Bewonder Preikestolen zonder de massale drukte

Djura

Het is de beroemdste hike van Noorwegen en dat is niet voor niets. Het rotsplateau Preikestolen dat hoog boven het Lysefjord uittorent is prachtig en mystiek. Natuurlijk wil je daar die ene foto maken. Zonder heel veel andere mensen. Dat wilden wij ook en daarom onderzochten we of het mogelijk is om Preikestolen te bezoeken zonder de massa aan toeristen. Goed nieuws, het is gelukt! In dit blog lees je hoe je de hike naar Preikestolen maakt zonder hordes reizigers.

Over Preikestolen

Preikestolen staat op elke foto van een vakantie in Noorwegen. De hike naar Preikestolen, ofwel Pulpit Rock, is de beroemdste van Noorwegen en stijgt nog steeds in populariteit. In de zomer van 2019 maakten meer dan 300.000 mensen de hike naar dit waanzinnige rotsplateau. Waarom? Omdat het waanzinnig mooi is én de hike goed te doen is, ook als je niet elke week een berg op wandelt.

Preikestolen ligt 604 meter boven het Lysefjord en geeft je dus een fantastisch uitzicht op het fjord. Maar dat is niet het enige, het rotsplateau zelf rijst verticaal vanuit het fjord naar boven en is daarmee enorm indrukwekkend én fotogeniek. Die foto waarbij je in je eentje op het uiterste puntje van Preikestolen staat, die wil iedereen wel.

Waarom je Preikestolen niet wil delen met honderden anderen

  • Natuur is op haar mooist zonder hordes mensen. Je komt voor het fjord en de rots, niet voor die gekleurde mensenmassa. Hoe minder mensen er zijn, hoe magischer de plek is.
  • Hiken in een optocht is niet fijn. Je kunt langzamere hikers niet makkelijk passeren, moet de hele tijd plaats maken voor hikers die vanuit de andere richting komen of er zitten snellere mensen met wandelstokken achter je jou op te jagen. Of je nou een snelle of langzamere hiker bent, op je eigen tempo kunnen lopen is het fijnst. Niemand houdt van files, toch?
  • Je wil die ene foto maken. Die foto waarbij je in je eentje op de rand van de afgrond staat. Zo’n foto is echt een stuk toffer zonder (veel) andere mensen erop!

Over de hike naar Preikestolen

De hike naar Preikestolen is voor iedereen met een gemiddelde conditie, aangevuld met wat wilskracht, goed te doen. Dat maakt ook dat het zo’n veelbezochte highlight is! Er staat zo’n 4 tot 5 uur voor de hike, maar je kunt hem sneller lopen als je een aardig tempo houdt. Wij deden zo’n 1,5 uur over de heenweg - waarbij je vooral naar boven loopt - en een uur en een kwartier over de terugweg.

  • Afstand: 8 kilometer
  • Hoogtemeters: 350 meter
  • Duur: 4 tot 5 uur, inclusief tussenstops
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Op de heenweg begint de hike gelijk met flink klimmen over rotsachtig terrein en trappen. De opstap is soms groot, maar het is technisch niet heel lastig. Na een kilometer of 2 heb je de meeste hoogtemeters overbrugd. De laatste 2 kilometers loop je wat omhoog en naar beneden, maar de lange stukken klimmen heb je dan gehad. Op het einde moet je nog eventjes aanzetten en dan ben je er! Reserveer ruim de tijd bij Preikestolen voor het maken van foto’s en het bewonderen van de omgeving. Vervolgens loop je dezelfde weg terug naar de parkeerplaats.

Zo vermijd je de ergste drukte bij Preikestolen

Wij zijn niet zo’n fan van drukbezochte plekken en proberen bij dit soort populaire highlights de grootste drukte dan ook altijd te omzeilen. Zo wisten we alleen op de top van Rainbow Mountain in Peru te staan en maakten we een route voor de Tempels van Angkor in Cambodja waarbij je de toeristenmassa omzeilt. Voor Preikestolen wilden we hetzelfde doen en dus hebben we ons verdiept in bustijden, tours vanuit Stavanger en meer.

Zo doe je dat In je eentje op de top van de populaire Rainbow Mountain

Route voor 1, 2 en 3 dagen Zó vermijd je de drukte bij de Tempels van Angkor

In je eentje op Preikestolen staan in juni, dat is bijna niet te doen denk ik. Maar met weinig mensen waardoor je een foto zonder anderen kunt maken, dat is wel gelukt! We delen 3 tips om de massale drukte bij Pulpit Rock te omzeilen.

Juni is de beste maand voor Pulpit Rock

De hike naar Preikestolen kun je het hele jaar doen, alhoewel je van november t/m april je wel moet voorbereiden op de weersomstandigheden. (lees: veel sneeuw)

Bijna onnodig om te vermelden, maar ik doe het toch: Preikestolen is het drukst bezocht in de zomermaanden. Nu snap ik dat je je reis naar Noorwegen graag maakt als het weer een beetje aangenaam is. Wilden wij ook. ;-)

Kies dan voor de maand juni. Dan is het op Preikestolen nog niet zó druk als in juli en augustus en het weer is goed. Het is zelfs één van de droogste periodes van het jaar op Pulpit Rock en je hebt de meeste zonuren. Doordat het lang licht is, wordt het aantal hikers uitgesmeerd over de lange dag en heb je minder snel piekdrukte op het rotsplateau dan bij ‘korte dagen’.

Om je een idee te geven van de drukte in juli en augustus: In 2019 behaalde Preikestolen een record aan bezoekers. In de zomermaanden maakten 309.956 mensen de wandeling naar het rotsplateau. De maand juli was het drukst met gemiddeld 3.410 bezoekers per dag, met uitschieters naar meer dan 5.000 bezoekers per dag.

Vermijd de weekenden

De Noorse bevolking geniet zelf ook graag van hun mooie natuur. Groot gelijk hebben ze! In het weekend zijn er daarom vaak veel meer mensen die koers zetten naar Preikestolen dan op doordeweekse dagen. Het liefst ga je dus op een maandag, dinsdag, woensdag of donderdag.

Vertrek halverwege de middag

De meeste hikers starten hun hike tussen 8 uur en 11 uur ’s morgens. Met een hike tijd van gemiddeld zo’n 2 uur tot de top, betekent dit dat het topdruk is bij Preikestolen vanaf 10 uur. Waarschijnlijk blijft het tot een uur of 2 erg druk op de top en neemt de drukte daarna langzaam af.

Wij vertrokken daarom om 14:00 uur vanaf de parkeerplaats en merkten dat rond die tijd eigenlijk bijna geen andere mensen naar boven liepen. Er kwamen wel héél veel mensen terug naar beneden. Je doet er daarom goed aan om halverwege de middag te starten met je hike. Je bent dan ergens tussen half 4 en half 5 op de top (afhankelijk van je wandeltempo) en dat is een goede timing hebben wij gezien.

Wij zijn namelijk een hele tijd blijven genieten van de schitterende fjord en Preikestolen en zagen dat er vanaf een uur of 5 weer wat meer mensen het rotsplateau op kwamen. Druk was het nog steeds niet, maar voor ons gevoel wel iets drukker dan tussen half 4 en half 5. Uiteindelijk beginnen wij rond 17:15 uur aan onze hike terug en ook dan komen er nog best wat mensen naar boven gelopen.

Doordat het lang licht is in juni, kun je ook pas einde middag aan je hike beginnen. Je mist dan in ieder geval de piekdrukte bij Preikestolen en komt onderweg weinig andere hikers tegen. Dat loopt veel fijner dan in één lange optocht! Toch denken wij dat er meer mensen pas aan het eind van de middag hun hike starten dan halverwege de middag, maar beide is prima om de echte massaliteit te vermijden. Kijk wat past in jouw reisplanning en natuurlijk ook wanneer de weersvoorspelling er het beste uit ziet!

Handig om te weten voor je hike naar Preikestolen

  • Er zijn twee parkeerplaatsen voor hikers naar Preikestolen. Deze zijn vrij ruim en berekend op veel toeristen. Plek genoeg dus! Je betaalt 250 NOK (omgerekend zo’n €25) aan parkeergeld.
  • Bij de parkeerplaatsen vind je toiletten, maar onderweg niet meer. Slim om voor je hike dus nog eventjes te gaan.
  • Weersvoorspellingen in de bergen kunnen nogal snel veranderen. Gebruik de site yr.no en check deze 1 á 2 dagen van tevoren nog eventjes. Je hoeft niet per se stralend weer te hebben voor een mooie ervaring, maar het is wel fijn als je íets van het fjord kunt zien natuurlijk.

Uniek overnachten vlakbij Preikestolen

Meer over onze reis door Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

De hike naar Kjeragbolten

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen