Het toeristenvisum voor Australië | Alle info op een rij

Djura

Het is een droom van veel mensen: een reis door Australië. Dit populaire vakantieland heeft prachtige landschappen, toffe steden en een interessante cultuur en geschiedenis. Niet gek dat het land - ondanks de grote afstand - jaarlijks zoveel Nederlandse toeristen trekt. Al voordat je op het vliegtuig naar Australië stapt, wordt gecheckt of je wel een geldig visum hebt. Iets wat je vooraf moet regelen dus! Ga jij binnenkort een reis maken 'Down Under', lees dan eerst even dit blog over het benodigde visum voor Australië.

Verschillende soorten visa

Je kunt je visum in veel gevallen eenvoudig online aanvragen, maar dan moet je natuurlijk wel eerst weten welk visum je nodig hebt. Je hebt namelijk de keuze uit het toeristenvisum (eVisitor visum), een ETA, het Working Holiday Visum en het Long Stay Visum (subclass 600).

Het toeristenvisum / eVisitor Visum

Het toeristenvisum is voor veel reizigers de juiste keuze. Dit visum heeft een lange geldigheidsduur, de aanvraag doe je eenvoudig online en het is de goedkoopste visumvariant. Later in dit blog lees je alle details over deze visumsoort voor Australië.

Electronic Travel Authority (ETA)

De ETA lijkt erg veel op het eVisitor Visum qua voorwaarden en geldigheidsduur. Beide visa zijn namelijk 12 maanden geldig vanaf de toekenningsdatum en je mag er een onbeperkt aantal keer het land mee inreizen. Het eVisitor Visum is niet voor alle nationaliteiten beschikbaar. Toeristen met een andere nationaliteit dan beschreven onder het kopje Voorwaarden kunnen geen eVisitor Visum aanvragen en zullen daarom een ETA moeten regelen. Voor toeristen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is het eVisitor Visum wel beschikbaar en een betere keuze, omdat de visumkosten lager zijn. Aangezien de voorwaarden en geldigheidsduur hetzelfde zijn, zie ik geen reden om dan toch voor de ETA te gaan. ;-)

Working Holiday Visum

Met het toeristenvisum mag je vrijwilligerswerk doen in Australië, maar als je betaald werk wilt uitvoeren dan heb je een Working Holiday Visum nodig. Je kunt dit visum aanvragen als je de leeftijd van 18 t/m 30 jaar hebt. Bij toekenning van het visum mag je een jaar in Australië verblijven én werken. Je mag maximaal een half jaar voor dezelfde werkgever aan de slag. In de visumperiode mag je Australië zo vaak in- & uitreizen als je wil. De kosten voor het verkrijgen van een Working Holiday Visum zijn hoog, ongeveer €277. Als je geld gaat verdienen in Australië is dat een goede investering, maar als je dat niet van plan bent is het eVisitor Visum net zo goed én vele malen goedkoper.

Long Stay Visum (subclass 600)

Als je langer dan 3 maanden per keer in Australië wilt blijven, maar je hebt geen Working Holiday Visum nodig of je komt hier niet voor in aanmerking, dan kun je het Long Stay Visum aanvragen. Je kunt de aanvraag doen voor een geldigheidsperiode van 3, 6 of 12 maanden. Een ander groot verschil met de andere visa is dat je dit visum kunt aanvragen op het moment dat je in Australië bent, bijvoorbeeld als je toeristenvisum dreigt te verlopen. De drie andere visumsoorten moeten aangevraagd worden wanneer je je buiten Australië bevindt.

Bij het Long Stay Visum is het belangrijk dat je de immigratiedienst kunt vertellen waarom je langer in Australië wilt blijven en hoe je dat gaat financieren. Werken mag je immers niet met dit visum...

Het toeristenvisum / eVisitor Visum

Voor veel reguliere toeristen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit is het eVisitor Visum veruit de beste optie. De aanvraagprocedure is eenvoudig, de kosten zijn laag en je mag per keer 3 aaneengesloten maanden in Australië verblijven. Best lang! Daarnaast mag je vrijwilligerswerk verrichten en een studie volgen van maximaal 3 maanden.

Geldigheidsduur van het visum

Het eVisitor Visum heeft een geldigheid van 12 maanden. Het visum is geldig vanaf de datum van toekenning van het visum. Je mag tot het einde van de geldigheidsduur zo vaak als je wilt Australië inreizen, zolang je steeds maar niet langer dan 3 maanden per keer verblijft. Na 3 maanden moet je in ieder geval een dag het land uit, voordat je weer mag inreizen en een nieuwe periode van 3 maanden in gaat.

Als je visum op het moment van inreizen nog minder dan 3 maanden geldig is, mag je alsnog vanaf de inreisdatum 3 maanden in Australië verblijven. Het gaat er dus eigenlijk vooral om dat je binnen de geldigheidsduur van je visum Australië inreist. Pas vanaf dat moment gaat de periode van 3 maanden in. Ook als dat betekent dat de eigenlijke einddatum van het visum overschreden wordt. Stel: je hebt je visum toegekend gekregen op 20 december 2018, dan is je visum geldig tot 20 december 2019. Reis je op 16 december 2019 Australië binnen, dan mag je vanaf die datum alsnog 3 maanden in het land blijven. Op 16 maart 2020 zul je Australië uit moeten zijn.

Er zijn enkele momenten waarop de geldigheid van je visum eerder kan verlopen. Als je tuberculose krijgt, je paspoort verloopt waaraan je visum is gekoppeld, je betaald werk wil verrichten en/of producten of diensten verkoopt aan Australische consumenten, je veroordeeld wordt voor een gevangenisstraf van meer dan 12 maanden of wanneer je geen Nederlandse of Belgische zorgverzekering meer hebt, vervalt de geldigheid van je visum. Voor alle details en uitleg over het visum kun je de website van Visums Australië raadplegen.

Voorwaarden voor het toeristenvisum

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het toeristenvisum. We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij.

  • De belangrijkste reden voor je bezoek aan Australië is toerisme of zakelijk. Je mag vrijwilligerswerk verrichten, maar dit moet niet de hoofdreden zijn om Australië te bezoeken en je mag hier geen uurloon voor krijgen. Daarnaast mag je geen werk verrichten waarvoor je betaald wordt door een Australische organisatie. Je mag wel zakelijke activiteiten verrichten en daarvoor betaald worden door je werkgever in Nederland of België. Ook de verkoop van producten of diensten aan Australische consumenten is verboden. Je mag wel tijdens je verblijf met het eVisitor Visum solliciteren bij Australische werkgevers. Uiteraard mag je pas in dienst treden als je een vergunning hebt om te mogen werken in dit land.
  • Je moet dit visum aanvragen als je je buiten de Australische landsgrenzen bevindt. Het eVisitor Visum is niet te verlengen, wel mag je het zo vaak als je wil opnieuw aanvragen. Als je visum verloopt en je wilt langer blijven, moet je dus wel eerst het land uit, je aanvraag doen en dan mag je met je nieuwe visum weer inreizen.
  • Je mag geen tuberculose hebben. Australië hanteert deze eis om haar inwoners te beschermen tegen deze ziekte. Bij de aanvraag zal je gevraagd worden of je op dat moment tuberculose hebt. Als je na toekenning van het visum alsnog tuberculose krijgt, moet je de Australische immigratiedienst hiervan op de hoogte brengen en kan dit gevolgen hebben voor je visum.
  • Als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit ben je verplicht een zorgverzekering te hebben in je thuisland.
  • Je mag geen celstraf van meer dan 12 maanden opgelegd hebben gekregen. Het is hierbij niet van belang of je de straf al hebt uitgezeten en/of dat deze bijvoorbeeld verjaard is.
  • Alleen als je een paspoort hebt dat uitgegeven is één van deze landen kun je gebruik maken van het eVisitor Visum: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Andorra, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, Vaticaanstad.

Verder is het heel belangrijk om te weten dat je visum gekoppeld is aan je paspoort door middel van het paspoortnummer. Op het moment dat je paspoort verloopt, verloopt je visum daardoor ook. Zorg er daarom voor dat je paspoort nog lang geldig is als je je visum voor Australië aanvraagt. Ik zou zeggen: minimaal één jaar, liever iets langer. Het zou toch zonde zijn als je visum eerder verloopt doordat je paspoort niet meer geldig is!

Online aanvragen

Het visum voor Australië is makkelijk online aan te vragen. Een betrouwbare website waar je snel en goedkoop je toeristenvisum regelt is Visumbuitenland.nl. Via het online aanvraagformulier dien je je visumaanvraag in. Het formulier invullen is eenvoudig en Visumbuitenland.nl heeft bij alle invulvelden een heldere uitleg toegevoegd. Die aanvraag is dus zo gepiept!

De kosten voor het aanvragen van het visum zijn €14,95. Als je het visum snel nodig hebt, dan kun je een spoedaanvraag doen en betaal je €5 extra. 90% van de spoedaanvragen worden binnen 3 dagen afgehandeld. In uitzonderlijke gevallen loopt dit uit tot maximaal 7 dagen levertijd.

Nadat je een e-mail hebt ontvangen dat je visum is toegekend, hoef je deze enkel nog uit te printen en mee te nemen als je naar Australië vertrekt!

Meer blogs over visa

Dit blog is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl. Lees hier meer over samenwerkingen op Travly.
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Nieuw-Zeeland

Het visum voor Nieuw-Zeeland

China

Het visum voor China

Nieuw-Zeeland

Wat kost reizen in Nieuw-Zeeland?

Vietnam

Het visum voor Vietnam

Australië

Voor op je bucketlist: NYE in Sydney

Thailand

Update: Visum voor Thailand

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen