Zomervakantie in tijden van corona: deze Europese landen laten toeristen toe

Djura

Een hele tijd leek het erop dat we door de uitbraak van het coronavirus niet voorbij de Nederlandse grenzen zouden komen deze zomer, maar dit begint nu toch iets te veranderen. Verschillende Europese landen hebben aangekondigd de grenzen binnenkort te openen voor toeristen. Tot 15 juni was er voor alle landen een negatief reisadvies van kracht, maar sinds 15 juni staan meerdere Europese landen weer op code geel. Wij zetten de ontwikkelingen per land op een rij!

Naar welke landen kun je op vakantie deze zomer?

Sommige landen hebben hun grenzen volledig gesloten tijdens een lockdown, terwijl andere landen de grenzen nog gedeeltelijk open hebben gehouden. Voor het Schengengebied (bijna alle EU-landen en IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein) geldt dat reizigers van buiten het Schengengebied sowieso niet toegelaten worden. Binnen de landen van het Schengengebied lijkt vanaf juni weer wat mogelijk qua toerisme.

Houd er rekening mee dat de aangekondigde mogelijkheden ook zomaar weer kunnen veranderen als de situatie rondom het coronavirus verandert. Als er in een land plotseling toch een flinke stijging is van het aantal besmettingen, dan is de kans groot dat er opnieuw strenge maatregelen genomen worden en toeristen niet (meer) welkom zijn. Op vakantie gaan deze zomer is dus niet helemaal zonder risico.

Wij willen graag benadrukken dat we met dit blog je niet willen aanmoedigen om op vakantie te gaan deze zomer. Dat is en blijft een persoonlijke afweging. Een keuze die je zelf moet maken. Wij willen je enkel informeren over de ontwikkelingen en mogelijkheden, zodat je op de hoogte bent en blijft. We zullen dit blog gedurende de zomer daarom geregeld bijwerken. Laatste update: 16 augustus 2020

België

Grenzen open vanaf 15 juni, negatief reisadvies voor Brussel en provincie Antwerpen

In België zijn verregaande maatregelen genomen om de uitbraak van het coronavirus te controleren. Eén van deze maatregelen was het sluiten van de grenzen. Op dit moment is België in fase 2 van de versoepeling van de maatregelen en worden scholen, culturele bezienswaardigheden en trekpleisters in de natuur (bijvoorbeeld dierentuinen) onder strenge voorwaarden (gedeeltelijk) geopend.

Op dit moment is nog niet bekend of en wanneer de grenzen (deels) geopend zullen worden. Wat we wel weten is dat de volgende fase op zijn vroegst op 8 juni zal starten. Heel voorzichtig wordt er gesproken over het ontvangen van toeristen vanaf 15 juni.

Update 3 juni - Belgische grens open vanaf 15 juni

Vandaag is bekend gemaakt dat de Belgische grens inderdaad geopend zal worden vanaf 15 juni voor inwoners van EU-landen en Britten. Ook past onze overheid het reisadvies voor o.a. België aan vanaf 15 juni, dus een vakantie in België behoort tot de mogelijkheden!

Update 29 juli - Negatief reisadvies voor provincie Antwerpen

Enkele dagen geleden heeft België de maatregelen in de bestrijding van het coronavirus toch weer aangescherpt door een toenemend aantal besmettingen. Helaas lijkt de provincie Antwerpen een brandhaard te zijn en heeft de Nederlandse overheid het reisadvies voor de gehele provincie op code oranje (alleen noodzakelijke reizen) gezet. Ben je toch in de provincie Antwerpen op vakantie geweest, dan word je verzocht om thuis 14 dagen in quarantaine te gaan.

Update 16 augustus - Code oranje voor Brussel

Vanaf vandaag geldt ook voor Brussel code oranje. Reizen naar Brussel wordt dus afgeraden, tenzij het noodzakelijk is. Daarnaast verplicht de Belgische overheid reizigers die langer dan 48 uur in België gaan verblijven om voor aankomst een Passenger Locater Form in te vullen.

Frankrijk

Vanaf 15 juni open voor toerisme | Parijs en regio Marseille negatief reisadvies

In Frankrijk worden mondjesmaat hotels, restaurants en campings geopend, maar tot nu toe wel alleen voor binnenlands toerisme. Eind mei gaat de Franse regering de balans opmaken en wordt er waarschijnlijk meer duidelijk of en wanneer de grenzen open gaan voor buitenlands toerisme. De Franse staatssecretaris heeft aangegeven goede hoop te hebben dat de grenzen deze zomer open kunnen voor buitenlandse toeristen. Fingers crossed!

Update 28 mei - Frankrijk opent grenzen vanaf 15 juni

Zojuist maakt NOS bekend dat Frankrijk de grenzen opent voor toeristen van binnen de EU vanaf 15 juni. Uiteraard enkel als de gezondheidssituatie het ook dan nog toelaat. Een vakantie in Frankrijk lijkt dus toch mogelijk deze zomer!

Update 16 augustus - Negatief reisadvies voor Parijs en Marseille

Vanwege een stijging in het aantal corona besmettingen in Parijs en de regio rondom Marseille, geldt vanaf vandaag voor deze twee gebieden een negatief reisadvies. Als je terugkomt uit dit gebied, dan wordt je dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Duitsland

Vanaf 15 juni open voor toerisme

Ook Duitsland had strenge maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dammen. Doordat het aantal nieuwe besmettingen de afgelopen tijd is afgenomen, worden maatregelen beetje bij beetje versoepeld. Dat geldt ook voor de grenscontroles. Op dit moment worden er beperkt grenscontroles uitgevoerd aan de grens tussen Nederland en Duitsland. Je zou Duitsland dus mogen inreizen, maar de Nederlandse overheid geeft ook voor Duitsland nog steeds code oranje als reisadvies. De verwachting is dat ook de Duitse grens met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk geopend wordt vanaf 15 juni voor buitenlands toerisme. Vanaf 15 juni kun je dus weer als buitenlandse toerist in Duitsland vakantie vieren!

Sommige Duitse deelstaten zijn zelfs nu al open voor vakantiegangers. Dat geldt voor de grens met de deelstaat Noordrijn-Westfalen en de delen van de Eifel en het Sauerland die in Noordrijn-Westfalen liggen. Daar ontvangen ze weer langzaamaan buitenlandse toeristen. Een verblijf in hotels en vakantieparken is daar sinds 18 mei voor EU-burgers weer toegestaan.

Kroatië

Vanaf begin juni open voor toerisme, momenteel negatief reisadvies

De economie in Kroatië is voor een groot deel afhankelijk van toerisme en de uitbraak van het virus is in Kroatië beperkt gebleven. Er werd in Kroatië dan ook al vrij snel gesproken over het openen van de grenzen voor toeristen. Eerst zou dit met een zogenaamd 'covid-19 paspoort' zijn, maar het lijkt erop dat Kroatië daar vanaf ziet en dat je als toerist vanaf 15 juni welkom bent in het land. Zorg wel dat je vooraf dit formulier online invult!

Update 6 juni - Grenzen zijn geopend en met de auto toegankelijk

Kroatië heeft de grenzen voor toeristen vanuit het Schengengebied geopend! Ook kun je er met de auto al heen reizen, omdat doorreizen bij de Duitse en Oostenrijkse grens is toegestaan en Slovenië is ook open voor toeristen. Transavia start met vliegen op Split vanaf 20 juni. Het reisadvies voor o.a. Kroatië wordt wel pas vanaf 15 juni aangepast naar geel.

Update 21 juli - Reisadvies Kroatië aangepast naar code oranje

Helaas is het reisadvies door een toename van het aantal besmettingen met corona terug naar code oranje gezet. Dit betekent dat je enkel naar Kroatië zou moeten reizen als dit noodzakelijk is. Super jammer!

Slovenië

Vanaf 4 juli open voor toeristen uit Nederland

Slovenië heeft het aantal corona besmettingen opvallend laag kunnen houden en verwelkomt vanaf 31 mei toeristen uit de EU. Scholen, hotels, winkels en restaurants zijn geopend, maar er gelden wel maatregelen. Houd er wel rekening mee dat je met de auto via Duitsland en Oostenrijk moet rijden en dat zij de grenzen waarschijnlijk vanaf 15 juni pas openen.

Update 6 juni - Met de auto naar Slovenië nu al mogelijk

De grenzen van Slovenië zijn sinds enkele dagen open voor toeristen. Alhoewel Transavia pas half juni weer begint met vliegen naar de Sloveense hoofdstad, kun je al wel met de auto naar Slovenië om daar vakantie te vieren. Je kunt voor doorreis namelijk de grenzen met Duitsland en Oostenrijk passeren. Je hebt wel bewijs nodig dat je op doorreis bent, bijvoorbeeld je boekingsbevestiging van een accommodatie in Slovenië. Het reisadvies voor o.a. Slovenië wordt wel pas vanaf 15 juni aangepast.

Update 15 juni - Nederlandse toeristen nog niet welkom in Slovenië

Helaas zijn toeristen uit Nederland toch nog niet welkom in Slovenië, tenzij je 14 dagen in quarantaine gaat bij aankomst. De Sloveense overheid heeft namelijk een lijst met landen opgesteld waarvan toeristen wel welkom zijn, maar nu blijkt Nederland daar niet bij te staan. Het is nog onduidelijk wanneer dit zal veranderen. Voor meer info kun je het reisadvies Slovenië raadplegen.

Update 4 juli - Nederlandse toeristen weer welkom

Vanaf vandaag is Nederland op de lijst met veilige landen gezet en mag je als Nederlandse toerist naar Slovenië op vakantie. Het is ook mogelijk om vanuit Kroatië terug te reizen door Slovenië, maar het is beter om op die terugreis niet in Slovenië te overnachten als je uit Kroatië komt. Kroatië staat namelijk niet meer op de lijst van veilige landen.

IJsland

Vanaf 15 juni open voor toerisme, wel met coronatesten en 5 dagen quarantaine bij aankomst

In IJsland hebben ze de verspreiding van het coronavirus goed onder controle. Op dit moment zijn er slechts 13 actieve besmettingen. Waarschijnlijk krijgen toeristen van binnen het Schengengebied vanaf 15 juni bij aankomst in IJsland een keuze: 14 dagen in quarantaine of je laat je testen op covid-19 en installeert de officiële corona app.

Update 5 juni - EU-toeristen welkom na ondergaan coronatest

De IJslandse regering heeft bekend gemaakt dat ze vanaf 15 juni gaan starten met hun nieuwe beleid, waarbij toeristen de keuze krijgen om zich bij aankomst (gratis in de eerste 2 weken) te laten testen op corona of 14 dagen in quarantaine gaan. Ook dien je voor vertrek een formulier in te vullen. Dit formulier zal enkele dagen voor 15 juni beschikbaar komen op covid.is. Ook gaat Transavia vanaf 19 juni weer vliegen naar IJsland.

Update 26 juni - verplichte coronatest vanaf 1 juli tegen betaling

IJsland is nu bijna 2 weken bezig met het beleid waarbij ze reizigers bij aankomst testen op corona. Tot dusver is het aantal besmettingen hierbij laag gebleken. Wel dienen reizigers vanaf 1 juli de coronatest zelf te betalen. Betaal je de test voor aankomst in IJsland, dan betaal je 9.000 IJslandse kronen (€58). Als je de coronatest betaalt ter plaatse op het vliegveld, dan is de prijs 11.000 ISK, ofwel €71.

Update 15 augustus - 2x testen en in tussentijd in quarantaine

Vanaf 19 augustus gaat het test- en quarantainebeleid veranderen voor iedereen die IJsland inreist. Je moet je bij aankomst verplicht laten testen op het coronavirus, vervolgens ga je 4 tot 5 dagen in quarantaine. Na deze periode volgt er nog een coronatest en enkel als beide uitslagen negatief zijn, mag je daarna gaan en staan waar je wil. Deze verscherping van de maatregelen is genomen, omdat het aantal infecties in IJsland en de rest van Europa toch weer aan het toenemen is.

Italië

Vanaf 3 juni open voor toerisme

Italië is hard getroffen door het coronavirus, maar heeft de laatste weken toch versoepelingen doorgevoerd. Ook zijn er richtlijnen opgesteld waaraan accommodaties moeten voldoen voordat zij toeristen mogen ontvangen en zijn enkele campings sinds 22 mei open voor binnenlandse toeristen. Vanaf 3 juni opent Italië de grenzen gaan voor Europese toeristen. Echter gaan de grenzen met Duitsland en Oostenrijk pas vanaf 15 juni open, dus als je met de auto naar Italië reist, zul je pas vanaf half juni kunnen gaan.

Update 27 mei - Easyjet gaat weer vliegen naar Italië vanaf 15 juni

Easyjet heeft aangekondigd de vluchten naar Italië te hervatten vanaf 15 juni. Ze gaan vanaf die datum weer vliegen op 8 Italiaanse bestemmingen, namelijk Milaan, Palermo, Catania, Bari, Lamezia Terme, Napels, Olbia and Cagliari.

Griekenland

Vanaf 1 juli open voor toeristen, vooraf formulier invullen en negatieve testuitslag meenemen

Nog zo'n fijne vakantiebestemming in Europa: Griekenland! Op dit moment mogen inwoners van o.a. Nederland Griekenland niet in en geldt voor alle personen die arriveren in Griekenland een verplichte quarantaine van 14 dagen. In juni worden maatregelen steeds meer versoepeld en de verwachting is dat het vanaf 1 juli mogelijk is om weer toeristen te ontvangen vanuit de EU, het Schengengebied en Israël. Wellicht dat de grenzen op 15 juni alweer open gaan voor toerisme, maar dan kunnen internationale vluchten waarschijnlijk enkel nog op Athene vliegen en niet op de eilanden. Vanaf 1 juli zou je ook weer met het vliegtuig moeten kunnen arriveren op de eilanden en zou de quarantaine verplichting vervallen.

Update 29 mei - Griekenland opent grenzen, maar niet voor Nederlanders

Zojuist is bekend gemaakt dat Griekenland de grenzen opent voor toeristen vanaf 15 juni voor inwoners van 29 landen. Helaas zit Nederland hier (nog) niet bij. De lijst zal de komende tijd regelmatig herzien worden en er worden landen toegevoegd op basis van de beperking van de verspreiding van corona in dat land.

Update 31 mei - Toch Nederlanders welkom, wel met coronatest en quarantaineplicht

Het blijkt dat Griekenland niet op basis van nationaliteit reizigers wel of niet mag toelaten en daarom is bovenstaande aanpak wat aangepast. Vanuit Nederland mag je vanaf 15 juni naar Griekenland reizen, maar je moet je wel laten testen op het coronavirus bij aankomst. Blijkt de test positief, dan moet je 2 weken in begeleide quarantaine. Als uit de test blijkt dat je het coronavirus niet hebt, dan moet je 1 week zelfstandig in isolatie. Dit wordt overigens verder niet gecontroleerd...

Deze maatregel geldt vooralsnog t/m 30 juni. Wat bijzonder is aan deze regel is dat dit geldt voor reizigers die arriveren vanuit een Nederlands vliegveld, uitgezonderd het vliegveld in Groningen. Deze regio wordt blijkbaar niet als risicogebied bestempeld. Ook als je vanuit Duitsland op het vliegtuig naar Griekenland stapt, geldt de verplichte coronatest en quarantaine niet. Lees meer op de site van NOS.

Zoals het er nu uit ziet gaan vanaf 1 juli alle vliegvelden van Griekenland weer open en komt de verplichte coronatest en quarantaine te vervallen. Er wordt dan enkel nog op basis van een steekproef gecontroleerd op corona bij aankomst.

Update 15 juni - Vanaf 1 juli zijn Nederlandse toeristen welkom, zonder quarantaine of coronatest

Afgelopen vrijdag heeft de Griekse overheid bekend gemaakt dat ze vanaf 1 juli Nederlandse toeristen gaan toelaten. Er wordt dan enkel nog met een steekproef gecontroleerd op corona. Je zou dus getest kunnen worden bij aankomst in Griekenland, maar de kans dat dat gebeurt is klein. Nu is het reisadvies voor Griekenland nog oranje door de huidige quarantaineplicht, maar naar verwachting wordt het reisadvies per 1 juli aangepast naar code geel.

Update 1 juli - Nederlandse toeristen kunnen weer naar Griekenland, wel vooraf formulier invullen

Vanaf vandaag zijn toeristen uit Nederland weer welkom in Griekenland. Internationale vluchten mogen op alle luchthavens landen. Je kunt dus ook naar één van de eilanden op vakantie! Alle reizigers die naar Griekenland gaan moeten minstens 48 uur voor vertrek online een formulier invullen en deze geprint of op de mobiele telefoon bij zich hebben. In dit formulier vul je o.a. gegevens in over je reisschema en over landen die je de afgelopen tijd hebt bezocht.

Update 15 augustus - Negatieve covid-19 testuitslag meenemen

De Griekse overheid heeft verscherpte maatregelen aangekondigd voor reizigers die o.a. vanuit Nederland naar Griekenland vliegen. Je moet bij aankomst in Griekenland een corona testuitslag kunnen laten zien waarvan de uitslag negatief was. Deze test mag maximaal 72 uur daarvoor afgenomen zijn. Deze maatregel gaat in vanaf 17 augustus. Lees meer over de vereisten op Nederland Wereldwijd.

Oostenrijk

Vanaf 15 juni open voor toerisme

Oostenrijk heeft inmiddels de horeca weer geopend en vanaf 29 mei mogen ook hotels en campings weer gasten ontvangen. Tot 15 juni kun je alleen nog maar de grens over als je op doorreis bent of een andere, belangrijke reden hebt. Vanaf 15 juni zijn buitenlandse toeristen welkom in Oostenrijk.

Portugal

Vanaf 15 juni is het vasteland open voor toerisme, voor de eilanden heb je een negatieve coronatest nodig | Regio Lissabon negatief reisadvies

In vergelijking met buurland Spanje is het aantal besmettingen in Portugal beperkt gebleven. Met de nodige aanpassingen zijn inmiddels restaurants weer geopend en mogen ook hotels stapsgewijs gasten verwelkomen. Naar verwachting is alles weer open in juli en kun je deze zomer als toerist naar Portugal. Een exacte datum is nog niet bekend en natuurlijk ben je ook afhankelijk van het vliegverkeer. Het luchtruim is overigens wel gewoon open voor EU-lidstaten, behalve vanuit Spanje en Italië. Ook Transavia heeft aangekondigd vanaf 4 juni weer op enkele bestemmingen in Portugal te gaan vliegen. Het lijkt er dus op dat je deze zomer naar Portugal op vakantie kunt!

Update 6 juni - Vliegverkeer start op, toeristen vanaf 15 juni welkom op vasteland

Inmiddels is Transavia begonnen met het uitvoeren van de eerste vluchten naar Portugal en vanaf vandaag wordt het strandseizoen geopend. Naar verwachting is half juni alles weer open (wel met extra maatregelen) en ben je als toerist welkom in Portugal. Ook zal het reisadvies dan aangepast worden van code oranje naar code geel.

Dit geldt echter wel enkel voor het vasteland van Portugal en (nog) niet voor de eilanden. Voor de Azoren en Madeira geldt nog een quarantaineplicht. Ook is de landsgrens tussen Portugal en Spanje nog dicht tot 1 juli, dus je kunt nog niet met de auto naar Portugal.

Update 1 juli - Kleine uitbraken in delen van Portugal, reisadvies aangepast

Vanwege een kleine uitbraak van het coronavirus in de regio's rondom Porto en Lissabon is het reisadvies voor deze regio's vanaf nu negatief. (code oranje) Als je terug naar Nederland reist vanuit één van deze gebieden, word je verzocht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Voor de Azoren en Madeira moet je verplicht een negatieve coronatest overleggen die niet ouder is dan 72 uur.

Update 14 juli - Reisadvies voor Porto weer naar code geel

De kleine corona uitbraak in de regio van Porto is onder controle en daarom is het reisadvies voor deze regio terug gegaan naar code geel. Lissabon staat vooralsnog nog wel op code oranje.

Spanje

Vanaf 21 juni open voor toerisme | Meerdere provincies negatief reisadvies

Spanje heeft lang in een strikte lockdown gezeten en is nu bezig met versoepeling van de maatregelen. Ook hotels worden beetje bij beetje geopend. Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer buitenlandse toeristen weer welkom zijn in Spanje. Premier Sanches heeft gezegd dat de grenzen in ieder geval nog tot 7 juni dicht zullen blijven, maar dat hij ernaar streeft om in juli te kunnen starten met het ontvangen van buitenlandse toeristen. Nog even wachten tot er meer duidelijkheid komt dus.

Update 27 mei - Spanje open voor toerisme vanaf 1 juli

Premier Sanchez heeft 1 juli genoemd als datum waarop Spanje de grenzen opent voor buitenlandse toeristen!

Update 6 juni - Spaanse eilanden waarschijnlijk vanaf 21 juni open voor toeristen

Omdat Mallorca, Ibiza en de Canarische Eilanden amper getroffen zijn door corona, zullen deze eilanden naar verwachting als eerste open gaan voor toeristen. Er wordt gesproken over 21 juni als startdatum. Transavia voegt vanaf half juni ook meer Spaanse bestemmingen toe aan hun aangepaste vluchtschema. Zoals het er nu uit ziet, gaat vanaf 1 juli ook de Spaanse landgrens met Frankrijk en Portugal open. Dan zou je dus ook met de auto naar Spanje op vakantie kunnen!

Update 14 juni - Spanje verwelkomt toeristen al vanaf 21 juni

Eerder had Spanje aangekondigd vanaf 1 juli de grenzen te openen voor toeristen, maar dat is nu vervroegd naar 21 juni. Vanaf deze datum geldt er geen inreisverbod meer voor toeristen uit het Schengengebied, behalve voor Portugezen. Zij mogen vanaf 1 juli het land weer in.

Update 29 juli - Negatief reisadvies voor regio Barcelona

Het aantal besmettingen in Barcelona en haar randgemeenten is toegenomen. Het risico op besmetting met covid-19 is gestegen en daarom geldt er nu een negatief reisadvies (enkel noodzakelijke reizen) voor dit gebied. Ook voor het gewest Segrià geldt op dit moment code oranje.

Update 15 augustus - Negatief reisadvies voor meerdere provincies in Spanje

Het negatieve reisadvies is inmiddels uitgebreid naar de provincies Barcelona, Soria, Huesca, Zaragoza, Teruel en Lerida. Deze provincies bevinden zich in het noordoosten van Spanje. Reizen naar deze regio wordt afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is.

Update 16 augustus - Ibiza, Mallorca en andere regio's ook op code oranje

Vanaf vandaag is het negatieve reisadvies uitgebreid naar Ibiza, Mallorca en de provincies Burgos, Salamanca, Almería en Navarra. Voor de kaart met de exacte gele en oranje gebieden raadpleeg je de website met reisadviezen.

Verenigd Koninkrijk

Opnieuw inreisbeperkingen

In het Verenigd Koninkrijk leeft de bevolking in een strenge lockdown, waarbij men slechts 1 keer per dag naar buiten mag. In eigen land zijn geen mogelijkheden voor toerisme of recreatie, laat staan voor buitenlanders. Iedereen die het Verenigd Koninkrijk in komt, moet 14 dagen in quarantaine. Op dit moment lijkt het erop dat een vakantie in Engeland, Ierland of Schotland er niet in zit deze zomer.

Update 3 juni - Verenigd Koninkrijk opent grenzen vanaf 8 juni, maar wel verplicht in quarantaine

Het Verenigd Koninkrijk zet vooralsnog vooral in op binnenlands toerisme. Wel openen de grenzen weer vanaf 8 juni, maar iedereen die het land inreist moet 14 dagen na aankomst in quarantaine. Niet ideaal voor vakantiegangers natuurlijk! Ook blijft het reisadvies voorlopig nog negatief door deze verplichte quarantaine.

Update 27 juni - Quarantaineplicht waarschijnlijk geschrapt vanaf 6 juli

De quarantaineplicht voor iedereen die het Verenigd Koninkrijk inreist, komt waarschijnlijk vanaf 6 juli te vervallen voor reizigers uit landen met een laag coronarisico. De verwachting is dat Nederland ook op deze lijst staat. De definitieve lijst wordt volgende week bekend gemaakt.

Update 15 augustus - Quarantaineplicht toch terug voor Nederlanders

Vanwege de toename van corona infecties in Nederland, heeft het Verenigd Koninkrijk besloten om de regels voor het inreizen opnieuw aan te scherpen. Alleen aantoonbaar noodzakelijk verkeer mag het Verenigd Koninkrijk inreizen en bij aankomst verplicht 14 dagen in thuisquarantaine. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk aangepast naar code oranje, enkel noodzakelijke reizen. Je hoeft overigens bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine.

Turkije

Voorlopig nog negatief reisadvies voor Turkije

In Turkije werken ze op dit moment aan een pakket van voorzorgsmaatregelen die hotels en resorts moeten nemen, voordat zij eventueel weer buitenlandse toeristen mogen ontvangen. Er is nog geen officiële uitspraak gedaan over het ontvangen van toeristen.

Update 3 juni - Vluchten uit Nederland vanaf 20 juni welkom in Turkije

Vandaag heeft de Turkse overheid bekend gemaakt dat vluchten vanuit Nederland weer welkom zijn vanaf 20 juni. Meer details over het toestaan van buitenlandse toerisme worden binnenkort verwacht. Het reisadvies voor Turkije wordt voorlopig nog niet aangepast en blijft vooralsnog dus nog negatief. Uiteraard kan dit de komende tijd veranderen, maar op dit moment wordt reizen naar Turkije afgeraden door onze overheid.

Noorwegen

Bij aankomst in strikte thuisquarantaine, reisadvies code oranje

Ook Noorwegen laat op dit moment geen toeristen toe. Enkel Noorse burgers en mensen met een werk- of verblijfvergunning kunnen het land in. Iedereen die inreist moet 10 dagen in quarantaine. Tot nu toe lijkt het erop dat deze maatregelen in ieder geval tot 20 juli van kracht blijven, alhoewel er wel gesproken wordt over een 'reisbubbel' tussen Scandinavische landen. Maar nog niks is zeker en voor ons is er in elk geval nog geen vooruitzicht op een vakantie in Noorwegen deze zomer. Je vindt meer informatie op Visit Norway.

Update 14 juli - Vanaf morgen kun je als Nederlandse toerist naar Noorwegen

Noorwegen opent de grenzen vanaf 15 juli voor reizigers uit diverse landen in Europa, waaronder Nederland en België. Yes!

Update 15 augustus - Reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders

Vanwege de toename van het aantal corona besmettingen in Nederland, heeft Noorwegen de regels voor toerisme vanuit Nederland aangepast. Vanaf nu moet je bij aankomst verplicht 10 dagen in thuisquarantaine en moet je ook kunnen aantonen op welk adres je in die periode verblijft. Kun je dit niet aantonen, dan kan de toegang geweigerd worden.

Denemarken

Vanaf 27 juni geopend voor toeristen uit Nederland, minimaal verblijf 6 nachten

Ook Denemarken heeft de grenzen gesloten om de verspreiding van het virus te remmen. Vanaf 25 mei worden de mogelijkheden voor inreizen iets verruimd, maar regulier toerisme is dan nog niet mogelijk. Zo mogen enkel inwoners van Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland naar Noorwegen reizen en dan ook enkel als je daar een vakantiehuis hebt, je opa, oma of partner / verloofde in Denemarken wonen of als het een zakenreis is. Op 29 mei wordt er als het goed is meer bekend gemaakt over vervolgstappen. Op Visit Denmark vind je de laatste updates.

Update 29 mei - Deze zomer geen toeristen uit Nederland

Vanaf 15 juni zijn toeristen uit Noorwegen, IJsland en Duitsland welkom in Denemarken. Voor toeristen uit o.a. Nederland en het Verenigd Koninkrijk blijft de grens deze zomer nog dicht.

Update 27 juni - Nederlanders weer welkom in Denemarken

Vandaag heeft Denemarken de in- en uitreisbeperkingen voor Nederlanders opgeheven. De Deense regering heeft dit besloten, omdat de besmettingsgraad in Nederland lager is dan 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Het reisadvies voor Denemarken is per direct naar code geel aangepast en je kunt er dus weer heen voor een vakantie! Voor vakantiegangers is het wel verplicht om aan te kunnen tonen dat je minimaal 6 nachten in Denemarken geboekt hebt.

Zweden

Mogelijkheden voor toerisme, wel negatief reisadvies

Zweden volgt een ander coronabeleid dan veel andere landen en heeft minder beperkingen opgelegd. Als inwoner van een EU-land, Zwitserland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Liechtenstein of Noorwegen mag je Zweden in en je hoeft daarbij niet verplicht in quarantaine. Er gelden wel maatregelen en beperkingen in Zweden, dus lees je vooraf goed in. En realiseer je: onze overheid heeft een negatief reisadvies afgegeven, ook voor Zweden. Ga je dus toch naar Zweden, dan moet je bij terugkomst in Nederland 14 dagen thuis in quarantaine.

Houd rekening met het reisadvies

Ga je op reis naar het buitenland, zorg dan dat je goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op je bestemmingen. Als je de Reisapp BZ downloadt op je telefoon en je bestemming aanmerkt als favoriet, dan krijg je een notificatie als er iets verandert in het reisadvies. Erg handig!

Een negatief reisadvies, wat betekent dat voor jouw vakantie?

Reizen naar landen buiten het Schengengebied blijft voorlopig een no-go. Daarvoor zullen we echt wat meer geduld moeten hebben! ;-)

Voor meer informatie over de reisadviezen ga je naar nederlandwereldwijd.nl.

Wat ga jij doen deze zomer?

Of en waarheen we op vakantie kunnen deze zomer, blijft dus voor veel bestemmingen een tikkeltje onzeker. Wij hebben onze vakantie naar IJsland iets uitgesteld naar half juni, zodat er nog een kansje is dat we toch kunnen gaan. Na eerst meer dan een jaar wereldreizen, snakken wij nu echt wel naar een trip naar het buitenland moet ik bekennen! Wat zijn jouw plannen deze zomer? Als het eenmaal kan, ga je dan vakantie vieren in het buitenland? Of blijf je sowieso in Nederland?

8 leuke Europese bestemmingen met prachtige natuur

Disclaimer: We doen ons best om deze informatie zo accuraat en up to date mogelijk te houden. Travly is niet aansprakelijk voor onjuiste of onvolledige informatie. Verdiep je voor vertrek altijd in de maatregelen en veiligheidsrisico's van je vakantiebestemming. Op www.nederlandwereldwijd.nl vind je uitgebreide informatie over de reisadviezen en risico's per land. Bronnen:
 • https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/reisadvies-reis-alleen-naar-het-buitenland-indien-noodzakelijk
 • https://crisiscentrum.be/nl/news/afbouw-opstart-van-fase-2-vanaf-18-mei
 • https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-frankrijk
 • https://www.land.nrw/de/wichtige-fragen-und-antworten-zum-corona-virus
 • https://croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a
 • https://www.covid.is/sub-categories/tourists
 • http://www.visitgreece.gr/en/home/about_covid_19
 • https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-portugal
 • https://www.brusselstimes.com/all-news/belgium-all-news/111705/belgium-wants-to-open-its-borders-by-15-june/
 • https://www.lonelyplanet.com/articles/spain-reopens-to-tourists
 • https://www.wantedinmilan.com/news/easyjet-to-resume-flights-to-italy-on-15-june.html
 • https://nos.nl/artikel/2335949-vakanties-naar-meeste-europese-landen-vanaf-15-juni-weer-mogelijk.html
Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

Italië

Wat kost een vakantie in de Dolomieten?

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Noorwegen

Hoe duur is reizen in Noorwegen?

Noorwegen

Goed voorbereid op reis naar Noorwegen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen