Praktische informatie China

Vervoer in China

De nachttrein is de beste optie om verre afstanden te overbruggen in China. Het is een snelle en goedkope manier van reizen. Je spaart namelijk een hotelovernachting uit en hebt direct honderden kilometers afgelegd. Er is een uitgebreid netwerk aan treinverbindingen. In de nachttrein heb je keuze uit een gewone stoel, een hardsleeper (2e klas) of een softsleeper (1e klas). Bij een hardsleeper slaap je in een coupe met zes bedden, terwijl je in de softsleeper een afgesloten ruimte hebt met slechts 4 bedden. Vaak is er een restauratiewagon in de trein waar je een maaltijd kunt halen. Ook komt er een enkele keer iemand langs voor de verkoop van flesjes drinken of kleine snacks. Veel Chinezen en toeristen nemen echter zelf eten en drinken mee voor in de trein.

In de steden kun je je makkelijk verplaatsen met taxi’s. Zelf rijden is niet aan te raden in de drukte van de stad. Zorg er altijd voor dat je een visitekaartje van je slaapplek meeneemt als je op pad gaat, zodat je dit aan een taxichauffeur kunt laten zien. Veel taxichauffeurs kunnen namelijk absoluut geen Engels en kunnen je niet terug brengen als je geen adres in het Chinese alfabet hebt!

Op het platteland is het heerlijk om lekker te fietsen of op een scooter de omgeving te verkennen. Op tal van plekken huur je een fiets of scooter voor een paar euro per dag!

Klimaat in China

Noord-China (Beijing)

Qua neerslag is het noorden van China het hele jaar door goed te bezoeken. Enkel in juli en augustus valt er vrij veel neerslag. Van april tot en met oktober is de temperatuur prima voor een rondreis. Je hebt in de zomerperiode (juni/juli/augustus) wel kans op heet weer. In de wintermaanden kan het in het noorden behoorlijk koud worden. Als je in deze periode een bezoek brengt aan Beijing of omgeving, houd hier dan rekening mee bij het inpakken van je backpack!

Voor de grafiek is gebruik gemaakt van klimaatgegevens van Beijing.

Midden-China (Chengdu)

De beste maanden voor een bezoek aan deze regio zijn april, mei, oktober en november. In de andere maanden heb je kans op ofwel meer neerslag of lage temperaturen.

Voor de grafiek is gebruik gemaakt van klimaatgegevens van Chengdu.

Zuid-China (Yangshuo)

Het zuiden kent een heel ander klimaat dan andere delen van China. Het is een natter maar ook warmer klimaat. In de zomerperiode kan het erg heet en vochtig zijn in Zuid-China. De beste periode om naar dit gebied te reizen is dan ook september tot en met november. Je hebt dan een aangename temperatuur en de regenval is beperkt.

Voor de grafiek is gebruik gemaakt van klimaatgegevens van Yangshuo.

Visum voor China

Voor een reis in China heb je een visum nodig. Enkel als je op doorreis bent door China kun je in bepaalde gebieden enkele dagen zonder visum reizen. Het aanvragen van een visum voor China is vrij ingewikkeld en geeft behoorlijk wat papierwerk. Het is daarom aan te raden om ruim op tijd je visum voor China aan te vragen. Je kunt een visumbureau vragen om het visum naar China voor je te regelen. Je betaalt hiervoor een kleine vergoeding, maar het scheelt je vaak een hoop gedoe! Je moet rekening houden met 126,55 euro aan consulaire kosten voor een 30 dagen geldig single entry visum voor China.

Geldzaken in China

In China gebruiken ze de Chinese Yuan als munteenheid. Pinautomaten zijn eenvoudig te vinden in steden en grotere dorpen. In grote steden kun je vaak met een creditcard betalen, maar dit is nog minder gebruikelijk in dorpen en op het platteland. Het is daarom altijd raadzaam om wat cash op zak te hebben als je buiten de stad bent.

China is voor Westerse begrippen een goedkoop land. Voor een bed in een slaapzaal betaal je ongeveer 7 euro per nacht. Als je in een middenklasse hotel wilt slapen, dan ben je ongeveer het dubbele per persoon per nacht kwijt. Voor 3 euro heb je een lekkere maaltijd. Dit kan zelfs goedkoper als je eet aan de vele straattentjes in China. Daarnaast neem je een taxi voor nog geen euro per rit en een nacht in een hardsleeper kost je ongeveer 30 tot 50 euro (afhankelijk van de afstand). Uiteraard spaar je dan wel direct een overnachting uit, dus budget-technisch erg interessant! Als backpacker kun je daarom rekenen op een dagbudget van ongeveer 30 euro.

Slapen
Eten/drinken
Vervoer
Overig
Dagbudget p.p.
Budget
€7,-
€6,-
€6,-
€5,-
€24,-
Comfort
€15,-
€8,50
€9,-
€6,50
€39,-

Reisadvies voor China

China is een veilig land om doorheen te reizen. Zware agressie of criminaliteit komt gelukkig zelden voor. Enkel voor de provincie Xinjiang geldt een veiligheidsrisico, doordat hier sinds 2014 enkele aanslagen zijn gepleegd waarbij doden zijn gevallen. Voor het meest actuele reisadvies kun je het beste de website van de Rijksoverheid raadplegen.

Beijing
Hoofdstad
Chinese Yuan
Valuta
Mandarijn
Officiële taal
9.596.961km²
Oppervlakte
0
Inwoners
0
inwoners per km²

Goed om te weten

  • China controleert het internet en blokkeert websites zoals Google, Gmail, Facebook, YouTube en Twitter. Sommige andere (nieuws)websites en e-maildiensten worden geblokkeerd.
  • De meerderheid van de Chinese bevolking spreekt of schrijft geen Engels. Het is daarom slim om altijd een visitekaartje op zak te hebben van een contactpersoon of van je hotel. Zorg er dan voor dat de gegevens er in het Engels en Chinees op staan. Zo kun je altijd de hulp inroepen van iemand die Engels of Chinees spreekt en kun je altijd met een taxi terug naar je hotel.
  • In Beijing vind je een Nederlandse ambassade. Zij zijn 24/7 bereikbaar via het telefoonnummer +86 10 85 32 02 00.
  • Het is slim om je voor je reis door China te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. In sommige delen van China komt malaria voor. Het is echter afhankelijk van het seizoen en de duur van je verblijf welke maatregelen je hiertegen moet nemen. Laat je daarom adviseren, bijvoorbeeld bij de GGD.

Populair op Travly