Hike naar de top van Lovund voor het beste uitzicht over de Helgeland kust

Djura

De Helgeland kustroute is niet compleet zonder een dagtrip naar het eiland Lovund. Op dit piepkleine eiland net iets boven de Poolcirkel tref je een steile hike naar het beste uitzicht over de waanzinnige Helgeland kust. Een blauwe zee, indrukwekkende bergen aan de kust, witte zandstranden en heel veel eilandjes, dat zie je als je omhoog weet te hiken naar Lovundfjellet. Een pittige tocht, maar voor dit onvergetelijke uitzicht doe je alles!

Lovund is één van de tientallen eilanden die je kunt bezoeken tijdens een roadtrip langs de Helgeland kust. Alle toffe eilanden bezoeken is geen optie, dus moesten we een keuze maken tussen al dat moois. Wij kozen voor Lovund, omdat je vanaf de top van het eiland – op meer dan 600 meter hoogte – een heel goed uitzicht over de omgeving zou hebben. De Helgeland kust staat bekend om de ontelbare, vaak piepkleine eilanden in zee en vanaf Lovundfjellet kun je zien hoe dat er van bovenaf uit ziet. Dat klinkt veelbelovend!

De ferrytocht naar Lovund

En dus staan we op zondagochtend om 10 uur klaar bij de ferry om te vertrekken richting Lovund. Omdat het eiland maar klein is, laten we onze camper dit keer aan land en gaan we zonder voertuig de ferry op. Dat betekent wel dat we de laatste ferry – rond 18:30 uur – terug moeten hebben, anders zitten we zonder ons huisje een nacht vast op het eiland. ;-)

De boottocht duurt ongeveer 2 uur, maar saai is het zeker niet. De ferry vaart tussen allerlei andere eilanden door en meert op diverse andere plaatsen aan. Zo heb je altijd iets om naar te kijken vanaf het dek! Al vrij snel komt Lovund in beeld en de weersverwachting klopt. De berg is bijna helemaal vrij van wolken. Hopelijk trekt die laatste wolk rondom de top nog weg, zodat we heel ver kunnen kijken!

Normaal is een ferry voor zo’n afstand vrij prijzig in Noorwegen, maar sinds 1 juli 2022 zijn diverse ferry routes gratis (voor passagiers en reizigers met voertuig) om de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van deze bestemmingen te vergroten. De ferry naar Lovund zit daarbij en kost je (tijdelijk?) dus helemaal niks!

De hike naar Lovundfjellet

Eenmaal aan land zetten we gelijk koers richting de top: de 623 meter hoge Lovundfjellet. Omdat het zondag is, vaart de ferry maar enkele keren vandaag en dat zorgt ervoor dat we niet onwijs veel tijd hebben voor de hike. Doorstappen dus!

Het eerste stukje door het dorp gaat lekker vlot en eenmaal op het hikepad komen we al snel bij een prachtig, afgelegen strand. Super mooi!

Daarna gaat het allemaal wat minder soepel. We raken het pad een paar keer kwijt, Ronny glijdt uit door de glibberige modder op de paden en als we eenmaal weer op het goede pad zitten, blijkt deze enorm steil te zijn. We zijn wel wat gewend, maar dit is echt niet voor de poes. Op de steilste stukken hangen ijzeren kabels om je mee op te trekken en dat is maar goed ook. Voor deze hike heb je echt ál je spieren nodig!

We hadden vooraf niet gedacht dat de hike zo zwaar zou zijn en hebben het best pittig onderweg. In minder dan 1,5 kilometer moeten we 623 meter hoger zien te komen. Dat betekent continu stijgen en heel hard werken! Er is geen enkele stap vlak waarop je even bij kunt komen. Ondertussen tikt de klok door en kunnen we niet te vaak pauzeren, want dan missen we de laatste ferry van vandaag.

Het laatste stuk van de klim gaat over een pad vol gras en is ietsje minder steil. (nog steeds steil zat!) We lopen nu de wolken in die dus toch nog bij de top zijn blijven plakken en zien elkaar soms zelfs niet meer daardoor. Het geeft het einde van deze hike wel iets mysterieus, maar we hopen natuurlijk wel dat we zo nog iets van dat uitzicht gaan zien.

Het beste uitzicht over de Helgeland kust

Door de wolken waar we doorheen lopen, hebben we geen idee of we er al bijna zijn. Wat zijn we blij als we zien dat we de top gehaald hebben! Het ging gepaard met veel gehijg, gezweet en soms gemopper, maar dat zijn we gelijk vergeten als we het uitzicht zien. We zijn overdonderd. Wauw, ongelooflijk mooi!

Vanaf de bergtop hebben we een 360 graden uitzicht over de zee, de mini eilandjes rondom Lovund, maar ook over de besneeuwde bergen aan land. Het is waanzinnig mooi! Het waait flink op de top en het zicht is steeds anders doordat er wolken overwaaien. Juist door die wolken af en toe is het eigenlijk nog mooier. We maken tientallen foto’s en zouden hier – ondanks de snijdende wind – nog veel langer willen blijven, maar we moeten ook nog veilig en op tijd beneden zien te komen.

De terugweg valt gelukkig mee en ondanks dat we nog een keer het pad kwijtraken, zijn we ruim op tijd terug bij de haven. We hebben zelfs nog tijd voor een welverdiend biertje in het zonnetje! Wat een dag!

Wat je nog meer kunt doen op Lovund

Klinkt deze hike je als iets teveel van het goede? Of hangen er rondom Lovundfjellet wel heel veel wolken? Weet dan dat er nog andere toffe dingen te zien en te doen zijn op Lovund!

Het eiland staat bekend om de grote kolonie papegaaiduikers (200.000 vogels!) die hier elk jaar van half april tot eind juli te zien zijn. Ze zitten aan de noordkant van het eiland en je kunt er heel dichtbij komen. Wij hadden helaas nu geen tijd meer om de puffins te gaan bekijken, maar gelukkig zagen wij ze al eens in IJsland. Erg leuke vogeltjes!

Een andere leuke optie is om te wandelen naar Hestvika Beach. Dit strand ligt aan aan de noordwest kant van het eiland en je kunt er via een vrij eenvoudige wandeling van 4 kilometer naartoe lopen. Dit kun je prima combineren met een bezoek aan de papegaaiduikers die ook aan de noordkant van het eiland zitten!

Wil je wel uitzicht hebben over Lovund, de zee en de omringende eilanden, maar niet zo pittig moeten hiken? Dan is het Nøvva uitzichtpunt een goed alternatief voor Lovundfjellet. Dit uitzichtpunt ligt op iets meer dan 200 meter boven zeeniveau en geeft al een heel goed beeld van de schitterende omgeving. Het eerste deel volg je hetzelfde pad als naar Lovundfjellet, maar bij het bordje Nøvva sla je af richting dat uitkijkpunt.

Tips voor jouw bezoek aan Lovund

  • De ferry naar Lovund vertrekt vanaf Stokkvågen, maar is niet je enige optie om naar het eiland te reizen. Je kunt ook met een speedboat gaan vanaf Sandnessjøen, Nesna, Ørnes of Bodø. De ferry is een stuk langzamer, maar wel gratis! En als je – net als ik – niet zo heel erg van het deinen op zee houdt, de ferry ligt heerlijk stabiel op het water. Nergens last van!
  • Er ligt voor nog geen kilometer aan wegen op Lovund, dus je auto of camper kun je het beste aan land laten. Als je hem toch meeneemt, geen idee waar je dan goed zou kunnen parkeren. Makkelijker om de benenwagen te nemen dus! ;-)
  • De vertrektijden van de ferry verschillen per dag en gedurende het seizoen. Op zondag varen er bijvoorbeeld minder ferry’s en ben je dus iets beperkter als je voor een dagje naar Lovund gaat. Toch kozen wij deze dag, omdat het de enige dag was met goed weer. En dat is dan wel weer heel fijn als je gaat hiken voor een ongelooflijk uitzicht. ;-) Op reisnordland.com kun je de vertrek- en aankomsttijden checken.

Eén van de tofste roadtrips in Noorwegen Check de hele roadtrip langs de Helgeland kust

Alles over onze reis door Noorwegen

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Noorwegen

Waarom je de hike naar Husfjellet op Senja niet wil missen

Noorwegen

Doen in Vesterålen: Rijd de scenic route over Andøya en hike naar Måtind

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Reinebringen voor hét Lofoten uitzicht

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen