El Chiflón: de mooiste watervallen in de Chiapas regio

Djura

Je moet er wat voor over hebben om de mooiste watervallen in Chiapas te kunnen bewonderen. Je moet minstens 5 uur in de auto of bus uitzitten vanuit San Cristobal de las Casas. Of de El Chiflón watervallen dat waard zijn? Als je kijkt naar de kracht van de watervallen én de lichtblauwe kleur die het water heeft, zeggen wij volmondig ja. Maar bekijk vooral de foto’s en oordeel zelf!

Met de auto of de bus?

Wij zijn in San Cristobal de las Casas als we besluiten om een dagtrip naar de Cascadas El Chiflón te maken. Om in San Cristobal de las Casas te komen vanuit Palenque hadden we meer dan 10 uur in de bus gezeten. We waren wel even klaar met bussen en besloten daarom om niet met de bus, maar met een huurauto naar El Chiflón te gaan. Ook dan ben je een paar uur onderweg, maar zelf rijden is toch een stuk leuker dan urenlang in een bus zitten waar de films kneiterhard aan staan. ;-)

Is het de moeite waard? Palenque in Chiapas: de moeite waard of overslaan?

We staan al vroeg naast ons bed, want we hebben een lange roadtrip voor de boeg. We halen nog even wat brood bij de bakker en lopen dan naar de autoverhuurder om de auto op te halen. Het is een klein, simpel autootje, maar helemaal prima. Off we go! Het is eigenlijk ook wel leuk om na al die weken bussen in Mexico nu eens zelf te rijden. Dan kijk je toch altijd meer naar het landschap en je ziet wat er gebeurt op en rond de weg. In de bus doezel ik meestal stiekem in. ;-)

Een hobbelige rit

De rit is maar 125 kilometer, maar we doen er op de heenweg meer dan 2,5 uur over. Onderweg is het druk, maar de belangrijkste reden waardoor we niet door kunnen rijden is de eindeloze hoeveelheid drempels. En niet zomaar drempels. Ze zijn enorm! Ze zijn in Mexico nogal fan van steile drempels waar je alleen stapvoets overheen kunt. Dat hadden we al opgemerkt tijdens onze busritten, maar nu we zelf rijden merken we pas hoe bizar veel het er zijn. Vooral op de route van San Cristobal naar de El Chiflón watervallen volgen ze elkaar continu op, waardoor de hele doorstroming op de weg stokt. Een ietwat overijverige ambtenaar is bezig geweest op deze route zullen we maar zeggen… ;-)

Bij de El Chiflón watervallen

Het is dan ook al tegen de middag als we aankomen bij de El Chiflón watervallen. Eindelijk kunnen we dit natuurspektakel gaan bewonderen! Mijn verwachtingen zijn hooggespannen, maar ik moet nog even geduld hebben. Het wandelpad begint langs kraampjes en picknickplaatsen. Je loopt al wel gelijk langs het groenblauwe water van de rivier, maar voor de eerste watervallen moeten we nog een stukje verder. 

Dit eerste deel doet ons door de kleur van het water en de trappetjes in de rivier denken aan de Kuang Si watervallen in Laos. Dat is ook zo’n schitterende plek!

Als eerste komen we bij Cascada Suspiro en Cascada Ala de Angel. Deze watervallen zijn nog niet zo hoog, maar al het groen er omheen in combinatie met het blauwe water zorgt al voor een mooi plaatje.

Na korte fotostops lopen we verder over het goed aangelegde pad. Het pad stijgt geleidelijk, maar is heel goed te doen voor iedereen die goed ter been is. Je hebt hier geen ijzersterke conditie voor nodig. Maar of je nou wel of geen goede conditie hebt, nat word je sowieso. Is het niet van het zweet, dan is het wel van de mini-druppels die van de grootste waterval komen. Na ongeveer 45 minuten vanaf het startpunt komen we namelijk bij het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de El Chiflón watervallen: Cascada Velo de Novia. Een prachtige plek!

Via een trap kun je best dichtbij deze krachtige waterval komen, maar bereid je voor. Je wordt hier hartstikke nat! Dus stop je camera vooraf even veilig weg en geef je dan helemaal over aan dit magische natuurspektakel!

De meeste mensen lopen vanaf deze 120 meter hoge waterval terug naar het beginpunt, maar wij willen natuurlijk alle watervallen zien. Nog twee te gaan! Als we verder lopen en merken hoe steil het pad is dat naar Cascada Arcoiris en Cascada Quinceanera gaat, snappen we ineens waarom de meeste mensen hier zijn omgedraaid. Dit is hard werken voor onze kuiten!

We laten ons niet klein krijgen en zetten door tot we niet veel later kunnen uithijgen bij waterval nummer 4 van vandaag: Arcoiris. We zijn blij dat we hier zijn, want ook deze waterval is erg mooi en ook nog eens heel veel rustiger. Hier kun je op je gemak naar de waterval staren. Net zo lang totdat je kuiten voldoende zijn bijgekomen voor de laatste klim van de dag. Op naar Cascada Quinceanera!

Het eindpunt van het pad bereiken we na zo’n 5 kwartier vanaf onze start. Hier bewonderen we het blauwe water, de groene omgeving en de krachtige Quinceanera waterval voordat we voldaan terug lopen naar de parkeerplaats. El Chiflón is echt een schitterende plek!

Tips voor een bezoek aan de El Chiflón watervallen

De watervallen van El Chiflón zijn je tijd en moeite absoluut waard! Wel is het handig om op een paar dingen te letten bij het plannen van je bezoek en daarom delen we wat praktische tips met je.

  • Het is een lange rit vanaf San Cristobal de las Casas naar de El Chiflón watervallen. Vertrek daarom op tijd, want dan houd je genoeg tijd over voor je bezoek zelf. Wij hebben ongeveer 2,5 uur in het park doorgebracht. Het park sluit om 5 uur.
  • Ga je zelf rijden met een huurauto, houd dan rekening met een reistijd van minstens 2,5 uur. Dat is echt het minimale. Op de terugweg waren wij door alle drukte zelfs 3,5 uur onderweg. Het is een veilige route die je prima zelfstandig kunt rijden. Zie je dat niet zitten, dan kun je met een tour mee of met de bus reizen. Je neemt dan de bus naar Comitán en vanuit daar stap je over op een colectivo die je vlakbij de ingang van het park afzet. Dit laatste is overigens verreweg de goedkoopste optie, maar je bent er ook zo’n 3,5 uur zoet mee. (enkele reis)
  • Je hebt twee opties bij een bezoek aan de El Chiflón watervallen. Je kunt de ingang en het pad aan de linker- of rechterkant van de rivier nemen. Beide paden geven je mooi zicht op het blauwe water en de watervallen, maar het linkerpad stopt bij Velo de Novia. Het rechterpad loopt langs alle 5 watervallen en daarom hebben wij hiervoor gekozen.
  • De entreeprijs voor de watervallen is 80 pesos per persoon, omgerekend ongeveer €4. Koopje voor al dat moois!
  • Zie je het niet zitten om 5 uur of meer op een dag te reizen, dan kun je een nachtje in de buurt van de watervallen verblijven. Comitán is de dichtstbijzijnde stad en biedt de meeste (goede) opties. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze goedkope accommodatie met erg goede reviews of ga voor de luxe van Hotel Nak’An Secreto Mayo en geniet van hun heerlijke ontbijt.

Ontdek het beste van Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Mexico

Palenque: stad in de jungle met Maya ruïnes

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen