Kies deze budgetvriendelijke én prachtige hike naar Schäfler | Met een tip voor de beste wildkampeerplek in de buurt

Djura

De Appenzeller Alpen zijn in hun totaliteit schitterend, maar een paar bergen en meren steken er met kop en schouders bovenuit. Nu we Ebenalp, de Seealpsee, Hoher Kasten en Saxer Lücke gezien hebben, kon de imposante berg Schäfler natuurlijk niet achterblijven. We hadden alleen niet zo’n zin om weer diep in de buidel te tasten voor een duur ritje met de kabelbaan… Goed nieuws: we vonden een alternatieve hike naar Schäfler waarvoor je geen duur kabelbaanticket nodig hebt en waarbij je ook nog eens start vanuit de beste wildkampeerplek in de regio. Lees onze tips voor deze budgetvriendelijke en prachtige hike naar Schäfler!

Verschillende hiking routes naar Schäfler

Schäfler is een 1.925 meter hoge berg in de Appenzeller Alpen. Niets bijzonders zou je denken. Maar dat is het wel! Schäfler is namelijk ontzettend mooi. Vanuit het groene landschap steekt het kale, grijze bergmassief ineens steil omhoog. Een plek die je met je eigen ogen wil zien. En het leuke is, dat kan!

De meest gekozen route voor de Schäfler hike is als volgt. Vanuit Wasserauen pak je de kabelbaan naar Ebenalp. Vanaf daar hike je in ongeveer 1,5 uur naar Schäfler. Je kunt dezelfde weg terug nemen of de trail volgen die helemaal langs Schäfler loopt en uiteindelijk via steile afdalingen naar Altenalp, de Seealpsee en tot slot terug naar Wasserauen leidt. Deze hike is in totaal 9,5 kilometer, waarbij je 380 meter klimt en zo’n 1.100 meter afdaalt.

Wij zagen meerdere minpunten aan deze route. Je hebt namelijk (alweer) een duur ticket nodig voor de kabelbaan, je moet enorm veel en steil afdalen (pijnlijk!) en wij hebben Ebenalp en de Seealpsee al heel goed gezien tijdens onze hike in 2021. Kan het niet anders?

Start in Wasserauen De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee

In Zwitserland lopen zoveel wandelpaden dat het antwoord eigenlijk wel ‘ja’ moest zijn. En dat is ook zo. Wij vonden een route zonder kabelbaan, met minder af te dalen hoogtemeters en waarbij we ook nog langs meer (voor ons) nieuwe plekken komen. Dit is hem!

Over de budgetvriendelijke hike naar Schäfler

  • Start- en eindpunt: Parkeerterrein in de bossen bij Weissbad
  • Route: Via bospad naar Ebenalp (1.640 meter) > Chlus (1.713 meter) > Schäfler (1.925 meter) > Obere Neuenalp > Parkeerterrein (1.144 meter)
  • Afstand: 9,3 kilometer
  • Hoogtemeters: 781 meter klimmen en afdalen
  • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, de steilheid van de trails maakt de hike belastend
  • Benodigde tijd: 5 tot 6 uur (inclusief veel tijd bij Schäfler en 2 drinkpauzes bij berghutten)

Onze hike naar Schäfler

De kuiten aan het werk

Na een paar rustige dagen na de Saxer Lücke hike, zijn onze kuiten genoeg bijgekomen en zetten we onze tanden in het bereiken van het andere hoogtepunt in de Appenzeller Alpen: Schäfler! Als we iets na 9 uur aan de hike beginnen, is het nog lekker koel in de bossen. We wandelen een stukje over het verharde pad en slaan bij het bekende, gele bordje een bospad in richting Ebenalp en Schäfler. We gaan beginnen!

Er is geen tijd om even rustig wakker te worden en op te warmen, want het pad klimt direct flink omhoog. Ik had al wel gezien dat het pad naar Ebenalp niet lang was (2,6 kilometer), maar ons al wel 500 meter hoger brengt. Het is dan ook continu klimmen en dat echt steil. Een pittige start!

Na een tijdje maakt het donkere bos plaats voor open grasland en niet veel later zien we Gasthaus Ebenalp al liggen. Het laatste stuk van deze klim hebben we al een fantastisch uitzicht over de Appenzell regio en dat is mooi, want dan hebben we een goed excuus om af en toe even te stoppen en uit te hijgen. ;-)

Inmiddels lopen er ook mensen op het pad die met de kabelbaan omhoog zijn gekomen. Ze lijken wat verbaasd te zijn dat twee jonge mensen zo hijgend voorbij komen. Misschien realiseren ze zich niet dat je ook omhoog kunt hiken in plaats van je te laten vervoeren? ;-)

Een dik uur na vertrek komen we rood aangelopen aan bij Gasthaus Ebenalp. We hebben al meer dan de helft van de hoogtemeters van vandaag geklommen. Tijd voor pauze!

Verstand op nul en stampen maar

Nadat we op adem zijn gekomen bij Gasthaus Ebenalp, vervolgen we onze weg richting Schäfler. Eerst lopen we over een pad met uitzicht op de Seealpsee, die een heel stuk lager in de vallei ligt. Dat blijft een plaatje, alhoewel het meer nu nog helemaal donker is, omdat de zon er op dit tijdstip nog niet bijkomt.

Tot Chlus is het pad een verademing. Het glooit een beetje, maar geen lange of steile klim naar boven. Wel zien we in de verte Gasthaus Schäfler al liggen. Oef, dat ligt echt een stuk hoger hoor. En het pad ziet er steil uit. Als we aan de rand van de immense klim staan, werken we nog even snel wat boterhammen naar binnen voor de broodnodige energie en dan gaan we ervoor. Verstand op nul en stampen maar!

Dat stampen valt toch vies tegen. We lopen in de volle zon, het pad is hartstikke steil en er lijkt maar geen einde aan te komen. Ik merk dat ik mijn ademhaling niet meer helemaal lekker onder controle heb en moet het echt iets rustiger aan doen om niet benauwd te worden. Met mijn metertje in het rood arriveren we bij Schäfler en lopen we snel door naar het eerste uitkijkpunt. Hij is waanzinnig, maar ik heb er even geen aandacht voor. Ik plof neer op het terras. Eerst bijkomen!

Het uitzicht op Schäfler

Natuurlijk zijn we mega nieuwsgierig waarvoor we nou precies die taaie klim hebben gemaakt en zodra ik me weer beter voel, gaan we Schäfler eens echt bekijken. Vanaf verschillende uitkijkpunten zie je hoe deze enorme berg oprijst uit het landschap. Hij domineert op een mooie manier en je kunt naar dit natuurgeweld blijven kijken. Door de steile bergwanden doet Schäfler ons een beetje denken aan Segla in Noorwegen. Dat was ook zo’n dramatische berg die met zijn ruwheid alle aandacht naar zich toe trekt!

We volgen de ridge trail nog wat verder en ontdekken meer mooie plekken vanaf waar je Schäfler kunt bewonderen. Als we over een heel smal paadje met naast ons een diepe afgrond lopen, snap ik ineens waarom er een paar meter terug een bordje met ‘danger’ langs het pad stond. Toch is het nergens echt spannend op de ridge trail. Op de moeilijkste stukken hangen staalkabels om je aan vast te houden en er zijn zelfs een paar trappetjes voor de steilste stukken. Alleen met hoogtevrees zou dit deel van de trail wel een hele uitdaging zijn denk ik.

Omkeren en afdalen

In plaats van de ridge trail bij Schäfler verder te volgen, keren wij ons uiteindelijk om en lopen langs Gasthaus Schäfler naar beneden. Na een paar minuutjes komen we bij een paadje naar links dat richting Obere Neuenalp gaat. Die moeten wij hebben! Van een afstandje zien we al dat ook dit pad steil naar beneden loopt, maar we doen het gewoon op ons gemak en stap voor stap.

We merken dat deze trail maar heel weinig gelopen wordt. Bij Schäfler was het nog een drukte van belang, nu komen we tijdens de gehele afdaling maar een handjevol mensen tegen. Het pad is - zoals we al dachten - vrij steil, maar het eerste deel is de ondergrond vooral van aarde en gras. Dat geeft lekker wat grip en dus is de afdaling (nog) niet al te moeilijk.

Maar hoe verder we komen, hoe rotsachtiger het pad wordt. Met alle kleine en grote stenen, soms losliggend, op het pad en de forse helling is het goed kijken waar je je voeten neerzet. Ondertussen genieten we natuurlijk ook van het landschap om ons heen, want dat is nog steeds waanzinnig. Grote, rotsachtige punten steken regelmatig uit het grasland en vormen samen een mooi geheel. Hier en daar wandelen wat schapen door de weiden om het plaatje compleet te maken.

Na 1,5 uur afdalen over dit pad beginnen onze benen wel een beetje te zeuren. Na elke bocht hopen we op het voor ons bekende grindpad langs boerderijen uit te komen, want dat betekent dat we bijna terug bij Bruno zijn. Als het dan eindelijk zover is, betekent het nog niet dat we ontspannen uit kunnen wandelen. Het pad is nu dan wel breed, maar met het losse grind is het nog steeds opletten geblazen.

We lopen door de weilanden met koeien die van een afstand altijd zo leuk zijn, maar merken dat ze van dichtbij best angstaanjagend kunnen zijn. Wat zijn die beesten groot zeg! Als één enorm exemplaar ons een tikkeltje agressief aankijkt en even achter ons aanloopt, wil ik het bijna op een rennen zetten. Gelukkig druipt deze koe af, maar daarmee zijn we er nog niet. Vlak voordat we bij Bruno zijn, staan we oog in oog met een stuk of 10 koeien die toevallig ook net midden op het pad aan het wandelen zijn. Een beetje aarzelend en met zoveel mogelijk afstand (maar alsnog te weinig, soms maar een meter) passeren we elkaar en dan zien we eindelijk onze Bruno weer staan. We zijn terug!

De ideale wildkampeerplek

Als je met een camper door Zwitserland reist, dan is het parkeerterrein vanaf waar deze hike start gelijk de ideale plek om te overnachten. Je moet er een paar kilometer over een smal landweggetje voor rijden, maar dan heb je wel een wildkampeerplek met ultieme rust. Verrassend, want slechts een paar kilometer verderop - in Wasserauen - is het een continu komen en gaan van mensen. Dit kleine terreintje ligt wat meer achteraf en je kunt er ongestoord wildkamperen. Zolang je het parkeergeld maar betaalt natuurlijk!

Tijdens de 3 nachten dat wij hier verbleven zagen we maar een paar mensen, vooral locals die in de boerderijen verderop wonen, en niemand leek zich aan onze aanwezigheid te storen. In je achtertuin (het weiland) kun je heerlijk koud bronwater tappen en in de nacht is het hier pikkedonker en muisstil. Je betaalt het parkeergeld eenvoudig via de app Easypark en dat is met omgerekend zo’n €5 per 24 uur voor Zwitserland echt een koopje. Wat wil je nog meer?

Andere highlights in de Appenzeller Alpen

Deze hike naar Schäfler is een absolute aanrader, maar de Appenzeller Alpen hebben nog veel meer te bieden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Saxer Lücke hike. Of bezoek de prachtige Seealpsee, diep verstopt in de vallei. De berghut Äscher is een detour tijdens je wandeling op Ebenalp ook zeker waard. Je zou met gemak een hele vakantie in de Appenzell regio kunnen vullen, want er is zoveel moois te ontdekken!

Meer over reizen in Zwitserland

Verder lezen?

Misschien vind je dit ook leuk

Zwitersland

Hike van Hoher Kasten naar Saxer Lücke

Zwitersland

Loop de waanzinnige Eiger Trail in Zwitserland

Zwitersland

De mooiste hike naar Ebenalp, Äscher en Seealpsee

Italië

Lago Federa en Croda da Lago: een wonderschone herfst hike in de Dolomieten

Italië

Must-do: wandelen rondom Tre Cime di Lavaredo

Italië

Dit uitzicht op Cadini di Misurina wil je gezien hebben

Even voorstellen

Hi, wij zijn Ronny & Djura

Gek op reizen, vrijheid en onze bus Bruno. Hoe minder vastigheid, hoe beter! Daarom zijn we sinds 2022 fulltime op pad en parttime aan het werk als digital nomads. Een droomleven! Want dromen zijn er om na te jagen, toch?

Leer ons beter kennen