Het visum voor China | Alle info op een rij

Djura

China houdt een speciale plek in mijn hart. Hoewel ik het een bizar land vind en mijn vraagtekens heb bij de de manier waarop het land bestuurd wordt, is het wel het land waar onze eerste verre reis naartoe ging. Het land waar onze liefde voor reizen écht is begonnen. Buiten de fascinerende cultuur en gebruiken heeft China prachtige natuurgebieden die een reis zeker de moeite waard maken. Alleen moet je wel eerst je visum zien te regelen. En dat is niet zo eenvoudig als bij veel andere landen. We zetten alle info over de geldigheid, voorwaarden en het aanvragen van een visum voor China op een rij!

Het regelen van een visum voor China is wat complexer dan bij veel andere landen. Ik herinner me alle formulieren die we moesten invullen voor de aanvraag van het visum nog goed!

Een regulier visum of een e-visum?

We kunnen het toeristenvisum grofweg onderscheiden in twee typen: het reguliere visum waarbij je een document in je paspoort krijgt geplakt of het e-visum (officieel: Group Visa) wat je meeneemt als los document naast je paspoort. Het e-visum is wat goedkoper, maar er zitten wel wat haken en ogen aan dit zogenaamde groepsvisum. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten voor het e-visum voor China.

  • Het e-visum voor China is alleen geschikt voor groepen vanaf 2 personen. De groep moet de gehele reis samen blijven en als groep China in- en uitreizen. Mocht er een kans zijn dat de groep onderweg uit elkaar gaat, dan heb je een probleem met het e-visum. Enkel in uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld bij ziekte van een reiziger) kan er een aanvraag gedaan worden bij de Chinese immigratiedienst om het e-visum alsnog op te splitsen.
  • Het e-visum is altijd een single-entry visum. Dit betekent dat je het land slechts één keer kunt betreden met dit visum. Verlaat je China weer, dan vervalt je e-visum en kun je China - ook al is dit nog binnen de geldigheidsperiode - niet nog eens met hetzelfde e-visum inreizen. Het reguliere visum voor China heeft ook mogelijkheden voor meerdere keren in- en uitreizen.
  • Bij het reguliere visum heb je de keuze uit een geldigheidsduur van 3, 6 of 12 maanden. Het e-visum is altijd beperkt tot een maximum van 30 dagen.

Voor de meeste reizigers zou ik het reguliere visum aanraden. De prijs is niet heel veel hoger, je hebt meer mogelijkheden en je hebt geen problemen als je (onverwachts) niet bij je reisgenoten blijft. Wel zo fijn, toch?

Als je enkel in China verblijft als tussenstop naar een andere bestemming, dan heb je geen visum nodig. Je mag in dat geval maximaal 72 uur in China blijven en je moet aankomen en vertrekken op één van deze vliegvelden:
  • Beijing Capital International Airport
  • Shanghai Hongqiao Airport
  • Pudong International Airport
  • Baiyun International Airport
  • Shuangliu International Airport
  • Jiangbei International Airport
  • Xianyang International Airport
  • Zhoushuizi International Airport
  • Taoxian International Airport

Geldigheidsduur

Bij het reguliere visum kun je kiezen uit een geldigheidsperiode van 3, 6 of 12 maanden. Ook heb je de keuze uit eenmaal, tweemaal of een onbeperkt aantal keer inreizen tijdens de geldigheidsperiode. De prijs van het visum is voor al deze varianten hetzelfde, maar de voorwaarden voor het verkrijgen van het visum zijn niet helemaal gelijk. Bij een double-entry of multiple-entry visum moeten er al meerdere vluchten in en uit China zijn geboekt. Het bewijs hiervan moet je aanleveren bij het aanvraagformulier van je visum. Daarnaast kun je enkel een visum voor 6 of 12 maanden krijgen als je al eerder met hetzelfde paspoort een visum voor China toegekend hebt gekregen.

Bij een e-visum voor China heb je geen keuze: deze is altijd maximaal 30 dagen geldig en je kunt hiermee slechts één keer het land inreizen.

Bij beide visa geldt dat je het moment van inreizen als begindatum van het visum aanhoudt. Als je bijvoorbeeld op 5 januari je visum voor China hebt ontvangen en op 30 januari China betreedt met dit visum, dan geldt 30 januari als eerste visumdag. Het moment van het verkrijgen van het visum doet er dus niet toe.

Voorwaarden

Je moet aan diverse voorwaarden voldoen om een toeristenvisum voor China te krijgen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor een single-entry visum van 3 maanden.

  • Je paspoort moet minimaal 3 aaneengesloten lege pagina's hebben.
  • Je paspoort moet bij aankomst in China nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
  • Woon je in Nederland, maar heb je geen Nederlands paspoort? Dan moet je ook in het bezit zijn van een verblijfsvergunning voor Nederland.
  • Elke reiziger moet een Engelstalige werkgeversverklaring of verklaring van een onderwijsinstelling aanleveren bij de aanvraag van het visum.
  • Als je geen werk hebt als je het visum voor China aanvraagt, dan moet je altijd een bankafschrift toevoegen aan je visumaanvraag. Uit dit afschrift moet blijken dat je voldoende saldo hebt om door China te reizen. Hiervoor wordt een bedrag van €100 per reisdag gehanteerd. Zoveel hoeft reizen in China trouwens niet te kosten, hoor!

Daarnaast moet je alle benodigde informatie en documenten aanleveren bij je aanvraag. Meer over de aanvraagprocedure lees je hier.

Indien je een visum aanvraagt voor 6 of 12 maanden en/of voor meerdere keren inreizen, dan moet je paspoort langer geldig zijn bij aankomst in China.
Soort visum Geldigheid paspoort
3 maanden, 2x inreizen 7 maanden
6 maanden, 2x inreizen 12 maanden
12 maanden, onbeperkt inreizen 18 maanden

Aanvragen

Een visum aanvragen voor China is behoorlijk wat papierwerk. Je moet flinke vragenlijsten invullen en allerlei documenten aanleveren. Ik herinner me dat we destijds allerlei details, zoals het beroep van onze ouders, moesten invullen bij onze aanvraag voor het visum. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en reisplannen zijn soms zelfs nog extra documenten vereist.

Bij de aanvraag van het visum voor China moeten in ieder geval deze documenten en gegevens worden aangeleverd.

  • Je paspoort (zonder hoes of omslag)
  • Kopie van je paspoort
  • Een pasfoto. Deze moet zijn geprint op fotopapier op het formaat 48 x 33 millimeter. Dit is anders dan de standaard afmetingen van Nederlandse pasfoto's. Ook mogen er geen bril, tanden, juwelen of geheel witte kleding in beeld zijn.
  • Het ingevulde ambassadeformulier (enkelzijdig geprint). Het formulier moet ondertekend zijn met een zwarte pen.
  • Je reisschema. Hierbij moet je boekingsbevestigingen aanleveren van alle vliegtickets en overnachtingen. Ook moet je het doel van je reis naar China aangeven. Je hele reis moet dus al geboekt zijn voordat je het visum binnen hebt. Het is daarom verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten voor je reis die ook uitkeert als je visumaanvraag wordt afgekeurd.
  • Een Engelstalige werkgeversverklaring

En in sommige situaties ben je nu nog niet klaar. Als je bijvoorbeeld ondernemer of ZZP'er bent, dan moet je ook nog een uittreksel van de KvK en de meeste recente aangifte van de omzetbelasting bijvoegen. Best bijzonder hè!

Studenten moeten in plaats van een werkgeversverklaring een verklaring aanleveren van de onderwijsinstelling waar ze studeren. Ben je getrouwd, dan lever je ook een kopie van het paspoort van je partner aan. Ook al reist deze niet met je mee naar China. En zelfs nu hebben we nog niet alle uitzonderingen gehad. Check deze website voor meer details over de benodigde documenten voor het visum voor China.

Zelf regelen of via een visumbureau?

Na het lezen van alle voorwaarden en uitzonderingen merk je al wel dat het visum voor China aanvragen niet zo makkelijk is als bij veel andere landen. Je moet veel informatie en documenten aanleveren en sommige zaken komen heel precies. Ik zou zelf denken dat het niet zoveel uitmaakt of je een document nou met een blauwe of zwarte pen ondertekent, maar daar denkt de Chinese ambassade anders over. ;-)

Je zou je visum zelf kunnen regelen door naar de Chinese ambassade in Den Haag te gaan. Je moet dan wel alles zelf uitzoeken en minimaal 2 keer op en neer naar de ambassade. De informatie op de website van de ambassade geeft helaas geen hele duidelijke instructies, dus de kans is aanwezig dat je iets over het hoofd ziet en je visumaanvraag wordt afgekeurd.

Ik adviseer daarom om je visum voor China te regelen via een visumbureau. Zij hebben ervaring met de procedure en helpen je bij het correct aanleveren van de benodigde documenten voor jouw persoonlijke situatie. Vanwege de goede beoordelingen, professionaliteit en uitstekende service kunnen we Visumbuitenland.nl aanbevelen voor het aanvragen van het visum voor China. De totale kosten voor het visum en de procedure bedragen €164,50 per persoon.

Je kunt je visum voor China het beste 3 tot 12 weken voor je reis aanvragen. Je vult online het aanvraagformulier in en krijgt vervolgens instructies over aan te leveren documenten en het opsturen van je paspoort. Als het visum is toegekend, kun je het paspoort zelf ophalen in Den Haag of per aangetekende post of koerier naar je op laten sturen. De kosten voor het verzenden van de documenten zijn voor je eigen rekening.

Hoe zit het met Hongkong?

Hongkong is een speciale administratieve regio van China en hiervoor gelden andere visumregels. Als je niet wilt werken of studeren in Hongkong en niet langer dan 90 dagen blijft, dan heb je geen visum nodig voor Hongkong. Je paspoort moet nog wel minimaal 1 maand geldig zijn nadat je Hongkong verlaat.

Qua visum moet je China en Hongkong echt als gescheiden beschouwen. Als je vanuit China naar Hongkong reist, ga je de grens over en krijg je een uitreisstempel in je paspoort. Je hebt China dan dus officieel verlaten. Wil je vanuit Hongkong opnieuw China in, dan telt dit als een tweede keer inreizen. Je hebt dan dus een visum nodig waarmee je China twee keer mag inreizen.

Kortom, het is even wat werk en wat geld, maar een reis door China gaat je sowieso bijzondere ervaringen opleveren. Benieuwd naar onze belevenissen in China? Lees onze blogs over onze eerste verre reis!

Lees meer over onze reis door China

Dit blog is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Lees hier meer over samenwerkingen op Travly.
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Vietnam

Het visum voor Vietnam

Thailand

Update: Visum voor Thailand

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen