5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Djura

Wist je dat de hoogste gefaseerde waterval van Europa in Oostenrijk ligt? We hebben het over de Krimmler watervallen. In 3 fases valt het water hier in totaal 380 meter naar beneden. En dat gaat met veel kracht en geluid! Daarmee zijn de Krimmler watervallen een indrukwekkend stukje natuur om te bezoeken en dat doen veel toeristen dan ook tijdens hun vakantie in Oostenrijk. Met 400.000 bezoekers per jaar staan de Krimmler watervallen in de top 10 van meest bezochte bezienswaardigheden in Oostenrijk. Grote kans dus dat het ook op jouw to-do lijstje staat voor Oostenrijk! We geven je 5 tips voor jouw bezoek aan de Krimmler watervallen.

Bereid je voor op een serieuze wandeling

Via de waterfall trail kun je de watervallen van dichtbij bekijken en de natuurkracht soms letterlijk voelen. Via een goed aangelegd pad loop je steeds iets verder naar boven langs de waterval. Bij de diverse uitkijkpunten sta je op slechts enkele meters van de waterval en zie en hoor je hoe krachtig het water naar beneden klettert.

Wij zagen dit vooraf niet als een echte hike en hadden ons hier dus ook niet (mentaal) op voorbereid, maar dan is het toch best pittig lopen hoor! Dus vergis je niet: een bezoek aan de Krimmler watervallen is zeker geen ontspannen ‘walk in the park’. Het pad is continu stijgend en in totaal klim je bijna 400 meter als je tot het laatste uitkijkpunt doorloopt. Dan weet je dat! ;-)

Rijd langs de uitzichtpunten aan de weg

Als je voorbij de parkeerplaatsen van de Krimmler watervallen rijdt richting de Gerlospass, dan ga je een kronkelende bergweg op die je vanaf diverse plekken mooi uitzicht geeft op de Krimmler watervallen. Doordat je er nu wat verder vanaf staat, zie je de 3 fases en de hoogte van de watervallen veel beter. De extra kilometers rijden zeker waard! Ik vond deze uitzichten misschien zelfs mooier dan wanneer je pal naast de watervallen staat.

Je wordt hartstikke nat

Vergeet je regenjas en regenhoes voor je rugzak niet, want je wordt hartstikke nat tijdens een bezoek aan de Krimmler watervallen. Er valt zoveel water met zo’n enorme kracht naar beneden dat het flink opspat en je op het pad en bij de uitkijkpunten regelmatig ondergesproeid wordt door heel veel kleine druppeltjes.

Dus tenzij het een warme dag is waarbij die frisse verkoeling heel erg welkom is, vergeet dan niet om een regenjas mee te nemen en je spullen te beschermen tegen nattigheid!

Vermijd de piekdrukte

De Krimmler watervallen trekken jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers en behoren daarmee tot de top 10 bezienswaardigheden in Oostenrijk. Dus ja, het is hier druk! Zoals bij veel bezienswaardigheden het geval is, is het hier op zijn drukst tussen 10 en 3 uur. Als je alle ruimte wil hebben bij de uitkijkpunten, dan is het slim om je wekker vroeg te zetten of juist later in de middag te arriveren.

Natuurlijk helpt het als je buiten het hoogseizoen (juli en augustus) kunt gaan, want in de zomervakantie vind je de meeste bezoekers bij de Krimmler watervallen.

Bespaar op je ticket met de Hohe Tauern Sommercard

Wildkamperen is vrij lastig in Oostenrijk (het mag bijna nergens helaas) en omdat er in de buurt van de Krimmler watervallen niet echt goede, gratis kampeerplekken te vinden waren, zijn wij neergestreken bij het kleine kampeerterrein bij Hotel Bergbaur. Alhoewel het uitzicht vanaf de kampeerplek fantastisch is, leek dit ons in eerste instantie een vrij dure kampeerplek voor wat je krijgt. We betaalden €34 voor een nacht, terwijl er - naast watervoorzieningen - eigenlijk geen faciliteiten zijn voor kampeerders.

Maar de Hohe Tauern Sommercard die we bij ons verblijf kregen, veranderde de prijs-kwaliteitverhouding volledig. Met deze kaart krijg je namelijk gratis toegang tot de Krimmler watervallen (en andere activiteiten en bezienswaardigheden in de regio) en je kunt gratis parkeren op P4. Aangezien een ticket voor de Krimmler watervallen normaal €8 per persoon kost en parkeren ook nog een paar euro bedraagt, betekent dit dat we door deze Sommercard ineens €20 hebben bespaard. Dan is verblijven op een betaalde kampeerplaats helemaal geen gek idee dus. Zeker niet als je ook nog zo’n uitzicht krijgt om bij wakker te worden!

Onze eerlijke mening over de Krimmler watervallen

Natuurlijk geven we je niet alleen tips voor jouw bezoek aan Oostenrijks bekendste watervallen, we vertellen je ook wat wij vinden van de Krimmler watervallen. Want met zoveel bezoekers per jaar en de titel ‘hoogste gefaseerde waterval van Europa’ en de ‘nummer 5 grootste waterval ter wereld’ die de Oostenrijkers claimen, verwacht je waarschijnlijk heel wat.

En de Krimmler watervallen zijn ook tof om te bezoeken, maar niet per se omdat ze zo mooi zijn. Het gaat vooral om de natuurkracht die je hier ziet, voelt en hoort. Dat maakt de Krimmler watervallen een bezoek waard. Maar ik moet je eerlijk zeggen: bij mij staan de Krimmler watervallen bij lange na niet in mijn top 10 watervallen qua schoonheid. Misschien komt dat door de grote hoeveelheid opspattend water die het zicht beperkt? Ik kan niet helemaal zeggen waar het aan ligt, maar wat ik wel weet is dat we al veel watervallen hebben gezien - ook in Europa, bijvoorbeeld in Zuid-IJsland - die ik heel veel mooier vind.

Betekent dat dat de Krimmler watervallen niet leuk zijn om te bezoeken? Jawel, zeker wel! Alleen ik zou ze vooral bezoeken om de kracht van het water en de natuur te zien en te ervaren dan puur voor hun schoonheid. Alhoewel dat misschien ook gewoon een kwestie van persoonlijke smaak is hoor!

Lees meer over reizen in Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Oostenrijk

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor

Oostenrijk

De 5 Huts Trail in de imposante Dachstein bergen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen