Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten | Onze tips voor een sprookjesachtige bezienswaardigheid in Slovenië

Djura

Als je je oriënteert op een vakantie in Slovenië, dan kom je geheid foto’s van het Meer van Bled tegen. Lake Bled is namelijk de populairste bezienswaardigheid van het land. Het grote meer wordt omringd door prachtige bergen en in het midden van het water vind je een piepklein eilandje met een pittoresk kerkje erop. Sprookjesachtiger dan dit wordt het niet! In dit blog delen we 5 tips voor de mooiste locaties om het Meer van Bled te bewonderen. Want ook al is het populair en toeristisch, je wil hier alsnog gewoon naartoe!

Op een bankje aan het water in Bled

Op onze eerste dag bij het Meer van Bled is het bewolkt en grijs. Niet het weer waar deze bezienswaardigheid het beste tot haar recht komt, maar natuurlijk kunnen we het niet laten om toch vanuit het gelijknamige stadje Bled naar het meer te lopen. We zijn zo benieuwd hoe de populairste bezienswaardigheid in Slovenië er in het echt uit ziet!

We hebben wel een beetje gemixte verwachtingen. Het zal vast mooi zijn, maar waarschijnlijk ook erg toeristisch. Daar zijn wij minder gek op… Toch hebben we het al gelijk naar ons zin als we bij het Meer van Bled aankomen. Het is gewoon een stikmooie plek en met de drukte valt het ons ook wel mee. Het is al wel half oktober, maar het is ook weekend. Toch is het allemaal prima te doen.

We bemachtigen zelfs een bankje aan het water. We halen een koffie to go en genieten van de rimpeltjes op het water, de bergen erachter en het pittoreske eiland in het meer. Zo zou ik wel vaker mijn ochtend willen beginnen!

Zoetekauwen opgelet! Bled is niet alleen bekend vanwege het meer, maar ook vanwege de Bled Cream Cake. Je komt dit gebakje werkelijk overal tegen en je kunt Bled eigenlijk niet verlaten voordat je er eentje geproefd hebt. Het is een mix van een puddingbroodje en een tompouce. Smullen!

Dus buiten alle dingen die je kunt doen bij Lake Bled: ga ook even op een bankje zitten niksen. Gewoon kijken. Genieten. Alles in je opnemen. Pas dan voel je de magie van deze top bezienswaardigheid!

Geheime uitzichtpunten vlakbij het Kasteel van Bled

Als je je ogen langs de oevers van Lake Bled laat glijden, dan valt het kasteel hoog op een rots je direct op. Je kunt het Kasteel van Bled bezoeken, maar van horen zeggen begrepen we dat het kasteel zelf niet zo indrukwekkend is. De meeste mensen die een kaartje kopen van €15 voor het Bled Castle, doen dat vanwege het uitzicht op het meer dat je hebt vanaf het kasteel.

Goed nieuws: je hoeft geen €15 neer te tellen om van dit uitzicht te genieten. Iets ten westen van het kasteel zijn namelijk - verstopt in de bossen - wat geheime uitzichtpunten die je minstens net zo’n mooi zicht geven. Via maps.me kun je deze uitzichtpunten eenvoudig vinden.

Het is even klimmen en zoeken in de dichte bossen rondom het meer, maar na een korte wandeling bergopwaarts bereiken we het eerste uitzichtpunt. Op Google Maps kun je deze plek vinden onder de naam Mirante 3.

Dit is al mooi, maar er is meer. Als we verder doorlopen richting het kasteel, komen we op deze plek uit. En het beste van alles: er is hier niemand!

Vanaf het zuidwesten tijdens het rondje om Lake Bled

De volgende dag is het stralend weer en gaan wij voor een rondje om het Meer van Bled. Zo kunnen we deze romantische plek vanuit alle hoeken bekijken en ontdekken. Het rondje is zo’n 6 kilometer over een eenvoudig en vlak pad. Een wandeling die iedereen prima kan maken.

Wij lopen de ronde met de klok mee vanuit Bled. Het eerste deel lopen we langs de drukke weg en is het nog niet zo interessant. Maar hoe verder we komen, hoe beter het uitzicht wordt. Vanaf de zuidwestkant van het meer, deze fotospot om precies te zijn, is het een perfect plaatje. De kerk, het eiland, het meer, de bergen. Alles klopt. Geweldig!

Sowieso vinden wij de wandelroute ten westen van het Meer van Bled het aantrekkelijkste gedeelte. Het eiland is nu vrij dichtbij en je ziet de bergen die achter Bled liggen goed liggen. We blijven hier maar foto’s maken!

Mala Osojnica Viewpoint

Toch wijken we af van het wandelpad dat rondom het Meer van Bled loopt. Aan de westkant van het meer heb je namelijk twee uitzichtpunten die wat hoger liggen en daardoor nóg beter laten zien hoe prachtig Lake Bled is. We beginnen met het Mala Osojnica Viewpoint. Vanaf de weg schieten we een bospad in en dat leidt ons direct omhoog. Het is een steile klim, maar niet erg lang. Na een klein half uurtje staan we op de top. Met onze mond open van verbazing…

Want dit is wat we zien vanaf het Mala Osojnica Viewpoint. Zo mooi! Zo fotogeniek! Zo romantisch! Zo zie je het niet vaak. De steile klim schrikt veel mensen waarschijnlijk af, want het is hier bij lange na niet zo druk als op het wandelpad rondom het meer. We genieten van dit fenomenale uitzicht met 10 andere mensen. Dit wil je!

Ojstrica Viewpoint

Op dezelfde heuvel ligt nog een uitzichtpunt: het Ojstrica Viewpoint. Na een hele tijd apegapen vanaf het Mala Osojnica Viewpoint, gaan we verder richting het laatste uitzichtpunt van vandaag. Vanaf het Mala Osojnica Viewpoint is het maar een kwartier lopen naar het Ojstrica Viewpoint en vrijwel alleen maar afdalen, maar toch is het lastig. Door de regen van de laatste tijd zijn de stenen namelijk erg glad. De natte bladeren op het pad doen daar nog een schepje bovenop. Voetje voor voetje schuifelen we richting Ojstrica.

Na een kwartiertje glibberen komen we bij het Ojstrica Viewpoint. Ook weer zo’n geweldige plek! Het is hier iets drukker dan bij Mala Osojnica, maar nog steeds heel goed te doen. We hadden veel erger verwacht op een weekenddag in oktober.

Het Ojstrica Viewpoint ligt iets lager en geeft je vanuit een andere hoek zicht op het eiland en het Meer van Bled. Ook deze plek is absoluut de moeite waard.

Het beste uitzicht op Lake Bled

In dit blog vind je 5 fantastische plekken die je uitzicht geven over het Meer van Bled. Ze zijn stuk voor stuk prachtig, maar als je ons zou vragen om één locatie te kiezen die het allermooiste is, dan gaan wij voor Mala Osojnica. Wij waren vooraf een beetje sceptisch over Lake Bled vanwege de populariteit van het meer, maar vanaf dit uitzichtpunt werden we compleet overdonderd door de schoonheid.

Als je de klim naar Mala Osojnica te intens vindt, dan kun je ook via Ojstrica lopen. Dit pad is wel iets langer, maar ook minder steil. Vanaf de hoofdweg loop je in 15 minuutjes naar Ojstrica. Vervolgens is het nog een kwartier tot Mala Osojnica. Op die manier knip je de klim in tweeën en maak je hem beter behapbaar.

Andere tips voor een bezoek aan het Meer van Bled

  • Je kunt Lake Bled het gehele jaar bezoeken. In de winter maakt de sneeuw het geheel nog droomachtiger, maar zijn de hikes naar Mala Osojnica en Ojstrica misschien wel onbegaanbaar. In het zomerseizoen kan het erg druk zijn rondom Lake Bled, dus dat is misschien niet de leukste periode. In de lente en de herfst heb je het beste van beide: je kunt naar de uitzichtpunten hiken en de topdrukte is voorbij. Wij vonden oktober een perfecte tijd om Lake Bled te bezoeken.
  • Ben je met de camper, dan is dit een goede plek om te overnachten. Vooral als je buiten het hoogseizoen reist, want dan zakt de prijs naar €20 per 24 uur, inclusief water en stroom. Voor Sloveense begrippen een prima deal, zeker omdat je op 10 minuten lopen van het Meer van Bled zit.
  • Je kunt een bootje huren en al roeiend naar het eilandje in het meer gaan. Je vindt verschillende aanbieders aan Lake Bled die bootjes verhuren voor een uurtje. Houd er wel rekening mee dat je ook nog toegang betaalt voor het kerkje op het eiland. Al met al best een duur uitstapje en ook nog eens heel toeristisch. Wij hebben het bij wandelen gehouden. ;-)
  • Bij Kavarna Apropo drink je goede koffie en smul je van een lekkere Bled Cream Cake. Ga naar Gostilna In Pizzeria Grajska Preža voor een goede en vullende maaltijd die ook nog eens betaalbaar is. (€13 voor bijvoorbeeld een bord risotto of een flinke pizza) Betaalbare restaurantjes die ook nog goed zijn kom je niet veel tegen in Bled, dus pak deze kans rond lunchtijd!

Lees meer over reizen in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Slovenië

Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen