Waarom Bacalar onze favoriete bestemming in Yucatán is | + onze tips

Djura

Soms heb je dat. Je bent nog geen uur op je nieuwe bestemming, maar je hebt al wel een grote lach op je gezicht. Dat hadden wij bij Bacalar. Het felblauwe meer is prachtig, maar dat is niet de enige reden waarom we een week in Bacalar bleven plakken. De sfeer is er gewoon heel fijn en het is ein-de-lijk niet zo onwijs druk. Een blauwe oase in het toeristische Yucatán!

Een laidback stadje aan een bloedmooi meer

Bacalar is niet heel groot en zo onwijs veel te doen is er niet en daarom hadden wij in eerste instantie een accommodatie voor 3 nachten geboekt. Maar al snel ontdekten we dat we langer wilden blijven. Wij voelden namelijk gelijk een hele andere sfeer dan op andere bestemmingen in Yucatán. Veel meer ontspannen, geen overvolle wegen waarbij het verkeer continu aan je voorbij raast, leuke cafés die normale prijzen rekenen, een mix van locals en toeristen. Hier worden wij blij van!

En ja, het meer van Bacalar is inderdaad zo blauw als de foto’s je doen geloven. Er is niks aan bewerkt of overdreven. Het water is zo ongelooflijk blauw en daarmee is Bacalar niet alleen gezellig, maar ook een mooie bestemming om te verkennen!

Wat te doen en zien in Bacalar

Het is sowieso leuk om lekker door het centrum te slenteren, over het centrale plein te wandelen en onderweg bij één van de gezellige tentjes een hapje of drankje te doen. Hou ook je ogen open voor de kleurrijke street art!

Natuurlijk wil je een kijkje nemen bij het meer, maar je zult snel merken dat aan de weg direct langs het meer veel restaurants gevestigd zijn en je moeite moet doen om vanaf de weg het beroemde blauwe water te spotten. (Wat is het toch voor irritante gewoonte in Yucatán om stranden en meren vol te bouwen en privé te maken?)

Gelukkig vind je hier een mooie, openbare pier vanaf waar je een zelf meegenomen drankje kunt doen of een duik in het water kunt nemen. Ook ter hoogte van Calle 18 kun je via een openbare pier het meer van Bacalar bewonderen.

Met een zeilboot over het meer van Bacalar

Het meer van Bacalar wordt weleens vergeleken met Bora Bora, vooral vanwege de mooie kleuren blauw in het water. De bijnaam van het meer is Laguna de los 7 Colores, wat het meer van 7 kleuren betekent. Om al die kleuren in het water goed te kunnen zien, is een boottocht over het meer verplichte kost. Vervelend ;-)

Je kunt kiezen uit verschillende touroperators en type boten. Wij kiezen voor de zeiltocht van Daytour Bacalar, omdat zij met kleine groepen gaan, erg goede reviews hebben, ook wat drankjes en fruit voor je meenemen aan boord en omdat een zeilboot ons aanspreekt. Dat is toch chiller dan continu het geluid van de motor om je heen.

De zeiltocht duurt 3 uur en neemt ons mee naar alle bijzondere plekken op het meer. Zo zien we bij Cenote Negro hoe het meer ineens van nog geen 2 meter diep naar honderd meter diepte gaat en de kleur van het water daarmee verandert van blauwgroen naar bijna zwart. Vandaar de naam van de cenote uiteraard, want negro betekent zwart. ;-)

Daarna zeilen we naar het Canal de los Piratas. Dit kanaal vormt de enige verbinding tussen het meer van Bacalar en de zee. Vroeger werd dit kanaal gebruikt door piraten om vanuit Belize toegang te krijgen tot Bacalar en de boel op stelten te zetten. Nu is het vooral een hele mooie plek, omdat het water hier erg ondiep is. Dat zorgt ervoor dat het water prachtig blauw is én je kunt er heerlijk zwemmen.

Tot slot zeilen we via Birds Island met een ondergaande zon en een koude Corona in de hand terug naar de pier. Een toffe ervaring rijker!

De prijzen voor boottochten variëren nogal in Bacalar. Een zeiltocht is sowieso duurder dan een tour met een motorboot. Je hebt boottours van €20 per persoon, maar ook van €50. Het verschil zit hem vaak in groepsgrootte, of de gids (ook) Engels spreekt, hoe lang de boottocht duurt, etc. Wij hebben €40 per persoon betaald voor onze zeiltocht.

Zwemmen, snorkelen en chillen bij Los Rapidos

De volgende dag gaan we naar Los Rapidos. Los Rapidos is een zwemlocatie met restaurant aan één van de mooiste delen van het meer. Hier is het meer weer eerder blauwgroen van kleur en het heeft nog iets bijzonders: stromatolieten. Stromatolieten lijken op een soort stenen, maar eigenlijk zijn het lagen van bacteriën die al miljoenen jaren oud zijn. Bijzondere natuurverschijnselen dus! Ze zorgen onder andere voor de blauwe kleur van het water en zijn erg kwetsbaar, dus raak ze niet aan als je het water in gaat.

Een andere goede plek aan het meer van Bacalar om stromatolieten te bewonderen is bij Los Cocalitos. Helaas was deze zwemlocatie tijdelijk gesloten toen wij in Bacalar waren. Volgens Google Maps is Los Cocalitos nu weer open, maar misschien goed om even bij je hotel te checken voordat je gaat.

Los Rapidos is niet alleen een mooie plek, het is ook een leuke plek om te zwemmen en/of snorkelen. In dit gedeelte staat namelijk een vrij sterke stroming en je kunt je dus gewoon laten meevoeren. Snorkelen zonder dat je iets hoeft te doen! Helaas is het zicht onder water niet super als wij er zijn, maar het is wel tof om de stromatolieten onder het wateroppervlak te kunnen bekijken.

Nadat we ons een paar keer hebben laten meevoeren (al snorkelend en zwemmend) chillen we op het terras bij Los Rapidos. Na een paar uurtjes is het leuk geweest en gaan we terug richting Bacalar.

Praktische tips voor een bezoek aan Los Rapidos

  • Los Rapidos ligt op ongeveer 13 kilometer afstand van Bacalar. Je kunt een scooter of auto huren om erheen te rijden, maar met een taxi of colectivo gaat het eigenlijk ook soepel. Wij gingen met de colectivo richting Chetumal (50 pesos per persoon, ofwel €2,50) en deze zette ons af aan de hoofdweg ter hoogte van de toegangsweg naar Los Rapidos. Het is vanaf daar nog een dikke 2 kilometer lopen over een onverharde weg, maar wij hadden toch alle tijd. ;-) Een taxi pakken vanuit Bacalar is een goed alternatief als je geen zin hebt om te lopen.
  • De toegang tot Los Rapidos is 150 pesos per persoon. (€7,50) Daarnaast betaal je 50 pesos (€2,50) voor het gebruik van een kluisje.
  • Als je zelf snorkelspullen hebt, neem deze dan sowieso mee. Dan kun je zonder meerprijs de stromatolieten onder water bekijken.
  • Je hebt genoeg aan een halve dag voor Los Rapidos, inclusief de reistijd vanuit Bacalar en weer terug.
Om de toegangsprijs voor Los Rapidos te omzeilen gaan sommige reizigers naar Laguna Bonanza iets verderop. Vanaf daar kun je een kajak huren en dan ben je met een paar keer roeien ook bij Los Rapidos. Uiteindelijk ben je dan wel hetzelfde bedrag kwijt als bij Los Rapidos, want je betaalt bij Laguna Bonanza entreegeld en voor de huur van de kajak. Met 2 personen komt dat ook op 300 pesos uit, net zoals de toegang tot Los Rapidos. Wij zouden dit niet per se aanraden, want kajakken met de stroming mee is nog leuk, maar terug… Dat is een ander verhaal! Wij hebben veel mensen zien worstelen om terug naar Laguna Bonanza te komen, omdat de stroming stevig is. Wij waren in ieder geval blij dat wij gewoon naar Los Rapidos waren gegaan!

Eten en drinken in Bacalar

Er zijn veel leuke tentjes te vinden in Bacalar om je innerlijke mens te verzorgen. :-) Vooral voor het ontbijt konden wij soms niet kiezen waar we zouden gaan zitten. Dit zijn onze favoriete cafés en restaurants:

  • Ixchel: Voor een smaakvol ontbijt in een chille sfeer
  • Mi Burrito: Goed gevulde burrito’s met allerlei vullingen
  • Picaflor: In de tuin zit je heerlijk rustig en geniet je van lekkere gerechten
  • Restaurante Sazón a la mexicana: Fijne plek voor een biertje en guacemole of Mexicaans avondmaal
  • Yerbabuena Smoothie Bar: Probeer zeker de pannenkoeken met huisgemaakte pindakaas en fruit

Hoteltips Bacalar

Wij konden lekker vaak buiten de deur gaan eten, omdat we een fijne én goedkope accommodatie gevonden hadden. De kamers zijn basic, maar schoon en er is een tuin waar je lekker kunt zitten. Wij waren blij met onze vondst en tippen graag deze en een andere accommodatie met goede reviews voor een fijn verblijf in Bacalar.

Hotelito Kuyche
Hotelito Kuyche

Simpele maar goede kamers - perfecte locatie - met gedeelde tuin en keuken - fijn prijsje.

Bekijk
Casa Chukum
Casa Chukum

Dichtbij het beroemde meer - sfeervolle kamers - uitstekende service.

Bekijk

Bacalar is onze favoriet

De combinatie van leuke activiteiten, een ontspannen sfeer, mooie highlights en gezellige cafés en restaurants zorgden ervoor dat wij een heerlijke week hebben gehad in Bacalar. Het is voor ons zonder twijfel de beste bestemming in de Yucatán regio!

Meer reisverhalen en -tips vanuit Mexico

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Mexico

Bezoek de indrukwekkende Sumidero Canyon

Belize+1

De grensovergang tussen Mexico en Belize

Guatemala

Mini-gids voor een bezoek aan Lake Atitlán

Mexico

5 redenen waarom Oaxaca een heerlijke bestemming in Mexico is

Mexico

Hierve el Agua bezoeken zonder tour

Mexico

10 tips voor het authentieke bergstadje San Cristóbal de las Casas

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen