Dolfijnen spotten en fietsen langs het platteland bij Kratie | Kratie is leuker dan je denkt!

Djura

In het noordoosten van Cambodja ligt het ietwat slaperige stadje Kratie. In Kratie is er voor reizigers niet zoveel te beleven en vaak wordt het dan ook overgeslagen. Zonde, want in de omgeving van Kratie kun je echt leuke dingen doen! Je kunt met een bootje op zoek naar de bedreigde Irrawaddy dolfijnen, fietsen langs echt authentieke dorpjes en platteland en de zonsondergang bij de Mekong verveelt eigenlijk nooit. Dit zijn onze belevenissen in Kratie!

De schattige Irrawaddy dolfijnen

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze dolfijnensoort gehoord (had ik ook niet), maar ze zijn echt leuk! Ze hebben in tegenstelling tot de bekendere dolfijnensoorten een stompe neus. Oke, de beroemde tuimelaardolfijn is absoluut knapper, maar de Irrawaddy's zijn wel echt schattig. Deze dolfijnensoort vind je nog maar op een paar plekken in Azië, waaronder in de Mekong bij Kampi (dorpje vlakbij Kratie) en bij de 4000 islands in Laos. In dit gebied zijn er naar schatting niet eens 100 meer van deze leuke beestjes.

Wij willen deze dolfijnen weleens zien! Vanuit Kratie huren we een scooter en gaan we op weg naar Kampi. De weg naar Kampi is al enorm leuk om te rijden. We komen langs kleine dorpjes waar mensen leven van landbouw en hun vee en de hele weg zien we de Mekong naast ons. Na 15 kilometer rijden komen we bij de plek waar we de dolfijnen hopelijk gaan zien. We betalen 7 dollar per persoon en mogen dan een uur lang het water op met een local die het bootje bestuurt én blijkbaar precies weet waar de dolfijnen zitten. Want al na 5 minuten zien we ze! Op de één of andere manier hebben dolfijnen altijd iets magisch vind ik. Als je ze ziet, krijg je kriebels in je buik. :-)

In het uur dat we op de Mekong varen zien we tientallen dolfijnen. Soms verder weg, maar soms ook echt dichtbij. Helaas springen ze niet heel hoog uit het water en het is dan ook lastig om ze op de foto te krijgen. Ondanks dat is het een top uurtje. We hadden echt niet verwacht dat we er zoveel zouden zien en zo vaak. Heel tof!

Wil je meer weten over deze bijzondere dolfijnen? Op de site van het Wereldnatuurfonds lees je over de leefomgeving van de dolfijn en wat het WNF doet om de Irrawaddy's te beschermen.

Fietsen op het gezellige Koh Trong

In de middag gaan we met het pondje de Mekong over naar het kleine eiland Koh Trong. Auto's hebben ze hier niet en enkel rondom het eiland ligt een weggetje. Gelijk stappen we op de fiets en maken we een ronde van 7 kilometer over het eiland. De sfeer is hier echt relaxt en fijn. De vrolijkheid van de eilandbewoners werkt aanstekelijk. We vinden het hier leuk!

Drijvend dorp bij Koh Trong

We fietsen langs mango-bomen, rijstvelden en bananenbomen. Er worden nog koeien gebruikt om spullen te vervoeren, het is alsof je even terug gaat in de tijd op dit eilandje. Ook al hebben ze misschien minder comfort dan de Cambodjanen op het vasteland, de mensen lijken hier heel tevreden. Met een vrolijk gevoel verlaten we het eiland na een uurtje. Dat was leuker dan gedacht!

Om de dag goed af te sluiten regelen we snel een plekje op het terras met uitzicht over de Mekong. De zon gaat onder achter de rivier en voldaan sluiten we onze dag in Kratie af. Een rustige, maar fijne plek voor 1 of 2 dagen in Cambodja!

Meer avonturen in Cambodja

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Cambodja

Met een bootje door de drijvende dorpen bij Kampong Chhnang

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Cambodja

Wat kost backpacken in Cambodja?

Cambodja

De ultieme route door Cambodja

Thailand

24 uur in Khao Sok National Park

Vietnam

De leukste manier om Halong Bay te verkennen

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen