Opvallend in Singapore: de strenge regels en absurde straffen

Djura

Ik had al eens gehoord dat Singapore gekke wetten heeft en dat regels streng gehandhaafd worden. Mede daardoor is het land zo ontzettend schoon en veilig. Hartstikke goed natuurlijk! Maar toch zit er ook een keerzijde aan... We vertellen je wat ons is opgevallen tijdens onze drie dagen in Singapore.

Aankomst in Singapore

We zijn Singapore nog niet eens binnen en de toon wordt al gezet. Op de immigration card die we uitgedeeld krijgen in het vliegtuig staat in rode hoofdletters vermeld dat op het smokkelen van drugs de doodstraf staat in Singapore. Dat is een bijzonder - laten we het daarop houden - welkom voor toeristen in Singapore. ;-)

Als we het vliegtuig uitstappen, merken we gelijk hoe gestructureerd dit land is. Nooit eerder hadden we zo snel een stempel in ons paspoort en onze backpacks van de bagageband gehaald. Heel fijn! We nemen de metro naar ons hostel en ook dat is perfect geregeld. Je hoeft nooit langer dan 5 minuten te wachten op de volgende metro en je kunt werkelijk overal komen met het openbaar vervoer. Hoewel dit het tegenovergestelde is van hoe wij Azië kennen (namelijk als enorm chaotisch), is het wel heel lekker om na een lange vlucht zo makkelijk op je eindbestemming aan te komen!

Waarschuwingen en straffen

In de dagen erna verkennen we Singapore. Naast de strakke organisatie van eigenlijk alles in dit land, valt ons nog iets op. Constant zie je bordjes met dingen die niet mogen. Plus de straf die ervoor geldt als je het wel doet. In de metro mag je niet aan de noodrem trekken (straf: boete van duizenden euro's), op diverse plekken mag je niet vissen (straf: boete van duizenden euro's), je mag niet met je motor over het voetpad rijden (straf: boete en/of 6 maanden gevangenis).

De straffen in Singapore zijn nou niet echt licht te noemen...

Dat wordt wel een erg duur visje zo. ;-)

In de metrostations hangen levensgrote affiches om je te vertellen dat je iemand niet in elkaar mag slaan. Doe je dat toch, dan kun je rekenen op een gevangenisstraf en soms zelfs stokslagen. Ook dat is een straf die in Singapore nog gebruikt wordt... Om het affiche wat extra kracht te geven, zijn er diverse (neppe?) krantenartikelen toegevoegd waarin vermeld wordt welke straffen geweldplegers hebben gekregen.

Oh, haal het trouwens ook maar niet in je hoofd om duiven te voeren. Het lijkt onschuldig, maar je hebt zo een boete van een paar honderd euro te pakken. Kauwgom mag er ook niet verkocht worden. Overtreed je deze wet, dan staat je een boete van bijna 100.000 euro (!) te wachten en je kunt ook nog maximaal 2 jaar de bak in. Dat is niet mis!

De keerzijde van deze overdaad aan regels en bizarre straffen

Tja, de Singaporezen nemen het schoon en veilig houden van hun land erg serieus. Op zich een goede zaak zou je zeggen. Aan de ene kant is dat ook zo. Ik ben niet eerder in een land geweest waar het zo goed is geregeld. Toch zorgen alle bordjes met regels, waarschuwingen en straffen ook voor een bepaalde sfeer in de stad. Doordat je continu gewezen wordt op wat niet mag, ben je daar (onbewust?) best wel mee bezig. Wij waren slechts 3 dagen in Singapore en waren al alert op dat we niks deden wat (misschien) niet zou mogen, maar wat voor effect heeft dit als je hier woont?

We kunnen natuurlijk niet voor de Singaporezen spreken, maar het voelde voor ons alsof ze hun spontaniteit een beetje hebben verloren. Ze moeten constant binnen de lijntjes kleuren. Eén misstap kan namelijk enorme gevolgen hebben. Wij kregen er een beetje het 'Big Brother is watching you' gevoel van. Hoe leuk is je leven als je het gevoel hebt dat je constant in de gaten gehouden wordt? Dat je er doorlopend op gewezen wordt dat je bij een kleine fout al in een financiële crisis terecht kan komen of zelfs de gevangenis in gaat...

Hoe gelukkig de Singaporezen zijn, dat is een vraag die ons bezig heeft gehouden tijdens ons bezoek aan Singapore. Singapore is georganiseerd, welvarend, schoon en veilig, maar hoe blij zijn de inwoners eigenlijk echt? Na drie dagen in Singapore rond te hebben gelopen, kunnen we ons in ieder geval maar al te goed voorstellen dat mensen die hier wonen zich in de gaten gehouden voelen en zich daardoor minder vrij voelen. Je kunt in Singapore niet doen en laten wat je wil. - Je mag zelfs niet naakt in je eigen huis rondlopen (nog zo'n bizarre wet!). - En ja, dat heeft zo zijn voordelen. Maar misschien ook wel zijn nadelen...

Meer over Singapore

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Singapore

Mini-gids voor een bezoek aan Singapore

Singapore

Wat kost een paar dagen in Singapore?

Vietnam

Wat kost reizen in Vietnam?

Laos

Wat kost reizen in Laos?

Maleisië

Wat kost reizen in Maleisië?

Indonesië

De leukste route voor een reis naar Bali

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen