Dolfijnen spotten en fietsen langs het platteland – Kratie is leuker dan je denkt!

Cambodja 18 april 2018

In het noordoosten van Cambodja ligt het ietwat slaperige stadje Kratie. In Kratie is er voor reizigers niet zoveel te beleven en vaak wordt het dan ook overgeslagen. Zonde, want in de omgeving van Kratie kun je echt leuke dingen doen! Je kunt met een bootje op zoek naar de bedreigde Irrawaddy dolfijnen, fietsen langs echt authentieke dorpjes en platteland en de zonsondergang bij de Mekong verveelt eigenlijk nooit. Dit zijn onze belevenissen in Kratie!

De schattige Irrawaddy dolfijnen

Waarschijnlijk heb je nog nooit van deze dolfijnensoort gehoord (had ik ook niet), maar ze zijn echt leuk! Ze hebben in tegenstelling tot de bekendere dolfijnensoorten een stompe neus. Oke, de beroemde tuimelaardolfijn is absoluut knapper, maar de Irrawaddy’s zijn wel echt schattig. Deze dolfijnensoort vind je nog maar op een paar plekken in Azië, waaronder in de Mekong bij Kampi (dorpje vlakbij Kratie) en bij de 4000 islands in Laos. In dit gebied zijn er naar schatting niet eens 100 meer van deze leuke beestjes.

Kratie - Irrawaddy dolfijnen

Wij willen deze dolfijnen weleens zien! Vanuit Kratie huren we een scooter en gaan we op weg naar Kampi. De weg naar Kampi is al enorm leuk om te rijden. We komen langs kleine dorpjes waar mensen leven van landbouw en hun vee en de hele weg zien we de Mekong naast ons. Na 15 kilometer rijden komen we bij de plek waar we de dolfijnen hopelijk gaan zien. We betalen 7 dollar per persoon en mogen dan een uur lang het water op met een local die het bootje bestuurt én blijkbaar precies weet waar de dolfijnen zitten. Want al na 5 minuten zien we ze! Op de één of andere manier hebben dolfijnen altijd iets magisch vind ik. Als je ze ziet, krijg je kriebels in je buik. :-)

In het uur dat we op de Mekong varen zien we tientallen dolfijnen. Soms verder weg, maar soms ook echt dichtbij. Helaas springen ze niet heel hoog uit het water en het is dan ook lastig om ze op de foto te krijgen. Ondanks dat is het een top uurtje. We hadden echt niet verwacht dat we er zoveel zouden zien en zo vaak. Heel tof!

Irrawaddy dolfijnen - Kratie
Boottour Irrawaddy dolfijnen - Kratie en Kampi
Irrawaddy dolfijnen - Kratie Mekong

Wil je meer weten over deze bijzondere dolfijnen? Op de site van het Wereldnatuurfonds lees je over de leefomgeving van de dolfijn en wat het WNF doet om de Irrawaddy’s te beschermen.

Fietsen op het gezellige Koh Trong

In de middag gaan we met het pondje de Mekong over naar het kleine eiland Koh Trong. Auto’s hebben ze hier niet en enkel rondom het eiland ligt een weggetje. Gelijk stappen we op de fiets en maken we een ronde van 7 kilometer over het eiland. De sfeer is hier echt relaxt en fijn. De vrolijkheid van de eilandbewoners werkt aanstekelijk. We vinden het hier leuk!

Koh Trong - Kratie
Koh Trong - Kratie
Drijvend dorp bij Koh Trong
Drijvend dorp bij Koh Trong

We fietsen langs mango-bomen, rijstvelden en bananenbomen. Er worden nog koeien gebruikt om spullen te vervoeren, het is alsof je even terug gaat in de tijd op dit eilandje. Ook al hebben ze misschien minder comfort dan de Cambodjanen op het vasteland, de mensen lijken hier heel tevreden. Met een vrolijk gevoel verlaten we het eiland na een uurtje. Dat was leuker dan gedacht!

Om de dag goed af te sluiten regelen we snel een plekje op het terras met uitzicht over de Mekong. De zon gaat onder achter de rivier en voldaan sluiten we onze dag in Kratie af. Een rustige, maar fijne plek voor 1 of 2 dagen in Cambodja!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly