Onze roadtrip door Jutland in Denemarken | 1 week met een camper langs de highlights

Djura

Na maandenlange voorbereiding was het nu eindelijk zover. Onze reis met eigen camper door Scandinavië begon! Omdat Denemarken als eerst op de route ligt, besloten we om ook hier leuke tussenstops te maken. We begonnen in Jutland, het deel van Denemarken dat aan Duitsland ligt, en vertellen je in dit blog over de mooiste plekken tijdens onze roadtrip en wat wij het leukste vinden aan Jutland!

Daarvoor wil je naar Jutland

We willen altijd eerlijk zijn op Travly. Niet de dingen spectaculairder maken of mooier omschrijven dan ze zijn. Daarom eerst even dit.

Wij hebben een heerlijke week gehad in Jutland, maar niet per se door de bezienswaardigheden onderweg. De tussenstops waren leuk, maar we zijn er niet door omver geblazen. Nu hadden we dat ook niet verwacht in Denemarken, dus dat is prima.

We raden Jutland zeker wel aan als je op zoek bent naar rust, veel natuur en ruimte. Want qua landschap lijkt Jutland soms wat op Nederland, maar qua drukte zeker niet. Het is hier veel minder bebouwd, de wegen zijn leeg en de weilanden en bossen eindeloos. De mensen zijn vriendelijk en verre van gehaast. Zelfs met onze trage bus leken wij hen niet te irriteren. ;-)

Voor camperaars zijn de faciliteiten ideaal. Je mag op heel veel plekken gratis overnachten, midden in de natuur. Vaak stonden we op de mooiste plekjes, helemaal alleen. Hoe tof is dat! Je kunt makkelijk plaatsen vinden waar je gratis je water kunt vullen en lozen, je mag er een kampvuurtje stoken en je vindt regelmatig faciliteiten bij parkeerterreinen in de natuur, zoals toiletten en water.

Jutland is dus ideaal voor een roadtrip met je camper in de natuur en rust!

Onze reisroute door Jutland

Dag 1 – Reisdag naar Ribe

Op de eerste dag rijden we naar het oudste stadje van Scandinavië: Ribe. Wij doen dit in twee dagen, omdat onze oude camper niet zo rap meer is, maar anders kun je makkelijk in 1 dag naar Denemarken rijden. Van Breda naar Ribe is het namelijk maar 735 kilometer rijden. Dat valt mee, toch?

Dag 2 – Ribe, Hvide Sande en Lyngvig Fyr

Na een nachtje bijkomen van de reis is het tijd voor sightseeing! In de ochtend bezoeken we Ribe. Het kleine stadje heeft veel oude, karakteristieke panden die typisch Deens zijn. Ribe is niet groot, dus na een uurtje struinen heb je alle straatjes in het centrum wel gezien. Wij doen nog een koffietje bij Isavflen en rijden daarna door naar Hvide Sande.

Hvide Sande is een bijzondere plek, omdat het een smalle strook land is met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant een meer genaamd Ringkøbing Fjord. De weg naar Hvide Sande gaat door een mooi duinlandschap en is al de moeite waard! Wij maken een tussenstop in Hvide Sande en lopen door het stadje naar het strand, maar voor ons mist het wat sfeer. Er is ook behoorlijk wat industrie hier en dat maakt het allemaal wat minder aantrekkelijk. We blijven dus maar even en rijden dan door naar onze laatste bezienswaardigheid voor vandaag: Lyngvig Fyr.

Na een paar minuutjes rijden komen we al aan bij de hoogste vuurtoren van Denemarken. Lyngvig Fyr is gebouwd in 1906 en nog in perfecte staat. De witte vuurtoren staat prachtig in het duinlandschap en is ook van binnen mooi afgewerkt. Voor toegang tot de vuurtoren betalen we 70 Deense Kroon (DKK) per persoon, wat omgerekend zo’n €10 is. Na het beklimmen van ruim 200 treden heb je een gaaf uitzicht over het landschap en de zee. Dit is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de dag!

Wij rijden daarna nog een stukje verder door en komen bij één van de meest idyllische slaapplekjes van Denemarken. Na een paar kilometer over een gravelweg door de bossen arriveren we bij een schattig meer dat omringd wordt door bossen. Mooiere overnachtingsplekken dan dit vind je niet snel!

Dag 3 – Nationaal Park Thy, Klitmøller, Bulbjerg en Rubjerg Knude Fyr

De volgende ochtend rijden we naar het Nationaal Park Thy en maken we een korte wandeling vanaf de Lodbjerg Fyr. In het verlaten duinlandschap kun je urenlang dwalen, maar door de heuveltjes en het losse zand is het nog best pittig. Wij houden het bij een korte wandeling richting de kust en weer terug. Het bizarre is dat als je tot aan de zee loopt, je ineens bij een behoorlijk diepe afgrond staat. Plotseling stopt de duin en ligt enkele tientallen meters onder je de zee. Dat was onverwachts!

Daarna rijden we door naar Klitmøller, beter bekend als Cold Hawaii. Dit is de beste surfspot in Denemarken en het heeft die typische, relaxte surfsfeer. Wij zijn er begin mei en dat is waarschijnlijk nog wel erg vroeg in het seizoen. Alhoewel we een paar bikkels surfles zien nemen, is het nog vrij stil en verlaten in het dorpje. Wel zien we de potentie. Het kan goed zijn dat het hier in de zomer heel leuk is!

Op onze route richting het noorden stoppen we nog even bij Bulbjerg. Deze kalkstenen klif is de broedplaats van honderden vogels. Op de foto’s die we googelen ziet de klif er cool uit, maar in het echt valt het ons een beetje tegen. Als je een vogelliefhebber bent misschien een leuke stop, anders mis je er ook niet heel veel aan als je het overslaat.

We eindigen de dag met de mooiste en bijzonderste plek van vandaag: Rubjerg Knude Fyr. Deze vuurtoren ligt op een grote zandduin en is door de erosie al een keer verplaatst, omdat hij anders inmiddels in zee zou zijn gestort. Vanaf een parkeerterreintje aan de kust in Lønstrup lopen we langs de kustlijn richting de vuurtoren. Het is gek hoe je van een duin met veel grassen ineens op een kale zandduin staat. Het waait hard en we worden flink gezandstraald. Het zand zit echt óveral. Tip: Zet je zonnebril op en bescherm je camera tegen het zand!

Maar het is echt een mooie plek, dus dat zand vergeten we even. De verlatenheid van de duin en vuurtoren geven deze plek iets extra’s. Zeker bezoeken dus! Vergeet niet om ook even een kijkje te nemen in de vuurtoren (gratis) en van het uitzicht van bovenaf te genieten.

Dag 4 – Het noordelijkste puntje van Denemarken

De volgende dag rijden we naar een ander bijzonder natuurfenomeen. Råbjerg Mile is een grote zandduin die ieder jaar zo’n 18 meter verplaatst. Bizar idee! Als we vanuit de parkeerplaats de duin op lopen, lijkt het even alsof we heel ergens anders zijn. Overal zand! Net alsof je in de woestijn staat, maar dan met iets frissere temperaturen. ;-)

Op de borden lezen we dat de zandduin vroeger nog veel sneller verplaatste en dat dit problemen opleverde voor de bevolking. Toen zijn er maatregelen genomen om de beweging van de zandduin wat te controleren. Weer iets geleerd vandaag!

Na een wandeling door het losse zand van Råbjerg Mile rijden we naar Grenen. Dat is het noordelijkste puntje van Denemarken. Niet alleen daarom rijden we erheen, het is ook de plek waar twee zeeën tegen elkaar botsen. We zijn benieuwd!

Ook nu banjeren we vanaf de parkeerplaats een heel stuk door het losse zandstrand om bij het punt te komen waar het om gaat. In de verte zien we al dat de golven hier tegen elkaar botsen en vol verwachting lopen we die kant op. Onderweg zien we nog een paar zeehondjes die op een meter of 3 van de kust aan het zwemmen zijn. Leuk!

Het uiteindelijke punt waar het om gaat valt ons een beetje tegen. Misschien komt het ook doordat het eb is en de golven niet heel wild tegen elkaar slaan? Ook het kleurverschil tussen het Skagerrak en Kattegat waar we over lazen is niet goed te zien. We hoopten dat je van bovenaf op de botsende zeeën kunt kijken, maar dat is helaas niet zo. Je kunt alleen vanaf het strand – zeeniveau dus – dit stukje natuur bekijken. Al met al was Grenen voor ons dus iets minder bijzonder dan gedacht.

Via de oostkant van Jutland gaan we nu weer koers zetten richting het zuiden. In de middag stoppen we bij Aalborg en wandelen we hier wat rond, maar de stad steelt ons hart niet. Als je een middagje wilt winkelen is het misschien leuk, maar wij vinden het vooral veel winkels en weinig karakteristiek. Behalve het straatje Hjelmerstald dan! Maar misschien hebben we de juiste plekjes niet gevonden in de stad?

Dag 5 – Het merengebied van Denemarken

Na een paar dagen vooral aan de kust tussenstops te hebben gemaakt, gaan we nu meer het binnenland in. Tussen de steden Silkeborg en Skanderborg liggen diverse meren die omringd worden door mooie bossen. Wij rijden eerst naar de Stoubjerg en Sindbjerg. Deze heuveltjes liggen wat hoger en geven je uitzicht op het Gudenå meer.

Het is een korte wandeling naar de twee toppen die allebei op zo’n 100 meter boven zeeniveau liggen. Vanaf het lagergelegen parkeerterrein leek het vooral een boswandeling te worden en zagen we nog niks van de meren, maar eenmaal boven zien we hoeveel water er in deze omgeving is. Leuke tussenstop!

Daarna rijden we naar Himmelbjerget. Dit is de populairste plek in het merengebied en dat merken we. Het is hier gelijk een stuk drukker en voor het eerst moeten we buiten de stad parkeergeld betalen. Na 5 minuutjes lopen staan we bij het uitzichtpunt en dat is inderdaad erg mooi. De omgeving is heel groen door alle bossen en het water mooi blauw. Af en toe een eilandje in het water maakt het plaatje compleet.

Himmelbjerget wordt ook wel The Sky Mountain of Mountain of Heaven genoemd, maar dat is met een hoogte van 147 meter wel wat overdreven. ;-) Het is daarmee wel één van de hoogste punten van Denemarken. Qua hoogste punt boven zeeniveau winnen wij als Nederland het dus toch mooi van Denemarken!

  • Aantal kilometers: 160 kilometer
  • Camperplaats: Gammel Rye Teltplads, een kleinschalige camping. Goedkoop, maar weinig faciliteiten.

Dag 6 – Aarhus

Na alle natuur sluiten we de roadtrip door Jutland af met een gezellige studentenstad. Aarhus is na Kopenhagen de grootste stad van Denemarken en staat bekend om de hippe tentjes en goede sfeer. Dat kunnen wij beamen! De stad zit vol met leuke horeca en gezelligheid.

Wij halen een koffie to go bij Rejsecafeen en drinken deze op in het park tegenover. Daarna lopen we door naar het meest knusse straatje van Aarhus: Møllestien. Elk huisje in deze straat heeft een andere kleur. Ziet er gezellig uit!

In het zonnetje slenteren we wat door de straatjes. Vooral iets ten noorden van het watertje dat door de stad loopt is er veel gezelligheid te vinden. Sla ook zeker het Aarhus Street Food Center in het voormalige busstation niet over. Ziet er sfeervol uit én er is heel veel lekkers te krijgen!

Dag 7 – Terug naar huis of doorreizen

Wij gaan nog lang niet naar huis! Maar je kunt op dag 7 natuurlijk terug naar Nederland rijden als je vakantie erop zit. Wij zetten koers richting Møns Klint en Kopenhagen om daarna de oversteek naar Zweden te maken.

Wat denk je? Is Jutland iets voor jou?

Lees meer blogs over Denemarken

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Denemarken+2

100 dagen met de camper door Scandinavië

Noorwegen

Rijd de Kystriksveien en bewonder de Helgeland kust

Denemarken+2

De eerste 6 weken wonen, werken en reizen in een camper

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Zweden

Aanrader: Ontdek de Zweedse wildernis op de Vildmarksvägen

Zweden

10 tips voor Zweeds Lapland in de zomer

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen