Waarom de Fjadrárgljúfur kloof de moeite waard is

Djura

Denk je aan IJsland, dan denk je al snel aan vulkanen, gletsjers en hot springs. Maar er is meer, bijvoorbeeld de Fjadrárgljúfur kloof. Door deze groene kloof met eeuwenoude rotsformaties stroomt een rivier en vind je een kleine waterval. Een bezienswaardigheid die je tijd zonder twijfel waard is. We geven je 3 goede redenen om een stop te maken bij deze kloof!

Het is ontzettend mooi!

De schoonheid van de Fjadrárgljúfur kloof is natuurlijk de belangrijkste reden om erheen te gaan. Wij hebben meerdere kloven bezocht in IJsland, maar dit is echt wel onze favoriet. De kronkelige, met mos begroeide rotswanden geven de kloof een 'Jurassic Park effect' en dat is cool!

Vanaf de parkeerplaats lopen we over goede wandelpaden naar boven. De kloof is zo'n 100 meter diep en op de bodem zien we de smalle Fjadrá rivier door de kloof stromen. Interessant feitje: de kloof is 2 miljoen jaar geleden ontstaan. Bizar lang geleden! Onderweg heb je verschillende uitkijkpunten vanwaar je de kloof in kijkt, maar vanaf het laatste platform is je uitzicht het beste. Hier vind je ook de waterval.

Ligt perfect op de route richting Skaftafell National Park

Tussen Dyrhóleay en Reynisfjara bij Vík en het Skaftafell National Park (met de populaire Svartifoss waterval) liggen vrij weinig bezienswaardigheden. Tijdens de rit van 150 kilometer tussen deze highlights ligt de Fjadrárgljúfur kloof perfect in het midden. Het ideale moment om even uit je auto te stappen je benen te strekken dus!

Je hoeft maar een klein stukje van ringweg 1 af tot je bij de parkeerplaats komt en een bezoek aan de kloof is precies lang genoeg om even een pauze te nemen van het auto rijden. Wij waren in totaal een klein uurtje bij de kloof en deden het op ons gemak. Kortom, de Fjadrárgljúfur kloof is een ideale tussenstop tijdens je roadtrip door Zuid-IJsland!

Veilig, voor jou en de natuur

Als we bij de Fjadrárgljúfur kloof wandelen, zien we allerlei gesleten wandelpaadjes tot de rand van de kloof. Nu kun je niet meer op deze plekken komen en zijn er gelukkig duidelijke wandelpaden en stevige platformen gemaakt.

Als we wat Googlen over de kloof, ontdekken we dat de Fjadrárgljúfur kloof te zien was in de clip 'I'll show you' van Justin Bieber. Toen deze clip in 2015 uitkwam, steeg de populariteit van de kloof in een razend tempo en gingen bezoekers Justin Bieber nadoen door te poseren op de instabiele en steile randen van de kloof. Alles voor de perfecte foto... Het zorgde voor onveilige situaties en de natuur had er ook flink onder te lijden. Het mos dat de rotswanden van de kloof bedekt werd namelijk helemaal kapot gelopen en het duurt ontzettend lang voordat dit terug groeit. De waanzinnige kloof werd daarom gesloten voor bezoekers. Sinds vorig jaar is de Fjadrárgljúfur kloof weer te bezoeken, nu op een veilige manier. Voor mens en natuur!

Het is dus een waanzinnige plek, je kunt hem veilig bezoeken en het ligt ideaal op de route in Zuid-IJsland. Overtuigd? Ga jij de Fjadrárgljúfur kloof opnemen in je rondreis door IJsland?

Lees alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

De Golden Circle in IJsland

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

IJsland

Wat kost een reis naar IJsland?

IJsland

De Vestrahorn berg en het Stokksnes strand

IJsland

Bewonder Vatnajökull, Jökulsárlón en Diamond Beach

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen