Hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke | Een iconische berg in de Appenzeller Alpen

Djura

We zijn nog geen 24 uur in Zwitserland, maar staan al oog in oog met één van de meest iconische bergen van het land. De hike naar Saxer Lücke gloeide nog een paar dagen na in ons lijf, maar dat was het zo ontzettend waard! Tijdens deze ridge hike heb je fenomenale uitzichten over de Appenzeller Alpen met haar groene bergweides, rijke bossen en ruwe rotspartijen. Met Saxer Lücke als kers op de taart. Een veelbelovend begin van onze najaarsreis door Europa!

Over de hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke

  • Start- en eindpunt: Brülisau
  • Route: Met kabelbaan naar Hoher Kasten / Top of Appenzell (1.794 meter) > Staubern Gasthaus (1.751 meter) > Saxer Lücke (1.649 meter) > Bollenwees (1.471 meter) > Sämtisersee (1.209 meter) > Brülisau (922 meter)
  • Afstand: 17 kilometer
  • Hoogtemeters: 470 meter klimmen, 1.260 meter afdalen
  • Moeilijkheidsgraad: Conditioneel uitdagend vanwege de afstand en veel afdalen, technisch niet moeilijk
  • Benodigde tijd: 6 tot 8 uur (inclusief veel fotostops en 2 langere pauzes bij berghutten)

Onze ervaring met de Saxer Lücke hike

Als sardientjes in een blik naar de Top of Appenzell

Na 1,5 dag rijden vanuit Nederland, arriveren we in de regio Appenzell in Zwitserland. In 2021 maakten we onze eerste buitenlandse trip met Bruno naar Zwitserland. Nu we voor deze reis hadden besloten om naar de Dolomieten (Italië) te gaan, konden we een tussenstop in Zwitserland niet weerstaan. Want wat is dit land mooi!

Vrijdagmiddag rond een uur of 5 parkeren we onze camperbus Bruno in het dorpje Brülisau en zaterdagochtend om 9 uur staan we bij de kabelbaan voor onze eerste hike. Iets met niet kunnen wachten denk ik! ;-)

De kabelbaan herinnert ons gelijk weer even aan de Zwitserse prijzen, want een enkeltje naar boven kost omgerekend €29 per persoon. Het is een ritje van nog geen 10 minuten en als je denkt dat je voor dit geld een mooie zitplaats met uitzicht krijgt, dan heb je het mis. We worden als sardientjes in een blik naar Hoher Kasten, ook wel de Top of Appenzell genoemd, op 1.794 meter boven zeeniveau gebracht. Het is nog vroeg en fris, maar door de tientallen mensen in de kleine ruimte van de kabelbaan staat het zweet nu al op ons voorhoofd. ;-)

Het uitzicht vanaf Hoher Kasten

Ook al is Hoher Kasten niet het ultieme doel van de hike van vandaag, het is wel een hele mooie plek om de dag te starten. Het is één van de hoogste punten in de regio en door het heldere weer kunnen we heel ver kijken. Dit uitzicht wordt niet voor niets de Top of Appenzell genoemd, want je kunt hier wel tientallen bergtoppen in de Appenzeller Alpen bewonderen. De grijze kalkstenen bergen vormen een mooi contrast met de groene bossen en bergweiden met grazende koeien en hun klingelende bellen. Deze dag begint goed!

We nemen even de tijd om van dit uitzicht te genieten, maar rond half 10 gaan we dan toch maar eens echt beginnen aan de hike. We hebben nog 17 kilometer voor de boeg!

Op weg naar Staubern

De trail begint met een lange afdaling en gaat daarna veelal door het bos waarbij je stukken klimt en weer afdaalt. Het is nog best vroeg en we zitten wat hoger, maar het is toch fijn dat we regelmatig in de schaduw lopen. De zon is namelijk al warm, zeker als je net in een klimgedeelte van de hike zit.

Regelmatig komen we op een open plek waar we een prachtig uitzicht hebben over de valleien en bergtoppen om ons heen. De ene keer kunnen we over de uitgestrekte vallei aan onze linkerkant (bij Frümsen) kijken, terwijl we de andere keer juist uitzicht hebben op de Sämtisersee en Ebenalp rechts van ons. Soms zien we Saxer Lücke in de verte al. We zijn benieuwd of deze iconische berg onze hoge verwachtingen waar kan maken!

Het pad is best rotsachtig, waardoor je niet zo makkelijk tempo maakt. De trail van Hoher Kasten naar de Staubern berghut is maar een dikke 5 kilometer, maar we doen er een uur en drie kwartier over. Eenmaal daar vinden we het hoog tijd voor een bakje koffie op het zonnig terras!

Het hoogtepunt van de dag: Saxer Lücke

Als we na een half uurtje koffie leuten verder gaan richting Saxer Lücke, valt het ons op dat het veel drukker is op de trail dan op het eerste gedeelte. Niet gek eigenlijk, want vanuit Frümsen kun je een kabelbaan pakken waarmee je direct bij Staubern uitkomt. Dan hoef je nog maar een uurtje te lopen totdat je bij het waanzinnige uitzichtpunt over Saxer Lücke komt. Blijkbaar kiezen veel mensen voor deze kortere hike.

We volgen ons eigen tempo richting het hoogtepunt van vandaag en sneller dan gedacht wordt onze inspanning van die ochtend beloond. Nadat we wekenlang Instagram plaatjes hebben bekeken van deze berg, staan we er nu zelf. En dat is nog veel indrukwekkender! Saxer Lücke rijst vanuit het niets hoog op en is met zijn verticale kerven in de bergwand nog rauwer dan gedacht. We krijgen helemaal gelukskriebels in ons buik. We zijn weer op reis en we zijn weer in de bergen! Ultieme blijheid!

We nemen ruim de tijd om Saxer Lücke vanuit allerlei hoeken en plekken langs de trail te fotograferen. Soms kun je smalle, steile paadjes in het gras op gaan om dit icoon er nog net wat beter op te krijgen, maar we moeten ook verstandig zijn. Een paar dagen hiervoor heeft het honderden millimeters geregend in het gebied en dat betekent dat bergen - met name bij de afgronden - instabiel kunnen zijn. Niet de randjes opzoeken dus. ;-)

Nou hoeft dat ook helemaal niet om Saxer Lücke goed op de foto te krijgen. Of je nou met je smartphone of een professionele camera fotografeert, je krijgt deze berg er niet lelijk op. :-)

Langzamerhand lopen we toch steeds iets verder en daarmee begint de lange afdaling. We zien Saxer Lücke nu meer van onderaf en zien nu pas echt hoe hoog de rotspartij is die aan de voorkant fier omhoog steekt. Bizar!

Een kleine 2 uur nadat we bij Staubern zijn weggelopen, komen we bij de kruising van trails, waarbij wij richting Bollenwees gaan. Veel te snel, want dit betekent dat we met onze rug richting Saxer Lücke gaan afdalen en hij uit ons zicht verdwijnt. Voordat we naar Bollenwees lopen, pauzeren we daarom nog één keer met een bammetje bij de kruising en bewonderen we deze prachtberg. Wat zijn we toch geluksvogels dat we dit met eigen ogen mogen zien!

Vanaf de kruising wandelen we in 20 minuutjes naar de Bollenwees berghut. Gedurende dit pad daal je al behoorlijk af en de eerste pijntjes beginnen te komen. Ons lijf heeft weer even een ‘hike-pauze’ gehad en moet opnieuw wennen aan het wandelen in de bergen. Tja, daar horen pijntjes in tenen, knieën en op een gegeven moment eigenlijk overal bij.

Maar voordat we aan de lange tocht terug naar Brülisau beginnen, stoppen we bij Bollenwees voor een welverdiend biertje. Op dit natuurschoon mag geproost worden!

Een lange tocht naar Brülisau

De weg terug van Bollenwees naar Brülisau is niet moeilijk, maar wel lang en zwaar. Je moet namelijk nog zo’n 550 meter afdalen over het brede grindpad. Als je al bijna 10 kilometer in de benen hebt zitten, dan is dat nog best een eind. Als ik dan door mijn enkel ga en daardoor met mijn snufferd op het grindpad beland, dan schrikken we allebei even. Gelukkig valt het allemaal mee en hou ik er vooral een flinke schaafwond op mijn knie aan over. We kunnen door!

Deze laatste 7 kilometer zijn de taaiste van vandaag. De uitzichten zijn niet meer zo mooi als in het begin, we zijn moe en het is warm. De Sämtisersee brengt even een ander landschap dan grind, weide en bos, maar was om eerlijk te zijn van bovenaf mooier. We pezen daarom flink door en bereiken Brülisau - ondanks Ronny’s zeurende knieën en mijn valpartij - rond half 5. Daarmee hebben we toch maar mooi wat hike-tijd afgesnoept, want van Bollenwees naar Brülisau zijn we 1 uur en 3 kwartier onderweg geweest, terwijl de bordjes meer dan 2 uur wandeltijd vermelden. Nu pootjes omhoog en bijkomen van deze geweldige hike!

Alternatieve hikes naar Saxer Lücke

Als je deze 17-kilometer lange hike wat teveel van het goede vindt, dan kun je ervoor kiezen om vanuit Frümsen de kabelbaan te pakken naar Staubern. Je hoeft dan maar een paar kilometer te hiken tot Saxer Lücke (uurtje ongeveer). Het nadeel is wel dat je dezelfde route terugloopt en dat je een retourticket voor de kabelbaan (duurder!) nodig hebt om weer terug bij Frümsen te kunnen komen. Je kunt namelijk vanuit deze vallei niet wandelend naar boven of beneden door de steilheid van de bergwanden. Ook mis je natuurlijk het uitzicht bij de Top of Appenzell.

Wil je dure kabelbanen helemaal vermijden, dan kun je vanuit Brülisau omhoog lopen naar Saxer Lücke. Je volgt dan de route die wij op de terugweg namen, dus langs de Sämtisersee en Bollenwees naar Saxer Lücke. Dat is een pittige hike waarbij je op de heenweg veel hoogtemeters moet trotseren en vervolgens dezelfde weg terug neemt om heel dat stuk weer af te dalen. Geen makkie!

Praktische tips voor de Saxer Lücke hike

  • Saxer Lücke is één van de populairste hikes in de Appenzeller Alpen en zelfs in heel Zwitserland erg populair. Probeer daarom - als het even kan - weekenden en het echte hoogseizoen te vermijden. Wij wandelden naar Saxer Lücke in het eerste weekend van september en dat was goed te doen qua drukte.
  • Check vooraf even de openingstijden van de kabelbaan naar Hoher Kasten. Hier vind je alle actuele informatie, zoals tarieven en openingstijden.
  • Tijdens de hike kom je langs verschillende berghutten waar je kunt stoppen voor een hapje of drankje. Realiseer je wel dat de horeca erg prijzig is in Zwitserland. Je eigen snacks en lunch meenemen scheelt je een hoop geld! Bij de berghutten kun je trouwens ook terecht voor een toiletbezoek.
  • Er zijn meerdere parkeerterreinen in Brülisau. Je betaalt bij elk parkeerterrein hetzelfde tarief: 8 Zwitserse Frank per 24 uur. (ongeveer €8) Je kunt eenvoudig betalen met de app Easypark.

Overnachten in Brülisau

De enige (wild)kampeerplek in Brülisau is dit parkeerterrein naast het pension. Hier vind je 8 camperplaatsen waar je mag overnachten. Er zijn geen faciliteiten, maar je kunt overdag wel gebruik maken van de toiletten bij de kabelbaan. Er zijn verder geen campings in het dorp en overnachten op de andere parkeerterreinen is niet toegestaan. Toch fijn om zo je bed in te kunnen rollen na zo’n vermoeiende hike!

Reis je met de auto of het openbaar vervoer door Zwitserland, dan kun je overnachten in één van de accommodaties in Brülisau. Het aanbod is echter beperkt en het dorp populair, dus wees er snel bij en boek op tijd. Je kunt ook uitwijken naar dorpjes in de buurt, zoals Weissbad en Schwende, of verblijven in het sfeervolle Appenzell.

Gasthaus Rössli
Gasthaus Rössli

Mooie accommodatie met terras en restaurant - in Brülisau - inclusief geweldig ontbijt.

Bekijk
Hotel B&B Stossplatz
Hotel B&B Stossplatz

Nette B&B in Appenzell - kies uit kamers met eigen of gedeelde badkamer - uitgebreid ontbijtbuffet inbegrepen.

Bekijk

Een must-do in de Appenzeller Alpen

De Appenzeller Alpen zijn sowieso een must-visit tijdens een reis door Zwitserland. Twee jaar geleden maakten we in deze regio al de hike naar Äscher, Ebenalp en Wildkirchli en ook die was fantastisch. De Appenzeller Alpen hebben dramatische, puntige bergtoppen en tegelijkertijd lieflijke bergweiden met van die Milka-koeien. Je raakt hier niet zomaar uitgekeken! Als je tijd (en energie) hebt voor beide hikes, ga er dan voor!

Zwitersland

De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee

Met de hike naar Saxer Lücke maak je sowieso geen verkeerde keuze. Wij zijn in ieder geval heel blij dat we hiervoor nog ‘even’ terug zijn gekomen naar Zwitserland en Appenzell!

Meer over reizen in Zwitserland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zwitersland

Kies deze budgetvriendelijke én prachtige hike naar Schäfler

Zwitersland

Loop de waanzinnige Eiger Trail in Zwitserland

Zwitersland

De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen