Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht | Trotseer 1.566 traptreden

Djura

Kleine eilandjes met bruggen aan elkaar verbonden, vissersdorpjes met die typische houten, rode huisjes, felblauw water, verstopte baaien met witte zandstranden. Dat is hét beeld van de Lofoten. Vanaf de berg Reinebringen kun jij dit uitzicht bewonderen! Je moet er alleen eerst ‘even’ meer dan 1.500 traptreden voor bedwingen!

Over de Reinebringen hike

  • Afstand: 2 kilometer (retour)
  • Hoogtemeters: 448 meter
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld – intensief maar technisch makkelijk
  • Start bij oude weg naast Ramsviktunnelen
  • Benodigde tijd: 1,5 – 2 uur

Waar is nou het begin van de Reinebringen hike?

De Reinebringen hike is de bekendste hike van de Lofoten, want hier vind je dat uitzicht met alles waar de Lofoten bekend om staan. Deze wil je dus sowieso doen, ook al is het een drukbezochte wandeling. Zoals met ieder uitzicht is het het mooiste met stralend weer en dus besluiten wij om onze dag vol sightseeing in de Lofoten af te sluiten met de hike naar Reinebringen. Ook al hebben we vanmorgen al de hike naar Veggen gedaan. Nu is het namelijk nog prachtig weer en met de onvoorspelbare Lofoten kun je er niet op rekenen dat dat morgen ook nog het geval is.

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

We lopen alleen wel tegen de vraag aan waar nu eigenlijk de start van de hike is. En waar moeten we parkeren? Volgens Visit Norway (officiële site met informatie voor toeristen) start de hike bij de haven van het dorpje Reine en loop je door het centrum en langs de doorgaande weg (E10) naar de echte start, aan de oude weg langs de Ramsviktunnel. Daar beginnen namelijk de eindeloze trappen naar boven.

Parkeren blijkt in Reine – niet alleen daar, maar eigenlijk bijna overal in de Lofoten – niet echt goed geregeld. Omdat wij na 15:00 uur arriveren, zouden we parkeergeld moeten betalen tot 8 uur de volgende ochtend. Even €20 aftikken voor een paar uurtjes parkeren, hmm. Niet zo aantrekkelijk. Een andere optie die zo te zien veel wordt gebruikt is één van de twee kleine parkeerplaatsen aan de E10 vlakbij Reine, maar die staan allemaal bomvol.

Hiken wordt lastig als we onze bus nergens kwijt kunnen… Gelukkig komen we voorbij Reine (richting Å i Lofoten) nog langs zo’n kleine parkeerplaats aan de E10 en daar is nog precies één plek vrij. Boffen! Vanaf hier is het 1,3 kilometer langs de E10 lopen totdat we bij de trappen komen. Dikke prima!

Héél véél treden

Die 1,3 kilometer langs de doorgaande weg zijn prima. Daarna begint het stampen. Vanaf de start van de trappen is het alleen maar omhoog. Het pad is niet lastig, maar conditioneel is het pittig. Dat zal waarschijnlijk ook wel zijn doordat we vandaag al een hike gedaan hebben en de hele dag op pad zijn geweest in de Lofoten, maar ook zonder dat programma voorafgaand is het intensief. Dit is technisch echt geen moeilijke hike en normaal gaat ruim 400 meter klimmen me ook makkelijker af, maar dit is een mentale uitdaging. Onderweg heb je nog weinig mooie uitzichten en het is continu hetzelfde. Trappen, trappen, trappen. Er lijkt geen einde aan te komen!

Het ultieme uitzicht over de Lofoten

Maar het stiekeme gevloek van binnen en het vele gehijg wordt na 3 kwartier traplopen in de kiem gesmoord. Wat. Een. Uitzicht. Dit is precies waarvoor je de Lofoten bezoekt. De kleine eilanden die met bruggen aan elkaar zijn verbonden, de bergen in combinatie met de blauwe zee, de rode vissershutjes. Het uitzicht vanaf Reinebringen heeft het allemaal!

Dus ja, ondanks dat wij graag afwijken van de gebaande paden, zeggen we nu: De Reinebringen hike wil je niet missen! Of nou ja, die hike kan me gestolen worden, maar het uitzicht wil je echt zien. De Lofoten in volle glorie. Die 1.566 traptreden moet je maar even voor lief nemen. ;-)

Het valt ons ook alles mee met de drukte op de top. Waarschijnlijk is het midden op de dag een stuk drukker, maar nu is er meer dan genoeg ruimte voor iedereen. Het nadeel van zo’n laat bezoek (rond 18:00/18:30 uur) is wel dat er al een grote schaduw over het landschap ligt. Alsnog is het een plaatje!

Op de terugweg zijn we blij met de trappen. Je staat daardoor zo weer beneden! Uiteindelijk hebben wij 1,5 uur gedaan over deze hike (vanaf het begin van de trappen) en dat is inclusief kijktijd op de top. De hike is dus intensief, maar kort!

Wat een schitterende dag in de Lofoten

Dit was een fantastische dag in de Lofoten. De zon heeft de hele dag volop geschenen, we hebben de mooiste stranden gezien vanaf Veggen, bezochten de beroemde vissersdorpjes en sloten af met het spectaculaire uitzicht vanaf Reinebringen. Nu gauw eten en naar bed, zodat we ons morgen weer kunnen laten verwonderen door alles wat de Lofoten te bieden heeft!

Vol bezienswaardigheden, hikes en tips Ontdek het beste van de Lofoten met deze route

Ontdek het beste van Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Noorwegen

Hike naar de top van Lovund voor het beste uitzicht over de Helgeland kust

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen