De top 10 reislanden voor 2018

Djura

Waar moet je volgend jaar nu écht naartoe? Over die vraag buigen ze zich ieder jaar bij Lonely Planet. Auteurs, bloggers en redacteurs gaan met elkaar in discussie: wat is hip, waar doe je echt nieuwe ervaringen op en welke landen worden ondergewaardeerd? Uiteindelijk komt er dan een top 10 aan beste reislanden voor 2018 uit. Een fantastische inspiratie wat er op het verlanglijstje moet voor volgend jaar!

1. Chili - betoverende wildernissen

Het langgerekte Chili moet prachtig zijn. In het zuiden waan je je in de woeste maar waanzinnige bergen van Patagonië, terwijl je in de kuststad Valparaiso door de gezellige, kleurrijke wijken loopt. De enorm droge Atacama woestijn in het noorden mag je écht niet overslaan. Spuitende geisers, fotogenieke maanlandschappen en een adembenemende sterrenhemel. Ja, dat Chili als winnaar uit de bus komt verrast mij niks. Het is zo divers en overweldigend!


2. Zuid-Korea - modernistisch Azië

Zuid-Korea is een reisland in opkomst. De hoofdstad Seoul is een absolute must see. De miljoenenstad is de woonplaats van de helft (!) van de Zuid-Koreaanse bevolking. De stad is het voorbeeld van Aziatische moderniteit. Ook de havenstad Busan is een populaire stad in Zuid-Korea, geroemd vanwege het lekkere eten en de relaxte sfeer. Naast leuke steden kom je naar Zuid-Korea voor het bezoeken van tempels, wandelen door prachtige berglandschappen of genieten op de zandstranden van de 2.400 kilometer lange kuststrook. Alles wat je zoekt voor een afwisselende verre reis!


3. Portugal - kunst, cultuur en eten

Portugal

Portugal stond altijd in de schaduw van buurland Spanje, maar nu niet meer! De laatste tijd is het Portugal die de show steelt op het gebied van kunst, cultuur en eten. Er zijn talloze microbrouwerijen geopend en de Portugese koks liften het culinaire niveau van het land. Combineer dit met de prachtige natuur en de fijne prijzen van Portugal en je snapt waarom dit land zijn plek in de top 10 verdiend heeft!


4. Djibouti - surrealistische landschappen

Djibouti

De nummer 4 in de lijst was voor mij nog geheel onbekend: Djibouti. Ik heb nog nooit van dit landje gehoord en ben dan ook gelijk even op onderzoek uitgegaan. Het is een kleine natie in het oosten van Afrika, buurland van Ehtiopië, Eritrea en Somalië. De unieke locatie maakt dit land erg speciaal. Langzaam wordt het land uit elkaar getrokken door drie tektonische platen. Stoom komt uit de grond, woestijnen die lijken op Mars en een betoverende cultuur maken dit een onwijs bijzondere bestemming.


5. Nieuw-Zeeland - natuurpracht ten top

Milford Sound - Nieuw-Zeeland

Natuurlijk mag Nieuw-Zeeland niet in de lijst ontbreken. De ongerepte wildernissen maken dit land een topbestemming voor natuurliefhebbers. Het magische Milford Sound wordt door velen benoemd als achtste wereldwonder. Naast de actieve avonturen geniet je in Nieuw-Zeeland van de perfecte koffie, ambachtelijk bier en heerlijke wijnen.


6. Malta - historie & cultuur

De eilandengroep Malta staat op nummer 6 in de lijst. De historische rijkdom van dit dwergstaatje is niet onopgemerkt gebleven. De hoofdstad Valletta is uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Hét jaar dus om een bezoek te brengen aan Malta en je te laten betoveren door moderne kunst, prehistorische tempels en internationale filmfestivals. Een fijn extraatje: op Malta schijnt de zon 300 dagen per jaar.


7. Georgië - authentiek en rijk aan tradities

Georgië

Zeg eens eerlijk, kun jij Georgië aanwijzen op de wereldkaart? Oké, niet erg, maar onthoud dit land vol tradities voortaan wel als je je volgende trip plant. De natuur is er uitgestrekt, de bevolking vriendelijk en ze hebben een uitmuntende wijnregio. 2018 is een bijzonder jaar voor Georgië, want ze zijn 100 jaar een onafhankelijke staat. Het authentieke en ongerepte van Georgië maakt het een aantrekkelijk reisland. En dat voor een spotprijs!


8. Mauritius - bounty eiland

The Seven Coloured Earth - Mauritius

Het exotische eiland Mauritius wordt geroemd om de schitterende stranden en hemelsblauwe zeeën. Je vindt er gezellige steden en bijzondere natuurfenomenen, zoals the seven coloured earth. Het Afrikaanse eiland is niet alleen te betalen voor diegenen met een flink budget en het is er altijd lekker weer. Klinkt goed, toch?


9. China - land van tegenstellingen en verandering

Yanshuo - China

Natuurlijk mag China op de lijst niet ontbreken! Het meest bevolkte land ter wereld zit vol potentie. Moderne steden, prachtige natuur, rijke historie en een authentiek platteland maken China een onwijs bijzondere bestemming. Aan de ene kant zie je hypermoderne gebouwen en technische snufjes, terwijl je ook merkt dat er geen totale vrijheid van meningsuiting is. Grote tegenstellingen dus! Er verandert veel in China. Steden worden uit de grond gestampt, het land wordt langzaamaan vrijer en ook toeristischer. Wij waren al in 2014 in China en vonden het juist zo bijzonder om de tegenstellingen en veranderingen te zien. Wacht dus zeker niet te lang, de tijd om te gaan is nu!


10. Zuid-Afrika - natuur & wildlife

Zuid-Afrika

Bergen, stranden, gevarieerd wildlife en bruisende steden maken Zuid-Afrika een aantrekkelijk reisland. In 2018 staat Zuid-Afrika in het teken van de "Nelson Mandela Centenary 2018: Be the Legacy" waarbij er allerlei evenementen op het gebied van sport, kunst en educatie worden gehouden om Mandela te eren. 2018 is dus een absoluut topjaar voor een reis naar Zuid-Afrika!


De gehele top 10 bestaat uit waanzinnige reislanden. Een verrassende lijst met bekende en onbekende bestemmingen. Voor liefhebbers van natuur, cultuur, actieve avonturen en historie. Mijn wensenlijstje voor 2018 is alleen maar gegroeid. Welk land heeft jou enthousiast gemaakt?

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zomervakantie in tijden van corona: deze Europese landen laten toeristen toe

7 anti-verveeltips voor reislustige thuisblijvers

Onze 10 best gelezen blogs van 2019

De 10 beste reisbestemmingen voor 2020

De top 10 reislanden voor 2019

8 ultieme vakantiebestemmingen voor natuurliefhebbers in Europa

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen