Palenque: stad in de jungle met Maya ruïnes | Is het de moeite waard?

Djura

We sluiten onze 4 weken in Yucatán af in Mérida en na het fixen van mijn maandelijkse injectie kunnen we door. We laten de zon, zee en strandbestemmingen van Yucatán achter ons en gaan het binnenland van Mexico in! Na een lange busreis naar Palenque komen we gesloopt aan in Chiapas, de armste provincie van Mexico. Is Palenque het waard om zo’n eind voor (om) te reizen? Of kun je het net zo goed overslaan? Wij vertellen je alles over onze 3 dagen in Palenque!

Een ander soort Mexico

We zijn zo’n 10 uur onderweg geweest met de bus van Mérida naar Palenque. Heftig! Het is al donker als we in Palenque arriveren en ik weet niet wat het is met aankomen in het donker, maar het is nooit heel fijn. Op de één of andere manier voel je dan niet direct de sfeer en ben je minder snel op je gemak.

Dat hadden we ook bij Palenque. We kwamen - na best wat vertraging - aan op het busstation en liepen door de donkerte naar ons appartement. We waren moe en troffen een appartement in slechte staat aan. Het was niet echt schoon, de afvoer in de keuken (of wat ervoor door moest gaan) lekte en we voelden ons door de ramen en het ontbreken van gordijnen een beetje in de kijker zitten. Geen fijne start!

Maar na al dat reizen weten we ook dat je eerste gevoel zomaar eens flink beïnvloed kan worden door je humeur op dat moment, dus we kruipen op tijd ons bed in en kijken de volgende ochtend verder. Gelukkig voelt het dan gelijk wat beter. Wel zien we dat Palenque echt anders is dan de bestemmingen in Yucatán. Palenque ligt in de provincie Chiapas en dat is de armste regio van Mexico. Dat zie je. Het is er minder ontwikkeld, je ziet veel meer armoede en helaas ook heel veel zwerfafval.

Hier geen fancy avocado toast met gepocheerde eitjes, vegan restaurants of een kleurrijke smoothie bowl. Hier is het meer recht toe recht aan, maar daardoor ook authentieker. Het voelt meer als het echte Mexico dan het op de meeste plekken in Yucatán was. Yucatán is voor 99% ingericht op toeristen. In Palenque is een klein deel in het centrum wat meer op toeristen gericht, maar in het echte hart van Palenque is het authentiek en lokaal. Dat heeft ook zijn leuke kanten!

Must see: de Maya ruïnes in Palenque

Na een dagje wennen en bijkomen van de lange busreis gaan we naar de Maya ruïnes van Palenque. Dat blijkt een schot in de roos! Deze oude Maya stad ligt verscholen in de jungle en spreekt daarmee tot de verbeelding, in tegenstelling tot Chichén Itza bijvoorbeeld. Het wordt extra intrigerend als we lezen dat er naar schatting pas zo’n 10% van de voormalige Maya stad ontdekt is. De rest ligt nog bedekt onder jungle en aarde. Mysterieus!

Met de jungle geluiden op de achtergrond struinen we langs de verschillende bouwwerken. Sommige kun je zelfs beklimmen, waardoor je een goed zicht hebt over de omgeving en andere ruïnes. Andere tempels worden gerestaureerd as we speak en zo worden de Maya ruïnes van Palenque straks nog indrukwekkender! We zijn helemaal in onze sas bij deze Maya ruïnes en bombarderen ze gelijk tot onze favoriet tot nu toe!

Je bezoekt de Maya ruïnes van Palenque heel makkelijk op eigen houtje. Tegenover het ADO busstation vertrekken bijna continu colectivo’s die je voor een euro (20 pesos) per persoon naar de ingang van de ruïnes brengen. Ter plaatse betaal je entreegeld voor het nationaal park en de ruïnes (2 losse tickets). In totaal ben je 182 pesos per persoon kwijt en dat is omgerekend zo’n €9.

Wij vinden de archeologische zone van Palenque heel tof en brengen hier met gemak een paar uur door. Soms gaan we even in de schaduw zitten. Om de bouwwerken te bewonderen (en stiekem ook een beetje om te rusten!) en alles goed in ons op te nemen.

Wij zijn geen fervent museumbezoekers, maar hebben gehoord dat het museum bij de ruïnes echt de moeite waard is. Toegang tot het museum is inbegrepen bij je ticket, dus we gaan een kijkje nemen. Waarom niet! Ook hier zijn we positief verrast. Het museum geeft meer inzicht in het leven van de Maya’s destijds en het geeft wat meer context bij de gebouwen die we zojuist gezien hebben. Ook zijn er allerlei beelden en andere items te zien die ze uit de ruïnes hebben gehaald. En niet te vergeten: Je kunt hier het schrift van de Maya’s bewonderen. Bizar hoe ver ontwikkeld dit volk zoveel eeuwen geleden al was!

Wij vonden de Maya ruïnes in Palenque echt een must-see. De omgeving is tof, de ruïnes zelf zijn mooi en in het museum leer je ook nog eens wat. Dit is een unieke plek die je absoluut gezien wil hebben tijdens een reis door Mexico!

Watervallen in de buurt van Palenque

De meest bezochte highlight naast de ruïnes is de waterval Agua Azul. Er liggen overigens ook nog andere watervallen in de buurt van Palenque, zoals Misol-Ha en Roberto Barrios. Je zou deze kunnen bezoeken met een dagtour of met een gehuurde auto, maar wij twijfelen. De watervallen lijken ons leuk, maar de route die je moet nemen om er te komen (route 199 tussen Palenque en San Cristobal de las Casas) is berucht. Berucht vanwege de berovingen, roadblocks en opstanden van de lokale bevolking.

We horen en lezen gemixte geluiden over de veiligheid op deze route. De ene toerist rijdt er zonder twijfel zelf langs en de ander… Die brengt het er minder fijn vanaf. De situatie schijnt per dag te verschillen. Geen peil op te trekken dus.

Voor ons is de onduidelijkheid over de veiligheid genoeg reden om deze watervallen over te slaan. Grote kans dat ons niks gebeurt als we wel zouden gaan, maar kun je echt ontspannen zijn en ervan genieten als je de hele tijd op je hoede bent? Wij denken van niet. Daarbij staan de El Chiflón watervallen nog op onze planning om te bezoeken vanuit onze volgende bestemming San Cristobal de las Casas. Dit schijnen de mooiste watervallen in Chiapas te zijn, dus de watervallen bij Palenque skippen we. ;-)

De schrik van ons leven

Buiten de bezienswaardigheden in Palenque wordt ons verblijf hier gekenmerkt door nog een avontuur. Een avontuur waar we echt even van moesten bijkomen.

Na 2 nachten in ons appartement hebben we een ochtendje werken gepland staan en Ronny pakt zonder te kijken zijn laptop uit zijn tas. Nog niks aan de hand… Totdat hij een half uurtje later iets anders uit zijn tas grijpt. Op het zakje wat hij - wederom blind graaiend - uit zijn tas pakt zit een schorpioen! Vanuit de woonkamer hoor ik Ronny “schorpioen!” roepen en hij deinst achteruit. Wat nu?! We hadden geen idee dat die beesten hier zitten en hadden er totaal geen rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren. Wel weten we dat schorpioenensteken erg gevaarlijk kunnen zijn als je een giftige treft…

Gelukkig gaat Ronny altijd snel over tot actie in dit soort situaties en voor ik het weet pakt hij een slipper en slaat hij de indringer - die inmiddels op ons bed zit - met een flinke klap in één keer dood. Pfieuw, het gevaar voor nu is geweken!

Maar de schrik zit er goed in. Dit had ook zomaar mis kunnen gaan! De meeste schorpioenen zijn niet echt gevaarlijk voor mensen, maar aan de andere kant kan een beet ook dodelijk zijn. Echte dierenkenners zijn wij niet, dus weten wij veel of deze giftig was! Voor alle zekerheid pluizen we voorzichtig alle tassen uit, zodat we 100% zeker zijn dat er niet nog meer jungle vriendjes in zijn gekropen. We zijn blij dat het nu goed is afgelopen, maar we hebben ons lesje wel geleerd. Tassen houden we potdicht en niet ergens in graaien met je hand zonder eerst goed te kijken! :-)

Palenque: de moeite waard of overslaan?

Was Palenque uiteindelijk de moeite waard? Lastig te zeggen voor ons persoonlijk. Wij hebben niet onze beste dagen gehad in Palenque, maar dat kwam met name door het aftandse appartement waar we verbleven, het incident met de schorpioen en de viezigheid van de stad. Echt sfeer vinden wij Palenque niet hebben, maar aan de andere kant zijn de Maya ruïnes wel fantastisch. De mooiste die wij gezien hebben tot nu toe!

Al met al zouden we adviseren om een korte tussenstop te maken in Palenque als je toch die richting op reist (bijvoorbeeld vanuit Bacalar of Mérida richting San Cristobal de Las Casas of Oaxaca of andersom). Maar als je je reis enkel in Yucatán doorbrengt, dan is het wel erg ver omreizen voor eigenlijk maar één bezienswaardigheid die echt de moeite waard is.

Kun je daar iets mee? We hopen van wel! :-)

Meer reisverhalen en -tips vanuit Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Chichén Itzá: het wereldwonder in Mexico

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Guatemala

Complete gids voor een fantastisch bezoek aan Tikal

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen