Een dag in Nationaal Park Fulufjället

Djura

Het Nationaal Park Fulufjället is één van de bekendste natuurgebieden in Zweden. Waarschijnlijk komt het onder andere doordat je er de hoogste waterval van het land vindt, maar ook doordat het landschap er simpelweg hartstikke mooi is! Door die schoonheid en populariteit ben je hier zeker niet snel alleen, maar in het naseizoen genoten wij in alle rust van de herfst in Fulufjället. Al die kleuren maken het park nog mooier dan het altijd al is! Wij nemen je mee in onze dag in het Fulufjället Nationaal Park.

Over het Fulufjället Nationaal Park

Het Fulufjället Nationaal Park ligt in Midden-Zweden tegen de grens met Noorwegen. Het gebied dankt zijn naam aan de Fulufjället berg die in het park ligt en 1.044 meter hoog is. Het natuurpark is enorm en je kunt er ontzettend veel wandelpaden vinden. Van beginner tot expert en van een kort rondje tot een week lang hiken, het kan allemaal in Fulufjället.

De mogelijkheden zijn dus enorm, maar toch komen de meeste bezoekers naar de hoofdingang om vanuit daar naar Njupeskär te wandelen. Met 125 meter hoogte is dit Zwedens hoogste waterval en die wil je natuurlijk zien!

Een on-Zweeds grote parkeerplaats

Aangekomen op het grote parkeerterrein bij het bezoekerscentrum wordt ons één ding direct duidelijk. Het kan hier – vooral voor Zweedse begrippen! – héél druk zijn! Anders heb je niet zo’n enorme parkeerplaats nodig.

Alhoewel het weekend is, is het hoogseizoen echt voorbij als wij Fulufjället bezoeken en dat is in ons voordeel. We zijn zeker niet de enigen, maar in het natuurpark verspreiden alle bezoekers zich vrij makkelijk, waardoor we geen last hebben van de drukte.

Naar Njupeskär

Je kunt allerlei verschillende wandelingen volgen vanaf het bezoekerscentrum. Van 3 kilometer tot tientallen of wel 100+ kilometer, je kan het zo gek maken als je zelf wil. Wij weten dat we in ieder geval de hoogste waterval van Zweden willen zien en beginnen dus met het pad die kant op.

We lopen door de bossen en alhoewel we al heel veel bossen hebben gezien de afgelopen weken, zijn we verrast door de schoonheid. De herfstkleuren dragen daar zonder twijfel aan bij. Oranje, rood, geel, bruin, groen. Alles komt voorbij tijdens de relaxte wandeling richting de waterval. Prachtig!

Na 2 kilometer zien we Njupeskär voor ons opdoemen. Van 125 meter hoogte valt het water naar beneden. Hoeveel watervallen je ook ziet in je leven, ze blijven iets bijzonders houden.

We gebruiken het mooie uitzichtpunt bij de waterval voor een korte lunchstop en lopen daarna verder. We hebben de waterval nu van onderaf gezien, maar je kunt ook omhoog de bergwand op om hem vanaf een ander perspectief te bekijken. Dat gaan we doen!

Over een brokkelpad naar boven

Om naar boven te komen, moeten we een stukje teruglopen en daarna een klein paadje nemen. Dit blijkt een ouderwets hike pad te zijn wat ook nog eens best steil is. Als je een steile klim niet verwacht, is ‘ie toch altijd net even wat zwaarder. ;-) Over het rotsige pad komen we steeds hoger en voor we het weten staan we op de hoogte waar het water van Njupeskär naar beneden valt.

Achteraf ontdekken we dat er ook een wat makkelijker te volgen pad naar boven loopt. Komend vanuit het bezoekerscentrum sla je bij Njuperskärstuga rechtsaf en dan loop je op een eenvoudiger en breder pad naar boven. Tip. :-)

Het leuke is vooral dat je nu een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Hoe ver je ook kijkt, je ziet vrijwel alleen maar bossen. Bizar hoeveel bomen dit land heeft!

Een bezoek aan Old Tjikko

Over bomen gesproken: In het Nationaal Park Fulufjället staat een bijzondere boom. Althans, dat zeggen ze. ;-) Voorheen claimde men dat Old Tjikko de oudste boom op aarde was, maar daar is nu een nuance in aangebracht. Het is de oudste spar ter wereld en de op 4 na oudste klonale boom. Bomen die zichzelf klonen, geen idee dat dat bestond. Weer wat geleerd! Old Tjikko kloont zichzelf al sinds 9.550 jaar terug. Klinkt interessant, toch?

Bij een oude boom denken wij aan een enorme boomstam met een bladerdak dat tot hoog de hemel in rijkt. Nou, dan kom je bij Old Tjikko van een koude kermis thuis. ;-) Old Tjikko ziet er maar magertjes en doods uit. Aan de vele wortels op de bodem zie je wel dat er iets bijzonders is aan deze boom, maar verder lijkt hij als twee druppels water op de andere bomen op de hoogvlakte. Geen eyecatcher dus, maar hé, we hebben wel de oudste spar ter wereld gezien.

De warmte opzoeken

Op de hoogvlakte waar Old Tjikko staat is het koud! We bevinden ons op 900 meter boven zeeniveau en door het ontbreken van begroeiing op de vlakte heeft de wind vrij spel. We halen onze muts en sjaal tevoorschijn, maar helemaal bedacht op deze kou was ik niet. Het valt vies tegen. Dat is ook herfst in Zweden. ;-)

Na een fikse wandeling volgen we het pad terug naar beneden, zodat we in het beschutte bos lekker op kunnen warmen. Op ons gemak slenteren we langs het kleurrijke boslandschap terug naar de bus. Dit was een mooie dag in Fulufjället!

Meer over reizen door Zweden

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Noorwegen

Hike door de Husedalen vallei met haar prachtige watervallen

Zweden

Goed voorbereid op reis naar Zweden

Zweden

Wat kost reizen in Zweden?

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Noorwegen

Bewonder de iconische berg Segla met een hike naar Mount Hesten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen