode hoger gelegen is en dat we vanaf hier een waanzinnig uitzicht hebben op de waterval. Wauw, wat een natuurgeweld!

Dag 3 staat vooral in het teken van terug rijden naar Hanoi. In de vroege ochtend brengen we nog een bezoek aan de Pac Bo Cave en Lenin River, maar verder is het vooral kilometers vreten. En ja, in bergachtig gebied gaan die kilometers nou eenmaal niet zo snel voorbij en kost het dus vrijwel de hele dag om 360 kilometer af te leggen. Bij aankomst in Hanoi zijn we moe van de vele bus-uren van afgelopen dagen, maar absoluut blij dat we gegaan zijn!

Een aanrader of niet?

Als je de tijd hebt, raden we je zeker aan om deze off the beaten track bestemming in Vietnam aan je reisplanning toe te voegen. Je moet je hierbij wel goed realiseren dat je veel onderweg zult zijn voor een bezienswaardigheid waar je hooguit één dagdeel zult besteden. Andere fantastische highlights in het noorden van Vietnam, zoals Sapa, de Ha Giang Motorbike Loop en Halong Bay, zijn makkelijker en sneller te bereiken. Maar misschien is dat juist ook wel de charme van de Ban Gioc waterval. Je moet moeite doen om er te komen en dus voelt je bezoek al gelijk veel unieker!

Hoe kom je bij de Ban Gioc waterval?

De Ban Gioc waterval ligt een behoorlijk stuk ten noorden van Hanoi, zo'n 360 kilometer rijden. Je kunt de waterval als onderdeel van een tour door deze regio bezoeken of je reist zelf af naar het ongerepte noorden van Vietnam. Wij boekten een 3-daagse tour via Verrassend Vietnam, zodat we ook nog andere bezienswaardigheden in de omgeving kunnen zien. Als je zelf wilt gaan, dan kun je het beste eerst naar Cao Bang reizen. Vanaf Hanoi is dit ongeveer 8 uur met de bus. De volgende dag kun je met de lokale bus naar de Ban Gioc waterval reizen. Als je op eigen gelegenheid gaat, zul je dus 3 dagen nodig hebben van Hanoi en terug. Tenzij je een slaapbus neemt natuurlijk. ;-)

Dag 1: Hanoi - Cao Bang, dag 2: Cao Bang - Ban Gioc - Cao Bang, dag 3: Cao Bang - Hanoi

Een tour vs. zelfstandig reizen

Het is natuurlijk helemaal aan jou of je de voorkeur geeft aan een georganiseerde tour of liever zelf naar de waterval afreist. Wij doen eigenlijk bijna nooit (meerdaagse) tours, maar vonden dit nu wel aantrekkelijk. Na 2 maanden steeds hotels moeten boeken, bussen regelen en informatie zoeken over bezienswaardigheden is het best weleens lekker om 3 dagen lang "niks" te hoeven doen. Accommodatie en maaltijden zijn namelijk inbegrepen en je hoeft dus echt alleen nog maar te genieten!

Het nadeel van een georganiseerde tour is dat het wel wat duurder is dan wanneer je zelf reist. Je krijgt daar dan wel weer uitleg van een gids voor terug. Ook is het met een georganiseerde tour eenvoudiger om in 3 dagen andere dingen in de omgeving te zien. Wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer, dan duurt het vaak allemaal wat langer en zul je hier misschien niet aan toekomen.

Onze tour via Verrassend Vietnam

Door de website Verrassend Vietnam kwamen we op het idee om naar deze afgelegen waterval af te reizen. De site is opgezet door Thomas, een Nederlander die al jaren in Vietnam woont. Thomas heeft vrijwel alle uithoeken van Vietnam gezien en weet dus ook de verborgen parels te liggen. Hij deelt zijn kennis via zijn blog (tip: 101 hoogtepunten van Vietnam!) en je kunt hem inschakelen voor je visum authorisatiebrief en het boeken van leuke tours. Wat ik persoonlijk leuk vind aan de tours die aangeboden worden via Verrassend Vietnam is dat ze gericht zijn op het bieden van een unieke ervaring, weg van de toeristenmassa's. Want zonder dringen en ellebogenwerk een foto kunnen maken is toch een stuk leuker, vind je niet?

Alle blogs over Vietnam

Krijg je geen genoeg van watervallen?

De tour naar de Ban Gioc waterval is mede mogelijk gemaakt door Verrassend Vietnam. Deze samenwerking heeft de inhoud van dit blog op geen enkele wijze beïnvloed. Het is puur enthousiasme wat je leest!
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Indonesië

Tumpak Sewu Falls: de mooiste waterval van Indonesië

Indonesië

Tips voor een bezoek aan de spectaculaire Sekumpul waterval in Bali

Laos

Een dagje naar de Kuang Si watervallen

Oostenrijk

5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Mexico

El Chiflón: de mooiste watervallen in de Chiapas regio

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen