Zo voelt het om na een wereldreis van 15 maanden naar huis te gaan

14 juni 2019

Toen we de plannen voor onze wereldreis gingen maken, wisten we dat dit moment zou komen. Alles heeft een einde en dat geldt ook voor onze wereldreis. Helaas! Dat het nu zover is en we thuis zijn én voorlopig blijven, dat is een onwerkelijk idee. Dit was hetgeen waar we jarenlang naartoe hebben gewerkt en naar uit hebben geleefd. Onze droom is uitgekomen en het heeft ons intens gelukkig gemaakt. Nu is het tijd om alle herinneringen te koesteren en misschien stiekem alvast na te denken over toffe vakantiebestemmingen voor de komende tijd. Want wij zijn echt nog niet uitgereisd!

Van het ene uiterste naar het andere

Op 5 maart 2018 begon ons avontuur, we stapten op het vliegtuig naar Zuidoost-Azië en onze wereldreis begon. In de maanden daarvoor had ons leven in het teken gestaan van onzekerheid vanwege al het gedoe in het ziekenhuis. Nu begon een nieuwe periode van onzekerheid, maar dit keer in een leuke vorm! In een hele korte tijd gingen we van totale afhankelijkheid (van het ziekenhuis, de controles, de uitslagen en dat soort ongein) naar complete onafhankelijkheid. Op reis bekeken we het allemaal dag voor dag, planden we niks vooruit en konden we doen waar we op dat moment zin in hadden. Vrijheid, dat voelt zó goed!

Wereldreizen is niet alleen fantastisch omdat je de mooiste plekken ter wereld ziet. Het is zoveel meer dan dat. Tijdens onze wereldreis waren we iedere dag (of eigenlijk bijna ieder uur) samen, beleefden we iedere dag wel iets en waren we vrij om te gaan en staan waar we wilden. Wat een leven, hè!

Reisverslaafd vs. verzadiging

Wij zien onze wereldreis dan ook als de beste keuze die we ooit hebben gemaakt én als de beste tijd van ons leven (tot nu toe dan hè). Ja, het heeft tienduizenden euro’s gekost, maar ik zou ze zonder nadenken er weer aan uitgeven. Die herinneringen zijn namelijk onbetaalbaar! Ik durf best te zeggen dat we (een beetje) reisverslaafd zijn. Dat onze wereldreis nu voorbij is, is dus echt heel jammer. We gaan dit fijne leven zo erg missen. Waarschijnlijk al na een week! ;-)

Tegelijkertijd is het misschien ook goed om nu een break te hebben in het reizen. Hoe hard je het ook probeert, een beetje verzadiging hou je helaas niet tegen. Tijdens deel 1 en 2 van onze wereldreis hadden we totaal geen last van verzadiging, maar in de laatste maanden merkten we wel dat we minder snel onder de indruk waren van highlights. We hebben al zoveel tempels, watervallen en stranden gezien en of je het nou wil of je niet, je gaat dingen toch met elkaar vergelijken. En ja, dat klinkt misschien verwend en we vinden het zelf ook stom, maar ik wil het niet anders voordoen dan het is. Als je zelf langer op reis bent (geweest), dan herken je dit gevoel waarschijnlijk wel. ;-) 

Een reispauze zal er ongetwijfeld voor zorgen dat het beetje verzadiging wat we ervaren weer helemaal verdwijnt. Fijn toch! Daarnaast kijken we er naar uit om weer veel tijd door te brengen met familie en vrienden, om weer eens in een leuke outfit rond te lopen (die we niet al maanden aan hebben) en om te genieten van al het lekkere eten en drinken wat je in Nederland kunt krijgen. Een wijntje, kaasje, bitterballen, stokbroodje, ik noem zo maar eens wat dingetjes. :-)

Kortom, het voelt heel dubbel dat onze wereldreis nu voorbij is. Als we de mogelijkheden hadden gehad, dan had onze wereldreis zeker nog even door mogen gaan. Maar vroeg of laat komt er een keer een einde aan. En hoe meer dat moment naderde, hoe meer we het zijn gaan accepteren. Het gelukzalige gevoel wat we hebben overgehouden aan onze wereldreis overheerst in ieder geval duidelijk het baalgevoel dat het nu afgelopen is. We gaan onze herinneringen koesteren en we gaan de komende tijd genieten van andere dingen. En natuurlijk hebben we al een lijstje met landen in ons hoofd waar de komende vakanties / reizen naartoe gaan! Onze wishlist wordt nooit meer korter ben ik bang. ;-)

Hoe nu verder?

Je bent vast benieuwd hoe we nu dan verder gaan met ons leven. Wij ook! ;-) We hebben namelijk nog geen echt lange termijn plan. Wat we wel weten is dat we nu eerst op zoek gaan naar een leuke baan en onze spaarrekening weer eens even goed gaan spekken. Waar we dat spaargeld dan op den duur aan uitgeven, dat zien we dan wel weer. Een ander huis, een motor voor Ronny of misschien een tweede wereldreis? We merken vanzelf waar ons hart ons brengt. 

Op Travly blijven we in ieder geval lekker bloggen. We hebben nog lang niet al onze belevenissen en tips met je gedeeld, dus dat gaan we de komende maanden doen. Inspiratie genoeg! En ik gok dat we niet heel lang zonder vakanties en weekendjes weg kunnen, dus dan komt er alleen maar meer inspiratie voor leuke verhalen op Travly. Blijf je meegenieten?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 • Bas en Els

  16 juni 2019 om 09:32

  Dankjewel lieverds voor alle mooie verhalen… wij waren ook verslaafd en de wereld is voor ons ook een stuk dichterbij gekomen… dat was ook een geweldige ervaring voor ons… jullie weer bij ons te hebben is fantastisch… weer heerlijk bijkletsen en knuffelen…deze mooie herinneringen pakken ze jullie niet meer af…. hou het vast en er komen vast nog heel veel mooie herinneringen voor jullie bij…. dikke dikke knuffel 😘

 • Petra de Boer

  16 juni 2019 om 09:51

  Lieve mensen, wat een schitterende wereldreis hebben jullie achter de rug!! Gouden herinneringen die de rest van jullie leven jullie zullen verrijken. Via via ben ik bekend geraakt met jullie blogs en ik heb enorm genoten van jullie verhalen, foto’s en tips. Dit hebben jullie heel mooi en kundig vorm gegeven!! Dankzij jullie blogs heb ik plaatsen “gezien” die ik waarschijnlijk in het echt nooit ga zien. Ik voel me daardoor verrijkt. Dank, dank, dank daarvoor!!! Ik hoop dat jullie verhalen nog lang online blijven staan. Succes met wat jullie vanaf nu gaan doen! Geniet van de ontmoetingen, de nieuwe werkplekken en de kledingwissels! Het ga jullie goed!!!
  Groet,
  Petra de Boer.
  Houten.

  • Djura

   19 juni 2019 om 12:50

   Wat ontzettend lief, Petra. Dankjewel! We vinden het onwijs leuk om te horen dat je echt hebt genoten van onze blogs en dat je je verrijkt voelt. Een heel mooi compliment, dankjewel! Enne, we stoppen zeker niet met schrijven, dus er komt nog meer leesvoer bij! ;-)

 • Marian Aertse

  16 juni 2019 om 20:46

  Djura en Ronny, wat hebben jullie overweldigend veel herinneringen gemaakt. Dat nemen jullie de rest van je leven mee. We wensen jullie veel succes bij het vinden van een leuke, inspirerende, gezellige, uitdagende baan waardoor er weer perspectief komt om samen nóg meer moois te ontdekken in de toekomst. Bovenal wensen we jullie een lang leven samen toe met heel veel lieve mensen om jullie heen om het leven mee te vieren. Geniet ervan groetjes Marian en Christ.
  Oh ja , blijf vooral schrijven. Is nl erg leuk om mee te reizen met jullie

  • Djura

   19 juni 2019 om 12:49

   Dankjewel voor deze lieve, mooie woorden! Leuk dat jullie ons zo gevolgd hebben en een beetje met ons mee de wereld hebben ontdekt. Wij blijven zeker schrijven! :-)

Populair op Travly