De ultieme route door zuidelijk Afrika | 23 dagen, 6.000 kilometer en 10 prachtplekken

Djura

Kilometerslange vlaktes, immense zandduinen, kletterende watervallen en waanzinnig wildlife. Daar denk ik aan als ik terugdenk aan onze reis door zuidelijk Afrika in 2016. Twee jaar geleden vertrokken we op dit avontuur en wat heeft de Afrikaanse wildernis indruk op me gemaakt. Tijd om die mooie herinneringen terug te halen aan de hand van onze lange maar indrukwekkende route!

De reis

Deze route brengt je langs de absolute hoogtepunten van Namibië, Botswana en Zimbabwe. Met Zuid-Afrika als start- en eindpunt van de reis krijg je ook een indruk van dit land. Wij hebben deze reis in maart 2016 met Shoestring gedaan in 23 dagen. Ruim 6.000 kilometer reden we over de hobbelige wegen. Ja, we waren veel onderweg, maar in dat prachtige landschap is dat geen straf!

Als je deze route zelf zou willen doen, zou ik je zeker aanraden om wat langer de tijd te nemen. Wanneer je zelf rijdt is het namelijk al direct een stuk vermoeiender dan wanneer je gewoon in de truck zit en af en toe een dutje doet. ;-) De reis is vrij volgepland en een vrije dag zit er niet snel tussen, maar je hebt wel onwijs veel gezien en ervaren als je terugkomt. Dat maakt de bumpy uren in de truck meer dan goed!

#1 Kaapstad - Zuid-Afrika

Startpunt van de reis is het bruisende Kaapstad. Beroemd vanwege de bijzondere Tafelberg, Robbeneiland en Kaap de Goede Hoop. Excursies naar deze plekken zijn dan ook echte musts! Ook Boulders Beach, waar onwijs veel pinguïns leven, is een leuke plek om te gaan kijken. Voor het tofste uitzicht over Kaapstad beklim je Lion's Head. De zonsondergang vanaf deze plek is magisch mooi!

Kaap de Goede Hoop

#2 Oranjerivier - Zuid-Afrika

Na enkele dagen in Kaapstad te hebben vertoefd rijd je richting Namibië. Om je reis te breken stop je net voor de grens met Namibië bij Oranjerivier. Een flinke rit (700 km), maar de wegen in Zuid-Afrika zijn gelukkig nog vrij goed. Bij Zuid-Afrika's langste rivier kun je een mooie kanotocht maken!

Mijn eerste kampeerervaring in Zuid-Afrika

#3 Fish River Canyon - Namibië

Nadat je de grens van Namibië bent gepasseerd, verandert het landschap gelijk. Zand, heel veel zand. En eindeloze vlaktes. Je kunt hier uren rijden zonder iemand tegen te komen. Bijzonder gevoel geeft dat! De imposante Fish River Canyon versterkt dat gevoel alleen maar. Wat een diepte! De kloof is 550 meter diep en 160 kilometer lang. Daarmee is het de op één na langste canyon ter wereld. De Fish River Canyon ligt in de middle of nowhere en is daardoor heerlijk verlaten. Je wandelt van uitkijkpunt naar uitkijkpunt en geniet van dit spectaculaire stuk natuur. Tijdens de zonsondergang veranderen de rotsen bijna iedere minuut van kleur. Wauw, Namibië heeft mijn hart nu al gestolen.

Fish River Canyon

#4 Deadvlei & Dune 45 - Namibië

Je rijdt verder noordelijk en komt in het Namib-Naukluft National Park. Een meedogenloze woestijn met enorme rood- en geelgekeurde zandduinen en mysterieuze, eeuwenoude bomen. Vlakbij de plaats Sesriem liggen de twee absolute hoogtepunten van dit nationaal park: Deadvlei en Dune 45. De Deadvlei is een witte vlakte die wordt omgeven door bruine en rode zandduinen. Op de vlakte staan eeuwenoude bomen die zwartgeblakerd zijn door de zon. Een mysterieus en surrealistisch landschap!

Namib-Naukluft National Park

Dune 45 is een zandduin van 170 meter hoog die je - met een aardige conditie - kunt beklimmen. Zorg dat je er heel vroeg bent en de top hebt bereikt als de zon opkomt. Een onvergetelijk schouwspel is je beloning!

De 5 hoogtepunten van Namibië

#5 Swakopmund - Namibië

Tijd voor actie! Swakopmund is de adrenaline hoofdstad van zuidelijk Afrika. Je kunt er fantastische skydives maken, quad rijden over de zandduinen en sandboarden. Een verplichte stop voor de durfals!

Skydiven in Namibië

#6 Etosha National Park - Namibië

Tijd om wilde dieren te spotten! Door de droogte is er weinig begroeiing in het park en kun je het wildlife makkelijker zien. De Big Five, maar ook giraffen, zebra's, impala's en heel veel andere dieren kunnen je pad kruisen in dit natuurpark. Met een oppervlakte van 22.000 vierkante kilometer is Etosha één van de grootste wildparken in zuidelijk Afrika. Naast de safari's is een bezoek aan de immense zoutpan in het park een aanrader. De vlakte lijkt eindeloos! De zoutvlakte is ook maar liefst 130 bij 150 kilometer. Dat maakt indruk!

Etosha wildpark

Zebra's in Etosha

#7 Okavangodelta - Botswana

Nu je woestijn, oneindige vlaktes en immense zandduinen gezien hebt, is het tijd voor een waterrijker en groener landschap. In de Okavangodelta, de grootste binnenlandse delta ter wereld, zit je goed! Het is een wirwar van wateren met daartussen de groenste eilanden. Wegen zijn er niet in de Okavangodelta en dus verplaats je je in een traditionele mokoro (soort kano) of te voet. In dit gebied leven tal van dieren, zoals krokodillen, nijlpaarden, apen, leeuwen, olifanten en ga zo maar door. Op de wandelsafari's samen met een lokale gids kun je soms heel dichtbij komen!

Slapen op de oevers van de Okavangodelta

#8 Chobe National Park - Botswana

Olifantenliefhebbers, zet Chobe National Park op je bucketlist! Wat hebben we hier veel olifanten gezien. De rivier Chobe loopt door het park en is een populaire drinkplaats voor deze enorme dieren. Met wat geluk zie je hele kuddes én kleintjes tijdens je safari per boot of per jeep door het park. Ook voor andere dieren is het goed toeven in dit wildpark. Hyena's, giraffen, neushoorns, nijlpaarden, je kunt ze allemaal spotten in Chobe NP!

Olifanten in Chobe National Park

Olifanten spotten op safari in Chobe NP

#9 Victoria Falls - Zimbabwe

De Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe zijn één van de grootste highlights in het zuiden van Afrika. Over een breedte van 1,7 kilometer stort het water de diepte in. Wat een natuurgeweld! Via het bijbehorende park kun je dichtbij de watervallen komen om ze te bewonderen, maar vanuit de lucht heb je een nog indrukwekkender uitzicht. Een helikoptervlucht over de watervallen is niet goedkoop, maar was voor ons het geld sowieso waard! Ook kun je bij de Victoria Falls leuke activiteiten ondernemen, zoals wildwater raften en bungeejumpen.

Zimbabwe

Hoogtepunt van Zimbabwe: Victoria Falls

Zimbabwe

Bungeejumpen bij de Victoria Falls

#10 Matobo National Park - Zimbabwe

Voor een unieke ervaring met neushoorns maak je een tussenstop in het Matobo National Park. Hier heb je de mogelijkheid om onder begeleiding van een ervaren gids te voet op zoek te gaan naar deze bedreigde dieren. Na even gelopen te hebben stonden we heel dichtbij een kudde van meer dan 10 neushoorns. Een spannende en onvergetelijke ervaring!

Oog in oog met de witte neushoorn

Vervolgens rijd je door naar Johannesburg of Pretoria om hier je reis af te sluiten. Heb je meer tijd, rijd dan eerst naar het Kruger Park in Zuid-Afrika voor je via Johannesburg naar huis vliegt. Dit wereldberoemde natuurpark is een walhalla voor dierenfans!

Hoe dan ook, na het afleggen van deze waanzinnige route kom je thuis met jaloersmakende foto's en schitterende herinneringen!

Alle blogs over Afrika

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zimbabwe

Oog in oog met de witte neushoorn

Zimbabwe

Bungeejumpen bij de Victoria Falls

Zimbabwe

Hoogtepunt van Zimbabwe: Victoria Falls

Botswana

Slapen op de oevers van de Okavangodelta

Namibië

De 5 hoogtepunten van Namibië

Namibië

Skydiven in Namibië

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen