Poseer op de iconische Trolltunga | De meest uitdagende hike van Noorwegen

Djura

Dit is de hike der hikes in Noorwegen. Als natuurliefhebber en hiker wil je Trolltunga gezien hebben, want wat is dit een fantastisch mooie plek. Je moet er alleen wel een kilometertje of 20 (minimaal, daarover later meer) voor hiken door bergen en soms zelfs veel sneeuw. Dit is er eentje die wat voorbereiding vraagt dus! Daarom vertellen wij je over onze ervaring bij Trolltunga en hoe je jouw eigen hike naar deze spectaculaire plek organiseert.

Waarom je Trolltunga wil zien

Heel simpel: Het is één van de spectaculairste rotsformaties in Noorwegen. Op 1.100 meter boven zeeniveau steekt deze rots bijna horizontaal uit de rotswand naar voren. Hij geeft een ongeëvenaard uitzicht op het blauwe Ringedalsvatnet meer – zo’n 700 meter onder Trolltunga - en de besneeuwde bergen er omheen.

Zonder moeite maak je hier geweldige foto’s, want het landschap doet het werk voor je. Dit is een plek die je gezien moet hebben!

De hike naar Trolltunga is alleen niet voor beginners. Daarom vertellen we je alles over onze hike en geven we je praktische tips, zodat je goed voorbereid aan de start verschijnt!

Over de hike naar Trolltunga

  • Afstand: 20 tot 28 kilometer, afhankelijk van je startpunt
  • Hoogtemeters: 350 tot 800 meter stijgen en op de terugweg weer dalen, afhankelijk van je startpunt
  • Moeilijkheidsgraad: Technisch gemiddeld, maar door de lengte is de hike uitdagend
  • Benodigde tijd: 7 tot 12 uur, afhankelijk van je startpunt
  • Geopend van juni t/m september voor hikers zonder gids

Onze ervaring

Maanden geleden hebben we de foto’s van Trolltunga al met open mond bewonderd en tegen elkaar gezegd: “Die hike gaan we sowieso doen!” We passen zelfs ons reistempo erop aan, want vanaf half juni zou de hike pas goed begaanbaar zijn. Hoe eerder in het seizoen je gaat, hoe lastiger het is, want dan tref je sneeuw. En niet zo’n beetje ook!

We doen dus op ons gemak in Denemarken en Zweden en nemen de tijd bij het Lysefjord, iets zuidelijker gelegen in Noorwegen. Vanwege weersvoorspellingen maken we nog een detour naar Gaustatoppen, maar daarna is ons geduld echt op én is Trolltunga de volgende bestemming op ons lijstje.

Noorwegen

Uniek overnachten met een spectaculair uitzicht op Lysefjord

Noorwegen

Hike naar Gaustatoppen voor één van de beste uitzichten over Noorwegen

Een vroege start

De dag van tevoren doen we goed boodschappen in Odda. Als er iets is wat je niet wil op zo’n lange, intensieve hike, dan is het te weinig eten of snacks bij hebben. ’s Avonds smeren we boterhammen, maken we pastasalade en zetten we alle andere spullen klaar. De wekker gaat de volgende ochtend namelijk om 5 uur, oef!

Ook al is het heel lang licht als wij de hike naar Trolltunga doen – half juni – toch is het slim om op tijd te starten. Dan hou je genoeg marge voor als er iets gebeurt onderweg waardoor je (veel) vertraging oploopt. We rijden met Bruno naar P1 en stappen in de bus naar P2. De weg van P1 naar P2 is smal en niet geschikt voor voertuigen langer dan 5,2 meter, aldus de verkeersborden en de officiële Trolltunga site. Toch bijzonder dat we vervolgens met een tourbus worden opgehaald en naar P2 worden gebracht. Afijn! ;-)

Vanuit P2 gaan we gelijk met een shuttlebus door naar P3. Dat scheelt ruim 4 kilometer lopen over een geasfalteerde, steile weg naar de plek waar het echte bergpad begint, namelijk bij Mågelitopp.

Aan het werk

Om 7:00 uur staan we bij P3 en gaan we aan de hike beginnen. Het eerste stukje is vrij vlak, maar snel daarna volgt een lange, steile klim. Van 800 meter boven zeeniveau klimmen we naar zo’n 1.100 meter hoogte. Het landschap om ons heen verandert gelijk. Het wordt kouder, er is minder begroeiing en… sneeuw! Nog heel veel sneeuw.

Na deze klim nemen we even een pauze. Na wat water en eten zijn we klaar om door te gaan. Het pad kent nu wat korte klims en afdalingen, maar we zijn niet meer zo lang achter elkaar aan het klimmen of dalen zoals in het begin. De moeilijkheid zit hem nu vooral in de sneeuw op het pad. Het is half juni, maar als je om je heen kijkt, lijkt dat absoluut niet zo.

Het banjeren in de sneeuw kost energie. Je moet continu je balans zoeken en goed uitkijken voor diepe gaten in ‘het pad’. De gedeelten zonder sneeuw zijn erg nat en drasserig en daardoor weleens glad. Kilometers lang geconcentreerd blijven dus!

Toch gaan we goed. We kunnen het goed volhouden en zien onderweg af en toe een bordje met daarop de afstand tot Trolltunga. Dat gaat eigenlijk best wel vlot! We nemen geen echte pauzes meer – afgezien van even stil staan voor een slok water, een koekje of een foto – en stampen door. We ruiken ons doel! ;-)

Ondertussen wordt het landschap mooier en mooier. Het lagergelegen meer Ringedalsvatnet laat zich zien en is met het felblauwe water een lust voor het oog.

De laatste twee kilometer voelen we onze benen zwaar worden en kost het meer energie om je te blijven concentreren op het pad. Maar we zijn er echt bijna, we gaan nu geen pauze houden!

En dan sta je daar zelf

3 uur na onze start bij Mågelitopp is ‘ie daar: Trolltunga. Wat een natuurschoon is dit, ongelooflijk! De rots steekt fier boven het blauwe water uit dat zo’n 700 meter lager ligt. Als dit je niet kan bekoren, wat dan wel!

Natuurlijk gaan ook wij op Trolltunga staan voor die bekende foto. Als bewijs voor deze sportieve prestatie én om het zelf te voelen om daar te staan. Hier leefden we al tijden naartoe en nu is het zover. Een heerlijk gevoel!

Het is pas 10 uur als we bij Trolltunga zijn, maar voor ons gevoel hebben we er al een halve dag op zitten. Op deze prachtige plek nemen we even goed rust en genieten we van al het moois om ons heen. Na een uurtje stil zitten krijgen we het koud en besluiten we terug te gaan lopen. We hebben nog een flinke weg te gaan!

De lange terugweg

Opnieuw lopen we kilometers door grote stukken sneeuw en over drassige paden. We kijken allebei uit naar het moment dat we gaan afdalen, want dan zijn we in ieder geval van de sneeuw af. Aan de andere kant, dan begint een flinke afdaling en dat is ook niet zo lekker voor de knietjes en teentjes.

We lopen op ons gemak, maar houden niet veel pauzes en bereiken uiteindelijk P3 na 2 uur en 3 kwartier. Helaas gaan de shuttles niet terug naar P2 vandaag – nog niet genoeg hikers, vroeg in het seizoen – en we moeten nu dus de geasfalteerde weg naar beneden wandelen. In 4 kilometer meer dan 400 meter afdalen in een niet zo boeiende omgeving is zeker iets wat valt in de categorie ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’. Zeker als je er al 20 kilometer hiken op hebt zitten!

Gelukkig gaat het best snel. Je hoeft nu niet meer steeds je balans te zoeken op een besneeuwd of modderig pad, maar kunt met wat minder focus naar beneden lopen. 40 minuten later zijn we bij ons eindpunt. Moe, maar heel, heel, heel voldaan! En trots, we hebben deze mega hike maar mooi uitgelopen!

Parkeren & shuttlebussen

Er zijn 3 parkeerterreinen bij de hike naar Trolltunga: P1 Tyssedal, P2 Skjeggedal en P3 Mågelitopp. Iedereen kan en mag rijden tot P1 in Tyssedal om daar te parkeren. De tweede parkeerplaats ligt zo’n 5 kilometer verder en een paar honderd meter hoger, dus liever parkeer je daar. Alleen doordat deze bergweg smal en kronkelig is, is deze niet geschikt voor campers of busjes. De maximaal toegestane lengte is 5,2 meter.

Reis je met een langer voertuig door Noorwegen zoals wij, dan moet je dus wel op P1 parkeren. Met een auto of kort busje zou ik lekker doorrijden tot P2. Echt prima te doen, geen zorgen! Ter info: Een touringbus kan en mag er wel rijden. ;-)

De laatste parkeerplaats, P3 Mågelitopp, is heel klein en enkel op reservering. Je mag dan ook alleen met een eigen auto de weg op naar P3 als je één van de 30 plekken hebt gereserveerd.

Gelukkig rijden er bussen om je tussen de verschillende parkeerplaatsen te vervoeren. Je kunt de bus nemen vanuit Odda (stad in de buurt van Tyssedal) of opstappen bij P1 om je naar P2 te laten brengen. Vanaf P2 naar P3 rijden enkel shuttlebusjes van een andere organisatie. Daar koop je dus andere tickets voor.

Je hebt 2 keuzes voor transport van Odda via P1 naar P2, namelijk met Odda Bus of met Odda Taxi. Hier vind je actuele informatie over vertrektijden en prijzen, net zoals de mogelijkheid om online je tickets te boeken.

Van P2 naar P3 kun je enkel met Trolltunga Road Bus. Het ritje naar boven duurt 10 minuutjes, maar het scheelt je een dik uur lopen over een steile, best saaie weg. Je kunt je kaartjes in het hoogseizoen vooraf kopen, maar ter plaatse is ook een optie.

Je hebt wat te kiezen

Je kunt dus kiezen hoe je jouw hike naar Trolltunga wil doen. Start vanaf P2 of P3, afhankelijk van je reisbudget, je conditie en natuurlijk ook gewoon je voorkeuren. Als het je wat duizelt qua afstanden, duur en hoogtemeters, even een overzichtje:

  • Start bij P1: Als je bij P1 start, dan heb je echt een hele lange wandeling voor de boeg. De totale afstand is 38 kilometer en op de heenweg moet je 2.000 meter klimmen. Op de terugweg daal je weer 2.000 kilometer af. Dit is een hele pittige hike die je niet ongetraind moet willen doen. Je bent in totaal zo’n 15 uur onderweg, waarbij je 18 kilometer over wegen loopt in plaats van een bergpad. Je bespaart wel wat geld aan shuttles, maar de vraag is of je op deze manier nog wel geniet van de waanzinnige natuur.
  • Start bij P2: De totale afstand is 27 kilometer en het hoogteverschil van de start tot Trolltunga is zo’n 800 meter. Op de terugweg moet je deze uiteraard weer dalen. Je doet over deze hike waarschijnlijk 10 tot 12 uur.
  • Start bij P3: De totale afstand is 20 kilometer en het hoogteverschil van de start tot Trolltunga is zo’n 320 meter. Op de terugweg daal je dus weer 320 meter af tot P3. De gemiddelde tijd om de hike te volbrengen is 7 tot 10 uur.
  • Alternatief: Start bij P3 en wandel terug tot P2, zoals wij hebben gedaan. De totale afstand is dan 24 kilometer en op de heenweg klim je zo’n 320 meter. Op de terugweg daal je 800 meter af tot P2. Wij deden over deze route 7,5 uur, inclusief een uur bij Trolltunga.

De kosten van het hiken naar Trolltunga

De hike an sich kost niks, maar het parkeren en de shuttlebussen zijn vrij prijzig. Dat maakt dat je dagje Trolltunga niet goedkoop is, maar wij vonden het het geld waard!

Parkeren:

  • P1: 300 NOK voor 1 dag, ongeveer €30
  • P2: 500 NOK voor 1 dag, inclusief tol voor de weg tussen P1 en P2. Omgerekend ongeveer €50.
  • P3: 800 NOK voor 1 dag, inclusief tol voor de weg tussen P1 en P2. Omgerekend zo’n €80.

Bussen:

  • Van Odda naar P2: 150 NOK enkele reis, 300 NOK (€30) retour
  • Van P1 naar P2: 100 NOK enkele reis, 200 NOK (€20) retour
  • Van P2 naar P3: 130 NOK naar boven, 100 NOK naar beneden. Als je de shuttlebus naar boven hebt genomen, dan krijg je 30% korting op de terugweg en betaal je dus 70 NOK. In totaal komt een retour dan neer op 200 NOK, ofwel €20.

Uiteindelijk ben je dus sowieso €30 kwijt voor het parkeren op P1 of €50 voor het parkeren op P2. Als je ook van P2 naar P3 gaat met de shuttlebus, dan komt daar nog €13 per persoon bij.

Als je – net als wij - niet mag parkeren op P2, dan heb je geen andere optie dan de bus nemen tussen P1 en P2. Onze kosten voor 2 personen kwamen daarmee op 300 NOK parkeergeld + 400 NOK voor 2 retourtickets tussen P1 en P2 + 260 NOK voor 2 personen van P2 naar P3 naar boven. Een kleine €100 dus. Zeker niet goedkoop, maar dan heb je wel wat!

De beste periode om naar Trolltunga te hiken

Het is koud in Noorwegen en hoe hoger je komt, hoe dikker het pak sneeuw dat er ligt in de winter. Het duurt lang voordat die sneeuw smelt en de hike naar Trolltunga goed begaanbaar wordt. Daarom wordt geadviseerd om de hike alleen van juni t/m september zonder gids te doen, enkel als je een ervaren hiker bent. Ook in juni kan er nog (veel) sneeuw liggen. Dat hebben wij zelf ervaren. :-) Het voordeel is wel dat het in juni minder druk is dan in juli en augustus.

Ga je buiten de zomermaanden, dan mag je alleen met een gecertificeerde gids gaan die zorgt voor je veiligheid onderweg.

Met een gids of zelfstandig?

Je kunt Trolltunga zelf hiken of met een tour meegaan. Als je al vaker gehiket hebt en ergens tussen juni en september gaat, kun je prima zelf gaan. Laat je niet gek maken door alle waarschuwingen. Met een goede conditie, wat ervaring met hiken en een flinke dosis wilskracht kun je deze hike zelfstandig doen.

Door de Noorse autoriteiten word je nogal ingepeperd dat je deze hike alleen kunt doen als je een ervaren hiker bent met een ijzersterke conditie. Ze adviseren je – naast de gebruikelijke dingen zoals water, een regenjas, voldoende eten en goede wandelschoenen – zelfs om een bivaktentje voor noodgevallen mee te nemen, want de Noorse bergen zijn onvoorspelbaar. Deze ‘voorzorgsmaatregelen’ en waarschuwingen in combinatie met de lengte van de hike maakte mij vooraf wel een tikkeltje gespannen. Ja, we hebben heel veel gehiket in de afgelopen jaren, maar in de laatste weken maar een paar ‘oefen hikes’ gehad. Was ik al fit genoeg? Zou ik het wel volhouden?

Natuurlijk is het wel belangrijk om je goed voor te bereiden, altijd weersverwachtingen te checken en meer dan genoeg water en eten mee te nemen. Maar dat noodtentje? Dat hebben wij thuis gelaten. ;-)

Bereid je goed voor met deze tips

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom nog een paar tips en handige info om jou te helpen met de voorbereiding.

  • Check de weersvoorspellingen via de site yr.no. Onze ervaring leert dat ze in de bergen niet heel goed lang vooruit kunnen voorspellen, maar de voorspelling voor de komende 48 uur is vrij accuraat. Plan je hike op een andere dag als het heel nat of mistig wordt. Je zult niet de eerste zijn die verdwaalt of in lastige situaties terecht komt. Zoveel avontuur is ook weer niet nodig. ;-)
  • Heb je een tentje bij tijdens je reis door Noorwegen? Op verschillende plekken op de hike mag je je tentje opzetten en de nacht doorbrengen. Super leuk en je hakt je hike ermee mooi in tweeën. Op plattegronden en trolltunga.com kun je zien waar je mag kamperen onderweg.
  • Je gaat de bergen in, dus neem genoeg warme kleren mee. Bij Trolltunga is het kouder dan bij het startpunt, dus ook al is het korte broeken weer bij Tyssedal, neem ook een lange broek, trui en jas mee, zodat je onderweg niet verrast wordt door kou.
  • Er zijn geen toiletten langs het pad, dus ga sowieso even voor je aan de hike begint. Als je onderweg moet, blijf dan goed weg van beekjes en riviertjes en het pad zelf natuurlijk.
  • Begin op tijd met hiken. Liever vroeg uit de veren dan het laatste stuk in het donker terug moeten. Het advies is om uiterlijk om 8 uur ’s ochtends te starten, behalve in juni en juli. Dan mag je iets langer blijven liggen, omdat het ’s avonds erg lang licht blijft.

Alles over reizen in Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Complete route door de paradijselijke Lofoten

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen