Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights | Onze tips voor leuke bezienswaardigheden tijdens jouw vakantie in Slovenië

Djura

Slovenië is al enkele jaren een vakantiebestemming in opkomst. Dit land is misschien klein, maar heeft bergen, grotten, wijngaarden, eindeloze hike- en raftmogelijkheden, leuke stadjes, watervallen, prachtige meren en zelfs een pittoresk kustplaatsje. Logisch dat Slovenië als vakantieland steeds meer harten verovert. Wij maakten een roadtrip door Slovenië en delen onze route met bezienswaardigheden met jou!

Onze reis door Slovenië

Slovenië was onderdeel van onze najaarsreis in 2023. Nadat we 6 weken onze ogen hadden uitgekeken en de benen onder ons lijf uit hadden gehiked in de Dolomieten, reden we half oktober Slovenië in. Uiteraard weer met onze camper Bruno!

We reisden in 3 weken het land door en hadden een hartstikke leuke tijd. Ook al wilde het weer niet altijd meewerken. ;-)

Stop 1: Bovec, Soča Vallei en Vršič Pas

Bij een verlaten grensovergang in het bos rijden we vanuit Italië Slovenië in. Via een beboste, kronkelende weg zetten we koers naar Bovec. Dit plaatsje is in de zomer het outdoor paradijs van Slovenië. Vooral raften over de Soča Rivier is ongekend populair.

Half oktober is Bovec vrij uitgestorven, maar je ziet overal dat het hier in de zomer bruist. Het outdoorseizoen is ten einde, maar je kunt wel de Soča Vallei met haar blauwe rivier verkennen. Dat doen we dan ook! We rijden richting de Vršič Pas en maken onderweg enkele stops, bijvoorbeeld bij de Soča Gorge. Vervolgens rijden we over de bergpas met 50 (!) haarspeldbochten en stoppen we nog bij Lake Jasna en het Zelenci Nature Reserve. Een leuke eerste dag in Slovenië!

Tips voor de zomer

  • Laat de adrenaline door je lijf gieren met rafting in Bovec.
  • Maak een hike vanaf het hoogste punt van de Vršič Pas. De Slemenova Spica hike is populair op deze locatie.
  • Bezoek de Boka waterval vlakbij Bovec.

De hoogste bergpas in Slovenië Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Stop 2: Peričnik waterval

In het Triglav National Park is veel meer te bekijken dan bergen. Zo vind je verstopt tussen de bossen de 52 meter hoge Peričnik waterval. De wandeling van de parkeerplaats naar de waterval is in principe maar kort, maar omdat we met een camper het laatste deel van de weg niet mogen gebruiken, lopen wij eerst bijna 4 kilometer door het bos voordat we bij de parkeerplaats aankomen. Nou is dat geen straf, want de herfstkleuren laten zich al mooi zien!

Vanaf de parkeerplaats maken we een korte klim naar boven en al snel zien en horen we de Peričnik waterval. Het water valt met zo’n kracht naar beneden dat het met veel geluid gepaard gaat. Samen met de wind is het een ruig schouwspel. Vergeet trouwens je regenjas niet, want je wordt hier nat!

Stop 3: Meer van Bled

Vervolgens staat het hoogtepunt van Slovenië op het programma: Lake Bled. Door de enorme populariteit van dit meer zijn wij vooraf een beetje sceptisch, want vaak zijn van die highlights waar het zwart ziet van de mensen niet echt ons ding. Maar we moeten toegeven: Lake Bled is fabelachtig mooi. Het blauwe water met daarin het kleine eilandje met een kerk erop is net een sprookje!

Je kunt het Meer van Bled vanuit allerlei plekken bewonderen, maar een echte must is toch wel het rondje om het meer en de klim naar het Mala Osojnica Viewpoint en het Ojstrica Viewpoint. Vanaf hier heb je het allerbeste uitzicht op het Meer van Bled!

Andere tips rondom het Meer van Bled

  • Wij hebben Lake Bled vooral vanaf de oevers en hoger liggende uitzichtpunten bekeken, maar je kunt natuurlijk ook - heel romantisch - met een bootje het meer op gaan. Op verschillende plekken aan het meer vind je bootverhuur, zodat je roeiend het meer kunt verkennen en voet aan wal kan zetten op het piepkleine eiland.
  • Verwen je smaakpapillen met de typische Bled Cream Cake. Dit is eigenlijk een mix van een puddingbroodje en een tompouce. Lekker!
  • Fan van de meren in Slovenië? Ga dan ook naar Lake Bohinj. Dit meer is nog veel meer puur natuur en je kunt hier in de omgeving allerlei hikes maken. Helaas viel de regen met bakken uit de lucht toen wij in de omgeving waren en dus hebben wij Lake Bohinj geskipt. Maar we horen er goede verhalen over!

Onze tips voor een sprookjesachtige bezienswaardigheid in Slovenië Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Stop 4: Vintgar Gorge

Een ander leuk uitstapje vanuit Bled is de Vintgar Gorge. Deze kloof is 1.600 meter lang en op sommige plekken wel 250 meter diep. Via de vlonders in de kloof wandel je langs de rotswanden en kun je de prachtige blauwgroene rivier die door de Vintgar Gorge stroomt van dichtbij bekijken. Ga in de zomer wel op tijd of juist laat in de middag, want het kan hier erg druk zijn.

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Stop 5: Jamnik Church

Het meest pittoreske kerkje van Slovenië ligt in Jamnik. De kerk ligt ietwat verscholen in het binnenland, op een heuvel en met een weids uitzicht over de beboste bergen erachter. Het is de droom van veel fotografen en dus gingen ook wij hier een kijkje nemen. Helaas namen de laaghangende wolken een deel van het uitzicht weg, maar wij hadden in oktober dan wel weer prachtige herfstkleuren voor onze lens. Elk jaargetijde heeft wel iets!

Stop 6: Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is een echte tongbreker. Ljubljana is een fijne stad als je een dagje wat anders wil dan natuur, hiken en outdoor. In deze studentenstad stikt het van de sfeervolle koffietentjes, cafés en restaurants. Er zijn ook diverse bezienswaardigheden te bekijken, zoals de Triple Bridge, het centrale plein Prešernov trg en de Dragon Bridge, maar om eerlijk te zijn vonden wij deze niet heel speciaal. Je gaat vooral voor de gezelligheid naar Ljubljana!

Stop 7: Predjama Castle en optioneel Postojna Grot

Als je Ljubljana achter je laat en verder zuidwaarts rijdt, dan kom je in de regio waarin je veel karstgesteente vindt. De bekendste grot van Slovenië, de Postojna Grot, is hier ook te vinden. Ondanks de indrukwekkende stalagmieten en stalactieten in de grot vinden wij een bezoek aan de Postojna Cave geen aanrader. In ons blog over Postojna lees je waarom.

Een plek die wel een korte tussenstop waard is, is het Predjama Castle. Dit kasteel ligt zo ongeveer ín de rotsen en dat ziet er bijzonder uit. Je hoeft overigens geen duur ticket te kopen om het kasteel van binnen te zien. Het gaat vooral om de buitenkant. Scheelt je weer een paar centen! ;-)

Stop 8: Wijnregio Brda

Brda is één van onze favoriete regio’s in Slovenië. Niet alleen vanwege de heerlijke wijnen die ze hier maken, maar ook vanwege het glooiende en groene landschap, de schattige dorpjes en de kneuterige sfeer. Deze wijnregio wordt niet voor niets het Toscane van Slovenië genoemd. Alleen vind je hier veel minder toeristen!

Je kunt kamperen bij wijnboeren op het terrein, wandelen door de wijnvelden, door dorpjes slenteren en natuurlijk de lokale specialiteit proberen. De wijnregio ligt een stukje van de logische route af, maar vertrouw ons: die extra kilometers zijn het dubbel en dwars waard!

Proef het lekkerste van Slovenië Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Stop 9: Škocjan Caves

Een grot die wij wel een bezoek waard vinden is de Škocjan Grot. Ook hier vind je mooie stalagmieten en stalactieten plus de grootste ondergrondse canyon ter wereld. Het is bizar om in een grotkamer van 146 meter hoog te staan. En onder je stroomt dan een rivier woest door de kloof in de grot. Een ervaring om nooit te vergeten!

Check wel vooraf even de tijdstippen waarop tours beginnen en boek online je ticket, zodat je zeker bent van een plaatsje. Want ook deze grot kan erg druk zijn. ;-)

Onze ervaring en tips Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Stop 10: Piran

Slovenië heeft slechts een mini-kuststrook, maar aan dat kleine stukje kust ligt wel een schattig plaatsje. Dat is Piran! Deze kustplaats ligt op een klein stukje land dat uitsteekt in de Adriatische Zee. Een soort schiereilandje. Het is leuk om door het oude centrum van Piran te struinen en over de vestingmuren bij de St. George kerk te wandelen, zodat je met de wind in je haren over de blauwe zee kijkt. Lekker hoor!

Op Tartini Square pik je een terrasje, met een beetje geluk in de zon, en kun je urenlang mensen kijken. Voor een mooi uitzicht op Piran ga je de historische Town Walls op. (€3 per persoon)

Een route door Slovenië voor 2 tot 3 weken

Met deze highlights en wat rustdagen tussendoor (je bent op vakantie!) kun je je makkelijk 2 tot 3 weken vermaken in Slovenië. De afstanden zijn klein en dus zit je nooit lang in de auto van de ene naar de andere plek. Door de afwisseling in bezienswaardigheden en activiteiten is Slovenië een fijne vakantiebestemming voor jong en oud, cultuur- en natuurliefhebbers en rustzoekers en actievelingen.

Alles over een vakantie in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Noorwegen

Rijd de Kystriksveien en bewonder de Helgeland kust

Denemarken

Onze roadtrip door Jutland in Denemarken

Verenigde Staten

Route 66 rijden: onze ervaring en leuke bezienswaardigheden onderweg

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen