Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge | Onze tips en ervaring bij de meest bezochte kloof van Slovenië

Djura

Een uitje naar de Vintgar Gorge staat bij veel vakantiegangers in Slovenië wel een keer op het programma. Logisch, want het is een mooie kloof, het ligt vlakbij het immens populaire Meer van Bled en het is een activiteit voor jong en oud. In dit blog delen we onze ervaring bij de Vintgar Gorge en geven we je praktische tips om jouw bezoek aan de populairste kloof van Slovenië voor te bereiden!

Waarom wil je naar de Vintgar Gorge

Simpel: de Vintgar Gorge is gewoon een mooie kloof! Hij is 1.600 meter lang en op sommige plaatsen tot wel 250 meter diep. Het water dat door de Vintgar Gorge stroomt is op sommige plaatsen prachtig blauwgroen van kleur en wordt af en toe door nauwe doorgangen gestuwd. Via de vlonders loop je heel de kloof door en kun je alle mooie plekjes op je gemak bekijken.

Wij bezochten de Vintgar Gorge in oktober. Fris, maar toch leuk, want de herfstkleuren maken de kloof nog net wat interessanter.

De drukte bij de Vintgar Gorge

Er is wel één nadeel aan deze kloof en dat is zijn populariteit. De Vintgar Gorge ligt op enkele kilometers van het bloedmooie maar drukbezochte Lake Bled en dat merk je. Vooral in de zomermaanden kan het erg druk zijn in de Vintgar Gorge. Dat is best wel irritant, omdat er op de smalle vlonders snel opstoppingen ontstaan en je dan in een lange file naar het einde loopt. Even rustig een foto maken of gewoon een tijdje blijven kijken is er niet bij, want dan sta je eigenlijk alweer in de weg voor anderen.

Wij bezochten de Vintgar Gorge in het najaar en het was toen uiteraard een stuk minder druk dan in de zomer, maar zelfs nu voelden wij ons af en toe gehaast. De vlonders zijn op veel plaatsen namelijk echt smal en elkaar passeren is dan lastig.

Ik kan me niet voorstellen hoe het moet zijn geweest toen het nog geen eenrichtingsverkeer was in de Vintgar Gorge. Dat moet echt een grote chaos zijn geweest destijds. (Nu is het wel eenrichtingsverkeer in de kloof.) De smalle vlonders zorgen ervoor dat je niet echt de tijd neemt voor een foto of om even te kijken. Wij voelden dan alweer de hete adem van degene achter ons in onze nek en dat is gewoon net even wat minder ontspannen.

Ga je wel in het hoogseizoen, probeer er dan zo vroeg mogelijk te zijn of juist laat op de middag te gaan. Als je bijvoorbeeld een uur voor sluitingstijd naar binnen gaat, dan zal het al een stuk rustiger zijn. In een uur loop je makkelijk door de kloof. Dan kun je zelfs echt op je gemak doen.

Prijs van een ticket

Op dit moment kost een ticket voor de Vintgar Gorge €10 voor volwassenen. Best prijzig voor een activiteit van een uurtje, maar het is ook logisch omdat ze de wandelpaden en vlonders goed moeten onderhouden. Je kunt je ticket ter plaatse kopen of vooraf online bestellen.

Verschillende wandelroutes

In de Vintgar Gorge is er één wandelroute van ongeveer 1,6 kilometer lang. Je kunt dus niet verkeerd lopen! Dit is eenrichtingsverkeer en op de terugweg loop je een andere route. (niet door de kloof zelf) Je kunt hierbij kiezen uit de groene of de rode route om terug te wandelen. Als je terug wilt naar P1, dan is de rode route het kortst. Deze heeft wel even een steile klim, dus wees voorbereid!

Wij hebben zelf de groene route genomen, omdat wij met de bus naar de Vintgar Gorge waren gekomen en dus niet terug hoefden naar P1. De groene route brengt je het snelst wandelend naar Bled. Niet veel mensen kiezen de groene route en wij liepen daarom al snel alleen. Eerst door het bos, daarna over het platteland en langs schattige dorpjes. Wij liepen in ongeveer 5 kwartier vanuit het eindpunt van de Vintgar Gorge terug naar Bled.

Parkeren bij de Vintgar Gorge

Voor auto’s is er een ruime parkeergelegenheid op P1. Dit is direct bij de ingang van de Vintgar Gorge. Je betaalt €10 om je auto hier 2,5 uur te parkeren. Dit geeft je genoeg tijd om op je gemak door de kloof te lopen en vervolgens via de rode route terug te gaan naar P1.

Als P1 vol is of als je met de camper reist, dan kun je parkeren op een parkeerterrein iets verderop. Campers mogen namelijk niet parkeren op P1. Zelfs niet in het najaar als het hartstikke rustig is. Voor een parkeerplaats op P3 betaal je €7 als auto of €10 als camper. Je mag voor dit bedrag 4 uur parkeren op dit parkeerterrein. Omdat P3 zo’n 2,5 kilometer van de Vintgar Gorge af ligt, rijden er gratis shuttlebussen tussen P3 en de ingang van de kloof.

Andere vervoersopties naar de Vintgar Gorge

Omdat je als camper niet mag parkeren op P3 en het voor ons onduidelijk was of de shuttlebussen tussen P3 en de ingang nog wel reden in het najaar, besloten wij om onze camper in Bled te laten staan en met de openbare bus naar de Vintgar Gorge te gaan. Vanaf het busstation in Bled stapten wij op de bus naar Podhom en vanuit daar was het nog een kwartier lopen. Dikke prima!

In de zomer rijdt er trouwens een (gratis) shuttlebus tussen Bled en de Vintgar Gorge. Dat is helemaal makkelijk! Zeker als je in Bled een goede parkeerplaats hebt weten te bemachtigen en al voor de hele dag hebt betaald.

Is de Vintgar Gorge een must-see?

Wat ons betreft niet. Het is een leuk uitje - begrijp ons niet verkeerd - maar wij vonden het ook niet mega spectaculair. We kunnen ons wel voorstellen dat je bij een bezoek in de zomermaanden een andere ervaring hebt, omdat het dan zoveel drukker is. De paden en vlonders zijn hier eigenlijk niet op gemaakt en wij zouden in zo’n wandelfile ons plezier een beetje verliezen denk ik.

In het najaar is de kloof extra mooi vanwege de herfstkleuren. Wacht alleen niet te lang, want eind oktober of begin november (afhankelijk van het weer) begint de seizoenssluiting.

Dus ben je in de buurt en heb je een ochtend of middag nog niets gepland, dan is de Vintgar Gorge een leuke activiteit. Maar het is ook niet zo dat je dé highlight van Slovenië hebt gemist als je niet naar de Vintgar Gorge gaat. Althans, dat is onze mening. ;-)

Lees meer over reizen in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Slovenië

Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen