Rijd de Vršič bergpas tussen Bovec en Kranjska Gora | De hoogste bergpas in Slovenië

Djura

Het is onze eerste dag in Slovenië. In de koele berglucht van de ochtend rijden we richting Bovec om vanaf daar ons avontuur van vandaag te beginnen: rijden over de Vršič Pas. Dit is de hoogste geasfalteerde bergpas van Slovenië en de weg telt maar liefst 50 haarspeldbochten. Is onze campervan Bruno er klaar voor? In dit blog delen we onze ervaring met het rijden over de Vršič bergpas en delen we onze tips voor mooie stops onderweg.

Een slaperige start in Bovec

Het is half oktober als wij - na een fantastische periode in de Dolomieten - Slovenië in rijden. We zetten koers richting het dorpje Bovec. In het hoogseizoen is dit het outdoor epicentrum van Slovenië. Nu treffen we een slaperig dorpje waar slechts 1 koffietentje open is. Het koffietentje heeft wel een terras en ondanks de koele bergtemperaturen is het nog heerlijk in het herfstzonnetje. Een lekker begin van de dag!

Over de Vršič Pas

We maken maar gelijk gebruik van deze mooie dag en rijden naar de bekendste bergpas van Slovenië. De Vršič Pas ligt tussen Trenta en Kranjska Gora, is ongeveer 25 kilometer lang, telt 50 haarspeldbochten en is met een hoogtepunt van 1.611 meter boven zeeniveau de hoogste geasfalteerde bergpas in Slovenië. Een toffe route om te rijden!

Langs de Soča Rivier

Het eerste deel van de route rijden we door de vallei en langs de felblauwe Soča Rivier. In de zomer is de rivier niet alleen geliefd vanwege haar kleur, maar ook vanwege de uitstekende mogelijkheden om te raften. Dat is nu iets te koud en dus houden we het bij kijken naar de heldere, blauwe rivier.

Tussenstop 1: Soča Gorge

Onze eerste tussenstop tijdens het rijden over de Vršič Pas - alhoewel de Vršič Pas heel officieel pas iets verderop, in Trenta, begint - is de Soča Gorge. Hier wordt het blauwe water van de Soča Rivier door een nauwe, kleine kloof geduwd. Een goede plek om de mooie kleuren van de rivier even goed in je op te nemen!

Het echte begin van de Vršič Pas bij Trenta

We genieten van het rijden langs de rivier en de bossen en van de rust in Slovenië. In de Dolomieten vonden wij het - ondanks het najaar - nog best druk. In Slovenië heerst een baken van rust. Er is bijna geen andere toerist te bekennen. Vinden wij helemaal niet erg! Ook beginnen de herstkleuren steeds meer door te komen en dat zorgt voor prachtige kleuren in het landschap. Het najaar is geen verkeerd moment om naar Slovenië te gaan!

Als we Trenta passeren, dan begint de Vršič bergpas officieel. Dit dorpje ligt op ongeveer 640 meter boven zeeniveau en dat betekent dat we de komende 13 kilometer bijna 1.000 hoogtemeters moeten klimmen. Zet hem op, Bruno!

Tussenstop 2: Supca Viewpoint

We hebben er al bijna 20 haarspeldbochten op zitten als we bij het Supca Viewpoint arriveren. Bruno houdt zich kranig op de Vršič Pas. Slow, but steady. Zo kennen we hem! Het is helemaal niet erg om langzaam te rijden, want tussen de begroeiing door vangen we af en toe een glimp op van de majestueuze bergen van het Triglav National Park. Hier wil je niet snel voorbij rijden!

We kunnen deze imposante bergen en de prachtige herfstkleuren even rustig in ons opnemen bij het Supca Viewpoint. Vanaf hier heb je uitzicht over de natuur van het Triglav National Park. In de verte zien we de vallei waar we net vandaan komen en als we dan kijken hoe hoog we nu staan, dan maakt ons dat nog trotser op onze oersterke Bruno.

Tussenstop 3: het hoogste punt van de Vršič Pas

Vanuit het Supca Viewpoint is het niet ver meer tot het hoogste punt van de bergpas. We hebben het gered tot 1.611 meter hoogte! Tijd om het te vieren met een warme chocomel bij de berghut Tičar Lodge. Ook hier is het zo goed als uitgestorven, maar dat mag de pret niet drukken. Mooie natuur bewonderen wij toch het liefst in stilte. Voor ons zijn deze omstandigheden dus perfect!

Vanuit de Vršič Pas kun je verschillende hikes doen. Wij kozen hier niet voor, omdat we in de Dolomieten al heel veel gehiked hadden en nu even een beetje lief moesten zijn voor ons lijf. De bekendste hike die start vanaf het hoogtepunt van de Vršič bergpas is die naar Slemenova Spica. Deze hike is iets korter dan 6 kilometer, overbrugt zo’n 550 hoogtemeters en je doet er een halve dag over.

Tussenstop 4: Russian Chapel

Het is tijd om af te gaan dalen. Inmiddels weten we dat dit voor Bruno uitdagender is dan omhoog klimmen, vanwege de ouderwetse remmen die Bruno heeft. We doen het daarom rustig aan en pauzeren even bij de Russian Chapel.

Je rijdt namelijk niet alleen voor het natuurschoon over de Vršič Pas. De bergpas is ook historisch interessant. De Vršič Pas werd in de Eerste Wereldoorlog aangelegd door Russische krijgsgevangen. Zij werden gedwongen om de bergpas aan te leggen en moesten werken onder erbarmelijke omstandigheden. Daarbij vielen veel doden. Om hen te herdenken, bouwden de Russen in 1924 een kapel in Russische stijl: de Russian Chapel.

De kapel ligt in de groene bossen en heeft een unieke stijl. Een mooie plek voor een korte tussenstop!

Tussenstop 5: Lake Jasna

De afdaling gaat verder en voor we het weten ligt de Vršič Pas alweer achter ons. Maar voordat we Kranjska Gora - het stadje waar de bergpas officieel eindigt - bereiken, stoppen we nog even bij Lake Jasna. Dit meer heeft een groene kleur en is een mooie locatie voor een korte wandeling. Even de benen strekken na die 50 haarspeldbochten!

Extra stop: Zelenci Nature Reserve

Na Lake Jasna bereik je Kranjska Gora en dan heb je de Vršič Pas officieel uitgereden. Dat was mooi! Wij rijden gelijk nog iets verder door naar het Zelenci Nature Reserve. Dit is een klein natuurgebied waar je fijn kunt wandelen. Het Zelenci Nature Reserve is vooral populair door het uitzicht vanaf de uitkijktoren bij het water. Vanaf hier zie je de bergen van het Triglav National Park in de verte en het blauwgroene bronwater recht beneden je. Een fotogenieke plek!

Tips voor het rijden van de Vršič bergpas

  • Neem de tijd. De weg is niet lang (ongeveer 25 kilometer), maar rijd op je gemak. De bergpas kent 50 haarspeldbochten en af en toe flinke hellingen. Maar niks wat Bruno - en dus ook een gewone auto of moderne camper - niet kan! De wegen zijn breed genoeg om tegenliggers te passeren, dus al met al kun je hier echt wel relaxt rijden.
  • De bergpas wordt afgesloten bij (veel) sneeuwval. Over het algemeen is de Vršič Pas toegankelijk van mei/juni t/m oktober.
  • De Vršič Pas ligt in het Triglav National Park. Wildkamperen is hier streng verboden. Niet doen dus!

Lees meer over reizen in Slovenië

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Slovenië

Roadtrippen door Slovenië? Stop bij deze highlights

Slovenië

Een tour door de Škocjan Caves in Slovenië

Slovenië

Postojna Cave in Slovenië: een bezoek waard?

Slovenië

Onze 5 tips voor een heerlijke tijd in de wijnregio Brda

Slovenië

Mini-gids voor een bezoek aan de Vintgar Gorge

Slovenië

Meer van Bled: 5x de mooiste uitzichten

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen