Over afkicken, een ritme hebben & weer gaan werken | Onze eerste maand terug in NL

20 juli 2019

Het is alweer ruim een maand geleden dat we terug zijn gekomen in Nederland na onze wereldreis. Dat gaat best hard, hè! Inmiddels wonen we weer in ons eigen huis, hebben we weer (enigszins) een ritme en heb ik zelfs voor het eerst in bijna 1,5 jaar weer gewerkt. Veel veranderingen dus! Ik moet bekennen dat het echt wel even afkicken is, maar het gaat goed met ons. :-) In dit blog lees je hoe we onze eerste maand terug in Nederland hebben beleefd.

Vakantie in eigen land

Na onze aankomst op Schiphol op 13 juni reden we – net zoals de andere keren dat we tussendoor in Nederland waren – naar mijn ouders in Rijen en daar stond ons bedje alweer klaar. Ons appartement hadden we verhuurd tot 1 juli en daarom logeerden we weer even bij mijn vader en moeder. Dat was heel fijn, maar ook wel gek. Het zorgde er namelijk voor dat het nog helemaal niet voelde als het einde van onze wereldreis. Het zou voor ons gevoel net zo goed zo’n tussenperiode kunnen zijn waarbij we in Nederland waren voor de ziekenhuiscontroles. De eerste twee weken bestonden vooral uit verjaardagen vieren en veel gezellige afspraken met vrienden en familie. Een beetje als vakantie in eigen land dus! ;-)

In die eerste week in Nederland moesten we overigens ook weer naar het ziekenhuis voor de controles. Opnieuw kregen we een goede uitslag! Doordat we nu al ruim een jaar goed nieuws krijgen bij de controle, groeit ons vertrouwen. Dat is zo fijn!

Het besef dat ons onvergetelijke, fantastische avontuur erop zat, dat hadden we in deze periode nog niet echt. Als we het er samen over hadden, dan voelde het nog best wel onwerkelijk. Het is echt even omschakelen en dat kost gewoon wat tijd. Helemaal niet erg natuurlijk.

Reality check: terug in ons eigen appartement

Wanneer we wel zo’n besefmoment hadden, was toen we weer terug verhuisden naar ons eigen appartement. In het begin was het best raar om weer in ons appartement te zijn. Ook voelde het in eerste instantie even niet als ons thuis. We waren er zo lang niet geweest. Na enkele dagen veranderde dit gevoel wel. Toen we wat nieuwe spullen kochten en wat veranderingen aanbrachten, ging het steeds meer als onze eigen plek voelen. We hebben zelfs voor het eerst in ons leven planten gekocht. Nu hopen dat we ze in leven kunnen houden! ;-)

Ronny staat op een rots bij Wijaya Beach in Unawatuna, Sri Lanka

Reis heimwee

Het is echt fijn om weer een eigen plek te hebben, maar het zorgde er ook voor dat we ons meer en meer realiseerden dat we hier voorlopig zouden blijven. Dag in, dag uit dezelfde omgeving, hetzelfde bed, hetzelfde assortiment in de supermarkt. We hebben ‘reis heimwee’ zoals wij het noemen. Volgens mij is reizen gewoon verslavend en moeten we een beetje afkicken. Ik heb mezelf al een paar keer erop betrapt dat ik op een website zat voor vliegtickets, oepsie!

Reis heimwee na een wereldreis
Wij wilden nog niet naar huis!

Het kost gewoon even tijd om te wennen aan het idee van wonen en werken in Nederland. En dat is prima. We wisten van tevoren dat dit moment zou komen en dat dit misschien niet de leukste periode zou zijn. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we beetje bij beetje weer wat meer gewend zullen raken aan ‘het normale leven’ en onze reis heimwee wat minder wordt.

Wel willen we – zodra we ons eerste salaris weer binnen hebben – een kort reisje plannen voor het einde van dit jaar. Je moet altijd iets in het vooruitzicht hebben, toch? ;-)

Heb jij nog tips voor een gave bestemming voor ons in november / december? Het moet niet te ver weg zijn, want we hebben waarschijnlijk maar 7 tot 10 dagen de tijd. En natuurlijk moet het weer een beetje oke zijn in die periode. :-) Als je iets leuks weet, dan horen wij het graag!

Solliciteren & aan het werk!

Solliciteren en gesprekken voeren met potentiële werkgevers hoort nu ook weer bij ons leven. Gelukkig gaat dat allemaal vrij vlot. Voor ons is het boffen dat de arbeidsmarkt zo krap is en er veel leuke banen beschikbaar zijn. Ronny gaat 1 augustus starten met zijn nieuwe baan en ik heb zelfs mijn eerste 2 werkweken al gehad! Ja ja, we worden al een beetje ‘normale mensen met een normaal leven’. ;-)

Wat we meenemen van onze wereldreis

En toch willen we onszelf niet helemaal laten meeslepen in het Nederlandse leven. We willen het niet helemaal hetzelfde gaan doen als voor onze reis. Nu we zo lang weg geweest zijn, valt het ons veel meer op hoe gehaast en druk we zijn in Nederland. Spontaan iets gezelligs afspreken is er bijna nooit bij, afspraken moeten minimaal 3 weken vooruit gepland worden. Dat is best wel jammer, toch?

Ronny drinkt een biertje in Wellington: beer capital van Nieuw-Zeeland

Ook werken we super hard in Nederland en maken we ons soms heel druk om dingen die naar mijn mening niet zó belangrijk zijn. We zijn best wel een gestresst volkje eigenlijk. Daardoor zijn we ook vooral met onszelf bezig (daar hebben we onze handen al vol aan) en zullen we echt niet zomaar een praatje maken met een wildvreemde in de bus of trein. We raken geïrriteerd als iemand bij de kassa van de supermarkt staat te treuzelen, want ja, wij hebben nog meer te doen vandaag!

Het is een groot contrast met hoe mensen met elkaar omgaan in andere landen op de wereld én met hoe wij ons leven hebben geleid de laatste 15 maanden. Tijdens onze reis was er alle ruimte voor spontaniteit, want vaak besloten we pas een dag van tevoren wat ons plan was voor morgen. We hebben ook ervaren hoe lief, gastvrij, behulpzaam en vrijgevig mensen op andere plekken van de wereld zijn. En alhoewel de problemen voor sommige mensen in deze landen vele malen groter zijn dan die van ons (denk aan armoede & honger / alles verwoest door aardbevingen / wonen tussen drugsbendes en criminaliteit), lijken ze zich veel minder druk te maken. Daar kunnen we met zijn allen echt iets van leren, want uiteindelijk los je met stressen vrijwel nooit iets op.

We gaan daarom echt proberen om ons niet teveel te laten meeslepen in de Nederlandse mentaliteit. Want het is zoveel fijner om wat relaxter in het leven te staan. Je niet al te druk te maken om dingen die niet zo ontzettend belangrijk zijn. Niet altijd gehaast te hoeven zijn. Om eens spontaan iemand te helpen of een kletspraatje te maken. Daar gaan wij echt ons best voor doen! :-)

Kortom, het is een maand vol veranderingen geweest, maar we zitten goed in ons vel. We genieten van de lieve vrienden en familie om ons heen en van alle gemakken die Nederland biedt. De drang om weer op reis te gaan die zal blijven, maar dat vinden we helemaal niet erg. Dat hoort bij ons en hopelijk kunnen we binnenkort alvast een korte trip boeken. We houden je op de hoogte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 reacties

 • Yvonne

  21 juli 2019 om 09:58

  Djura en Ronnie,
  Allereerst gefeliciteerd met het prachtige nieuws over je gezondheid. Wat een mooie levenservaring hebben jullie mogen beleven. En dat kun je allen meemaken als je oprecht geïnteresseerd bent in mensen en hun cultuur. Fijn dat jullie in staat zijn geweest om de wereldreis op die manier te maken. Ik wens jullie een mooie tijd in Nederland toe met de mensen die jullie lief zijn. Veel plezier in de voorbereiding van volgende reis!
  Liefs Yvonne

  • Djura

   21 juli 2019 om 20:17

   Dankjewel, Yvonne! We zijn enorm dankbaar voor deze levenservaring. Een jaar dat we nooit zullen vergeten! ;-)

 • Hanneke

  21 juli 2019 om 15:34

  Leuke blog weer… t zal idd wel even duren voor jullie weer gewend zijn hier…en je je hopelijk niet maar wrs wel helaas weer gaat aanpassen aan hoe t hier gaat(ooook helaas)…
  Wij zijn (ook al weer helaas) nooit zelf zo lang weggeweest…
  Onze dochter wel ; al jaar Australie maar die was toen 20-21…had jaar nodig en nu sws anderhalf jaar op reis Zuid Amerika…zo gaaf… is nu 28..die gaan we nog ontmoeten in Colombia waar wij (helaas maar) 3 wk heengaan… ik vind t na 3 van zulke weken al lastig…. ha maarja dat zijn 3 weken…
  Toevallig vanochtend je blog over Colombia (Bogota) nog gelezen…vandaar ook dat ik reageer. Leuke blog!! Ben benieuwd hoe wij Bogota gaan ervaren…zijn er 3 dagen…
  Sterkte met sort of acclimatiseren in dit land weer. Hanneke (een oudere jongere van bijna 60😓)…

  • Djura

   21 juli 2019 om 20:19

   Hi Hanneke, je went inderdaad weer veel sneller aan het Nederlandse leven dan je van tevoren denkt. Gek hè! De reizen van jouw dochter klinken ook fantastisch zeg! En drie weken in Colombia is een mooie periode hoor! Bogota is misschien eventjes wennen, maar de hartelijke mensen en de prachtige bezienswaardigheden en natuur zullen het een onvergetelijke vakantie maken. Daar ben ik van overtuigd!

 • Bas en Els

  21 juli 2019 om 18:16

  Wat zijn jullie kanjers en we hopen dat jullie een stukje van de wereld kunnen uitstralen naar ons gehaaste volkje…❤️
  Jullie zijn mooie, lieve mensen en vinden jullie weggetje weer en wij vinden het fijn jullie dicht bij ons te hebben…. wij staan altijd achter jullie… dikke knuffel😘

Populair op Travly