Op zoek naar glimwormen in de Waipu Caves

Djura

Op veel plekken in Nieuw-Zeeland kun je ‘glowworms’ ofwel glimwormen zien. Vooral in grotten houden deze lichtgevende beestjes zich graag schuil. Hoe tof is het om in een pikdonkere grot ineens overal om je heen kleine lichtjes te zien? Wij gingen naar de Waipu Caves om dit natuurfenomeen met eigen ogen te zien!

Over de Waipu Caves

De Waipu Caves zijn onze eerste stop tijdens onze roadtrip door Northland. Northland is de regio ten noorden van Auckland. Echt in het noordelijkste deel van Nieuw-Zeeland dus! We hebben de dag van tevoren al veel kilometers afgelegd met ons campertje Arnie (maar Ronny noemt hem steeds Barrie), waardoor we vannacht hebben geslapen op een gratis campsite in de buurt van de grotten. Ideaal! Nadat we de tank hebben volgegooid, rijden we naar de Waipu Caves. We zijn wel heel benieuwd naar de glimwormen!

De bekende plek in Nieuw-Zeeland om glimwormen te zien zijn de Waitomo Caves, maar een boottochtje door deze grot is echt hartstikke duur! Voor een tourtje van een half uur ben je ongeveer 32 euro per persoon kwijt. En dat terwijl je in de Waipu Caves dus ook glimwormen kunt zien, helemaal gratis. Wij hadden onze keuze snel gemaakt! ;-)

Op avontuur in de donkere grot

Als we bij het terrein van de Waipu Caves komen, merken we ook gelijk wat het nadeel is van het gratis alternatief. Er is weinig tot geen info, geen brochure met uitleg, niemand die ons de weg wijst. Enkel een klein bordje waarop staat ‘Entrance Waipu Caves’. That’s it!

Als we dat bordje volgen, komen we in een stukje bos en zien we direct een grotingang. Hoewel we ook paadjes de andere kant op zien lopen, besluiten we - na even twijfelen - om hier naar binnen te gaan. Tja, en dan? We kijken een beetje om ons heen in de grot, waar moeten we naartoe?

Er is niet echt een duidelijk pad en in zo’n donkere grot twijfel je al snel of je wel de goede kant op gaat. Uiteindelijk besluiten we maar te lopen zoals wij denken dat goed is. We steken een paar keer het ondiepe riviertje over en zoeken onze weg over de glibberige stenen en modderige “paadjes”.

Na een paar minuten lopen doen we onze hoofdlampjes al even uit en zien we een paar lichtjes tegen de grotwand. Maar we weten dat er meer moeten zitten. We moeten nog wat dieper de grot in. Niet veel later komen we in een grotere ruimte waar het pad enigszins lijkt te stoppen. We doen nog eens onze lampjes uit en tadaaaa! Daar komen ze tevoorschijn! We zien direct tientallen lichtjes op het ‘plafond’ van de grot. Hoe langer we blijven kijken, hoe meer glimwormen we zien. Net alsof je naar de sterrenhemel zit te kijken. Echt cool!

Het blijkt wel behoorlijk lastig om de glimwormen duidelijk op foto vast te leggen. Om écht te weten hoe het eruit zag, moet je er dus zelf naartoe! ;-)

Onze tips voor een bezoek aan de Waipu Caves

  • Doe schoenen aan die nat en vies mogen worden. Je moet wat riviertjes doorkruisen en het is best wel modderig in de grot. 
  • Een lampje is onmisbaar om je weg door de grot te vinden. Je kunt je telefoon gebruiken, maar het is fijner om een hoofdlampje te hebben. Dan heb je je handen vrij tijdens het klauteren in de grot. 
  • Als je - net als wij - met een campervan door Northland rijdt, dan kun je gratis overnachten in de buurt. Je mag zelfs de nacht doorbrengen op het parkeerterrein bij de Waipu Caves! Een leukere kampeerplek in de buurt is is Ruakaka Beach Reserve (gratis). Je mag op deze kampeerplek alleen staan met een self-contained camper, maar als je die hebt is dit echt een aanrader. Je staat direct aan een mooi strand! 

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Indonesië+1

Persoonlijke update vanuit Bali

Nieuw-Zeeland

Wellington: de speciaalbier hoofdstad van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Maak een roadtrip door The Catlins

Nieuw-Zeeland

7x de leukste stops aan de schitterende Milford Road

Nieuw-Zeeland

Onze boottocht door Milford Sound

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen