Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië | Onze ervaring en tips

Djura

De Škocjan Caves zijn het ideale uitstapje op een regenachtige dag in Slovenië. Deze grot heeft niet alleen mooie stalagmieten en stalactieten, maar huisvest ook de grootste ondergrondse kloof ter wereld. Wij gingen met een tour mee door de Škocjan Grotten en waren absoluut onder de indruk. In dit blog vertellen we over onze ervaring bij de Škocjan Caves en delen we tips voor jouw bezoek aan deze unieke grot.

Ons bezoek aan de Škocjan Caves

Wij vinden grotten mooi, maar zijn toch altijd een beetje terughoudend met het eindeloos bezoeken van grotten. We hebben inmiddels al best wel wat grotten gezien en ze zijn lang niet allemaal even indrukwekkend. Na ons bezoek aan de grotten bij Phong Nha in Vietnam zijn we altijd een beetje bang dat een grot tegenvalt, want daar waren ze zo geweldig mooi. Daar kan bijna niets meer overheen!

Maar omdat Slovenië onder andere bekend staat om zijn grotten, boeken we uiteindelijk toch een tour bij de Škocjan Caves. We zijn benieuwd!

Ter info: wij bezochten de Škocjan Caves in het najaar, namelijk op een zondagmiddag in november. In het hoogseizoen kan het goed zijn dat je je tickets ruim van tevoren moet reserveren en dat het drukker is dan bij ons.

Het droge gedeelte van de grot

De tour begint met een wandeling door het bos naar de ingang van de grot. We lopen in een grote stoet die kant op en worden bij de ingang onderverdeeld in kleinere groepen op basis van taalvoorkeur. Met de Engelstalige groep - bestaande uit zo’n 30 tot 40 mensen gok ik - gaan we de Škocjan Grotten in.

We komen eerst in het droge gedeelte van de grot. Hier zien we veel stalagmieten en stalactieten en vertelt de gids interessante feiten over de grot. Zo leren we dat stalagmieten en stalactieten in 100 tot 150 jaar slechts 1 centimeter groeien. Als we vervolgens langs de 13 meter hoge The Giant - de grootste stalagmiet in de grot - komen, dan realiseren we ons hoe lang het heeft geduurd om deze stalagmiet te vormen. Zo’n 1.300 tot 1.950 jaar. Bizar!

De stalactieten en stalagmieten in de Škocjan Caves zijn mooi en leuk om te zien, maar ze zijn minder indrukwekkend dan die in de Postojna Cave. De Postojna Cave heeft veel meer stalagmieten en stalactieten en de vormen zijn hier wat specialer. De Postojna Cave heeft daarentegen weer andere minpunten, daarover later in dit blog meer.

De grootste ondergrondse canyon ter wereld

Het eerste deel van de tour is leuk en interessant, maar het wordt pas echt spectaculair als we in het ‘natte gedeelte’ van de grot komen. We horen van een afstandje het water al flink kolken en stappen niet veel later een enorme grotkamer in: Martel’s Chamber. Met 2,2 miljoen kubieke meter is dit één van de grootste grotkamers ter wereld. De Reka rivier heeft zich in miljoenen jaren een weg gebaand door deze grotkamer en daarmee de grootste ondergrondse kloof ter wereld gecreëerd. De kloof is tot 146 meter hoog en 10 tot 60 meter breed. Wij staan perplex. Zoiets hebben we nog nooit gezien.

Het is niet alleen de hoogte boven je en de diepte onder je die indruk maakt. De woeste rivier draagt daar absoluut aan bij. Aan het einde van de kloof wordt het water door een nauwe doorgang gestuwd en dat zorgt voor veel lawaai. We kunnen de gids bijna niet verstaan door het kolkende water, maar dat hoeft ook niet. De natuur spreekt hier.

De Škocjan Caves zijn trouwens aan flinke verandering onderhevig. De rivier zoekt steeds nieuwe wegen door het karstgesteente en slijt keer op keer nieuwe ondergrondse gangen uit. Het zou zomaar kunnen dat de plek waar de tour nu eindigt er over een tijd niet meer is, vertelt onze gids. Het water stroomt hier namelijk onder ons door en maakt steeds grotere doorgangen. Net zo lang totdat de bodem niet meer stevig genoeg is en inzakt. Fascinerend hoe zoiets werkt, toch?

Overstromingen in de Škocjan Grotten

We staan niet versteld als de gids ons vertelt over de grote overstromingen in de grot. Als er veel regen valt, dan stijgt het waterniveau in de rivier. Omdat al dat water moeilijk door de nauwe doorgang aan het einde van de kloof kan, kan het waterpeil heel snel stijgen. In 1965 stond het water wel 90 meter hoog in deze grotkamer. Ook in 2019 was het raak: toen bereikte het waterniveau de 60 meter hoogte. Gelukkig wordt het waterpeil en de (verwachte) regenval goed in de gaten houden, dus geen zorgen als je de Škocjan Caves bezoekt. ;-)

Dit overstromingsgevaar bemoeilijkte in het verleden de ontdekking van de Škocjan Caves. Onderzoekers konden nog niet over de aangelegde paden lopen zoals wij nu. Zij moesten zelf paadjes creëren en in de gaten houden hoe het ervoor stond met de regenval en het waterpeil. De gids wijst ons nog op een paar van de paadjes die wetenschappers in die tijd gebruikten. Die zien er smal en lastig uit. Zij liever dan wij!

Een bezoek waard

Wij waren verbaasd, gefascineerd en verwonderd na ons bezoek aan de Škocjan Grotten. Vooral de ondergrondse canyon met de woeste rivier heeft veel indruk op ons gemaakt. Dat gevoel kun je niet vertellen of laten zien met foto’s. Dat kun je alleen zelf ervaren. Een bezoek aan de Škocjan Caves is dus zeker een aanrader wat ons betreft!

Minpunten aan een tour door de Škocjan Caves

Er zijn ook wel wat minpunten aan de Škocjan Caves. Het grootste nadeel vonden wij dat je geen foto’s mag maken in de grot. Ja, dat lees je goed. Je mag geen foto’s maken. We weten eigenlijk niet wat de reden is van deze bijzondere regel, maar het wordt duidelijk vermeld in de brochure en bij het begin van de tour. Nou maakt iedereen wel even snel en stiekem een foto met zijn/haar smartphone, maar je fancy camera kun je dus thuislaten. Wel jammer, want eigenlijk wil je zoiets speciaals graag vastleggen.

Verder zijn ook de Škocjan Grotten - net als de Postojna Cave - alleen met een tour te bezoeken en zijn de groepen groot. Bij de Škocjan Caves deed de gids haar best om de groep goed bij elkaar te houden en daardoor was een beetje achterop sukkelen (met meer bewegingsruimte) geen optie. Ondanks het laagseizoen liepen we continu kop-staart met de andere bezoekers in onze tour. Vinden wij altijd iets minder. ;-)

Het verschil tussen de Škocjan Caves en Postojna Cave

Grote kans dat je ook iets gelezen hebt over die andere bekende grot in Slovenië: de Postojna Cave. Misschien twijfel je welke grot je moet kiezen. Logisch, want er zijn veel overeenkomsten tussen de grotten. Ze zijn allebei drukbezocht, alleen te bezoeken met een tour en hebben mooie stalagmieten en stalactieten.

Toch zijn er duidelijke verschillen die ervoor zorgden dat wij de Postojna Cave veel minder snel zouden aanraden dan de Škocjan Caves. Dat zit hem in de enorme commercialisering van de Postojna Cave en de aanpassingen die ze hier gedaan hebben. Door de Postojna Cave rijdt een kleurrijk treintje, er hangt een kroonluchter en je moet door een winkel die IN de grot is gebouwd. De Postojna Cave voelt meer als een attractie in een pretpark dan een uniek natuurfenomeen. Als je het ons vraagt dan. ;-)

Daarnaast is een bezoek aan de Škocjan Caves vriendelijker geprijsd dan een ticket voor de Grot van Postojna. (ongeveer €16 vs. €30 per persoon) Bij de Postojna Cave mag je wel foto’s maken. Dat dan weer wel!

Verder heb je in de Postojna Cave veel meer stalagmieten en stalactieten dan in de Škocjan Caves. Als je dus vooral stalagmieten en stalactieten in allerlei kleuren, vormen en maten wil zien, dan kan de Postojna Cave een goede keuze zijn. Maar de Škocjan Caves hebben ook meer dan genoeg formaties én natuurlijk de indrukwekkende kloof en rivier. Voor ons is het klip en klaar: de Škocjan Caves vonden we tof, de Postojna Cave niet zo.

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Tips voor jouw bezoek aan de Škocjan Caves

  • Kleed je warm aan. In de grot is het gemiddeld zo’n 10 graden. Ook in de zomer. Vergeet je lange broek en dikke trui dus niet.
  • Tickets voor de Škocjan Grotten kun je online kopen of ter plaatse aan de kassa. Als je ze online koopt, dan ben je zeker van een plaatsje op de dag en het tijdstip dat jij wil. De ticketprijzen variëren van €7,50 tot €16 per persoon gedurende het seizoen.
  • Een tour duurt ongeveer 1,5 uur, waarvan je één uur daadwerkelijk in de grot bent. Je loopt zo’n 2,5 kilometer door de grot over soms natte paden. Trek dus stevige schoenen met goede grip aan.
  • Van mei t/m september zijn er 3 verschillende wandelroutes die terug naar de ingang lopen. Exit 1 is de kortste route, duurt een kwartiertje en is het gehele jaar door geopend. Exit route 2 is een half uurtje wandelen en exit route 3 zelfs 1,5 uur. Je vindt hier meer informatie over de diverse wandelroutes.

Alles over een vakantie in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen