Oog in oog met de witte neushoorn

Djura

In Matobo National Park kun je echt iets unieks doen, een wandelsafari om neushoorns te zien! Uiteraard geen garanties, maar met wat geluk kun je op enkele meters afstand van de neushoorns komen. Heel spannend! Vol enthousiasme en lichte zenuwen gaan we naar de verzamelplaats waar we onze gids zullen ontmoeten...

We stappen in de jeep en gaan op weg naar de neushoorns. Door de rangers weet onze gids waar de neushoorns zich vandaag ongeveer bevinden. Er wordt heel voorzichtig gedaan met het vrijgeven van de locatie van de neushoorns. De laatste jaren is de populatie neushoorns enorm afgenomen doordat de mooie dieren op grote schaal gestroopt worden. Vooral in Azië is men bereid veel geld neer te leggen voor de hoorn. Rangers van het Matobo National Park vertellen dan ook lang niet tegen iedereen waar de neushoorns zijn, maar gelukkig is onze gids één van hun vertrouwelingen.

Als we vlakbij de neushoorns zijn, krijgen we eerst nog wat veiligheidsinstructies. Wist je bijvoorbeeld dat een neushoorn zo'n 50 kilometer per uur kan rennen? In een boom klimmen is dan ook het advies als er eentje achter je aan komt. En deze adviezen moet je goed in je oren knopen, want er gaan geen gewapende rangers met ons mee. In een klein groepje lopen we richting de neushoorns. Voorzichtig, we mogen ze niet storen en moeten ervoor zorgen dat ze zich niet bedreigd voelen. Al snel zijn we op 20 meter afstand van de neushoorns. Wat een leuke dieren! Je weet dat ze gevaarlijk en agressief kunnen zijn, maar op dat moment zien ze er heel schattig uit. Ze zijn wel echt enorm, maar toch vind ik ze op één of andere manier heel aaibaar. Grappige oortjes en een vriendelijke blik hebben ze!

Langzaamaan kruipen we dichterbij de neushoorns. Het is een flinke groep van wel 15 neushoorns bij elkaar. Onze gids, die deze excursies al meer dan 10 jaar doet, heeft nog nooit zoveel neushoorns bij elkaar gezien. Een bijzonder moment dus! Een aantal jonge neushoorns heeft ons gespot en komt langzaam dichterbij. Die nieuwsgierige aagjes komen even polshoogte nemen en wandelen ons met hun vriendelijke blik tegemoet. We blijven stil zitten en ik houd mijn adem in. Ze zijn op maximaal 5 meter afstand en als ze nu gaan aanvallen... Een bijzonder moment waarbij ik spanning maar ook bewondering voor deze mooie beesten voel. Op zo'n moment besef je je heel goed dat dit zo'n 'once in a lifetime' moment is om zo dichtbij neushoorns te zijn.

Nadat we een half uur lang hebben genoten van deze bijzondere dieren gaan we terug naar de jeep. Wat zijn we een fantastische ervaring rijker. Ik had het voor geen goud willen missen!

Meer blogs over Zimbabwe

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Costa Rica

Manuel Antonio National Park bezoeken

IJsland

2 dagen in de Eastfjords van IJsland

Sri Lanka

Dit is de leukste manier om Yala National Park te bezoeken

Sri Lanka

Surfen & relaxen in Arugam Bay

Sri Lanka

Op safari in het Minneriya National Park

Indonesië

Een meerdaagse boottocht langs de Komodo eilanden

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen