Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse met de motor | Een schitterende bergpas in Oostenrijk

Djura

Een bergpas met maar liefst 36 haarspeldbochten die je uitzicht geeft op de Grossglockner en 29 andere 3.000+ bergtoppen. Met welk vervoermiddel kun je zo’n weg beter rijden dan met een motor? Wij wisten het wel! Bruno hoefde zich niet te wagen aan de Grossglockner Hochalpenstrasse, al had hij het wel gekund. Wij gingen lekker een dagje met een huurmotor op pad. Met de wind in onze haren trotseerden we steile hellingen en scherpe bochten en genoten we van het uitzicht op de hoogste bergen van Oostenrijk!

De ideale motorweg

Als er een weg in Oostenrijk is die we graag met de motor rijden, dan is het de Grossglockner Hochalpenstrasse wel. Deze 48 kilometer lange bergpas brengt je van 813 meter naar ruim 2.500 meter hoogte. De bergpas heeft 36 haarspeldbochten, genoeg hellingen van meer dan 10% en heel veel ‘gewone bochten’ waarop je je als motorrijder uit kunt leven.

Alhoewel Bruno de Grossglockner Hochalpenstrasse ook wel getrotseerd had, was dat waarschijnlijk wel een stukje minder ontspannen geweest dan met een motor. Bruno heeft op zich geen moeite met klimmen - het gaat alleen traag, maar hij kan het tientallen kilometers volhouden - maar afdalen is soms wel een dingetje. Zeker als het steil is, lang duurt en er veel bochten zijn waarvoor je moet afremmen. Bruno heeft namelijk nog van die ouderwetse remmen die niet enorm krachtig zijn en tegelijkertijd een flink gewicht. Daardoor rolt hij nogal snel van een berg af als je niet ingrijpt. ;-)

Natuurlijk remmen we in dat soort gevallen af op de motor, maar dan kan het alsnog billen knijpen zijn als er heel veel afgedaald moet worden zoals bij de Grossglockner Hochalpenstrasse. Als we een bedrijf vinden in Zell am See dat motoren verhuurt en horen dat ze er nog eentje beschikbaar hebben, is onze keuze snel gemaakt. Wij gaan met de motor!

Tijdens onze motorrit over de Grossglockner Hochalpenstrasse roken we regelmatig de remmen van gewone auto’s al. Dat zegt genoeg denk ik over de steil- en kronkeligheid van de bergpas. Tip voor het rijden: rem tijdens het afdalen zoveel mogelijk af op de motor. Als je terugschakelt naar een lagere versnelling, dan hoef je niet veel bij te remmen. Ook bij gewone auto’s kunnen de remmen oververhit raken. ;-)

Op naar de Grossglockner Hochalpenstrasse

Het ophalen van de BMW F 850 GS gaat vlotjes en al snel rijden we Zell am See uit en zetten we koers naar het startpunt van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Omdat Ronny zelf ook een BMW motor heeft, voelt de huurmotor snel vertrouwd. Ik zit lekker achterop, doordat ik tegen de koffer in mijn rug kan leunen. Laat die haarspeldbochten maar komen!

Als we bij het plaatsje Bruck an der Grossglockner de weg 107 op rijden, wordt het landschap om ons heen gelijk groener en mooier. Alhoewel de Grossglockner Hochalpenstrasse officieel pas bij Ferleiten begint, is dit deel al wel lekker bochtig.

Nadat we bij Ferleiten de tol hebben betaald, gaat het echt beginnen. We scannen ons dagticket, rijden de tolpoortjes door en zien de weg voor ons gelijk omhoog kruipen. Daar gaan we!

De uitzichten op de Grossglockner Hochalpenstrasse

In de eerste 13 kilometer mag Ronny gelijk aan de bak: we komen 14 haarspeldbochten tegen en gaan van 813 meter naar ruim 2.400 meter hoogte. Een serieuze klim! Alhoewel je daar met een motor niet veel van merkt. Die rijdt naar boven alsof het niets is. ;-)

Er zijn onwijs veel plekken waar je even kunt stoppen langs de weg om van het uitzicht te genieten. Het liefst wil je overal stoppen om naar het landschap te kijken en een foto te maken, maar dan wordt het wel een hele lange dag. Na een paar korte fotostops pauzeren we even voor koffie bij Fuschertörl. We voelen gelijk dat we een stuk hoger zitten, want het is hier wat frisser. Gelukkig hebben we onze vestjes meegenomen.

Daarna kronkelen we verder. Het landschap waar we doorheen rijden is prachtig. Het is rauw en op de bergen van soms wel meer dan 3.000 meter hoog ligt nog regelmatig sneeuw. Veel te snel komen we bij Hochtor: het hoogste punt van de bergpas op 2.504 meter boven zeeniveau. Maar dat betekent niet dat het al voorbij is hoor. Er is nog meer te zien aan de Grossglockner Hochalpenstrasse!

Bijvoorbeeld als je doorrijdt naar Kaiser-Franz-Josefs-Höhe. Vanaf dit uitzichtpunt op 2.369 meter hoogte heb je onbelemmerd zicht op de Grossglockner en tientallen andere immense pieken.

Hier zien we ook (nog) de Pasterze gletsjer liggen. Ronny schrikt ervan hoe de gletsjer er nu bij ligt. Hij is hier een kleine 20 jaar geleden ook geweest tijdens een gezinsvakantie en herinnerde zich hoe groot de gletsjer was en dat je er zo op kon lopen. Nu is veel van het ijs gesmolten en zie je de gletsjer eigenlijk alleen nog hoog in de bergen liggen. Op dit soort momenten wordt glashelder wat klimaatverandering precies met de natuur doet. Tegelijkertijd zijn we daar allemaal debet aan. Ook wij met onze diesel-slurpende Mercedes bus uit 1985. (Sorry Bruno!)

Afdalen naar Heiligenblut

Vanaf Kaiser-Franz-Josefs-Höhe gaan we flink afdalen. Ronny heeft er veel plezier in om lekker te hangen in de bochten en er sportief doorheen te rijden. Alhoewel dat lang niet overal kan hoor. Het is vrij druk op de Grossglockner Hochalpenstrasse en het komt regelmatig voor dat we in een stoet achter een langzaam voertuig (bijvoorbeeld een bus of camper) rijden. Gelukkig duurt dat met een motor meestal niet lang: je bent er zo voorbij gepiept! ;-)

Als we in Heiligenblut komen, zweten we zo ongeveer uit ons pak en besluiten we dat het tijd is voor een pauze. Even die helm af en jas uit! Het stadje ziet er idyllisch uit en heeft enkele terrasjes om wat te drinken. Fijn!

Grossglockner Hochalpenstrasse: plezier voor motorrijders en natuurliefhebbers

Vanuit Heiligenblut hebben we twee opties: een rondje maken en over ‘normale wegen’ terug rijden richting Zell am See of weer terug rijden over de Grossglockner Hochalpenstrasse. We kiezen voor het laatste, dat is toch het leukste. De Grossglockner bergpas stemt ons namelijk op twee manieren gelukkig: het is motorrij-plezier en natuurschoon in één. Je snapt dat het dan niet erg is om dezelfde weg nog een keer te rijden.

Praktische tips voor het rijden van de Grossglockner Hochalpenstrasse

Tol betalen voor de Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglockner Hochalpenstrasse loopt van Ferleiten tot Heiligenblut en is een tolweg. Het tarief voor auto’s is €40 en voor motoren is dat €30. Voor dit bedrag krijg je een dagticket waarmee je zo vaak als je wil op en neer mag rijden op die dag.

Met de Salzburgerland Card kun je gratis gebruikmaken van de Grossglockner Hochalpenstrasse. Het is daarbij wel belangrijk dat iedereen die in de auto of op de motor zit een geldige Salzburgerland Card heeft.

Vermijd de ergste drukte op de Grossglockner Hochalpenstrasse

De Grossglockner Hochalpenstrasse is een prachtige én hele bekende bergpas in Oostenrijk. Dat betekent veel drukte op de weg en bij parkeerterreinen. Om lekker op je eigen tempo te kunnen rijden, is het het fijnst om niet in de piekdrukte op de Grossglockner bergweg te rijden. Je kunt dan het beste vroeg in de ochtend of juist laat op de dag gaan. In de zomer is de Grossglockner Hochalpenstrasse zelfs tot 21:00 uur open. Je mag tot 45 minuten voor sluitingstijd nog door de tolpoortjes rijden. Ook weekenden zou ik vermijden als dat in je reisplanning past.

Check het weerbericht

Je rijdt de Grossglockner Hochalpenstrasse voor de mooie uitzichten, dus je wil die bergtoppen wel kunnen zien natuurlijk. Check daarom vooraf even het weer. Op een regenachtige dag hangen de wolken vaak laag en kun je een stuk minder zien dan op een heldere dag. Het is het waard om op basis van de weersverwachting je vakantieplanning wat aan te passen.

Niet vergeten mee te nemen

  • Misschien is het bij Zell am See of Heiligenblut nog korte broeken weer, maar bereid je voor op lagere temperaturen op de Grossglockner Hochalpenstrasse. Hoe hoger je komt, hoe frisser het is. Vergeet dus zeker niet een trui of jas mee te nemen!
  • Wat snacks of lunch meenemen is handig. Er zijn genoeg terrassen en restaurants aan de Grossglockner Hochalpenstrasse, maar deze zijn vaak druk (dus lang wachten) en de service en kwaliteit is niet om over naar huis te schrijven. Als je zelf iets te eten en drinken bij je hebt, ben je niet afhankelijk van de horeca langs de bergweg.

Rijd de Grossglockner Hochalpenstrasse en laat je verrassen door het Oostenrijkse natuurschoon. Een echte must-do tijdens je vakantie in Oostenrijk. Dat is trouwens ook heel leuk met de auto hè, als je geen motorrijder bent. ;-)

Lees meer over reizen in Oostenrijk

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Oostenrijk

Must-do: wandelen bij de felblauwe Lünersee in Vorarlberg

Oostenrijk

Goed voorbereid op reis naar Oostenrijk

Oostenrijk

Wat kost een vakantie in Oostenrijk?

Oostenrijk

Hike naar de Olpererhütte voor het beste uitzicht op de Schlegeis Stausee

Oostenrijk

5 tips voor een bezoek aan de Krimmler watervallen

Oostenrijk

De 5 Huts Trail in de imposante Dachstein bergen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen