Op watervallen jacht in het schitterende Lauterbrunnen

Zwitserland 17 december 2021

Dit lijkt wel een droom. Te mooi om waar te zijn. Een groene vallei omgeven door steile, granieten bergwanden van honderden meters hoog. Van alle kanten stromen watervallen van de bergwanden naar beneden en bij helder weer zie je de besneeuwde bergtoppen boven alles uitsteken. Dit is een paradijs! Ik heb het over Lauterbrunnen in Zwitserland.

Onze mond valt open

Lauterbrunnen ziet er tof uit op de foto’s die we hebben gegoogeld, maar we weten ook dat het er erg toeristisch is. Onze ervaring is dat dit vaak wel wat af doet aan de natuurlijke schoonheid van een bestemming, dus onze verwachtingen zijn gemiddeld.

Dat blijkt totaal onterecht. Als we het dal bij Lauterbrunnen in rijden, valt onze mond open. Dit is net een droom. Een paradijs voor natuur-, waterval- en bergliefhebbers. De vallei is enorm groen met kleine, lieflijke dorpen en wordt omgeven door enorme, steile, kale bergwanden. Overal om je heen zie je watervallen. Het is waanzinnig!

En dat terwijl het op onze eerste dag in Lauterbrunnen bewolkt is. Op dat moment hebben we nog geen idee dat dit gebied nóg mooier is. Gelukkig komen we daar een dag later alsnog achter. De lucht is kraakhelder, de zon schijnt en ineens komen daar de besneeuwde bergtoppen van 4.000 meter hoog tevoorschijn. Wauw, wauw, wauw! Deze vallei bezorgt ons kippenvel en niet alleen omdat het koud is!

Zelfs nu ik dit blog schrijf, krijg ik weer dat overweldigende gevoel. Alleen maar door eraan terug te denken. Zwitserland is prachtig en dit is misschien wel één van zijn mooiste regio’s.

Het dal van 72 watervallen

Lauterbrunnen dankt zijn naam aan de vele watervallen in en rondom het dorp. Het zijn er maar liefst 72! Alleen al als je door het dorp wandelt of over de weg het dal in rijdt, dan zie je overal om je heen water van de bergwanden stromen. Het is wonderschoon! Tijd om een paar watervallen van dichtbij te gaan bekijken!

Staubbachfall

De Staubbachfall is niet te missen, want deze schitterende waterval zie je al vanaf de hoofdstraat in het dorp. Wij parkeren Bruno op het parkeerterrein bij de kerk en wandelen richting de Staubbachfall. Met een hoogte van 297 meter is dit de op drie na hoogste waterval van Zwitserland. Door thermiek en wind verstuift het water in allerlei richtingen en dat geeft de waterval iets extra’s. Je kunt naar boven wandelen, zodat je uiteindelijk achter de waterval uitkomt. Helaas is de hoeveelheid water die naar beneden valt bij ons niet zo groot en is het uitzicht van achter de waterval daardoor niet zo spectaculair.

Vanaf allerlei plekken in Lauterbrunnen zie je de Staubbachfall. Wandel dus zeker wat verder het dorp in, want dit zorgt voor hele toffe foto’s. Uniek dat een waterval zo middenin een dorp ligt!

De beste fotospot van Lauterbrunnen

Als je dé Lauterbrunnen foto wil maken, dan wil je het lieflijke kerkje, de steile rotswanden én de Staubbachfall erop hebben. Fotogenieker dan deze plek wordt het niet snel!

Dit is de locatie van de beste fotospot van Lauterbrunnen. Je komt er door de hoofdstraat in te lopen met de Staubbachfall in je rug. Tegenover Hotelschützen ga je rechtsaf het straatje Führen in. Daarna zie je het vanzelf!

Stechelberg en de Sefinenfall

Nadat we op ons gemak hebben rondgestruind door Lauterbrunnen, rijden we verder de vallei in. De weg loopt tot het mini dorp Stechelberg en daar vind je de Sefinenfall. Deze waterval is niet zo spectaculair, maar de omgeving des te meer. Een beetje rondlopen is hier al een activiteit op zich. We krijgen geen genoeg van dit landschap!

Trümmelbachfälle

Wij rijden naar Camping Breithorn en zetten Bruno alvast op zijn plaats voor vannacht. Vanaf de camping kunnen we naar de laatste waterval lopen die we willen bezoeken. De Trümmelbachwatervallen zijn anders dan de andere watervallen bij Lauterbrunnen. Deze zie je namelijk niet vanaf de weg of een dorp. Deze watervallen liggen verstopt ín de berg.

Na het betalen van 12 frank entreegeld per persoon (ongeveer €11) gaan we met een liftje naar boven. De watervallen vallen namelijk door een smalle kloof in tien trappen naar beneden. In totaal is het hoogteverschil 140 meter en door het liftje hoef je dit niet zelf naar boven te lopen. Fijn!

Als we uit de lift stappen, horen we het kolkende water direct. De lift brengt je tot waterval 7 en vanaf daar lopen we omhoog naar de hoogste waterval. Over donkere paadjes in de berg bekijken we de verschillende watervallen. Wat een kracht! Het geluid van deze waterval zorgt ervoor dat je beseft hoeveel en hoe hard het water door deze kloof beweegt. Gemiddeld is de stroomsnelheid 72 kilometer per uur en komt hier iedere seconde 20.000 liter water voorbij. En dat hoor je echt wel. Indrukwekkend!

Het is ongelooflijk dat de kracht van het water deze kloof heeft gecreëerd en er nu iedere seconde van iedere dag van ieder jaar zoveel water doorheen stroomt. We zijn echt onder de indruk! Foto’s brengen dit misschien niet helemaal goed over, want je moet eigenlijk ook het geluid en de beweging erbij ervaren.

De Trümmelbachfälle zijn misschien niet de allermooiste watervallen van de vallei, maar wel heel leuk om te bezoeken! Het is een unieke plek en logisch dat ze hier entreegeld voor vragen. Al die wandelpaden en de lift moeten natuurlijk wel onderhouden worden, zodat iedereen dit bijzondere natuurverschijnsel kan zien.

Het beste uitzicht op het Lauterbrunnen dal

Het Lauterbrunnen dal wil je ook echt van bovenaf bewonderen. Pas dan zie je namelijk de enorme bergtoppen die het dal omringen! Goed nieuws: Je kunt Lauterbrunnen van bovenaf bekijken zonder te hiken. Pak op een heldere dag de trein naar het station Wengen (zo’n 450 meter hoger dan Lauterbrunnen) en je zult niet teleurgesteld zijn!

Meer in de omgeving van Lauterbrunnen

In één dag kun je al deze plekken in en rondom Lauterbrunnen bezoeken, maar er is meer. Veel meer. Die echt hoge bergen in deze regio kun je namelijk ook van dichtbij in je opnemen. De Zwitserse bevolking staat bekend om hun treinverbindingen en daarmee maken ze bergtoppen van 3.000 meter en hoger bereikbaar voor iedereen. Je kunt naar het hoogste treinstation van Europa, Jungfrau, maar je kunt ook eerder uitstappen en meerdere fantastische hikes maken. Wij kiezen voor de Eiger Trail. Daarover in een volgend blog meer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op Travly