12 tips voor de leukste plekken in Cascais en de omgeving

Djura

Blauwe zee, een historisch centrum, veel zonuren, toffe highlights, goede restaurants, mooie natuur om de hoek. Cascais heeft het allemaal! Dit visserstadje is een hele fijne bestemming voor een dagtrip vanuit Lissabon of je blijft gewoon een paar dagen plakken, zoals wij deden. Er is meer dan genoeg te zien en te doen in Cascais!

Strandjes hoppen

Voor het zon, zee en strandgevoel zit je in Cascais helemaal goed. De stad heeft meerdere mooie stranden om uit te kiezen, de ene nog mooier dan de andere. Praia da Ribeira ligt het meest centraal en is klein, maar er is hier altijd levendigheid. Er wordt een potje voetvolley gespeeld, anderen doen een drankje vanaf het stenen muurtje of zitten gewoon even te turen naar de vissersbootjes in de baai.

Een ander mooi strandje is Praia da Rainha. Voor een uitgestrekter zandstrand zit je bij Praia da Conceiçäo goed! Een paar kilometer buiten de stad vind je Praia da Guincho. Het strand is groot, heeft goudgeel zand en is ingeklemd tussen bruinrode rotsen. Doordat je hier regelmatig flinke golven hebt, is het een geliefde surfspot.

Ga naar de zaterdagmarkt

Wij houden van versmarkten in het buitenland! Jij ook? Zorg dan dat je op zaterdagochtend bij de markthal staat. Engels spreken de marktmannen en -vrouwen niet, maar dat maakt het heerlijk authentiek. Wij zijn dol op dit soort taferelen en gingen met een volle boodschappentas terug naar onze studio!

Struin door het historische centrum

Cascais is een oud vissersdorpje en heeft een mooi historisch centrum. Struin gewoon zonder plan door de kleurrijke straten met die leuke Portugese tegeltjes en lieflijke balkonnetjes.

Uiteten in het gele straatje

In het historische centrum zijn er tal van goede restaurants te vinden, maar onze favoriete plek voor een hapje of drankje buiten de deur was het gele straatje. Deze kruising is autovrij en de terrassen staan op straat. In de avond gaan de lichtjes aan, openen de restaurants hun deuren en zit je te smikkelen in een sfeervolle setting.

Bewonder de woeste zee

De zee bij Cascais kan weleens ruig zijn en metershoge golven zijn hier eerder regel dan uitzondering. Dat zorgt voor een schouwspel van de natuur waar je naar kunt blijven kijken. De golven bulderen richting de kust en slaan met veel geweld tegen de rotsen, waardoor het water soms wel meters omhoog spat. Indrukwekkend! Wandel vanuit het centrum langs de kust naar Boca do Inferno en je zult versteld staan van het natuurgeweld.

Bij Boca do Inferno slaat de zee onder een rotsboog door een gat in, waardoor het omhoog spuwt. Je moet wel een beetje geluk hebben om het water hier echt omhoog te zien komen, maar dan is het zeker een hoogtepunt van Cascais!

Ontspannen wandelen door Trilho das Vinhas

Het wandelpad Trilho das Vinhas was onze favoriet voor een wandeling tijdens onze lunchpauze. Je wandelt hier langs de kleine akkers van bewoners, langs weilandjes met schapen en soms een kabbelend watertje. Bij ons bezoek aan Cascais stond het beekje helemaal leeg, omdat het al maanden weinig geregend had. Water of geen water, het is een heerlijke, rustgevende plek voor een ontspannen wandeling.

Verken de omgeving per scooter

In de omgeving van Cascais is ook genoeg te ontdekken. Stranden, groene bergen, schattige afgelegen dorpen. Wij vinden het altijd super leuk om te scooteren en hebben ook in Cascais een scooter gehuurd. Met de wind door je haren langs strandjes en dorpjes rijden, veel beter dan dat wordt het niet hoor!

Smul van super verse vis bij Praia da Adraga

Eén van onze beste stops tijdens onze scootertocht was bij Praia da Adraga. Het strand is mooi, maar voor ons was het vooral een succes vanwege Restaurante Adraga dat zo goed als op het strand is gevestigd. Als je écht verse vis wilt eten, dan is dit de plek om naartoe te gaan. Nadat je de vis eerst even hebt goedgekeurd, gaan ze aan de slag met de bereiding en een half uurtje later zit je te genieten.

Cabo da Roca

Cabo da Roca is het meest westelijke punt van het vasteland van Europa en heeft daar haar bekendheid aan te danken. Je ziet hier de wilde oceaan tegen de kliffen slaan en dat is mooi om te zien, maar eerlijk is eerlijk. Het is ook een echte toeristentrekpleister en het kan hier erg druk zijn. Heel bijzonder is het niet, maar wel leuk om even te stoppen. Wat wel écht een hoogtepunt is, is de hike vanaf Cabo da Roca naar Ursa Beach. Check de volgende tip!

Hike via Aroeira Beach naar Ursa Beach

Cabo da Roca vonden wij iets te druk en niet zo heel speciaal, maar de strandjes die verstopt liggen tussen de kliffen zijn fantastisch. Vanaf Cabo da Roca kun je een wandelpad volgen dat je eerst een fenomenaal uitzicht geeft op Aroeira Beach en daarna zie je Ursa Beach liggen. Doordat je alleen te voet bij Ursa Beach kunt komen, is het er een stuk rustiger dan bij andere stranden in de buurt van Cascais. Absoluut de moeite!

Trek voor de hike wel goede wandelschoenen aan, want het is af en toe best wat klim- en klauterwerk. Vanaf Cabo da Roca liepen wij ongeveer in 2 uur naar Ursa Beach en weer terug. Inclusief erg veel fotostops uiteraard!

Goedkoopste biertje van Cascais

Na al dat wandelen langs de stranden en door het historisch centrum lust je er wel eentje! Let je op je centen, dan kun je het beste een pint bestellen bij 100 Montaditos. Voor een ijskoud pils van 0,4 liter betaal je hier maar €1,50 en je zit op het terras ook nog vaak in de zon. Wat wil je nog meer! ;-) Wij hebben ze in Cascais en Lissabon in ieder geval niet goedkoper gevonden op een terras. Doe er je voordeel mee!

Overnachten in Cascais

Er zijn veel leuke hotels, appartementen en B&B's te vinden in Cascais. In het historisch centrum zit je dichtbij de levendigheid, maar net buiten het centrum heb je ook fijne plekken. Wij verbleven 6 dagen in Cascais Pentax Studio en dit is ons heel goed bevallen. Schoon, van alle gemakken voorzien, snelle wifi (heel belangrijk als je moet werken) en binnen een kwartiertje stonden we in het centrum. We kunnen Cascais Pentax Studio absoluut aanraden!

Een andere favoriet onder reizigers in Cascais is Legasea. Ook hier zul je een heerlijke tijd in Cascais hebben!

LEGASEA - Cascais Guesthouse
LEGASEA - Cascais Guesthouse

Fijne en schone kamers in hartje centrum - Inclusief geweldig ontbijt

Bekijk

Vervoer naar Cascais

Vanuit Lissabon is het het makkelijkste om de trein te nemen naar Cascais. Die vertrekt iedere 20 minuten van het station Cais do Sodre en doet ongeveer 40 minuten over de reis. Een enkeltje kost je nog geen €3!

Kortom, Cascais is leuk, er is veel te ontdekken én je kunt er makkelijk en goedkoop naartoe vanuit Lissabon. Waar wacht je nog op?!

Ontdek meer leuke plekken in Portugal

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor

België

Onze tips voor een fantastische motorvakantie in de Ardennen

Noorwegen

Hike naar Ryten en Kvalvika Beach

Noorwegen

Hike naar Veggen en kijk over de populairste stranden van de Lofoten

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Portugal

Wat kost het leven als digital nomad in Lissabon?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen