2 dagen in de Eastfjords van IJsland | Onze tips en ervaringen

Djura

Nadat we volop hebben genoten van de Vestrahorn berg, rijden we door richting de Eastfjords van IJsland. Zoals de naam al doet vermoeden ligt deze regio in het oosten van het land en vind je er veel fjorden. Maar dat niet alleen, er zijn ook andere bezienswaardigheden in de Eastfjords!

Op weg naar de Eastfjords

Vanaf Vestrahorn is het nog een behoorlijk stuk rijden naar de Eastfjords, maar gelukkig is het rijden door dit landschap totaal geen straf. We rijden langs de gekleurde bergwanden en besneeuwde toppen en stoppen onderweg regelmatig om hiervan te genieten. Helaas treffen we het niet echt met het weer. Het is grijs, regenachtig en de wolken hangen laag. Dat zorgt ervoor dat we niet heel ver kunnen kijken, maar dan nog is het een mooie trip naar Egilsstadir. Dat is de hoofdstad van de Eastfjords en de plek om nog even wat boodschappen te doen voordat we verder het dunbevolkte gebied in rijden.

Seydisfjördur

Nadat we onze camper koelkast en keukenkastjes weer vol hebben geladen, rijden we naar Seydisfjördur. Dit dorp ligt ingeklemd tussen de hoge bergwanden van een fjord en om er te komen, moet je eerst de berg over. Ik denk dat het een super mooie weg kan zijn, maar helaas zien wij er niks van. Het is zo mistig! Hoe verder we de berg op rijden, hoe dichter de mist wordt. Eenmaal op de top zien we echt geen hand voor ogen. Gelukkig staan er gele paaltjes naast de weg en wij snappen nu precies waarom ze die felgeel hebben gemaakt. Het is ons enige houvast om de weg te kunnen volgen in deze weersomstandigheden!

Of je onderweg naar Seydisfjördur mooie uitzichten hebt, dat weten we dus niet. ;-) Eenmaal in Seydisfjördur wandelen we wat door het dorp, langs de blauwe kerk en rondom het meer. Grappig dorpje wel en vooral de ligging is prachtig, maar dat dit het artistieke hart van IJsland is, dat zien we niet zoveel terug eigenlijk. Misschien komt dat ook wel doordat het nu - de grenzen zijn pas net open voor toeristen - behoorlijk verlaten is en we daardoor die kunstzinnige sfeer niet helemaal mee kregen. Ben benieuwd naar jouw ervaringen als je in Seydisfjördur bent geweest!

Hengifoss waterval

De volgende dag willen we de hike maken naar de Hengifoss waterval. Ondanks het slechte weer besluiten we toch die kant op te rijden en te beginnen aan de hike van 2,5 kilometer, waarbij we ook 300 meter in hoogte moeten stijgen. Het pad is direct behoorlijk steil en het zicht is nog steeds heel slecht door de mist. Hoe hoger we komen, hoe minder we zien. We beginnen ons af te vragen of het wel zin heeft om door te lopen naar de Hengifoss waterval...

Die vraag wordt snel daarna beantwoord door andere Nederlandse reizigers die terug wandelen richting de parkeerplaats. Zij vertellen ons dat je echt niks van de waterval ziet door de mist. Heel jammer, want de kenmerkende rode strepen in de rotsen bij deze waterval hadden we graag gezien. Maar ja, met deze mist heeft verder hiken geen zin. We draaien om. Als je gaat reizen in IJsland, dan weet je van tevoren dat je echt niet altijd ideaal weer zult hebben. Accepteren en op naar de volgende bezienswaardigheid!

Papegaaiduikers spotten op Borgarfjördur Eystri

Die middag rijden we naar één van de beste plekken in IJsland om papegaaiduikers te zien. Op Borgarfjördur Eystri leeft een hele kolonie van de 'puffins' en kun je ze van heel dichtbij zien. Je moet er alleen wel iets voor over hebben, want de rit naar Borgarfjördur Eystri is best lang. Wij doen uiteindelijk 5 kwartier over de 70 kilometer lange weg die voor een groot deel uit gravel bestaat.

Maar dat geduld wordt wel flink beloond. Op Borgarfjördur Eystri stikt het van de papegaaiduikers. Het zijn echt schattige vogeltjes met hun oranje snaveltje, lieve oogjes en zwartwitte lichaam. Op de rotsen bij Borgarfjördur Eystri is het een komen en gaan van de beestjes en je kunt ze soms op minder dan een halve meter afstand zien. Erg leuk!

Meer ontdekken in de Eastfjords

Als je wel goed weer hebt als je in de Eastfjords bent, dan zou ik aanraden om ook naar Mjóifjördur rijden. In deze prachtige fjord ligt dit kleine dorp waar nog maar heel weinig mensen wonen. In de winter zijn deze bewoners compleet afgesloten van de buitenwereld. Een bijzondere plek waar je je echt in de middle of nowhere voelt. Je kunt dit gehucht trouwens ook kennen van een aflevering van het tv programma Reizen Waes. Leuk om eens terug te kijken, bijvoorbeeld als je, net als wij, door het slechte weer niet naar Mjóifjördur kunt.

Helaas hebben we door de dichte mist de Eastfjords niet in zijn volle glorie kunnen bewonderen, maar toch zijn we positief over dit gebied. Veel reizigers slaan het over, terwijl de natuur er hartstikke mooi is. En zeker als je een vogelliefhebber bent, dan mag je deze plek helemaal niet missen!

Alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

Dit zijn de 4 mooiste watervallen in het zuiden van IJsland

IJsland

4 leuke bezienswaardigheden in de buurt van de Golden Circle

IJsland

De Golden Circle in IJsland

Oostenrijk

5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Zweden

Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen