Dit moet je zien in de buurt van Vík | Met handige tips!

Djura

Het dorpje Vík is het enige dorp in de wijde omgeving, het heeft een supermarkt en een fotogenieke kerk, maar dat zijn echt niet de enige redenen om Vík op te nemen in je reisroute door IJsland. In de buurt van Vík liggen namelijk prachtige, ruige bezienswaardigheden. Voor zwarte lavastranden, woeste kustlijnen en grotten van donker basaltgesteente moet je in Vík zijn!

Een feestelijke dag

Niet alleen de indrukwekkende natuur rondom het dorp Vík maakte onze dag in dit gebied bijzonder. Het was ook mijn verjaardag! Na een feestelijke start van de dag met een uitgebreid ontbijt en cadeautjes, starten we de camper en rijden we richting Vík. Helaas zijn de weergoden ons iets minder goed gezind vandaag. Het is grijs, koud en regenachtig, maar dat mag de pret niet drukken!

Dyrhólaey

De eerste bezienswaardigheid op de route is Dyrhóleay. We parkeren bij het Kirkjufjara strand en zien direct dat het landschap in dit deel van IJsland ruig is. De wilde zee slaat tegen de steile rotswanden en het waait hard. Op een waarschuwingsbord lezen we waarom het strand is afgesloten voor bezoekers op dit moment. Even geleden is een flink deel van de klif ineens ingestort, waarbij de grote rotsblokken op het strand vielen. We zien een berg van rotsblokken nog liggen op het zwarte strand. Omdat de kans groot is dat er meer gaat afbrokkelen, is het niet mogelijk om het Kirkjufjara strand te betreden.

Alhoewel we vanuit enkele uitzichtpunten vlakbij de parkeerplaats een goede indruk krijgen van de rauwe kustlijn, komen we voor de bekende rots met het gat erin: Dyrhóleay. Dyrhóleay is IJslands voor 'door hill island' en als je de rots ziet, zie je gelijk waar die naam vandaan komt. De boog in de rots is wel 120 meter hoog!

Vanaf het hoger gelegen uitzichtpunt bij de vuurtoren heb je het beste zicht op Dyrhóleay. Om er te komen heb je de keuze tussen hiken (ongeveer 1,6 kilometer met een klimmetje) of de auto. Wij kiezen voor de eerste optie, ook omdat de weg met de auto er slecht en steil uit ziet. Het is een winderige wandeling, maar dat zorgt er ook juist voor dat je de kracht van de natuur niet alleen ziet, maar ook voelt.

De weg die je met de auto naar de vuurtoren kunt nemen is officieel alleen voor auto's met vierwielaandrijving. We zagen wel genoeg normale auto's omhoog gaan over deze weg en dat ging volgens mij prima, maar realiseer je dat het niet de bedoeling is. De keuze is aan jou!

Na een korte wandeling komen we bij Dyrhóleay en dat is inderdaad een mooie plek. Ook heb je vanaf hier perfect uitzicht op het lange, zwarte strand aan de andere kant. Wat is IJsland rauw!

Hálsanefshellir en Reynisfjara

Daarna rijden we door naar Hálsanefshellir. Ook hier zien we, net zoals bij de Svartifoss waterval, de donkere basalt rotsformaties die kenmerkend zijn voor IJsland. Alleen nu zijn het er echt veel! Er is zelfs een hele grot die uit deze uniek gevormde rotsen bestaat. Ziet er echt tof uit!

Tip: Bezoek Hálsanefshellir als het eb is, zodat je makkelijk en veilig rondom de rotsformaties kunt wandelen om ze te bewonderen.

Ook op deze plek zie je weer hoe ruig en woest de natuur in IJsland kan zijn. De zee bij het Reynisfjara strand is wild en de golven hoog. Je moet hier trouwens altijd de zee in de gaten houden, want hier heb je zogenaamde sneaker waves of killer waves. Dit zijn golven die plotseling veel verder de kust op komen dan de vorige golven en je dus behoorlijk kunnen verrassen. Door de stroming en het koude water kun je snel in de problemen komen als je door zo'n golf verrast wordt. Op dit strand zijn in het verleden vaker mensen gepakt door sneaker waves en soms had dit de dood tot gevolg. Goed oppassen dus!

Vikurfjara

Tot slot rijden we door naar het Vikurfjara strand bij Vík. Vanaf het dorp kun je makkelijk naar dit zwarte strand lopen om even goed uit te waaien. Wij maken maar een korte strandwandeling, want het regent en is koud. Leuk weetje: Vík is één van de natste plekken in IJsland, dus de kans dat je hier regen hebt is, laten we zeggen, aanwezig. ;-)

Andere tips voor Vík

Om mijn verjaardag te vieren en wat op te warmen, gaan we wat drinken bij de Smidjan Brewpub. Hier hebben ze allerlei speciaalbieren en brouwen ze zelf ook bier. Wij bestellen een proefplankje en proosten gezellig op mijn verjaardag! Verder is het leuk om in Vík naar de kerk te rijden. Volgens mij is dit één van de meest gefotografeerde kerken van IJsland!

Ook is het slim om in Vík even wat voorraden in te slaan bij de supermarkt, want Höfn is het eerstvolgende, noemenswaardige dorp als je in oostelijke richting rijdt en dat is zo'n 270 kilometer verderop.

Ondanks regen, wind en kou hadden we echt een topdag bij de bezienswaardigheden in Vík en omgeving. En eigenlijk is een grijze lucht bij deze highlights niet eens zo erg, het past wel bij het ruige van deze regio!

Lees alles over reizen in IJsland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

IJsland

De Vestrahorn berg en het Stokksnes strand

IJsland

Bewonder Vatnajökull, Jökulsárlón en Diamond Beach

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Portugal

12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen