Complete gids voor een fantastisch bezoek aan Tikal | Onze favoriete Maya ruïnes

Djura

Wie kent ze niet? De iconische, smalle maar hoge tempels uit de ooit zo machtige Maya stad Tikal. Deze prachtige bouwwerken liggen verstopt in de jungle van Guatemala en dat geeft deze bezienswaardigheid net dat beetje extra magie. Tikal is een top highlight in Guatemala die weliswaar ver van andere toeristische bestemmingen vandaan ligt, maar je niet teleur gaat stellen!

Wat is Tikal?

Tikal was 700 jaar lang (van 200 tot 900) de belangrijkste stad in het rijk van de Maya’s. De eerste stenen van Tikal werden zelfs al voor Christus gelegd. Naar schatting leefden er in de hoogtijdagen van Tikal zo’n 100.000 mensen. Dat is voor die tijd onwijs veel!

In de negende eeuw is de stad in verval geraakt en verlaten. De precieze reden daarvan is onbekend, maar het lijkt erop dat het te maken had met landbouwgrond die uitgeput raakte en epidemieën die rondgingen. In de duizend jaar daarna heeft het regenwoud de Maya stad compleet overgenomen en is de plek zelfs zodanig begroeid dat de ruïnes vrijwel niet meer zichtbaar waren.

Gelukkig gaven de locals hun kennis over het bestaan van Tikal generatie op generatie door en dat zorgde voor de ‘herontdekking’ van Tikal. In de 20e eeuw is het dure en tijdrovende proces gestart waarin de tempels worden vrijgemaakt van begroeiing en worden gerestaureerd. Dat is een flinke klus die nog altijd gaande is, want Tikal is ontzettend groot en de restauratie kost miljoenen.

Nu staat Tikal op de UNESCO werelderfgoedlijst en staat de plek bekend als één van de must-sees in Guatemala. Daar zijn wij het helemaal mee eens!

Onze ervaring bij Tikal

We zijn al 3 weken aan het reizen door Guatemala als we in de buurt van Tikal komen. Lest best? We zijn benieuwd! De dag voordat we naar Tikal willen gaan, pakken we de lokale bus van Flores naar ons hotel vlakbij de ingang van Tikal.

De reis met de lokale bus is al een hele ervaring op zichzelf. Als we vertrekken zitten we nog met enkele locals in de bus, maar als we daarna letterlijk dóór de markt rijden, komt daar gauw verandering in. Wij denken na een half uurtje dat we nu wel vol zitten, maar niets is minder waar. Er kunnen nog zeker 10 mensen en heel wat pakketjes bij. Gelukkig gaan we na een tijdje rijden, waardoor er een verkoelend windje door het raam naar binnen waait. Dat is meer dan welkom! Na een dikke 2 uur arriveren we bij Tikal en zet het busje ons voor de ingang van het hotel af. Luxe hoor!

Welkom in de jungle

Aan alles merken we dat we in het regenwoud zijn. We horen de vogels zingen om ons heen, zien een hele familie neusberen over de parkeerplaats rennen en insecten (vooral muggen) zijn ook gezellig van de partij. In het hotel heb je slechts op bepaalde uren van de dag stroom, omdat dit allemaal opgewekt moet worden met een generator. De rest van onze middag besteden we met een biertje aan het zwembad. Even geen internet, geen prikkels van je telefoon of werk, maar gewoon luisteren naar de jungle. Wat wil je nog meer!

De volgende ochtend staan we om half 6 naast ons bed, want om 6 uur gaat het park open. Het is nog donker als we het park inlopen en we zien - behalve de ticket controleur bij de ingang - helemaal niemand als we naar het Gran Plaza wandelen. Er is geen mens in de buurt, maar wel genoeg ander leven zo te horen. We worden op een angstaanjagende manier begroet door luid brullende apen. Het is zo’n laag, hard geluid en dat klinkt best spannend als je zo met zijn tweeën door het pikdonkere regenwoud loopt. Hebben ze een ochtendhumeurtje misschien?

Als we aankomen op het Gran Plaza - het bekendste deel van Tikal - is het leeg en mistig. We kunnen ons niet voorstellen dat hier niemand is! De mist zorgt ervoor dat we de tempels niet zo helder kunnen zien, maar het geeft de plek ook een fijn tikkeltje magie. Op ons gemak eten we hier ons ontbijt en zien we het licht worden. En dat horen we ook! De vogels laten luidkeels van zich horen en fungeren als het vrolijke orkest van de ontwakende jungle.

De smalle, hoge tempels van het Gran Plaza maken indruk op ons. Sowieso ken je deze plek al jaren van alle foto’s en nu staan we er zelf. Fantastisch! We verkennen de ruïnes rondom het Gran Plaza totdat Ronny wordt opgeschrikt door een stel vleermuizen dat uit een donkere hoek over hem heen komt gevlogen. Dat was onverwachts!

Een droomachtig beeld

We lopen de trap op van Tempel II voor een ander uitzicht over het centrale plein van Tikal en gaan dan door naar Mundo Perdido. Op deze hoge piramide (ook wel bekend als Pyramid of the Lost World) is een groot uitkijkplatform gebouwd. Dat betekent weer wat trappen trotseren, maar daar krijg je wel wat voor terug. Een perfect overzicht over Tikal!

Vanaf Mundo Perdido kijk je over de boomtoppen heen en zie je her en der de hoogste tempels tussen de bomen door prikken. Wonderschoon! Het is nog vroeg en rustig met andere bezoekers, maar al een drukte van belang in het vogelrijk. We gaan een tijdje zitten en luisteren naar het gekwetter van alle exotische beesten om ons heen. Af en toe komt er zelfs een mooie toekan voorbij. Dit is zo’n plek waar je een hele tijd kunt zitten dromen zonder je te vervelen. Ondertussen trekt de mist op en worden de Maya bouwwerken steeds beter zichtbaar tussen de weelderige jungle. Een fantastische plek die je niet mag missen als je Tikal bezoekt!

Hierna gaan we door naar het letterlijke hoogtepunt van Tikal: Tempel IV. Met een hoogte van 65 meter is dit de hoogste tempel ooit gebouwd door de Maya’s. Als we de vele traptreden omhoog lopen, kunnen we ons moeilijk voorstellen hoe ze het in die tijd voor elkaar hebben gekregen om al het bouwmateriaal omhoog te krijgen. Dat moet een monsterklus geweest zijn!

Tempel IV is gericht naar het oosten en daarom de plek waar veel tours naartoe gaan bij een zonsopkomst tour. Door de hoogte zie je - net als bij Mundo Perdido - de jungle waar de hoogste tempels fier bovenuit prijken. Toch vinden wij het uitzicht vanaf Mundo Perdido mooier, omdat je vanaf daar ook Tempel IV ziet en die is van een afstandje toch mooier dan Mundo Perdido. Mundo Perdido is vooral een uitkijkplatform, maar bovenop weinig bijzonder.

Terwijl we een tijdje bij Tempel IV zitten, breken de wolken eindelijk op, trekt de mist weg en komt de zon door. Nu ziet Tikal er gelijk anders uit.

Verstopt onder planten, aarde en bomen

We hebben nu de tempels I, II en IV gezien. Op de kaart zien we dat er ook een Tempel III moet zijn. Laten we daar eens gaan kijken! Onderweg komen we langs de Bat Temple, maar het lijkt erop dat we Tempel III niet kunnen vinden. Waar is ‘ie nou? Dan zien we het ineens. We staan er pal naast, maar de tempel is compleet bedekt door de natuur. Het lijkt net een groene heuvel. Als we tussen de boomtoppen door omhoog kijken, dan zien we dat de top van de tempel nog zichtbaar is. Zo ziet het er dus uit als er niks aan gedaan is. Bizar!

Nu we dit met eigen ogen gezien hebben, kijken we heel anders naar de ‘groene heuvels’ die je vooral langs het pad tussen Tempel III en IV ziet. Dat zijn geen gewone heuvels, het zijn tempels die volledig bedekt zijn door planten, aarde en bomen. Het besef hoe onwijs groot deze Maya stad is geweest begint tot ons door te dringen.

We blijven tegen elkaar zeggen hoe opvallend het is dat het zo rustig is bij Tikal. Natuurlijk zien we meer mensen naarmate de ochtend vordert, maar voor zo’n bekende én mooie bezienswaardigheid is het nog altijd rustig. Het is absoluut niet te vergelijken met de mensenmassa’s die je tegenkomt bij de Tempels van Angkor in Cambodja of wereldwonder Chichén Itzá in Mexico. Alhoewel wij vinden dat Tikal eerder de titel wereldwonder verdient dan Chichén Itzá.

Als laatste staat Tempel V op ons lijstje. Het is inmiddels warm en we zijn al best moe door al het lopen (en al die trappen!), maar bij Tempel V fleuren we helemaal op. Deze tempel is hoog en de voorkant is goed gerestaureerd, waardoor hij enorme indruk maakt. Echt een plaatje!

Nog één keer lopen we naar het Gran Plaza om onze ochtend Tikal af te sluiten. Inmiddels is de zon gaan schijnen en daardoor zien Tempel I en II er toch weer anders uit dan in de vroege, mistige ochtend. We voelen ons dankbaar dat we dit soort fantastische plekken kunnen bezoeken. Tikal is niet alleen een highlight die je wil zien met je eigen ogen, maar zeker ook een plek die je moet ervaren door alle jungle geluiden om je heen. We worden uitgezwaaid door gezellige aapjes die hoog boven ons van tak naar tak springen. Dat is het leuke van Tikal: cultuur en historie wordt gecombineerd met jungle en wildlife!

De belangrijkste tempels van Tikal

Tikal bestaat uit heel veel bouwwerken. Deze tempelruïnes zijn het bekendst in Tikal en worden tijdens tours met een gids sowieso bezocht:

  • Gran Plaza met Tempel I en Tempel II
    Het Gran Plaza was het middelpunt van Tikal en is ook gelijk de populairste plek in de Maya stad. Op het Gran Plaza staan Tempel I (Temple of the Great Jaguar) en Tempel II (Temple of the Masks). Aan de achterkant van Tempel II vind je een trap waarmee je op het uitkijkplatform komt. Zo kun je het Gran Plaza van boven zien.
  • Tempel IV
    Dit is de hoogste tempel ooit gebouwd door de Maya’s. Door de hoogte van 65 meter heb je vanaf hier een perfect uitzicht op Tikal en de jungle. Het is daarnaast de plek waar je naartoe gaat tijdens een sunrise tour, omdat de tempel op het oosten gericht is.
  • Tempel V
    Deze tempel wordt nog gerestaureerd, maar is nu al schitterend en een echte must see. Je mag er niet op, maar een keertje geen trappen lopen is niet vervelend in het hete en vochtige Tikal.
  • Mundo Perdido
    Mundo Perdido is vooral bekend vanwege het uitzicht dat je hebt vanaf het uitkijkplatform. Het is de plek om vogels te spotten en de jungle geluiden in je op te nemen. Wij vonden het uitzicht vanaf Mundo Perdido trouwens nog mooier dan vanaf Tempel IV.

Tempel III is minder bekend, omdat deze bijna onzichtbaar is door alle begroeiing. Toch raden we je aan om hier langs te lopen, want dan zie je met eigen ogen hoe Tikal eruit heeft gezien voordat er aan de restauratie werd begonnen.

Tickets kopen voor Tikal

Je hebt verschillende soorten tickets voor Tikal en het is belangrijk om je vooraf even te verdiepen, want je moet van tevoren het juiste entreekaartje kopen. Je hebt de keuze uit een regulier ticket, een sunrise ticket en/of een sunset ticket.

  • Regulier ticket
    Je kunt Tikal bezoeken tussen 6:00 en 18:00 uur. Kosten: 150 quetzales. (€18)
  • Sunrise ticket
    Je kunt Tikal bezoeken tussen 4:00 en 6:00 uur. Een gids is verplicht. Kosten: 100 quetzales. (€12)
  • Sunset ticket
    Je kunt Tikal bezoeken tussen 18:00 en 20:00 uur. Een gids is verplicht. Kosten: 100 quetzales. (€12)

Als je de zonsopkomst of zonsondergang bij Tikal wil zien, maar langer wil blijven dan die twee uurtjes (en dat wil je), dan koop je dus een sunrise of sunset ticket plus een regulier ticket. Houd er rekening mee dat je verplicht met een gids moet gaan tijdens zonsopkomst en zonsondergang.

Wij hebben gekozen voor een regulier ticket, omdat Tikal in de ochtend vaak vrij mistig is. 9 van de 10 keer zie je de zonsopkomst daardoor niet heel goed. Maar als je het geluk hebt dat het helder is ‘s ochtends vroeg, dan weet ik zeker dat dit een onvergetelijk moment is.

Bepaal vooraf welk ticket je nodig hebt, want je moet je tickets van tevoren aanschaffen. Bij de ingang van Tikal kun je geen ticket kopen. Waar je deze wel koopt? Je hebt 3 opties:

  • Bij een vestiging van de Banrural Bank in Guatemala
  • Bij de ingang van het Nationaal Park Tikal, ongeveer 17 kilometer voor de ingang tot de tempelstad
  • Online via https://boletos.culturaguate.com

Als je een sunrise ticket wil, dan kun je deze het beste online kopen of bij de bank. Bij de ingang van het Nationaal Park Tikal zijn ze namelijk niet voor 6 uur ‘s ochtends open. Na aanschaf zijn je tickets 30 dagen geldig.

Met een tour of op eigen houtje?

Je wordt overstelpt met tours naar Tikal en als je de zonsopkomst of -ondergang wil zien, dan is een tour de meest logische keuze. Toch gaan ook genoeg mensen die Tikal overdag bezoeken met een tour mee, maar wij kozen daar niet voor. Wij houden er altijd van om ons eigen plan te kunnen trekken. Nu we op eigen houtje gingen, konden we zo lang als we wilden bij een tempel blijven, de route nemen die wij leuk vinden en juist weer andere locaties overslaan.

Uiteraard geeft een gids je wel veel meer achtergrondinformatie bij alles wat je ziet, dus als je dat belangrijk vindt, dan is een tour het overwegen zeker waard.

We hebben van diverse reizigers gehoord dat de sunrise tour niet per se van toegevoegde waarde was, omdat de zonsopkomst door de mist en laaghangende wolken slecht of zelfs niet te zien was. Het is dus de vraag of dat het extra geld én het midden in de nacht je bed uit komen waard is. Als je graag één van beide wil doen, dan is de zonsondergang misschien een betere keuze.

Hoe kom je bij Tikal?

Bij een tour zit je transport naar Tikal en terug inbegrepen. De meeste tours vertrekken vanuit Flores of El Remate en sommige pikken je zelfs op bij je hotel. Als je op eigen houtje naar Tikal reist, dan kun je met een toeristische shuttle gaan (makkelijkste optie) of je neemt de lokale bus vanaf het Santa Elena busstation. (goedkoopste optie)

De lokale bus is een klein avontuur op zich, maar dat maakt het juist leuk. Geef je over aan de hectiek en ervaar het lokale leven in Guatemala!

De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Tikal

Het stadje Flores is de bekendste uitvalsbasis voor een bezoek aan Tikal. Veel reizigers overnachten in Flores en bezoeken Tikal als dagtrip vanuit dit stadje. Vanuit Flores is het nog wel een dik uur rijden naar Tikal en als je er vroeg wil zijn, dan is het makkelijker (en leuker) om in één van de hotels vlakbij de ingang van Tikal te verblijven. Dat kost je wat meer, maar dan heb je de eerste uurtjes de magische tempelruïnes helemaal voor jezelf. Dat is ook wat waard!

Een goede tussenoplossing is het dorpje El Remate. Je vindt dit dorp op de route tussen Flores en Tikal en het is een stuk kleinschaliger en minder toeristisch dan Flores. De accommodaties zijn hier het best betaalbaar, dus als je met een strak budget reist, dan is El Remate een slimme keuze. Met de lokale bus ben je vanuit El Remate na ongeveer een uur in Tikal.

Wij hebben uiteindelijk op alledrie de plaatsen geslapen. We hebben eerst 2 dagen Flores verkend en zijn toen verkast naar Hotel Tikal Inn. Dit hotel ligt op 1 minuut lopen van de ingang van Tikal, waardoor we de volgende ochtend om 5 over 6 in het park liepen. Na onze ochtend in Tikal hebben we de bus gepakt naar El Remate. Als je - net als wij - na Tikal wil doorreizen naar Belize, dan is El Remate een goede keuze. Het ligt dichterbij de grens, dus het scheelt je wat reistijd. Bijkomend voordeel: In El Remate vind je meer accommodaties die een goede prijs/kwaliteitverhouding hebben.

AMiNA
AMiNA

Comfortabele kamers in het hart van Flores - een fijne tuin om te relaxen - uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.

Bekijk
Hostal Don Cenobio
Hostal Don Cenobio

Hostel in Flores met slaapzalen en privékamers - uitzicht op het meer - gedeelde keuken voor gasten.

Bekijk
Hotel Tikal Inn
Hotel Tikal Inn

Hotel op 1 minuut lopen van de ingang van Tikal - zwembad om af te koelen voor/na je bezoek aan Tikal.

Bekijk
Sun Breeze Hotel
Sun Breeze Hotel

Schone kamers centraal gelegen in El Remate - elke kamer heeft eigen zitje buiten - tours en transport eenvoudig te regelen.

Bekijk

Wat kost een bezoek aan Tikal?

Dat ligt er nogal aan. Ga je met een tour mee, welk ticket koop je, hoe regel je je transport, waar verblijf je? Je kunt rekening houden met de volgende uitgaven.

  • Tickets
    150 - 250 quetzales, afhankelijk van je keuze voor het type ticket
  • Transport
    50 quetzales voor een ritje met de lokale bus vanuit Flores (30 quetzales vanuit El Remate) of vanaf 15 dollar voor enkele reis met een shuttle (20 dollar voor retour)
  • Tours met gids
    vanaf 45 dollar per persoon (inclusief transport)
  • Accommodatie
    vanaf €25 per nacht in El Remate, vanaf €40 per nacht in Flores of vanaf €65 per nacht bij de ingang van Tikal

Let op: Een verblijf vlakbij de ingang van Tikal is niet alleen duurder door de hogere accommodatieprijzen, maar ook door het eten en drinken ter plaatse. Omdat er verder niets te krijgen is, ben je genoodzaakt in het restaurant bij je hotel te eten en daar liggen de prijzen wat hoger dan in El Remate of Flores.

Tip: Verblijf je de nacht voor je bezoek aan Tikal bij een hotel vlakbij de ingang? Neem dan zelf ontbijt mee voor je ochtend in Tikal, bijvoorbeeld van deze bakker in Flores. Dan ben je niet afhankelijk van de openingstijden van het restaurant van je hotel én je bespaart wat centen.

Wij hebben (met twee personen) de volgende bedragen uitgegeven aan ons bezoek aan Tikal:

  • Ontbijt gehaald bij bakker in Flores voor in Tikal: 44 quetzales (€5)
  • Lokale bus Flores - Tikal: 50 quetzales per persoon (€6)
  • Overnachting bij Hotel Tikal Inn: €73
  • Avondeten bij Hotel Tikal Inn: 152 quetzales (€18)
  • Entreetickets Tikal: 150 quetzales per persoon (€18)
  • Lokale bus Tikal - El Remate: 30 quetzales per persoon (€3,50)

In totaal hebben we met 2 personen dus €151 uitgegeven aan ons bezoek aan Tikal. Dat vonden wij het dubbel en dwars waard!

Handige tips voor je bezoek aan Tikal

  • Bij het kopen van de entreetickets heb je je paspoort nodig. Niet vergeten dus!
  • Nog iets wat je niet wil vergeten: muggenspray. Je bent in de jungle. ;-)
  • Er wordt weinig eten en drinken verkocht in Tikal, dus neem genoeg water en ontbijt en wat snacks mee als je de tempelstad ingaat. Je loopt best behoorlijke afstanden, dus het is belangrijk om goed te eten en drinken tussendoor.
  • Op zon- en feestdagen is Tikal gratis te bezoeken voor de lokale bevolking en daarom vaak veel drukker. Als het even kan, probeer je bezoek dan op een andere dag te plannen.
  • Tikal is groot en fantastisch mooi, maar in een dagdeel heb je echt alles op je gemak kunnen bekijken. Wij hebben erg rustig aan gedaan en bij veel tempels gewoon een half uurtje gezeten om het allemaal in ons op te nemen en uiteindelijk zijn we 4,5 uur in het park geweest.

Meer blogs over Guatemala

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Guatemala

Hike de Acatenango vulkaan en zie vulkaan Fuego lava spuwen

Belize

Vlieg over de Great Blue Hole

Guatemala

Mini-gids voor een bezoek aan Lake Atitlán

Guatemala

5 tips voor de koloniale stad Antigua in Guatemala

Mexico

Palenque: stad in de jungle met Maya ruïnes

Mexico

Chichén Itzá: het wereldwonder in Mexico

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen