48 uur in Beijing

China 7 oktober 2014

Beijing, het startpunt van onze reis door China. Je zit er direct helemaal in: Volop drukte, volop gerochel en ook volop indrukwekkende bezienswaardigheden. Als je Beijing bezoekt, neem hier dan zeker twee volle dagen de tijd voor. Liefst meer, want alle bijzondere plekken zijn zo uitgestrekt dat je er met gemak een paar uur rondloopt. De Temple of Heaven, Plein van de Hemelse Vrede, Verboden Stad en het Summer Palace zijn wat ons betreft echte must-see’s! Vanuit Beijing kun je ook goed een bezoek brengen aan de Chinese Muur. Deze unieke ervaring beschrijven we in “De Chinese Muur, wat een wereldwonder!”.

Temple of Heaven

In alle vroegte beginnen we onze city tour bij de Temple of Heaven. De Temple of Heaven ligt in een uitgestrekt park en diende als een belangrijke plek voor ceremonies tijdens de Ming en Qing dynastie. Er hangt een hele bijzondere, fijne sfeer in het park. In kleine groepjes zijn Chinezen met elkaar aan het sporten of een spel aan het spelen. Vanuit diverse hoeken klinkt zachtjes Chinese muziek en er wordt gekletst en gelachen. Dat de Chinese bevolking heel vriendelijk en gastvrij is, werd direct duidelijk doordat ze ons aanmoedigden mee te doen met hun spelletjes. Het was zo ontspannen, zo harmonieus allemaal. Direct al heel bijzonder en we hadden de tempel nog niet eens gezien!

Over een totale oppervlakte van 2,73 vierkante kilometer vind je diverse gebouwen voor gebeden en ceremonies. In typisch Chinese bouwstijl met veel gebruik van symboliek. De tempel vinden we mooi, maar misschien is het ontdekken van de Chinese cultuur in het park wel een grotere aanrader! ;-)

Plein van de Hemelse Vrede

Jeetje, wat groot weer! Het Plein van de Hemelse Vrede, ook wel Tiananmen Square genoemd, is 880 meter lang en 500 meter breed en biedt daarmee ruimte aan 1 miljoen mensen. Immens dus! Het plein diende samen met de Poort van de Hemelse Vrede als toegang tot de Keizerlijke Stad, maar is nu voornamelijk bekend door het Tiananmenprotest in 1989. Op dit plein vond namelijk op 4 juni 1989 het eerste massale protest tegen de communistische partij plaats. Naar schatting stonden er een miljoen burgers op het plein. De opstand werd bloedig neergeslagen door het leger en hierbij vielen vele doden. Erg indrukwekkend om zelf op dit plein te staan. Opvallend is dat hier door de Chinezen nog steeds niet echt over gepraat wordt. Onze gids John heeft ons de gebeurtenissen in het busje verteld, omdat hij dit niet midden op het plein wilde doen. Helemaal vrij zijn de Chinezen dus zeker nog niet…

De Verboden Stad

Vanuit het Plein van de Hemelse Vrede loop je onder een afbeelding van Mao door een poort zo de Verboden Stad in. Vanuit de Verboden Stad bestuurden de Chinese keizers het rijk. Het is wederom een groot complex van meer dan 7 vierkante kilometer. Ja, de Chinezen pakken alles groots aan. Dat is ons nu wel duidelijk. We struinen hier lekker over de verschillende pleinen en bekijken de bijzondere gebouwen. Je kunt je hier makkelijk een hele middag vermaken!

Summer Palace

Op naar het Summer Palace, zo’n 10 km buiten Peking. Het Summer Palace staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, ik ben benieuwd! In dit paleis verbleven keizers in de zomerperiode. Het is aangelegd rond een groot meer en het heeft wel iets mysterieus. Het complex bestaat uit diverse gebouwen, allemaal zijn ze rijkelijk versierd. Het is ons in ieder geval duidelijk dat de Chinese keizers niet veel tekort moeten zijn gekomen. Ik begrijp wel dat ze hier graag verbleven in de zomer. Het heeft iets rustgevends, ook door het grote meer. Een bezoekje waard dus!

Ja, Beijing is een grote en drukke stad. Met een beetje pech hangt er ook een hoop smog. Toch mag je deze miljoenenstad niet overslaan bij een bezoek aan China. Niet alleen vanwege de highlights, maar ook door de bijzondere, vredige sfeer die je voelt. De vriendelijke mensen, de Chinese muziek, de ochtendgymnastiek in de parken. Ik kan het niet goed omschrijven. Je moet er gewoon zelf naartoe, dan weet je precies wat ik bedoel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly