Cultuurshock in China: What to expect

China 24 oktober 2014

China, wat een bijzondere bestemming is dat! Je hebt er enorm indrukwekkende natuur, maar buiten dat waan je je gewoon echt in een andere wereld! Oke, de cultuurshock is niet zo heftig als in India als ik de verhalen moet geloven (zelf ben ik nog niet in India geweest), maar toch hebben de Chinezen hele andere gewoontes dan wij. De Chinezen in de grote steden worden steeds meer Westers, maar op het platteland kun je nog regelmatig verbaasd worden! Wat kun je verwachten van een reis door China?

Smakken, rochelen, spugen, het hoort er allemaal bij.

Ja, je leest het goed. Chinezen smakken ongelooflijk, rochelen gewoon in restaurants en met een beetje pech komt er een hoop spuug uit. Je kunt ook zonder problemen met je mond vol praten in China. In goedkope restaurants is het zelfs gebruikelijk om graten en botten op de grond te gooien.

Vrouwen, train je beenspieren voor het wc bezoek!

Voor Chinezen is een wc vaak gewoon een gat in de grond. Chinese dames hurken boven dit gat en doen op die manier hun behoefte. Voor Nederlandse vrouwen kost dit vaak even wat oefening, zeker als je voor ‘number two’ gaat. Ach, voordeel is dat je je niet schuldig hoeft te voelen over het overslaan van je sportroutine tijdens je reis in China. Ohja, in China is het heel normaal om tijdens je wc bezoek de deur wagenwijd open te laten staan. ;-)

Je voelt je een echte beroemdheid in China.

Veel Chinezen zijn nog nooit buiten China of Azië geweest en hebben nog nooit Westerse mensen gezien. Ben er daarom op voorbereid dat ze stiekem met hun mobieltje een foto van je proberen te maken of op afstand zachtjes staan te giechelen. De ietwat mondigere Chinees zal je voorzichtig vragen om samen op de foto te gaan. Superleuk!

De Engelse taal is de Chinezen nog onbekend.

In China spreken ze erg weinig Engels. Oke, dacht ik voor mijn reis, logisch dat de mensen die op het platteland werken en hier nooit onderwijs in hebben gehad deze taal niet beheersen. De mensen in de grote steden kunnen vast wel wat Engels. De waarheid bleek anders! Toen ik in Beijing simpelweg een koffie wilde bestellen, merkte ik al snel dat ik ook hier met handen en voeten mijn bedoeling duidelijk moest maken. Ook in hotels beperkt het Engels zich vaak tot enkele woorden. Wil je een taxi nemen? Zorg er dan voor dat je je bestemming in Chinese tekens op een papiertje hebt wat je aan de chauffeur kunt laten zien. In het Westerse alfabet laat vrijwel elke taxichauffeur je gewoon staan!

Kinderen plassen en poepen op straat.

Dit gebeurt niet alleen op het platteland, maar ook in de grote steden! Zo liep ik op het Plein van de Hemelse Vrede en werd een kindje even opgetild boven een prullenbak om vervolgens daarin te plassen. Ik was geschokt! :-)

Kortom, in China ben je echt in een andere wereld. Ik vind China een echte aanrader, juist ook door de andere gewoontes en gebruiken. Dat maakt je reis alleen maar extra bijzonder! De Chinezen zijn daarnaast enorm vriendelijk en een tikkeltje verlegen. Gewoon hele fijne mensen!
Heb jij opmerkelijke situaties mee gemaakt in China?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly