De top 10 reislanden voor 2019

Djura

Waar moet je volgend jaar écht naartoe? Bij Lonely Planet weten ze het wel! Ieder jaar wordt er onder hun auteurs, bloggers en redacteurs flink gediscussieerd over de beste reislanden van het moment. Een lijst met de 10 leukste landen, regio's en steden is het resultaat! Een betere inspiratie voor je 'travel wishlist' kun je niet krijgen, toch? Wij vertellen je welke 10 landen een bezoekje waard zijn in 2019!

1. Sri Lanka - boordevol cultuur & natuur

Thailand, India en Vietnam, move over! Sri Lanka is de nieuwe topbestemming in Azië. Op dit relatief kleine eiland - ongeveer 1,5 keer zo groot als Nederland - vind je de ideale mix van natuurschoon, cultuur, wildlife, historie én een onwijs gastvrije bevolking. Dé ingrediënten voor een onvergetelijke rondreis! Nu er weer treinen rijden over het eiland en de snelwegen flink verbeterd zijn, is reizen door Sri Lanka makkelijker dan ooit. Waar wacht je nog op?!


2. Duitsland - bergen, kastelen en hippe steden

Onze oosterburen worden maar al te vaak over het hoofd gezien bij het plannen van een tripje. Je kunt er fantastisch berg beklimmen, mountainbiken of wandelen (bijvoorbeeld in de Beierse Alpen), maar ook liefhebbers van cultuur, architectuur en geschiedenis zitten in Duitsland goed. Slot Neuschwanstein is misschien het bekendste kasteel van Duitsland, maar er zijn nog zoveel meer prachtige bouwwerken. En wat denk je van een citytrip naar het hippe en energieke Berlijn? Deze stad viert in 2019 het 30-jarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur. Een extra reden om Berlijn te bezoeken aankomend jaar!


3. Zimbabwe - de verrassing van zuidelijk Afrika

Hoewel Zimbabwe het politiek gezien niet makkelijk heeft, is het wel een fantastisch land voor de actieve reiziger. De landschappen zijn waanzinnig (check de Victoria Falls!) en de natuurparken barsten van de wilde dieren. En wist je dat je er archeologische opgravingen kunt bewonderen die op de Werelderfgoedlijst staan? Avonturiers maken een bungee jump van 111 meter hoogte bij de imposante Victoria Falls of kiezen voor een middagje wildwater raften. En het mooie is, je hoeft al dit moois (nog) niet te delen met hordes andere toeristen!


4. Panama - tranquilo, tranquilo

De relaxte, typisch Caribische sfeer in Panama werkt aanstekelijk. Op één van de ultrawitte zandstranden, liggend in je hangmat, met een cocktail in je hand is het ultiem genieten van zon & zee. Tranquilo, ofwel 'rustig aan' in het Nederlands, is het toverwoord in dit land. En als je het luieren op een paradijselijk eiland even beu bent, dan zijn er tal van leuke activiteiten te ondernemen. Je kunt er surfen, de dichtbegroeide regenwouden ontdekken, klimmen, quad rijden en nog veel meer. In 2019 viert Panama haar 500e verjaardag. Hét excuus voor een reisje naar het land waar niemand ooit haast lijkt te hebben!


5. Kirgizië - ongerept natuurschoon en eeuwenoude tradities

Eerlijk gezegd moest ik Kirgizië even opzoeken op de wereldkaart. Kun jij wel gelijk zeggen waar het ligt? Kirgizië blijkt een verborgen parel in Centraal-Azië te zijn. Met fenomenale berglandschappen, meren, gletsjers, woestijnlandschappen, uitgestrekte vlaktes en roodgekleurde zandrotsen kun je wel zeggen dat Kirgizië gezegend is met een ongelooflijke hoeveelheid natuurschoon. Tel daarbij de smeltkroes van tradities, keukens en talen én de gastvrijheid van de bevolking op en je hebt een verbluffende reis te pakken.


6. Jordanië - herleef het verleden

Sinds de ontdekking van wereldwonder Petra heeft het toerisme in Jordanië een flinke vlucht genomen. Jordanië is het land bij uitstek om in het verleden te duiken. Zo kun je naar ruïnesteden uit de Romeinse tijd of de route van Moses naar de Neboberg volgen. Daarnaast kun je op avontuur in de woestijn of gaan duiken in de Rode Zee. Jordanië biedt een fijne afwisseling tussen historie, natuur en avontuurlijke activiteiten. En met de komst van de zogenaamde 'Jordan Pass' is reizen naar Jordanië nog makkelijker! Je krijgt hiermee namelijk een gratis visum én toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder natuurlijk Petra.


7. Indonesië - diversiteit ten top

Volgens Lonely Planet is Indonesië 'zo divers als het land weids is". Daar sluiten we ons 100% bij aan. In Indonesië kun je oog in oog staan met orang oetans, relaxen op hagelwitte zandstranden, imposante vulkanen beklimmen, de kleurrijke onderwaterwereld ontdekken en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Met culturele hoogtepunten als Prambanan en Borobudur en natuurparken zoals Bromo en het on-ontdekte eiland Flores kunnen we gerust zeggen dat de eilandenarchipel werkelijk alles in huis heeft voor een betoverende reis.


8. Wit-Rusland - levend Sovjetmuseum of niet meer?

Wit-Rusland is wat mij betreft een grote verrassing in deze prestigieuze top 10 van Lonely Planet. Het land stond altijd bekend als levend Sovjetmuseum met zijn brede wegen, grijze gebouwen en troosteloze steden. Wit-Rusland weet zich de laatste tijd echter meer open te stellen (o.a. de versoepelde visumvereisten) en schudt dit imago stukje voor beetje van zich af. In de hoofdstad Minsk drink je het goedkoopste bier van Europa, feest je in de zomer mee met de straatfeesten en kun je in 2019 de European Games (Europees sportevenement) bijwonen. Voor cultuur en historie bezoek je één van de vele oorlogsmusea of -monumenten.


9. Sao Tomé & Príncipe - waar strand & jungle samenkomen

In de golf van Guinee liggen de twee eilanden Sao Tomé en Príncipe die samen één land vormen. De eilanden kenmerken zich door de dichtbegroeide jungle, tropische dieren en stranden van wereldklasse. Op de verlaten stranden vind je enkele kleinschalige lodges, het toerisme staat nog in de kinderschoenen op deze eilanden. De bergachtige en vulkanische eilanden zijn dé ideale plek voor een idyllische strandvakantie, maar ook voor dierenliefhebbers en vogelspotters. Maar liefst 140 soorten exotische vogels zijn te zien op de eilandenarchipel!


10. Belize - de beste duikspot ter wereld?

Het kleine Belize, gelegen in Midden-Amerika, neemt hard toe in populariteit. Vooral duikers trekken massaal naar dit land, want het wereldberoemde Blue Hole ligt voor de kust van dit Caribische landje. Het felblauwe gat van 124 meter diepte zorgt misschien wel voor de bijzonderste duikervaring ooit. En wist je dat voor de kust van Belize het op één na grootste koraalrif ter wereld ligt? Ook als duiken niet je ding is, is Belize een heerlijke bestemming. Met de dichte jungle, het kleurrijke wildlife en de interessante Maya-ruïnes is het een fantastische bestemming in Midden-Amerika.


Wat een bijzondere top 10 heeft Lonely Planet samengesteld. Een verrassende lijst met bekende, maar zeker ook (nog) onbekende bestemmingen. Bijzondere reislanden met ieder hun eigen charme en unieke elementen. Pfoe, ons verlanglijstje voor wereldreis deel 3 wordt alleen maar groter zo!

Meer reisinspiratie

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zomervakantie in tijden van corona: deze Europese landen laten toeristen toe

7 anti-verveeltips voor reislustige thuisblijvers

Onze 10 best gelezen blogs van 2019

De 10 beste reisbestemmingen voor 2020

8 ultieme vakantiebestemmingen voor natuurliefhebbers in Europa

Dit zijn de tofste carnavals ter wereld

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen