Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda | Proef het lekkerste van Slovenië

Djura

Ooit gehoord van Sloveense wijnen? Wij niet, maar tijdens onze rondreis door Slovenië bleek dat ze in dit kleine land grootse wijnen maken. In de wijnregio Brda kom je als wijnliefhebber meer dan goed aan je trekken. De regio staat niet voor niets bekend als het Toscane van Slovenië. Wandel door de wijnvelden, proef wijnen bij lokale, vaak kleinschalige producenten en laat je verrassen door de smaken en schoonheid van de wijnregio Brda!

Een goed begin: de witte wijn van Rouna

Oké, technisch gezien ligt het wijnhuis Rouna in de Vipava Valley en niet in de wijnregio Brda. Toch zou ik bij Rouna een tussenstop maken, want als je over de H4 weg richting Brda rijdt, dan kom je er gewoon langs. Bij het wijnhuis Rouna kun je terecht voor proeverijen en er is een mooie camperplaats met alle voorzieningen die je nodig hebt. En dat voor maar €15 per nacht.

Wij waren eind oktober bij Rouna en toen was het toeristische seizoen met proeverijen helaas afgerond, maar we konden wel op de camperplaats verblijven en bij het self-service koelkastje wijnen kopen. Dan houden we wel onze eigen proeverij! ;-) De witte wijn die we kozen - de premium belo - was direct een schot in de roos. Deze wijn is zo vol van smaak dat we gelijk nog wat flessen kochten. En op de terugweg vanuit Kroatië naar Nederland reden we speciaal wat kilometers extra om een voorraad van deze wijn in te kunnen slaan bij ons favoriete wijnhuis van Slovenië. Dat zegt genoeg, toch?

Kijk over de wijnvelden vanaf de Lookout Tower in Gonjače

Je weet het precies wanneer je de wijnregio Brda inrijdt. Overal om je heen zie je de glooiende wijnvelden. Verspreid over het landschap vind je kleine dorpjes en lokale wijnproducenten. Je bent er!

Wij zijn nog nooit in Toscane geweest (staat nog op ons verlanglijstje!), maar als je op de Lookout Tower in Gonjače staat, dan snap je direct waarom deze regio de bijnaam het Toscane van Slovenië heeft. Vanaf deze uitkijktoren heb je perfect zicht op het schattige, groene landschap. Het doet mediterraans aan. Erg leuk!

Wijn proeven en kamperen bij Sosolič

Midden in het hart van Brda ligt het kleinschalige wijnhuis Sosolič. Het leuke aan deze plek is dat ze een gratis overnachting met je camper aanbieden als je iets koopt in de winkel of een wijnproeverij doet. Dat laten we ons geen tweede keer zeggen!

Als we arriveren op het kleine grasveld dat bedoeld is voor camperaars, blijkt dat je hier ook nog een fantastisch uitzicht hebt over de wijnvelden en de ondergaande zon. Wijnhuis Sosolič is echt een verborgen pareltje!

Ook de wijnen van Sosolič vallen in de smaak. Tijdens de proeverij ontdekken we onder andere de half oranje wijn (Virus 5), een wijnsoort die typisch is voor deze regio. Daar kopen we een flesje van, net zoals van Virus 3: een rode wijn die een blend is van merlot en cabernet sauvignon.

Wandel door het schattige dorpje Šmartno

Maar voordat we deze wijnen proefden bij Sosolič, zijn we eerst via de wijngaarden naar het dorpje Šmartno gewandeld. Dit dorpje is precies wat ze altijd bedoelen als ze het hebben over ‘klein maar fijn’. Er zijn heel veel smalle straatjes en de oude bouwstijl maakt het dorp fotogeniek. Vanaf de rand van Šmartno heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Helaas is Šmartno zo klein dat je in minder dan een half uur het hele centrum wel hebt uitgekamd. Jammer, want hier hadden we best langer willen ronddwalen! Maar ach, de kleinschaligheid is juist de charme van deze plek.

Rijd door naar de Dolomieten

Je hoeft vanuit de wijnregio Brda maar een paar kilometer richting het westen te rijden en je staat in Italië. Rijd je vanuit Šmartno een uurtje of 3 door, dan sta je in het hart van de Dolomieten. Een spectaculaire bergregio in Italië waar je al die wijntjes er weer makkelijk vanaf wandelt. ;-) Als je er toch al zo dichtbij bent, waarom dan niet even doorrijden naar één van Europa’s mooiste regio’s?

Italië

Goed voorbereid op reis naar de Dolomieten

En Dobrovo dan?

In veel reisgidsen en blogs over Brda lees je ook over het plaatsje Dobrovo. Hier staat een kasteel met wijnkelder en beginnen diverse wandelingen door de omgeving. Wij planden daarom ook een bezoekje aan Dobrovo, maar onze timing was niet ideaal. Op de zondagochtend eind oktober dat wij er waren, was er geen kip op straat. Alles was uitgestorven. Daarnaast bleek Grad Dobrovo (het bekende kasteel) het hele jaar gesloten voor renovatie. Kortom, wij waren binnen een half uurtje alweer weg en kunnen je dus geen tips geven voor Dobrovo of het kasteel. Helaas!

Brda: een heerlijke plek

Wij hebben hele lekkere en leuke dagen gehad in de wijnregio Brda. Het werd zelfs één van onze favoriete plekken in Slovenië! De schattige dorpjes, het glooiende landschap en de heerlijke wijnen maken een bezoek aan Brda absoluut de moeite waard. Genieten!

Meer tips voor jouw vakantie in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen