Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard? | Onze ervaring bij de populairste grot van Slovenië

Djura

De Postojna Cave is een ware toeristenmagneet in Slovenië. Dit meer dan 20 kilometer lange grottenstelsel kent onwijs veel stalagmieten en stalactieten en die vragen erom bewonderd te worden. Tegelijkertijd is de Postojna Grot enorm gecommercialiseerd - er rijdt zelfs een trein door de grot! - en hoor je verschillende meningen over de grot. Van een grote poppenkast tot de mooiste grot die ze ooit hebben gezien. Wij waren sceptisch, maar ook nieuwsgierig en dus gingen we naar de Postojna Cave om ons eigen oordeel te vellen. Benieuwd naar onze conclusie? Lees snel verder en ontdek of de Postojna Grot je tijd en geld waard is!

Lang wikken en wegen

We hebben lang getwijfeld of we naar de Postojna Cave zouden gaan. De ongekende drukte, de hoge ticketprijzen en commercialisatie weerhielden ons in eerste instantie van een bezoek aan de Postojna Cave. Het treintje dat door de grot rijdt is de grote trots van Slovenië en wordt ingezet als een ‘unique selling point’, maar wij vonden dit juist een afknapper. Als volwassenen in zo’n kindertreintje dwars door dit natuurwonder rijden. Klinkt een beetje gek, toch?

Daarom reden we twee keer aan de Postojna Cave voorbij. Eerst toen we onderweg waren naar de wijnregio Brda en later toen we vanuit daar naar de kustplaats Piran gingen. Toch bleef het een beetje knagen. We hadden niet alleen negatieve reviews gelezen over de drukte en commercialisering, maar er kwamen ook lyrische recensies voorbij. Onze nieuwsgierigheid won het van onze scepsis en toen we op weg van Kroatië naar Nederland opnieuw langs de Postojna Cave kwamen, gingen we overstag. Dan maar ons eigen oordeel vormen!

Het mooie aan de Postojna Cave

In de basis is de Postojna Cave waanzinnig. De stalagmieten en stalactieten zijn heel mooi en het zijn er zoveel. Ongelooflijk! Je hebt ze in alle vormen, maten en kleuren. Het is bizar om hier tussen te lopen en je te bedenken dat deze creaties door een proces van honderden miljoenen jaren gevormd zijn. Daar word je stil van!

Op sommige plekken zien we dit proces zelfs live in actie. Af en toe druppelt het namelijk van bovenaf op een stalagmiet. Dat is precies hoe al die andere stalagmieten en stalactieten om ons heen ook zijn ontstaan. De natuur is zo bijzonder.

De Postojna Cave is groot en heeft allerlei kamers. In de ‘spaghetti kamer’ hangen allerlei dunne stalactieten als slierten naar beneden. Ook lopen we langs een 5 meter hoge stalagmiet met de naam ‘Brilliant’. Dit is het symbool van de Postojna Cave. Er is dus meer dan genoeg moois te zien in de Postojna Cave!

Waarom je niet naar de Postojna Cave wil

Toch liepen wij niet razend enthousiast naar buiten na onze tour door de Postojna Grot. Er waren namelijk ook best wat dingen die wij minder vonden.

De enorme drukte

De Postojna Cave trekt jaarlijks 500.000 - 900.000 bezoekers. In de 200 jaar dat de grot te bezoeken is voor toeristen zijn er al 40 miljoen mensen in de grot geweest. Wat een aantallen! Het zegt niet alleen iets over de enorme aantrekkingskracht die het natuurschoon heeft op mensen, het zegt ook iets over de drukte die je kunt verwachten als je naar de Postojna Cave gaat.

Het vervelende aan de Postojna Grot is dat je deze drukte niet kunt ontlopen. Je kunt namelijk enkel met een gids mee om de grot te bekijken. Zelfstandig door het grottenstelsel lopen is er niet bij. Jammer, want met de duidelijke wandelpaden die omheind zijn zou dit prima moeten kunnen. De groepen waarmee je de Postojna Cave in gaat zijn groot. Zelfs bij ons - op een maandag in november, verre van de drukste tijd van het jaar - startten we de tour met bijna 100 mensen. Gelukkig werden hier op basis van taal kleinere groepen van gemaakt, maar we gingen alsnog met een groep van zo’n 40 man naar binnen.

De groepen nemen in eerste instantie weliswaar wat afstand van elkaar, maar je hebt altijd snelle wandelaars en achterblijvers. Dat betekent dat zo’n groep zich steeds verder uitspreidt totdat uiteindelijk alle groepen in elkaar overlopen en de wandelpaden overvol zijn. Tijdens ons bezoek waren er gelukkig maar twee andere groepen die op dezelfde tijd begonnen met hun tour. Daardoor hebben wij minder last gehad van de Postojna file.

Flinke ticketprijzen

De tour door de Postojna Cave duurt ongeveer 1,5 uur. Als je dan bedenkt dat een ticket bijna €30 per persoon kost, dan is dat een kostbaar uitje. Oh, daar komt trouwens het parkeergeld nog bij. Voor een camper is dat €12. We waren na ons bezoek van nog geen 2 uurtjes dus zo’n €72 lichter. Dat is niet niks!

Hoog pretparkgehalte

Je ziet veel menselijk werk in de grot. Natuurlijk is het mooi als er verlichting wordt aangebracht, waardoor je de stalagmieten en stalactieten goed kunt zien. Maar een kroonluchter in een grotkamer en een kleurrijk, kinderachtig treintje hadden echt niet gehoeven. De klap op de vuurpijl was voor ons trouwens de winkel ín de grot. Dat had toch net zo goed buiten de grot gekund? Waarom ga je zoveel ingrijpen in zo’n prachtig natuurlijk fenomeen? Wij kunnen daar echt niet bij met ons hoofd.

Al met al kreeg ons bezoek aan de Postojna Cave daarmee een hoog pretparkgehalte. Wij voelden ons behoorlijk belachelijk om in zo’n treintje door een grot te rijden en konden niet goed door de commercialisering heen kijken. Alles is aangelegd, overal moet geld aan verdiend worden. Echt zonde.

Postojna Cave of Škocjan Caves?

Vlakbij de Postojna Cave ligt een ander interessant grottenstelsel, namelijk de Škocjan Caves. Ook deze druipsteengrot kun je met een tour bezoeken. Veel vakantiegangers vinden beide grotten iets teveel van het goede en twijfelen tussen de twee. Uit nieuwsgierigheid zijn wij naar de Postojna en de Škocjan Cave geweest. De grotten lijken in veel opzichten op elkaar, maar er zijn wel wat verschillen.

Ook de Škocjan Caves kun je alleen met een georganiseerde tour bezoeken, maar een belangrijk verschil is dat je bij de Škocjan Caves (officieel) geen foto’s mag maken. Bijna iedereen maakt stiekem wel een keer een foto met zijn smartphone, maar je kunt je fancy camera gerust thuis laten. Hierin heeft Postojna dus een streepje voor op Škocjan.

Aan de andere kant zijn de Škocjan Caves iets minder druk bezocht dan Postojna, maar verwacht niet dat je bij Škocjan ineens in een groepje van 10 man door de grot loopt hoor. Zo groot is het verschil niet, maar het moet wel gezegd worden dat Škocjan iets minder bekend is en dus minder grote aantallen ontvangt dan zijn grote broer Postojna.

Het belangrijkste voordeel van de Škocjan Caves is de onaangetastheid. Hier wandel je nog door een echte grot, zonder allerlei poespas. De Škocjan Grotten zijn uniek, niet vanwege de stalagmieten en stalactieten, maar vanwege de grootste ondergrondse canyon ter wereld die zich in de grot bevindt. Deze kloof is wel 200 meter diep en tijdens de tour loop je hier gewoon doorheen. Dat doet wat met je!

Nog een pluspunt voor de Škocjan Caves: het ticket is iets fijner geprijsd dan voor de Postojna Cave. Als wij alle punten bij elkaar optellen, dan weten we het wel. Als wij opnieuw zouden moeten kiezen, dan zouden wij voor de Grotten van Škocjan gaan!

Onze ervaring en tips Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

In de buurt: Predjama Castle

Kies je toch voor de Postojna Cave, rijd dan voor of na je bezoek even langs het Predjama Castle. Dit kasteel ligt zo goed als in een rotswand en is daarmee bijzonder om te zien. Even doorrijden die kant op dus! Je hoeft trouwens geen duur ticket te kopen om het kasteel van binnen te zien. Wij hebben gehoord dat dat niet zo spannend is. De buitenkant kun je gewoon gratis bekijken en daar is het vooral om te doen bij het Predjama Castle.

Postojna Cave: wel of niet bezoeken?

Het is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar wij zouden niet opnieuw naar de Postojna Cave gaan. De grot is eigenlijk fantastisch, maar voor ons veel te commercieel geworden. We hadden meer het gevoel in de Efteling te zijn dan in een grot. De natuur moet je gewoon zoveel mogelijk laten zoals het is. Geen kilometerslange treinsporen doorheen leggen of er een winkel in bouwen.

Als we daar de hoge ticketprijs en enorme drukte bij optellen, dan is ons eindoordeel klip en klaar. Wij zouden een bezoek aan de Postojna Cave niet aanraden. Wij vinden dat je beter naar de Škocjan Caves kunt gaan!

Meer tips voor jouw vakantie in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Slovenië

Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen